NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
1 2 »
mniejsze emerytury dla esbeków,
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 15 Sty 2010r. 05:21  
po pierwsze w tytule arta jest błąd!
było kiedyś SB nie EZB!
po drugie co da zmniejszenie im emerytur, oprócz dodatkowej kasy dla "władzy"??
niech zabrane pieniądze dadzą zwykłym emerytom!

edit:
dzięki za zmianę tytułu na poprawny umiech

Errare humanum est.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 15 Sty 2010r. 05:21  

Errare humanum est.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 15 Sty 2010r. 18:43  
przecież dobrze wiesz, że chodzi o jakąś formę moralnego pokazania, że SB była organizacją zbrodniczą. co z tego, że ta kasa pójdzie dla władzy?? już wolę, żeby Słońce Peru bujało się po świecie niż, żeby zwyczajny zbrodniarz dostawał tłuściutką emeryturke.

Credo in unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 15 Sty 2010r. 19:41  
a jakie to moralne??
powinni im ukrócić na maxa niech sobie żyją za te 1000zł tak jak ich ofiary
i ciekaw jestem czy zabrali "grubym rybom" czy "płotkom"??
nie zapominajmy że tzw dobrodziejów którzy donosili na sąsiadów, kolegów z pracy itd też powinno się rozliczyć
z tym że to tylko Polska :(

Errare humanum est.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 15 Sty 2010r. 20:17  
to tylko Polska.. matko, jakie to oklepane.
tu nie chodzi o to, że to tylko Polska, tylko o to, że dzięki komuszkom spod znaku SLD i spod patronatu Kwaśniewskiego, mamy taką konstytucję, jaką mamy. I owa konstytucja gwarantuje niemalże szerszy, a przynajmniej taki sam jak karta praw podstawowych, zakres ochrony bardziej lub mniej potzrebnych wolności i swobód, że jaśnie oświecony i nieomylny Trybunał Konstytucyjny wyinterpretował z tego zasadę ochrony praw nabytych, co oznacza, w wolnym tłumaczeniu, że raz danych uprawnień odebrac nie można. to dlatego ta ustawa obniżająca esbekom i członkom WRON emerytury(bo ich obejmuje zakres podmiotowy ustawy) jest obecnie w TK.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Sty 2010r. 00:09  
Czy w Polsce był komunizmwykrzyknik

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Sty 2010r. 11:26  
Ta, to ja chce zeby obnizyli emerytury bylym oficerom UOP a teraz ABW.
Kazda tajna policja to organizacja z definicji nastawiona na swinstwa i zbrodnie wiec nie widze powodow aby je roznicowac.
Pamietajmy, ze SB mialo w swojej strukturze rozne departamenty wiec nie widze powodow, aby nazywac wszystkie osoby tam pracujace jako zbrodniarzy.

Immortal - All Shall Fall
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Sty 2010r. 16:31  
jasne, więc może jeszcze postawmy pomnik dzielnego i pełnego poświęcenia oficera SB, tak jak Ukraińcy stawiają pomniki Banderze!

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Sty 2010r. 16:52  
dkny,

skoro stawiamy pomniki zdrajcy Kuklinskiemu to czemu nie postawic go tym, ktorzy walczyli z UPA?
Wiec co, sekretarki czy kwatermistrzow tez chcesz emerytur pozbawic?
Poza tym te wieelkieee emerytury dotycza tylko 600 osob. I nie widze powodu, aby ich tego pozbawiac, skoro zwiazane to jest z ich stopniem.
Zbrodniarzy nalezy osadzic, ale tych co pracowali zgodnie z obowiazujacym wowczas prawem nalezy zostawic w spokoju. Inaczej mozemy tu mowic o swoistym linczu i tworzymy niebezpieczny precednes.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Sty 2010r. 17:03  
Kuklińki zdrajcą????? kto cię uczył historii, człowieku?? jakiś stary komuch, który przeszedł pranie mózgu na WUML?? czy może naczytałeś się gazety wydawanej przez tego pana z odstającymi uszami, który był rzecznikiem prasowym rządu w czasie stanu wojennego??
Kukliński jest bohaterem Wolnej Polski. przykładem bezinteresownego poświęcenia siebie, swojej kariery i swojej rodziny sprawie wyższej i ważniejszej - suwerenności i niepodległości Polski.
co do drugiej części twojej wypowiedzi - nikt nie mówi o pozbawianiu kogokolwiek emerytur, ale o ich wydatnym obniżaniu. to istotna różnica.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Sty 2010r. 17:27  
dkny,

rozsmieszasz mnie. Twoja glupota wywodzi sie zapewne z Twojego zaslepienia i braku jakichkolwiek zasad.
Jezeli oficer zdradza panstwo, jakiekolwiek by ono nie bylo, jest zdrajca. Zlamal przysiege i doprowadzil do nakierowania paru atomowek wiecej przez Amerykancow na terytorium Polski. Wiec nie mow mi, ze to bohater, bo to zwykly szczur co za dolary sie skundlil na maksa. Tak samo mierza mnie Ci zdrajcy, ktorzy sprzedawali polskie tajemnice na przestrzeni dziejow. Zdrajca zawsze jest zdrajca. Pomysl, dlaczego zdecydowana wiekszosc oficerow jednak nie zdradzala i sluzyla ojczyznie? Bo znala pojecie slowa honor.
Poczytaj sobie jak mieszkal za granica to zmienisz zdanie co do jego, jak to ladnie ujales, 'bezinteresownosci' smiech2smiech2smiech2

To ja zadam zatem, aby obnizyli takze emerytury wojskowe, policyjne oraz pozostalych sluzb. Mierzmy wszystkich jedna miara.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Sty 2010r. 17:51  
Drogi dkny Pan Kukliński za swoją prace na rzecz obcego wywiadu brał od nich kasiorkę /srebrniki/.Pan Kukliński był oficerem wojska polskiego, to do czegoś zobowiązuje.
Miał bronić naszych granic ,wiedział gdzie pracuje .

Dodam jeszcze, że władze, rząd polski był wszędzie na zachodzie uznawany, czyli był legalny.

Kiedyś byliśmy sterowani i wykorzystywani przez tamtych złych sąsiadów, ci dobrzy robią z nami to samo tylko w białych rękawiczkach.

Pan Kukliński niestety był zdrajcą.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Sty 2010r. 18:20  
"To ja zadam zatem, aby obnizyli takze emerytury wojskowe, policyjne oraz pozostalych sluzb. Mierzmy wszystkich jedna miara".
tu sie z tobą zgadzam całkowicie, jednakowe zasady przyznawania emerytur, bez faworyzujących przywilejów!

jeśli Kukliński był zdrajcą, to jak, szanowni panowie, nazwac Bieruta, który był agentem sowieckim, Jaruzelskiego, który był agentem Informacji Wojskowej czy też tak kochanego przez salon Józefa Światłę, który przecież również zdradził swoją ludową ojczyznę dla zgniłego kapitalistycznego i imperialistycznego zachodu??

Kukliński to bohater! przekazując informacje wywiadowi amerykańskiemu nie brał za to kasy, a to że Amerykanie się nim zaopiekowali po ucieczce z Polski i zapewnili mu warunki do życia, to był ich psi obowiązek wobec tego, co on zrobił dla wolnego świata.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Sty 2010r. 19:35  
CYTAT
jeśli Kukliński był zdrajcą, to jak, szanowni panowie, nazwac Bieruta, który był agentem sowieckim, Jaruzelskiego, który był agentem Informacji Wojskowej czy też tak kochanego przez salon Józefa Światłę, który przecież również zdradził swoją ludową ojczyznę dla zgniłego kapitalistycznego i imperialistycznego zachodu??

A od kiedy to praca w wywiadzie wlasnego panstwa powinna byc poczytywana jako zdrada??? Cos masz chyba nie tak z postrzeganiem rzeczywistosci. Polska miala wowczas legalna wspolprace wojskowa z ZSRR, tak samo jak teraz ma z panstwami NATO. Wg Twojego toku rozumowania wszyscy nasi obecni wywiadowcy tez sa zdrajcami????
Wzial za to szmal i to duzy. Jak kazdy szpieg przehandlowal swoj honor i bezpieczenstwo rodakow za pieniadze. I powiedz mi w jaki sposob jego informacje pomogly w upadku komunizmu? Przekazal informacje o polskim systemie obronnym i planach wproadzenia stanu wojennego - jak wiemy nie bylo zadnego konfliktu zbrojnego na linii NATO (a raczej USA) - Uklad Warszawski a stan wojenny przeszedl bez zaklocen i wiekszych ofiar. Wiec co wniosla jego zdrada poza opluciem munduru i ojczyzny? Nic. Powiekszyla tylko jego konto.
Smieszysz mnie z Ameryka i wolnym swiatem umiech Ich wizja 'wolnosci' jest cudownie zaprezentowana z offsetem u nas, poblazaniem wobec tyranii w Arabii Saudyjskiej oraz brakiem jakiejkolwiek reakcji na lamanie praw Kurdow w Turcji (ale juz nie w Iraku na przyklad haha).
Pomagaja tym, ktorych moga potem wydoic (a solidaruchowate polactwo dalo sie wydoic i nakradlo przy tym ile wlezie). Wiec ja mam w dupie ich i ich wizje, ze kazdy chce byc Amerykaninem umiech I kazdego kto zdradzil swoja ojczyzne uwazam za zdrajce. Wielki mi bohater, ktory nawial na zachod zamiast walczyc z systemem w kraju.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Sty 2010r. 20:00  
twoja ograniczonośc myślowa przeraża mnie...neutralny nie rozróżniasz podstawowych pojęc, więc nie ma co sie dziwic, że tak jest.
legalna współpraca wojskowa PRL i ZSRR, jak sama nazwa wskazuje, obejmowała działalnośc wojskową, natomiast bycie tajnym współpracownikiem wywiadu sowieckiego - co miało miejsce w przypadku np. Bieruta - absolutnie nie była objęta zakresem tejże legalnej współpracy. nawet wielu współpracowników Bieruta, naszych rodzimych polskich komunistów nie wiedziało, że on donosi. podobnie było z Jaruzelskim, bo Informacja Wojskowa była na początku swojej działalności delegaturą sowieckiego wywiadu i z polskimi służbami nie miała nic wspólnego.
nie obrażaj więc naszych obecnych służb specjalnych i nie porównuj ich agentów do tych szumowin pokroju Bieruta, Jaruzelskiego i im podobnych.
mój poprzedni post w żadnej swojej części nie mówi o poparciu dla amerykańskiej wizji świata, więc te twoje dywagacje to wyraz nieumiejętności czytania tekstu ze zrozumieniem. (czyżbyś nie ukończył nawet szkoły na poziomie gimnazjalnym?? - bo właśnie na tym etapie edukacji uczą tej umiejętności)

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Sty 2010r. 20:33  
CYTAT
legalna współpraca wojskowa PRL i ZSRR, jak sama nazwa wskazuje, obejmowała działalnośc wojskową, natomiast bycie tajnym współpracownikiem wywiadu sowieckiego - co miało miejsce w przypadku np. Bieruta - absolutnie nie była objęta zakresem tejże legalnej współpracy. nawet wielu współpracowników Bieruta, naszych rodzimych polskich komunistów nie wiedziało, że on donosi. podobnie było z Jaruzelskim, bo Informacja Wojskowa była na początku swojej działalności delegaturą sowieckiego wywiadu i z polskimi służbami nie miała nic wspólnego.

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!! umiech Naprawde, nie wiem skad tacy jednobiegunowcy jak Ty sie biora, ale zapewne ma to zrodlo w braku wiedzy i mlodym wieku umiech
Obawiam sie, ze jestes juz wykrzywiony ideologicznie przez nowe systemy nauczania i polityke historyczna POPiSu, ktora realizuje pieknie IPN, takie nasze 'Ministerstwo Prawdy' umiechumiech Za gen. Jaruzelskim wiekszosc politykierstwa moze teczke co najwyzej nosic, ale coz, widac jestes osoba podatna na zohydzanie PRL przez tych, ktorzy w tamtym systemie sie wyksztalcili i go budowali haha. Ale coz, gdyby glupota mogla fruwac w Polsce byloby permanentne zacmienie slonca smiech2smiech2smiech2
Wiec innymi slowy Wojsko Polskie sformowane w ZSRR rowniez bylo delegatura radziecka (mimo, ze mialo kapelanow i umundurowanie typowo polskie?). Cieszy mnie Twoja wizja swiata. Wg Ciebie ci paskudni komunisci nic nie zrobili. Polske wyzwolilo USA i objelo nas planem Marshalla. Pocieszne to umiech Zdajesz sie nie dostrzegac faktow i masz problem z postrzeganiem kto byl zdrajca a kto nie umiech Przypominam, ze Bierut mnie nie intersuje, bo byl agentem radzieckim (zdrajca), zas gen. Jaruzelski byl w tej Informacji Wojskowej ze wzgledu na jego przynaleznosc frontowa (zwiad). W przeciwienstwie do szpiega Kuklinskiego on walczyl o niepodleglosc ojczyzny (taka, jaka mogl miec w danym momencie i owczesnych uwarunkowaniach geopolitycznych) i w walce tej, jak wielu innych ktorzy zdecydowali sie pozniej zyc w PRLu i odbudowywac ojczyzne ze zniszczen wojennych, odniosl rany. Czego nie da sie powiedziec o agencie ktory zyl sobie dostatnio w USA gdy jego rodzina cierpiala biede i kiedy prawdziwi bojownicy o pelna niepodleglosc Polski byli internowani i rzeczywiscie zmagali sie z systemem.
Umiem czytac ze zrozumieniem, wolny swiat odnosil sie do wizji amerykanskich jastrzebi spod znaku Reagana. Widac nie do tego sie odnosiles. I zachowaj swoje uwagi co do poziomu wyksztalcenia dla swoich kolegow z piaskownicy.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Sty 2010r. 20:51  
nazywasz mnie jednobiegunowcem, a sam niby jaki jesteś??
naprawdę żal mi ciebie, że twoim bohaterem jest Jaruzelski, człowiek, który wypowiedział wojnę własnemu narodowi..

i jeszcze jedno - do dnia dzisiejszego ten twój bohaterski generał mieszka w luksusowej willi, która została bezprawnie odebrana, czyli ukradziona, prawowitemu właścicielowi. ale przecież za te rany i budowanie ludowej ojczyzny w wiecznej przyjaźni z bratnim Związkiem Radzieckim - słońcem narodów - się mu należało.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Sty 2010r. 21:06  
To sie idz i wyplacz do lusterka to ci przejdzie. Jezeli ocalenie narodu poprzez zapobiezenie wojnie nazywasz zbrodnia to ewidentnie masz wyprany mozg przez obecnie rzadzaca formacje polityczna. Nie wyciagasz zadnych wlasnych wnioskow, cytujesz trylko mantre ktora ci do glowy wlozyli obecni sluzalcy systemu w szkole i mediach, a ktorzy w wiekszosci gowno wiedza, bo za PRL wlazili po drabinie na dywan albo skakali staremu z jajka na jajko. I teraz taka gownazeria mi mowi jak sie zylo w PRL hahaha.
Jezeli nawet mieszka w tej willi to co? Wielu ludzi stracilo dobytek w trakcie wojny i nie narzekali jak dostali mniej. Nie sa jak obecni dojarze nowo narodzonej ojczyzny odbierajacy majatki lub ich rownowartosc w pieniadzu, a ktore przez 50 lat utrzymywal za nich narod. Jak chca je z powrotem to powinni je dostac ale pod warunkiem zwrotu kosztow ich odbudowy i utrzymania. I bedzie sprawiedliwie umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Sty 2010r. 21:14  
nikt mi nie wyprał mózgu. po prostu myślę samodzielnie, znam historię, analizuję fakty i wyciągam wnioski. to jest lepsze niż wiara w to, co napisze gazeta wybiórcza, nie, polityka lub co powiedzą w faktach.
myślenie nie boli. powodzeniaumiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Sty 2010r. 21:19  
Całe to zamieszanie mnie śmieszy.
Widzę jak dwóch userów specjalistów i ekspertów w tej dziedzinie się spieracool
Z mojej strony jeszcze mała sugestia jak na razie,zamiast nawijać niepotrzebnie kilometry i wystawiać swoje nerwy na próbęjezyk Weźcie się spotkajcie i wszystkie te i inne pytania rozwiążecie przy piwie lub narodowej wódcecool
Pozdrok

