NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Opinie »
Nowy Temat Odpowiedz
« 1 2 3 »
kącik kulinarny,
Posty: 358
Dołączył: 11 Lip 2009r.
Skąd: sTALOWA wOLA
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 22 Sty 2010r. 18:42  
Cytuj
CYTAT
Pani D... vel damo_pik.
- Chciałbym coś wyjątkowego dla wyjątkowego klienta z pani przepisów oczywiście.cool
Z góry dziękuje i proszę o poważną odpowiedzcool
Pozdrok




niedlugo sezon na szparagi ja juz nie moge sie doczekac tego dania .....polecam
http://www.wielk(...)400.html

Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 22 Sty 2010r. 18:42  
Cytuj

Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 358
Dołączył: 11 Lip 2009r.
Skąd: sTALOWA wOLA
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 22 Sty 2010r. 18:44  
Cytuj
ife-k

a co ty sie tak o te jajka martwisz :-) ``??

Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 1228
Dołączył: 2 Sty 2009r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 22 Sty 2010r. 19:45  
Cytuj
Ja znam fajny przepis na szparagi.

Kupujemy gorne czesci szparagow. Przycinamy je, zeby byly rowne i owijamy dwoma plastrami szynki parmenskiej. Wrzucamy je na goraca oliwe i smazymy az zmiekna.
Same w sobie sa rewelacyjne, ale jak komus tego nieba w gebie malo to moze sobie to polac np. z sosem z roztopionego masla, ktore bylo podgrzewane razem z paroma szalotkami przez pare minut umiech

Zajebiaszcze danie.

Immortal - All Shall Fall
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 352
Dołączył: 18 Sie 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 23 Sty 2010r. 00:35  
Cytuj
goodprzepis na krucha babkegood

bierzesz babke na kolana,
wkladasz jej banana
dotad sie babke
az babka bedzie krucha !!

good

Z miłością jest jak z masłem, od czasu do czasu trochę chłodu utrzymuje ją w świeżości (M. Achard)
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 358
Dołączył: 11 Lip 2009r.
Skąd: sTALOWA wOLA
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 24 Sty 2010r. 22:22  
Cytuj
ciasto na pizze -najlepsze jakie znam

0,75 dag maki
2 paczki drozdzy suszonych
cieple mleko ok 2 szklanek
2-3 lyzki oliwy z oliwek

i najwazniejsze

2-3 ugotowanie ziemniaki ( jeszcze gorace dobrze utluc )

wymieszac skladniki i odstawic na godzine do wyrosniecie w cieplym miejscu np:przy piecu

a dalej wedle uznania
wazne jest aby na pizze trafily swieze produkty tzn pieczarki,czosnek ,papryka itepe
ciasto jest mieciutkie i nie twardnieje po upieczeniu

polecam

Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 2373
Dołączył: 12 Paź 2008r.
Skąd: z miasta chyba ;)
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 24 Sty 2010r. 22:27  
Cytuj
ale dwie paczki drożdży???nie wiem czy tu można gdzieś takie kupić :szok:ale w sumie to ja nie lubię nic z drożdżowatych ciast piec to mogę nie wiedzieć.....nie wiem Damulka Ty lepiej mi tu po polskiemu napisz ile to z tej kostki dać bo kostka u nas w Poland to 10dag goodalbo gdzie te suszone kupićgood

" Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... "
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 1228
Dołączył: 2 Sty 2009r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 24 Sty 2010r. 22:45  
Cytuj
CYTAT
ciasto na pizze -najlepsze jakie znam


2 paczki drozdzy suszonych


polecam



To te drozdze co sie kupuje w proszku, prawda? Wiaza sie z woda (wersja oryginalna, lub z mlekiem - wersja wymyslona przez szatana smiech2smiech2smiech2 ) dodawana do pizzy i rosna.

Immortal - All Shall Fall
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 358
Dołączył: 11 Lip 2009r.
Skąd: sTALOWA wOLA
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 24 Sty 2010r. 22:59  
Cytuj
jestem zaskoczona :szok:chyba widzialam w pl suszone drozdze ale taraz to zgluplam

Anulka drozdze pochodza z firmy Dr.Oetker
jest to mala paczuszka przypominajaca cukier waniliowy ,popatrz np w tescko w dziale z dodatkami do ciast mysle ze bedzie
a jesli nie to kostka drozdzy na pewno wystarczy

ragnarok
drozdze sa sproszkowane i najlepiej wymieszac je poprostu z maka

Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 1738
Dołączył: 26 Lip 2009r.
Skąd: RMI
Ostrzeżenia: 40%
ff
Wysłany: 24 Sty 2010r. 23:00  
Cytuj
Polecam pierogi z ryzem.

