NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
«« « ... 6 7 8 9 10 »
Frankowski-ile bierze za mszę świętą ?,
ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 22:17  
CYTAT
CYTAT
Kto pyta nie błądzi!

ale pyta to brzydkie słowosmiech2

„Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Jahwe, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i strzegą moich przykazań\"

więc ta cała \"szopka\" jest naprawdę nie potrzebna

To pytanie nie było na zasadzie PYTA.PLumiech

Ja jestem zwolennikiem małych kosciółków min. kapliczka na Jaszczórówce, kosciół w Dębnie, Nasz klasztor. Nie widać tam przepychu,czuć to po co sie przyszło.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 22:17  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 22:18  
[/cytat]
A co zazdrościsz? Sam musisz chodzić do jakiejś drewnianej szopy albo składać się przed TV ? Dupa z ciebie nie katolik :-)
jezyk[/cytat]

Widocznie , w przeciwienstwie do Ciebie mam wybór, a czy jestem dupa mozesz to sprawdzić , jak masz jajka dziewczynko.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 22:22  
no prawie ojcze nie zastanawiam sie ale ja nie jestem ksiedzem :] jezeli jest zapisane ze nie chce szopki to nie chce :] chyba ze ty wiesz lepiej ?smiech2

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 22:22  
może po prostu jesteś słuchaczem Słowa Bożego, a nie kampanii polityczno-"ekonomicznej"

Errare humanum est.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 22:27  
CYTAT
nie, klasztory nie są gorszym Domem Bożym. ale widziałeś jakiś klasztor bez ozdobnego tabernakulum albo bez zdobionego ołtarza głównego??
istotą wystroju kościoła jest podkreślenie, że jest on Domem Niepojętego Boga. skoro Bóg jest tak potężny malutki człowiek chce Mu dac to, co ma najlepsze i najpiękniejsze, i najozdobniejsze. to takie trudne do zrozumienia??
jak dajesz prezent np komuś ci bliskiemu to zastanawiasz się, ilu ubogich byś za to nakarmił? na pewno nie.
a taki kościół jest darem dla Pana Boga.

Widziałem ołtarze bez nadmiaru zdobień np: na maszach polowych. Odpowiem Ci tak jezeli kupuje komuś prezent , jest on symboliczny, jezeli w skali roku miał bym przeliczyć ile wydałem pieniedzy na prezenty a ile wydałem dając komuś kto szuka puszek pod śmietnikiem to podejrzewam ze były by to podobne sumy, ale nie o to mi chodzi. Uwarzam ze zapomina się o waznych sprawach.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 22:28  
CYTAT

Widocznie , w przeciwienstwie do Ciebie mam wybór, a czy jestem dupa mozesz to sprawdzić , jak masz jajka dziewczynko.

Skoro masz wybór to wybieraj i idź tą swoją ścieżyną i nie kwękaj, nie płacz, i nie podskakuj boś za krótki.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 22:30  
CYTAT
CYTAT

Skoro masz wybór to wybieraj i idź tą swoją ścieżyną i nie kwękaj, nie płacz, i nie podskakuj boś za krótki.

Wybrałem, ale zadałem pytanie na które nie umiesz odpowiedzieć. Na żywo tez taki wyszczekany jesteś ? nie umiesz rozmawiać adekwatnie ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 22:34  
z tym ołtarzem polowym to ocierasz się o śmiesznośc. jak sama nazwa wskazuje jest to coś tymczasowego, co się nie nadaje do długotrwałego użytku. poczytaj sobie również Kodeks Prawa Kanonicznego - tam jest dokładnie napisane, co musi byc w kościele i jak pewne elementy mają byc ozdobione.
i cytując Forumowicza oh_yea - nie kwękaj już i nie płacz. a najlepiej to pojedź do Wietnamu albo do Sudanu - tam w ogóle nie ma kościołów, więc to rzekome bogactwo nie będzie cię w oczy razic.

Credo in unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 22:40  
CYTAT
z tym ołtarzem polowym to ocierasz się o śmiesznośc. jak sama nazwa wskazuje jest to coś tymczasowego, co się nie nadaje do długotrwałego użytku. poczytaj sobie również Kodeks Prawa Kanonicznego - tam jest dokładnie napisane, co musi byc w kościele i jak pewne elementy mają byc ozdobione.
i cytując Forumowicza oh_yea - nie kwękaj już i nie płacz. a najlepiej to pojedź do Wietnamu albo do Sudanu - tam w ogóle nie ma kościołów, więc to rzekome bogactwo nie będzie cię w oczy razic.

