NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
kanał w garażu,
ff
Wysłany: 18 Sty 2010r. 15:54  
Witam

przymierzam się do budowy kanału w garażu i szukam kogoś kto ma w tym jakieś doświadczenie lub zna kogoś kto takie cuś robiłumiech dzięki z góry

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 18 Sty 2010r. 15:54  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Sty 2010r. 17:22  
a co dokladnie interesuje??

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Sty 2010r. 17:23  
moze jakos pomoge

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Sty 2010r. 17:30  
konstrukcja, jakie musza być wzmocnienia by się to nie zawaliło, szerokość itd

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Sty 2010r. 17:36  
wystarczy 10 cm scianka a z jakiego materialu to juz zalezy od inwestora ja osobiscie bym to wykonal z bloczków cementowych takie jak ida na fundamenty domu np, co druga szychte zbrojenie z drutu zeberkowego oczywiscie nalezy zbrojenie skrecic aby uniknac zawalenia lub poprosty wykopac zaszalowac zrobic zbrojenie i zalac wszystko betonem oto i cala filozofia.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Sty 2010r. 17:47  
Kopiesz odpowiedni dół, uwzględniając posadzke w kanale i posadzke w garażu. Robisz mały fundamencik na którym będziesz stawiał cegły/bloczki betonowe. Przygotuj ramke z kątownika ( wymiar docelowy), i do tej ramki od dołu możesz dospawać "wąsy" aby zrobić wieniec , dajesz po 2 druty zbrojeniowe i zalewasz to betonem , tak aby w tym miejscu było więcej betonu niż grubość posadzki w garażu. Wykop powinien być jak rozstaw kół, aby swobodnie można było murować,szczeline między ścianą a ziemią najlepiej zasypywać piaskiem , stopniowo , co 3 rzędy cegieł/bloczków. Proponuje jeszcze przed pracami murarskimi , wykop (ściany i spód) wyłożyc folią aby uniknąć wilgoci.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Sty 2010r. 18:00  
największym problemem - a zarazem najbardziej pracochłonne - jest wykonanie poprawnej izolacji przeciwwilgociowej (przeciw wodnej). Tu w zależności od lokalnego poziomu wody gruntowej trzeba zastosować rożne rozwiązania. Generalnie trzeba wykonać szczelną wannę.

Całość najprościej posadowić na małej płycie fundamentowej.

zwykła folia PE generalnie nie nadaje się jako izolacja p. wilgociowa. Do tego calu należy użyć np. papy.

Zaizolować należy zarówno sciany jak i podłogę. Należy zachować CIĄGŁOŚĆ !! tej izolacji.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Sty 2010r. 18:25  
dzieki za informację już mam troche temat naswietlony. Mam jeszcze pytanie: przykładowo jak kanał bedzie miał 5 m długości czy dawać jakies wzmocnienia w pionie np 2,5m ściany i jakis pionowy blok betonowy? A bede budował z białej cegły wiem ze to nienajlepszy materiał ale akurat taki mam...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Sty 2010r. 18:32  
Zrób solidne zbrojenie w mejscu gdzie będą koła samochodu i połącz to z "wąsami" od kątownika, zalej to betonem. min 10 cm. Zastosowanie pod osobówki.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Sty 2010r. 19:09  
zdecydowanie lepiej będzie wykonać dylatację. Gdzież to taki monolit (konstrukcja kanału + płyta posadzkowa) aż się prosi żeby to popękało. Góra zrób wieniec. W środku rozpiętości żelbetowy słup też nie zaszkodzi.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Sty 2010r. 19:19  
jestem laikiem umiech i sorki za pytania o co chodzi z tą dylatacją i z tymi "wąsami", te wąsy to chodzi o to że do tej ramy należy dospawać coś na boki tak? by sie w posadzce trzymało?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Sty 2010r. 19:25  
CYTAT
zdecydowanie lepiej będzie wykonać dylatację. Gdzież to taki monolit (konstrukcja kanału + płyta posadzkowa) aż się prosi żeby to popękało. Góra zrób wieniec. W środku rozpiętości żelbetowy słup też nie zaszkodzi.

Teoria jedno a praktyka drugie, Ja zrobiłem w ten sposób ze do ramki kątownika przyspawałem wąsy , do nich przywiązałem po 3 druty zbrojeniowe ( belka), na każdą strone, połączyłem to wszystko, i zalałem betonem, zbrojenie wypada w miejscu, po którym samochód przejeżdza ( prawidłowe postawienie samochodu nad kanałem) Wylałem tam 15 cm betonu. Kanał wybudowany w 2007 , zero pęknięć.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Sty 2010r. 19:35  
CYTAT
i nie zapomnij o kluczu dynanometrycznym

umiech Dokładnie , jesli myslisz o półkach na narzędzia, niezapomnij puścić kabli przed wylaniem posadzki.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Sty 2010r. 19:36  
to że ktoś zabił i go nie złapali. Nie znaczy że jak Ty zabijesz to Cie nie złapią.

Ciesz się iż nie pęka. Ale nie polecaj tego jako wzorowego wykonania tylko dlatego, że Tobie się udało.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Sty 2010r. 19:40  
CYTAT
to że ktoś zabił i go nie złapali. Nie znaczy że jak Ty zabijesz to Cie nie złapią.

Ciesz się iż nie pęka. Ale nie polecaj tego jako wzorowego wykonania tylko dlatego, że Tobie się udało.

Bazowałem na kanale który ma dobrze, ponad 10 lat.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Sty 2010r. 19:43  
sprawa rusza na wiosnęumiech. A może jest możliwość obejrzenia takiego kanaliku u kogoś...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Sty 2010r. 19:48  
Napisałem Ci na PW.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 40%
ff
Wysłany: 18 Sty 2010r. 23:11  
Ja robiac kanal w garazu to wykopalem dol wlozylem gruba folie potem wylalem beton (ze szklem wodnym) zeby zrobic podloge.

Potem po wyschnieciu szalunki z plyty przeprowadzonych kilka przewodow do oswietlenia i gniazdek i odnowa beton w szalunki ze szklem.

Garaz mam na podmoklym terenie, glebokosc kanalu 160cm i ZERO wody w nim;

Woda jest tylko wtedy jak autem ze sniegiem wjade do garazu jak zdazy stopniec z tego auta.

Z gruntowych wod nic mi nie podchodzi i jest sucho.

Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!!
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 19 Sty 2010r. 12:08  
Ja zrobiłem wykop na 170 cm, i przy kopaniu cały czas było sucho. Dokładnie można zastosować szkło wodne do betonu, tylko instalacje do kanału puszczamy 24v.

Słyszałem jeszcze takie opcje ze tam gdzie wody gruntowe są wysokie, mozna w rogu kanału wukopać głębszy otwór i zrobić spadek , do tego otworu. Wrazie zalewania można łatwo wypompować wode.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 22 Sty 2010r. 19:46  
Jak dla mnie nie ma to jak podnośnik .
Kumpel kupił używany w kiepskim stanie - odremontował i działa jak należy umiech

Prywatna wiadomość 

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »