NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Opinie »
Nowy Temat Odpowiedz
1 2 3 »
kącik kulinarny,
Posty: 6
Dołączył: 25 Gru 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 21 Sty 2010r. 08:45  
Cytuj
Przepis na piernik
2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 jajko, 1 przyprawa do piernika, 1/4 l śmietany kwaśnej, 4 łyżki marmolady twardej, 1 łyżeczka sody, troszkę rodzynków i orzechów, odrobina soli, wszystko wymieszać i piec umiech Smacznego

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 21 Sty 2010r. 08:45  
Cytuj

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 358
Dołączył: 11 Lip 2009r.
Skąd: sTALOWA wOLA
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 21 Sty 2010r. 12:04  
Cytuj
BIALA DAMA good

* 0,5 l śmietanki kremówki
* puszka brzoskwiń w syropie
* żelatyna (na 1 l wody)
* 0,5 kg twarogu 3x mielonego
* 17 łyżek cukru
* 2 budynie waniliowe lub smietankowe (najlepiej O'etker Ulubiony)
* 1 kostka margaryny (najlepiej Kasi)
* 0,5 kostki masła
* 15 dag wiórek kokosowych
* herbatniki lub biszkopty (na spód ciasta)
* 0,75 l mleka Masa serowa:
Kremówkę ubić na sztywno, dodać 8 łyżek cukru.Następnie dodać twaróg oraz żelatynę ostudzoną (rozpuszczamy ok 3-4 łyżki w pół szklanki wody), wymieszać lub zmiksowac całość, tak aby składniki dokładnie się z sobą połączyły i pod koniec dodać pokrojone w kawałki owoce.
Masa Budyniowa:
Ugotować budynie w 0,75 l mleka z 8 łyżkami cukru. Ostudzić następnie utrzeć z kostką margaryny (ucieramy najpierw margarynę i stopniowo dodajemy budyń)
Posypka Kokosowa:
Na patelni rozpuszczamy pół kostki masła, dodajemy 1 łyżkę cukru i wiórki kokosowe, przyrumieniamy. Kiedy ostygną (a nie mogą być ciepłe ponieważ rozpuszczą mase budyniową!) posypujemy nimi ciasto.


Kolejność od spodu:

Biszkopty-Masa Serowa-Masa Budyniowa-Posypka Kokosowa

Ciasto jest naprawdę przepyszne!
Smacznego!!!

Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 6
Dołączył: 25 Gru 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 21 Sty 2010r. 13:46  
Cytuj
Wafeluśmiech
szklanka wody 1,5 szklanki cukru, 4 łyżki kakao, zagotować, po zagotowaniu odstawić i do gorącej masy dodać 2 kostki margaryny,poczekać aż się rozpuszczą i dodać mleko w proszku. Wymieszać dobrze. Gorącą masę nakładać na wafle. (2 opakowania wafli)Pychota.
smiech2

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 867
Dołączył: 23 Lis 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 21 Sty 2010r. 14:16  
Cytuj
ja ta biala dame pamietanm w starym temacie byla :p
cos nowego daj ]:->

przepis na sniezna herbate :] przydaje sie kiedy nie mamy 2 dni swiatla oraz wody, a nam nie chce sie auta odkopywac ]:->
na 1.5 litra herbaty 5 litrowy garnek sniegu ktorego nie ubijamy !!! smak bedzie delikatniejszy ;]
http://img85(...)5734.jpg
topimy 20 minut na wolnym ogniu by gara nie przypalic ;]
http://img71(...)8479.jpg
gotujemy wode, wrzucamy 2 torebki herbaty, slodzimy wedle upodobania, rozlewamy do kubkow - podajemy najlepiej gorace ;]

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
MIG
MIG
MIG
Posty: 7
Dołączył: 21 Sty 2010r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 21 Sty 2010r. 18:45  
Cytuj
If33lG00d przepraszam, że się ośmielam, ale mam małe pytanko: śnieg musi być czysty i świeży?good

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 2373
Dołączył: 12 Paź 2008r.
Skąd: z miasta chyba ;)
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 21 Sty 2010r. 18:58  
Cytuj
hej a może ktoś z Was ma przepis na masę do wafla taką gdzie jak pamiętam dodawało się galaretkę? bo mi się gdzieś zapodział a takiej masy z mleka skondensowanego mam dość......

" Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... "
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 358
Dołączył: 11 Lip 2009r.
Skąd: sTALOWA wOLA
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 21 Sty 2010r. 19:00  
Cytuj
ife-k mysle ,ze to danko bedzie dla Ciebie odpowiednie ;-))

PUCHOWA KASZKA Z OWOCAMI


-szklanka wody
-2 szklanki mleka
-0,5 szklanki kaszy manny
-0,5 szklanki cukru
-sok z całej cytryny
-2 duże mandarynki
-2 dorodne banany
-2 kiwi --- Do naczynia, w którym będzie się gotowała kasza, wlać wodę. Wsypać do niej kaszę mannę, wymieszać i odstawić na godzinę, aby napęczniała. Po tym czasie naczynie z kaszą postawić na średnim ogniu, dodać mleko, cukier (można też szczyptę soli) i zagotować. Gotować, często mieszając, do czasu, aż kasza będzie miękka. Z reguły zajmuje to 10-12 minut. Po zdjęciu z ognia połączyć z sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić do przechłodzenia. Letnią (o temperaturze pokojowej) kaszkę ubijamy na puch, rozkładamy w pucharkach i przybieramy owocami.Prosta, tania i naprawdę smaczna propozycja na podwieczorek lub deser, a na upartego także na śniadanie dla dzieci umiech Oczywiście podane owoce są tylko przykładem i możecie eksperymentować w tej kwestii, w zależności od upodobań i zawartości spiżarni umiech

Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 358
Dołączył: 11 Lip 2009r.
Skąd: sTALOWA wOLA
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 21 Sty 2010r. 19:05  
Cytuj
dla ANULKI

Wafel - najlepiej z głębszymi wypustkami,
1 kostka margaryny,
1 szklanka cukru,
1 szklanka śmietany (niekonieczne kwaśnej może być 12),
1 jajko,
1 galaretka wg upodobania (daję wiśniową bo ma intensywny smak)



Kostkę margaryny rozpuścić z cukrem, w międzyczasie śmietanę wraz z jajkiem połączyć i mieszać, po roztopieniu margaryny i rozpuszczeniu cukru wlać śmietanę z połączonym jajkiem, mieszać, na końcu do gotującej się masy wsypać suchą galaretkę i jeszcze trochę mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Odstawić z ognia zaczekać aż masa trochę zgęstnieje i tym smarować wafla, można włożyć do lodówki gotowego wafla do lepszego zastygnięcia. Smacznego

Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 867
Dołączył: 23 Lis 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 21 Sty 2010r. 19:31  
Cytuj
CYTAT
If33lG00d przepraszam, że się ośmielam, ale mam małe pytanko: śnieg musi być czysty i świeży?good


raczej tak ^^ miejscowki gdzie pies slady zostawial odpuszczalem ;D

ta kasza srednio mi sie widzi ^^ za duzo butelek za mlodu jezyk

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 2373
Dołączył: 12 Paź 2008r.
Skąd: z miasta chyba ;)
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 21 Sty 2010r. 19:35  
Cytuj
dzięki wielkie dama_pik, właśnie miałam podobny tylko jak przypominam sobie to tam nie dawało się jajka(rozumiem całego) tylko tam jeszcze szło mleko w proszku.....

" Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... "
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 209
Dołączył: 29 Sie 2009r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 21 Sty 2010r. 20:02  
Cytuj
Wydaje mi się że już taki temat zakładałem...zarumieniony


http://stalo(...)d=340987

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 274
Dołączył: 26 Wrz 2008r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 21 Sty 2010r. 20:03  
Cytuj
Kurczak w domu - jak z grilla umiech mniaaaaaaaaam mniam


Bierzemy folię aluminiową (dobrą i wytrzymałą) i robimy z niej coś na wygląd miseczki i zostawiamy jeszcze kawałek na przykrycie.

Na folii aluminiowej ułożyć kolejno:

pierś z kurczaka
ziemniaki pokrojone w talarki
czerwoną paprykę
cebulę

Doprawić do smaku. Zalać oliwą z oliwek i zamknąć w folii.

Piec w piekarniku aż do zmiękczenia jarzynek. W ilu stopniach nie pamiętam, ale nie za dużo. Myślę że 160-180 będzie OK.

Uwaga - filet z kurczaka najlepiej rozbić lub przekroić wzdłuż, żeby był cienki.

W wersji letniej można upiec na grillu.

Polecam good

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 1228
Dołączył: 2 Sty 2009r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 21 Sty 2010r. 20:06  
Cytuj
A ja mam dobry przepis na uwarzenie piwa.

Bierzemy butelke piwa, otwieramy ja i wlewamy do kufelka.

To nawet nie zabiera piec minut!!! Przepis sprawdzony wielokrotnie, polecam umiech

Immortal - All Shall Fall
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 274
Dołączył: 26 Wrz 2008r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 21 Sty 2010r. 20:08  
Cytuj
I jeszcze polecam zapiekankę taką :

Makaron Świderki
Kukurydza
Szynka
Papryka
Pomidor - polecam obrać ze skórki
Ananas
Ser żółty

Makaron ugotować - może być prawie miękki, albo już ogólnie miękki. Wszystkie składniki poukładać (można warstwami). Zapiekać w piekarniku (wedle uznania, ja daje np na 170-180 stopni i czekam z pół godzinki, aż pomidory puszczą soki i wszystko się zagrzeje porządnie). Pod koniec - czyli za jakieś 25-30 minut dodać ser i zapiekać ok 10 minut - żeby się ładnie roztopił a nie spalił umiech

Smacznegochytry

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 358
Dołączył: 11 Lip 2009r.
Skąd: sTALOWA wOLA
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 21 Sty 2010r. 20:26  
Cytuj
ife-k

kaszka dobra ;-)
1 lyzeczke za mamusie
2 lyzeczke za tatusia
3 lyzeczke za dorotke ;_):cwaniak:

Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 1228
Dołączył: 2 Sty 2009r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 21 Sty 2010r. 21:01  
Cytuj
Dobra rybka

Ryba - ok. 0.5 kg
Rozmaryn - 6-7 galazek (mozna wiecej)
Oliwa z oliwek
Sol
Cytryna

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Bierzemy cala wypatroszona rybke (jaka sobie towarzystwo zyczy).
Nacinamy ja w trzech miejscach do glebokosci grzbietu (kregoslupika).
W naciecia wkladamy po pol galazki rozmarynu.
Do brzucha wkladamy pozostaly rozmaryn.
Wkladamy rybke do brytfanki.
Posypujemy ja sola i polewamy oliwa a nastepnie wcieramy to wszystko w skore rybki.
Rybka wedruje do piekarnika na 30-35 minut (jak mniejsza waga to krocej).
Porada - ryba bedzie gotowa jak soki z niej wyplywajace (proteinki) beda biale.
Oddzielamy tuszke ryby w miejscach naciec i nakladamy na talerz. Polewamy sokiem z polowy cytryny i serwujemy z druga polowka jak ktos sobie zazyczy wiecej.
Polecam z chlebem, bo frytasy czy ziemniaki raczej psuja tu przyjemnosc jedzenia.
Na popitke biale winko albo browarek.

Fmacznego!

Immortal - All Shall Fall
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
aga
aga
Posty: 73
Dołączył: 10 Lip 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 22 Sty 2010r. 02:02  
Cytuj
A ja uwielbiam najprostszą i najszybszą do zrobienia sałatkęumiech
skład
Ser żółty - pokroić w małe kwadraty
ananas z puszki - pokroić na małe części
kukurydza konserwowa
Sos czosnkowy

Proporcje według uznania ja robię na oko;)
może brzmi dziwnie, ale naprawdę jest super umiech

jeśli chodzi o sos czosnkowy - to proszę nie dodawać żadnych ziół prowansalskich, ani takich tam różnych przypraw.
Majonez,śmietana,czosnek,sól,pieprz umiech jeśli sos będzie za gęsty to polecam dodać odrobinę wody. Chociaż to może być nie potrzebne, gdyż ananas puści sok umiech

Ja - pierwsze słowo naszego języka, pierwsza nasza myśl, pierwszy obiekt miłości.
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 209
Dołączył: 29 Sie 2009r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 22 Sty 2010r. 09:07  
Cytuj
Pasztet zajęczy

-idziesz na imprezę
-wyrywasz jakiś fajny "pasztet"
-bierzesz go na chatę
-rzucasz na stół
-ru....sz ,aż pasztet-zajęczyzaklopotany

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 215
Dołączył: 6 Gru 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 22 Sty 2010r. 09:37  
Cytuj
Pani D... vel damo_pik.
- Chciałbym coś wyjątkowego dla wyjątkowego klienta z pani przepisów oczywiście.cool
Z góry dziękuje i proszę o poważną odpowiedzcool
Pozdrok

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 83
Dołączył: 1 Paź 2008r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 22 Sty 2010r. 10:34  
Cytuj
A ja znam taki przepis na wafla z masą:
Masa:
4 jajka
½ szklanki cukru (jak ktoś lubi słodsze to więcej)
kostka masła
cukier waniliowy
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
2 łyżki kakao


Jajka z cukrem ubić na parze. Zestawić do wystudzenia i od czasu do czasu ubijać, żeby się nie rozdzielało. Masło długo ucierać z cukrem waniliowym. Gdy masa jajeczna wystygnie powoli dodawać do masła ciągle ucierając. Gdy gotowe dodać nieco soku z cytryny. Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Masę oczywiście rozsmarować na wafle umiech Smacznego.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 867
Dołączył: 23 Lis 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 22 Sty 2010r. 13:21  
Cytuj
taka kwestia czysto techniczna
jak sie jajka ubija na parze ? ;]

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 2373
Dołączył: 12 Paź 2008r.
Skąd: z miasta chyba ;)
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 22 Sty 2010r. 13:28  
Cytuj
stawiasz miseczkę na garnku z gorącą wodą a w miseczce masz jajeczka.....i ubijasz


dziękuję wally za przepis

" Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... "
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 867
Dołączył: 23 Lis 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 22 Sty 2010r. 18:22  
Cytuj
thx anulka ^^

CYTAT
ife-k

kaszka dobra ;-)
1 lyzeczke za mamusie
2 lyzeczke za tatusia
3 lyzeczke za dorotke ;_):cwaniak:


to byla trauma ;]
ja jadlem z takim wierszykiem

tu sroczka kaszke wazyla
temu dala na miseczke
temu dala na lyzeczke
....
a temu nic nie dala tylko frrr poleciala

z tego frrr najbardziej sie cieszylem i najszerzej gebe otwieralem, ale glupi bylem :p

przepis na sok z cebuli :]
kroimy cebule w kostke zasypujemy cukrem, czyms przykrywamy i czekamy 3-4 h az pusci soki, jak nie pusci to gnieciemy lyzka jezyk

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 2373
Dołączył: 12 Paź 2008r.
Skąd: z miasta chyba ;)
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 22 Sty 2010r. 18:27  
Cytuj
zapomniałeś dodać ,że ten soczek jest super na kaszel good dzieci za nim nie przepadają ale pomagaok

" Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... "
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 867
Dołączył: 23 Lis 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 22 Sty 2010r. 18:35  
Cytuj
ta super na kaszel i nie tylko ]:->

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
1 2 3 »
Nowy Temat Odpowiedz

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Opinie »