Je robi sie tak samo jak ruskie tylko zamiast ziemniakow daje sie ryz.

Sa o wiele smaczniejsze.

Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!!
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 358
Dołączył: 11 Lip 2009r.
Skąd: sTALOWA wOLA
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 24 Sty 2010r. 23:21  
Cytuj
z ryzem !!

toz to profanacja !!

never

Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 1738
Dołączył: 26 Lip 2009r.
Skąd: RMI
Ostrzeżenia: 40%
ff
Wysłany: 24 Sty 2010r. 23:34  
Cytuj
No Ja wole z ryzem jak z ziemniakami.












A do miesa grilowanego polecam taka salatke.

1salata
2pomidory
2jajka
ogorek

Wszystko umyte i pokrojone(jajka ugotowane na twardo) i do tego sos.

Przepis na sos

Do szklanki wrzucamy posiakane 2zabki czosnku i dodajemy olej,troszeczke octu,magi,sol,pieprz i musztardy pikantnej. Jezeli za mocne dolewamy troszke wody. Wszystko dobrze wymieszac potem wlac do salaty wymieszac i gotowe do spozycia.

Zarabiste jest do karkowki grilowanej.

Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!!
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 358
Dołączył: 11 Lip 2009r.
Skąd: sTALOWA wOLA
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 24 Sty 2010r. 23:36  
Cytuj
alez oczywiscie jak najbardziej ,,,,mnie tam nic do tego ale ja raczej ryzu uzywam do innych celow
a pierogi ruskie wole tradycyjne ,,,,

Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 1738
Dołączył: 26 Lip 2009r.
Skąd: RMI
Ostrzeżenia: 40%
ff
Wysłany: 24 Sty 2010r. 23:48  
Cytuj
Trzeba cos wymyslac po swojemu, zeby ta kuchnia byla ciekawsza.


Druga moja specjalnosc to duszone mieso z warzywami.


4-8 udek z kurczaka posolic popieprzyc i popaprykowac i do garnka, do rara wczesniej wlewamy olej i wode, no i na tym dusza sie te udka. Jak troszke zmiekna dorzucamy wtedy pokrojone ziemniaki,marchew,pore, i solimy i paprykujemy to. Po dwoch godzinach jest juz gotowe. Pilnowac trzeba wode zeby sie niewygotowala.

Lepsze jest na drugi dzien jak to wszystko przejdzie tymi zapachami.

Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!!
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 6
Dołączył: 25 Gru 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 25 Sty 2010r. 08:46  
Cytuj
Potrawka z kurczaka umiech
Gotujemy tradycyjnie rosołek z kurczaka. Kroimy dość sporo marchewki w kostkę i gotujemy aż zmięknie można zalać wcześniej ugotowanym rosołkiem aż będzie miękka. Jak już będzie gotowa dodajemy pokrojone mięsko z kurczaka do marchewki, dodajemy troszkę masła, oczywiście sól, pieprze, wegetę, śmietanę rozrobioną z odrobiną mąki i troszkę tylko podgotowujemy>..
Podajemy zazwyczaj z ziemniakami
I tak mamy dwa daniaumiech
Rosołek i potrawkę,
good

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 107
Dołączył: 14 Cze 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 26 Sty 2010r. 09:27  
Cytuj
He he fajne te wasze przepisy, a ja dziś robię KEBAB z Knorr smiech2 Słyszałam, że bardzo smaczne są smiech2 Wrażeniami podzielę się wieczorkiem umiech

MY..........................................
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 358
Dołączył: 11 Lip 2009r.
Skąd: sTALOWA wOLA
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 26 Sty 2010r. 11:06  
Cytuj
Romeo

bo pysznosc tkwi w prostocie ...

ale ja z innego garnka cus dorzuce


SPAGHETII z klopsikami po wlosku


Doskonała, prawdziwie włoska ogromna porcja spaghetti z klopsikami - na całą rodzinę lub przyjęcie z przyjaciółmi. Poza tym małe klopsiki to radocha dla dzieci, które lubią "miniaturowe" dania.




800g mięsa mielonego
2 małe jajka (lub jedno duże)
3 czubate łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
2 płaskie łyżki suszonego oregano
3 łyżki startego parmezanu
makaron spaghetti (1 opakowanie 500g )
sól
pieprz
duża cebula
1000ml pasty pomidorowej (w kartonikach)
2 ząbki czosnku
2 duże szczypty oregano
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
150 ml mleka

łyżeczka cukru
sól
pieprz




Mięso wymieszać na jednolitą masę z jajkami, bułką, rozgniecionym ząbkiem czosnku, suszonym oregano i tartym parmezanem. Posolić i popieprzyć do smaku. Z mięsa przygotować malutkie klopsiki (powinny być naprawdę malutkie, ok 2 cm średnicy). Odłożyć na tacę lub talerz ( będą potrzebne co najmniej 2 duże) i chowamy do lodówki.
Teraz czas na sos.

Cebulę i 2 ząbki czosnku wstępnie kroimy, a następnie (najchętniej) miksujemy z oregano przy pomocy blendera na papkę). Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i masło. Zmniejszamy gaz pod garnkiem do małej mocy, wykładamy papkę cebulowo-czosnkową i pozwalamy się jej podgrzewać przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy sos pomidorowy i 500 ml zimnej wody. Dokładnie mieszamy, nieco zwiększamy gaz i gotujemy kolejne 10 minut. Po wymaganym czasie wlewamy mleko, mieszamy, po czym delikatnie wrzucamy klopsiki z mięsa - raczej nie mieszamy, żeby mięso nie straciło kształu.

Przykrywamy połowicznie przykrywką i gotujemy 20-30 minut. Mniej więcej po pierwszych 10 minutach możemy już delikatnie mieszać całość. Solimy i pieprzymy do smaku.

Spaghetti ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Podajemy posypane świeżo startym parmezanem, świetnie smakuje z natką pietruszki.

Klopsiki w sosie można przechowywać w lodówce przez kilka dni - nie tracą smaku
, gęstnieją i doskonale się "przegryzają

Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 1530
Dołączył: 16 Sty 2010r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 26 Sty 2010r. 11:51  
Cytuj
To ja na szybko tak umiech Bierzemy 2 jajka, "roztrzepujemy" je w półmisku, dodajemy szczypte soli, pieprzu, mielonej papryki oraz oregano. Mieszamy to wszystko. Bierzemy 3 kromki chleba i każda obtaczamy w jajku, kładziemy na rozgrzaną patelnie i obsmazamy. Gdy juz jest gotowe, wyciągamy na talerz i na kazdej kromce, kładziemy po cienkim plasterku żółtego sera. Do smaku mozna dodać ketchupu umiech Szybko i niezdrowo.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 2373
Dołączył: 12 Paź 2008r.
Skąd: z miasta chyba ;)
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 26 Sty 2010r. 12:11  
Cytuj
ooo to ja dam przepis na taką mini pizzę z patelni - szybko się robi i jeszcze szybciej zjada
1 jajko
mąka
woda
ćwiartka cebuli
parówka lub inna wędlina
żółty ser
dodatki wg uznania

jajko z cebulką pokrojoną w kostkę i wędliną pokrojoną w kostkę pomieszać z mąką i wodą tak aby wyszło ciasto troszkę gęściejsze niż na naleśniki.Doprawić je solą i pieprzem. Wlać je na rozgrzany patelni olej i usmażyć z jednej strony na średnim ogniu.Kiedy ciasto od spodu będzie już rumiane odwracamy na drugą stronę a na usmażony wierzch nakładamy co tam lubimy - np.pomidor,ser i szczypiorek.Przykrywamy na chwilkę aż ser się troszkę stopi.Polecam wylać ciasto tak aby cieńko rozlało się po patelni ,bo jak wiadomo im grubsze tym dłużej schodzi.
smacznego

" Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... "
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 107
Dołączył: 14 Cze 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 27 Sty 2010r. 07:34  
Cytuj
No i jak komu smakował Kebab - Knorr? Mi tak średnio powiem. A w opakowaniu tylko marynata do mięsa i proszek na sos czosnkowy. Masakra. Zamiast tego polecam samemu zrobić sos czosnkowy, a marynata? Najlepsza dla mnie jest przyprawa Gyros z firmy KOTANYI. I to byłoby na tyle. W niczym mnie ta potrawa nie urzekła. A jakie są wasze wrażenia?