Widzicie jak się z Wami rozmawia, nie umiecie przyjąc do wiadomości ze ktoś inaczej myśli. Macie się za wielkich katolików a przemawia przez was ignorancja, wrogość - W ryj Was tylko lac i tyle.nie wiem

A ztym ocieraniem się o śmieszność to pamiętam słowa księdza co jest istotą mszy św. bo po to idzie się do kościoła.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 22:41  
prawie ojcze, podpierasz sie czyms stworzonym przez klechow i to niecale 100 lat temu no to juz jest zalowa linia obrony :]

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 22:46  
mój marnotrawny synu, KPK to skodyfikowana mądrośc Kościoła, która była gromadzona od samego początku Jego istnienia.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 22:47  
CYTAT
mój marnotrawny synu, KPK to skodyfikowana mądrośc Kościoła, która była gromadzona od samego początku Jego istnienia.

Tak, i Ty masz wgląd do tego, jak było na początku.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 22:50  
za to Ty nie masz chyba pojęcia o historii i kształtowaniu się liturgii i obrzędów liturgicznych.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 22:51  
CYTAT
za to Ty nie masz chyba pojęcia o historii i kształtowaniu się liturgii i obrzędów liturgicznych.

Nie mam ale mam rozum i wyobrazenie ,ze ludzie chodzą głodni, księża probują uczyć jak powinnismy zyc a sami niestety nie dają nam dobrego przykładu.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 22:52  
ty a moze tam nie bylo zyj w celibacie tylko zyj w celi bracie ;]
prawie ojcze naprawde nie masz argumentow :] wierzysz w te slowa ktore zacytowal jagi ? jezeli tak to czego ty sie chcesz uczepic ? jezeli bog sobie zaznaczyl tak jak on chce, wy prawie ojcowie i ojcowie spisujecie kodeksy konkordaty i inne gowna, tzn ze bog sie pomylil ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 22:55  
tam jest napisane o czynieniu rzeźby i czczeniu istot innych niż Bóg. czytaj ze zrozumieniem, synu

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 22:57  
CYTAT
tam jest napisane o czynieniu rzeźby i czczeniu istot innych niż Bóg. czytaj ze zrozumieniem, synu

Słyszałeś o takim czymś jak Miłosierdzie ???

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 22:57  
heh no nie chce mi sie ale ci wyszukam :] bo nie zalapales :]
troche sie podpialem nie pod to do konca co trzeba i wyszlo maslo sry sie poprawie

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 22:58  
Ktośik - a jaki to ma związek z dyskusją?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 23:01  
CYTAT
Ktośik - a jaki to ma związek z dyskusją?

Taki ze za te wystroje mozna było by nakarmić biednych - bo to jest uczynek miłosierny do ciała.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 23:07  
aleś się uczepił tych wystrojówchytry tak, jakby Bóg nie zasługiwał na ładne wnętrze domu, w którym mieszka. ale to Twój problem.
wydaje mi się, że Kościół czyni wystarczającą ilośc dzieł miłosierdzia, niekoniecznie krzycząc o tym dookoła, więc może dlatego o nich nie wiesz i tak się uparłeś.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 23:13  
CYTAT
aleś się uczepił tych wystrojówchytry tak, jakby Bóg nie zasługiwał na ładne wnętrze domu, w którym mieszka. ale to Twój problem.
wydaje mi się, że Kościół czyni wystarczającą ilośc dzieł miłosierdzia, niekoniecznie krzycząc o tym dookoła, więc może dlatego o nich nie wiesz i tak się uparłeś.

Uczepiłem się bo twierdzisz aby kościoły były jak najpiekniejsze. Koscioł jest dla ludzi, jak bede chciał zobaczyć prawdziwe arcydzieła to odwiedze zamki królewskie.

Tak jak napisałeś "wydaje mi się" a jezeli Ci się dobrze wydaje, to ja uwarzam ze mogł by robić ich więcej.

Powiedz mi czy zamiast marmurowego ołtarza nie mógł by być drewniany ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 23:23  
może byc drewniany, może byc marmurowy - whatever. byle by do ogólnej koncepcji pasował.
czepiasz się strasznie nieistotnych szczegółów. to jest dośc rzadka umiejętnośc. gratuluje.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 23:30  
CYTAT
może byc drewniany, może byc marmurowy - whatever. byle by do ogólnej koncepcji pasował.
czepiasz się strasznie nieistotnych szczegółów. to jest dośc rzadka umiejętnośc. gratuluje.

Własnie szczegóły sa bardzo istotne, bo potem na kazaniu trąbi się ze będą zbierać na dalsze meblowanie koscioła.Chdz z tej sumy mozna by zakpupić prawdziwe drewniane rękodzieło. Złe zarządzanie przez gospodarza ???

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 23:32  
to idź i zwróc uwagę temu gospodarzowi, że źle zarządza. i wylej mu swoje żale nt. marmurowych ołtarzy i zbędnych tabernakulów.
aha - i daj znac, co Ci gospodarz odpowie.

Prywatna wiadomość 

«« « ... 6 7 8 9 10 »

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »