NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Rozmowy na każdy temat. »
Kataklizm w 2012 roku,
~~Bożenka
ff
Wysłany: 5 Marz 2008r. 17:31  
Dla wielu ludzi rok 2012 jest rokiem wielkiej imprezy piłkarskiej, która odbędzie się w Polsce i na Ukrainie - Euro 2012. Jednak ten sam rok, coraz większej liczbie ludzi, kojarzy się również z teorią końca świata, o której ostatnio coraz częściej mówi się i pisze. Pierwsza część teorii o końcu świata w roku 2012 dotyczy kalendarza Majów, który kończy się 21 grudnia 2012 roku. Majowie na ten dzień wyznaczyli datę Armagedonu, w tym dniu ich kalendarz się kończy.

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 5 Marz 2008r. 17:31  

ff
Wysłany: 5 Marz 2008r. 17:34  
Przenoszę do "Rozmowy na każdy temat"

~~Bartek
ff
Wysłany: 5 Marz 2008r. 18:03  
No taaaaaak...
Końców świata miało być już tyle, że się sami zdziwimy kiedy nastąpi.
Jednak jeśli ktoś jest pewny kiedy to nastąpi - dajcie cynk umiech Rzopętam imprezę, która będzie warta tego wydarzenia smiech2smiech2smiech2

~~Karolek
ff
Wysłany: 5 Marz 2008r. 18:12  
Ja sie pisze pod imprezesmiech2

~~znudzony bill
ff
Wysłany: 5 Marz 2008r. 18:51  
Bożenka, mam pytanie. Dokładnie o co chodzi? Podałaś jakąś informacje, która przeleciała przeze mnie bez echa. Może jakieś fakty, żebym zaczął się bać, daleko gdzieś mam majów i ich zabobony. Interesuje mnie jednak skąd wzięłaś się Ty i twoja ciekawa teoria na tym forum. Chodzi dokładnie o to, czy w to wierzysz. Ja jakoś nigdzie, nie spotkałem się z podaniami na ten temat. Ufam, że nakreślisz sprawę nieco wyraźniej i zaciekawisz mnie nieco.
pozdr.

~~
ff
Wysłany: 6 Marz 2008r. 19:58  

~~От
ff
Wysłany: 7 Marz 2008r. 19:03  
О т о п л е н и е , в о д о с н а б ж е н и е , к а н а л и з а ц 

~~Jasio
ff
Wysłany: 9 Marz 2008r. 02:01  
No i po co to bzdety Bożenko podajesz, siebie jeszcze straszeniem dobijasz a czy nas chcesz w nieciekawy stan wprowadzić. A tak wogóle to przecież co mnie to obchodzi, ja sobie nie żyję wg. .... kalendarza Majów. Podejrzewam, że tego zacnego plemienia również tą wiedzą już nie postraszysz. Usmiechnij się, idzie wiosna.

~~Crunchips
ff
Wysłany: 9 Marz 2008r. 03:20  
obejszryj neta ilosć trąb poiwietrznych od 20 lat wstecz
jaki przyrost
ilosć trześień ziemi i kataklizmów jaki przytrost
wpisac tormado
pzrykałdowo
wystepowanie czas data
ogólnie tak
do 20 lat do dziś wzrost akrtywnosci o około 1500%
mało czy za mało by pojąć?

~~bananowa skórka
ff
Wysłany: 9 Marz 2008r. 07:44  
CYTAT
Bożenka, mam pytanie. Dokładnie o co chodzi? Podałaś jakąś informacje, która przeleciała przeze mnie bez echa. Może jakieś fakty, żebym zaczął się bać, daleko gdzieś mam majów i ich zabobony. Interesuje mnie jednak skąd wzięłaś się Ty i twoja ciekawa teoria na tym forum. Chodzi dokładnie o to, czy w to wierzysz. Ja jakoś nigdzie, nie spotkałem się z podaniami na ten temat. Ufam, że nakreślisz sprawę nieco wyraźniej i zaciekawisz mnie nieco.
pozdr.

CYTAT
Kalendarz Majów kończy się na 2012 roku. Czy jest to ostatni rok naszej planety? A może Majowie po prostu stwierdzili, że nie ma co dalej obliczać kalendarza, bo ich cywilizacja już nie przetrwa? Fakt jednak pozostaje faktem.
Jednak twierdzenie, że Majowie przepowiedzieli koniec świata na 2012 rok jest błędne. Prawda jest taka, że Majowie ustalili podział swojego kalendarza na ery – światy, cykle trwające po 26 tysięcy lat. Cykle opierały się na precesji osi ziemskiej (jest to zjawisko przejawiające się wykonywaniem przez oś Ziemi ruchu po powierzchni bocznej stożka. Innymi słowy, oś ziemska kreśli na tle nieba okrąg. Zakreślenie pełnego okręgu trwa 26 tysięcy lat). Piąty świat Majów skończył się już w 1987 roku, – więc ów koniec świata w już przeżyliśmy – zaś szósty zacznie się właśnie 21 bądź 22 grudnia 2012 roku. Czyli wychodzi na to, że według Majów na razie nie ma żadnego świata. Ciekawa teoria... No i co według tych Majów będzie w 2012 roku? Otóż będzie przebiegunowanie Ziemi. Uwaga, tu naukowe fakty: w wyniku zaburzeń pola magnetycznego Słońce co jakiś ściśle określony czas (chyba 26 000 lat) zmienia bieguny; północy na południowy, albo odwrotnie, jak kto chce; zmieniają się wtedy również bieguny na Ziemi.

http://www.fantasy.dmkhost.net/tajemnice/index.php?nr=52

CYTAT
Za początkowe dni kalendarza Majów podawane są m.in. 10 lutego 3641 p.n.e., 10 sierpnia 3214 p.n.e. i 13 sierpnia 3113 p.n.e. 21 grudnia 2012 roku n.e. według długiej rachuby to 13.0.0.0.0. Wielu wyznawców teorii spiskowych uważa tę datę za koniec świata. Majowie natomiast uważali, że żyjemy w czwartym świecie. Poprzednie trzy skończyły się kataklizmami i czwarty też to czeka według ich wierzeń, po którym nastąpi piąty i ostatni. Trzeci świat skończył się według długiej rachuby właśnie po okresie zapisanym jako 13.0.0.0.0, ale nie oznacza to również końca czwartego. Na monumencie z Coba podana jest data 13.13.13.13.13.13.13.0.0.0.0 co oznacza, że datę 13.0.0.0.0 zapisano skrótem zamiast 0.0.0.0.0.0.13.0.0.0.0. Na płycie z Palenqué podana jest np. data 1.0.0.0.0.0 ( czyli 0.0.0.0.0.1.0.0.0.0.0 ), która wskazuje na 13 października 2012.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kalendarz_Maj%C3%B3w

W necie jest wile stron mówiących o powyższym temacie, prezentujące teorie ( w tym spiskowe), "fakty" itd. Wystarczy poszukać u wujka googla cool

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Rozmowy na każdy temat. »