MY..........................................
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 20
Dołączył: 25 Gru 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 27 Sty 2010r. 08:01  
Cytuj
CYTAT
To ja na szybko tak umiech Bierzemy 2 jajka, \"roztrzepujemy\" je w półmisku, dodajemy szczypte soli, pieprzu, mielonej papryki oraz oregano. Mieszamy to wszystko. Bierzemy 3 kromki chleba i każda obtaczamy w jajku, kładziemy na rozgrzaną patelnie i obsmazamy. Gdy juz jest gotowe, wyciągamy na talerz i na kazdej kromce, kładziemy po cienkim plasterku żółtego sera. Do smaku mozna dodać ketchupu umiech Szybko i niezdrowo.

Wersja szybsza i jeszcze bardziej niezdrowa:
Bierzemy 2 kromki chleba (albo ile chcecie). Smarujecie przecierem pomidorowym, posypujecie oregano, na wierzch kładziecie szynkę, na wierzch ser. Do mikrofalówki na chwilkę, żeby się ser roztopił. Wyciągacie, polewacie ketchupem i bon apetit good

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 117
Dołączył: 3 Lut 2010r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 16:35  
Cytuj
chlebek smażony w rozbełtanym jajku - pychotka, a do tego pomidory ze śmietaną albo kiszony ogórek, no i szybkie jedzonko gotowe :-)

Mijaj zdrów otwarte okna !
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 1530
Dołączył: 16 Sty 2010r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 3 Lut 2010r. 17:30  
Cytuj
Ja tak bez przepsiu ale ... wpadła mi dziś w ręce mała ulotka z rustici 2 , w ofercie jest min. burrito z kurczakiem i burrito z mięsem umiech

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 117
Dołączył: 3 Lut 2010r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 9 Kwie 2010r. 11:39  
Cytuj
CYTAT
Polecam pierogi z ryzem.

Je robi sie tak samo jak ruskie tylko zamiast ziemniakow daje sie ryz.

Sa o wiele smaczniejsze.



Właśnie jadłam takie pierogi z ryżem. Pierszy raz o nich słyszałam i moja mama też. Jest specem od produkcji pierogów :-)
I zrobiła właśnie takie z farszem ryżowo-serowym. Nawet dobre wyszły ale polecam bardzo takie przysmażone na złoto - PYCHA good No i śmietana do tego oczywiście. ok

Mijaj zdrów otwarte okna !
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 867
Dołączył: 23 Lis 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 31 Lip 2010r. 18:57  
Cytuj
jak sie komus nudzi moze sprobowac :]
http://demot(...)-glownej

dobre jaja to dziala :] w 15 min od przeczytania tego demota juz probowalem :]
http://img44(...)3875.jpg
http://img80(...)6726.jpg

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 299
Dołączył: 9 Cze 2010r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 2 Sie 2010r. 17:26  
Cytuj
Ja w rodzinie uchodzę za specjalistkę od pierogów. Mam w swoim repertuarze wiele przepisów na to danie.

Pierogi z ryżem i serem na słodko - szczególnie dobre na drugi dzień odsmażone na masełku
- 1 szklanka ryżu /ugotować na sypko/
- 1/2 kg twarogu
- cukier puder /do smaku/
- cukier waniliowy
- szczypta cynamonu
Druga wersja takich słodkich pierogów jest z kaszą jaglaną.

Pierogi z kaszą gryczaną i serem na ostro
- 1 szklanka kaszy /ugotować na sypko/
- 1/2 kg twarogu
- 2 cebule usmażone na oleju
- sól, pieprz, wegeta

Pierogi z kaszą gryczaną i mięsem /pycha/
- 1 szklanka kaszy /ugotować na sypko/
- mięso wieprzowe duszone z cebulą wieprzowe, najlepiej tłuste,
zmielone
- sól, pieprz, wegeta.
Do tego konieczne są dobre skwarki np z boczku

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
« 1 2 3 »
Nowy Temat Odpowiedz

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Opinie »