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Sty 2010r. 22:36  
CYTAT
nikt mi nie wyprał mózgu. po prostu myślę samodzielnie, znam historię, analizuję fakty i wyciągam wnioski. to jest lepsze niż wiara w to, co napisze gazeta wybiórcza, nie, polityka lub co powiedzą w faktach.
myślenie nie boli. powodzeniaumiech

Ciekawe jak zareagujesz na fakt, ze ja mam 45 lat. I akurat troche PRL-u przezylem i w przeciwienstwie do Ciebie wiem jak sie wtedy zylo. Ty zas nie dosc, ze nie znasz historii a histerie wykreowana przez prawice to jeszcze bedziesz mi na sile wmawial jak wygladala rzeczywistosc w PRL-u! umiech
Jestes z tych co zawsze maja zdanie, choc gowno wiedza, nie? I boli cie w dolku, ze ktos mysli inaczej smiech2
To ze cos przeczytales, nie znaczy ze wiesz jak bylo naprawde, bo kazda strona przegina prawde na swoj sposob. Dlatego najlepiej znac obie wersje i wyjac srodkowa umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Sty 2010r. 22:38  
CYTAT
Z mojej strony jeszcze mała sugestia jak na razie,zamiast nawijać niepotrzebnie kilometry i wystawiać swoje nerwy na próbęjezyk Weźcie się spotkajcie i wszystkie te i inne pytania rozwiążecie przy piwie lub narodowej wódcecool
Pozdrok

Przykro mi, ale nie umawiam sie z nieznajomymi bo rzecz wyglada tak, ze jestem hetero a nigdy nie wiesz co za element siedzi po drugiej stronie smiech2smiech2smiech2

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Sty 2010r. 22:42  
No i zaczyna się przeciąganiegood

Nie bój się cieni, one świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło .
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Sty 2010r. 22:43  
CYTAT

Przykro mi, ale nie umawiam sie z nieznajomymi bo rzecz wyglada tak, ze jestem hetero a nigdy nie wiesz co za element siedzi po drugiej stronie smiech2smiech2smiech2

wg kinseya skrajnosci sa bardzo rzadkie ;] ponoc trzeba glebiej sprawe przemyslec ^^

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Sty 2010r. 22:43  
CYTAT
Pozdrok
No z tym to i ja się z Tobą zgadzam. Każdy ma swój rozum i przekonywać na siłę do swoich racji to bezsensowne

Nie bój się cieni, one świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło .
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Sty 2010r. 23:06  
Ja nikogo nie przekonuje. Tylko smieszy mnie fakt, ze 20 letnie spiki mowia mi jak sie zylo w czasach mojej mlodosci umiech Jakos nigdy nie czulem sie na silach mowic mojemu dziadkowi jak sie zylo w czasach II wojny swiatowej bo to on ja przezyl a nie ja.
Odrobine pokory wiec poprosze w ocenach wypracowywanych na podstawie ksiazek bo jak wiemy papier kazda glupote przyjmie umiech

Pozdrowienia!

Prywatna wiadomość 

1 2 »

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »