Posty: 358
Dołączył: 11 Lip 2009r. Skąd: sTALOWA wOLA Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT Pani D... vel damo_pik. - Chciałbym coś wyjątkowego dla wyjątkowego klienta z pani przepisów oczywiście. Z góry dziękuje i proszę o poważną odpowiedz Pozdr niedlugo sezon na szparagi ja juz nie moge sie doczekac tego dania .....polecam http://www.wielk(...)400.html Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany |
|
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany |
|
Posty: 358
Dołączył: 11 Lip 2009r. Skąd: sTALOWA wOLA Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
ife-k
a co ty sie tak o te jajka martwisz :-) ``?? Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany |
|
Posty: 1228
Dołączył: 2 Sty 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Ja znam fajny przepis na szparagi.
Kupujemy gorne czesci szparagow. Przycinamy je, zeby byly rowne i owijamy dwoma plastrami szynki parmenskiej. Wrzucamy je na goraca oliwe i smazymy az zmiekna. Same w sobie sa rewelacyjne, ale jak komus tego nieba w gebie malo to moze sobie to polac np. z sosem z roztopionego masla, ktore bylo podgrzewane razem z paroma szalotkami przez pare minut Zajebiaszcze danie. Immortal - All Shall Fall |
|
Posty: 352
Dołączył: 18 Sie 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
przepis na krucha babke
bierzesz babke na kolana, wkladasz jej banana dotad sie babke az babka bedzie krucha !! Z miłością jest jak z masłem, od czasu do czasu trochę chłodu utrzymuje ją w świeżości (M. Achard) |
|
Posty: 358
Dołączył: 11 Lip 2009r. Skąd: sTALOWA wOLA Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
ciasto na pizze -najlepsze jakie znam
0,75 dag maki 2 paczki drozdzy suszonych cieple mleko ok 2 szklanek 2-3 lyzki oliwy z oliwek i najwazniejsze 2-3 ugotowanie ziemniaki ( jeszcze gorace dobrze utluc ) wymieszac skladniki i odstawic na godzine do wyrosniecie w cieplym miejscu np:przy piecu a dalej wedle uznania wazne jest aby na pizze trafily swieze produkty tzn pieczarki,czosnek ,papryka itepe ciasto jest mieciutkie i nie twardnieje po upieczeniu polecam Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany |
|
Posty: 2373
Dołączył: 12 Paź 2008r. Skąd: z miasta chyba ;) Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
ale dwie paczki drożdży???nie wiem czy tu można gdzieś takie kupić ale w sumie to ja nie lubię nic z drożdżowatych ciast piec to mogę nie wiedzieć..... Damulka Ty lepiej mi tu po polskiemu napisz ile to z tej kostki dać bo kostka u nas w Poland to 10dag albo gdzie te suszone kupić
" Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... " |
|
Posty: 1228
Dołączył: 2 Sty 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT ciasto na pizze -najlepsze jakie znam 2 paczki drozdzy suszonych polecam To te drozdze co sie kupuje w proszku, prawda? Wiaza sie z woda (wersja oryginalna, lub z mlekiem - wersja wymyslona przez szatana ) dodawana do pizzy i rosna. Immortal - All Shall Fall |
|
Posty: 358
Dołączył: 11 Lip 2009r. Skąd: sTALOWA wOLA Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
jestem zaskoczona chyba widzialam w pl suszone drozdze ale taraz to zgluplam
Anulka drozdze pochodza z firmy Dr.Oetker jest to mala paczuszka przypominajaca cukier waniliowy ,popatrz np w tescko w dziale z dodatkami do ciast mysle ze bedzie a jesli nie to kostka drozdzy na pewno wystarczy ragnarok drozdze sa sproszkowane i najlepiej wymieszac je poprostu z maka Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany |
|
Posty: 1738
Dołączył: 26 Lip 2009r. Skąd: RMI Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
Polecam pierogi z ryzem.
Je robi sie tak samo jak ruskie tylko zamiast ziemniakow daje sie ryz. Sa o wiele smaczniejsze. Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!! |
|
Posty: 358
Dołączył: 11 Lip 2009r. Skąd: sTALOWA wOLA Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
z ryzem !!
toz to profanacja !! never Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany |
|
Posty: 1738
Dołączył: 26 Lip 2009r. Skąd: RMI Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
No Ja wole z ryzem jak z ziemniakami.
A do miesa grilowanego polecam taka salatke. 1salata 2pomidory 2jajka ogorek Wszystko umyte i pokrojone(jajka ugotowane na twardo) i do tego sos. Przepis na sos Do szklanki wrzucamy posiakane 2zabki czosnku i dodajemy olej,troszeczke octu,magi,sol,pieprz i musztardy pikantnej. Jezeli za mocne dolewamy troszke wody. Wszystko dobrze wymieszac potem wlac do salaty wymieszac i gotowe do spozycia. Zarabiste jest do karkowki grilowanej. Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!! |
|
Posty: 358
Dołączył: 11 Lip 2009r. Skąd: sTALOWA wOLA Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
alez oczywiscie jak najbardziej ,,,,mnie tam nic do tego ale ja raczej ryzu uzywam do innych celow
a pierogi ruskie wole tradycyjne ,,,, Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany |
|
Posty: 1738
Dołączył: 26 Lip 2009r. Skąd: RMI Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
Trzeba cos wymyslac po swojemu, zeby ta kuchnia byla ciekawsza.
Druga moja specjalnosc to duszone mieso z warzywami. 4-8 udek z kurczaka posolic popieprzyc i popaprykowac i do garnka, do rara wczesniej wlewamy olej i wode, no i na tym dusza sie te udka. Jak troszke zmiekna dorzucamy wtedy pokrojone ziemniaki,marchew,pore, i solimy i paprykujemy to. Po dwoch godzinach jest juz gotowe. Pilnowac trzeba wode zeby sie niewygotowala. Lepsze jest na drugi dzien jak to wszystko przejdzie tymi zapachami. Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!! |
|
Posty: 6
Dołączył: 25 Gru 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Potrawka z kurczaka
Gotujemy tradycyjnie rosołek z kurczaka. Kroimy dość sporo marchewki w kostkę i gotujemy aż zmięknie można zalać wcześniej ugotowanym rosołkiem aż będzie miękka. Jak już będzie gotowa dodajemy pokrojone mięsko z kurczaka do marchewki, dodajemy troszkę masła, oczywiście sól, pieprze, wegetę, śmietanę rozrobioną z odrobiną mąki i troszkę tylko podgotowujemy>.. Podajemy zazwyczaj z ziemniakami I tak mamy dwa dania Rosołek i potrawkę, |
|
Posty: 107
Dołączył: 14 Cze 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
He he fajne te wasze przepisy, a ja dziś robię KEBAB z Knorr Słyszałam, że bardzo smaczne są Wrażeniami podzielę się wieczorkiem
MY.......................................... |
|
Posty: 358
Dołączył: 11 Lip 2009r. Skąd: sTALOWA wOLA Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Romeo
bo pysznosc tkwi w prostocie ... ale ja z innego garnka cus dorzuce SPAGHETII z klopsikami po wlosku Doskonała, prawdziwie włoska ogromna porcja spaghetti z klopsikami - na całą rodzinę lub przyjęcie z przyjaciółmi. Poza tym małe klopsiki to radocha dla dzieci, które lubią "miniaturowe" dania. 800g mięsa mielonego 2 małe jajka (lub jedno duże) 3 czubate łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku 2 płaskie łyżki suszonego oregano 3 łyżki startego parmezanu makaron spaghetti (1 opakowanie 500g ) sól pieprz duża cebula 1000ml pasty pomidorowej (w kartonikach) 2 ząbki czosnku 2 duże szczypty oregano 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek 150 ml mleka łyżeczka cukru sól pieprz Mięso wymieszać na jednolitą masę z jajkami, bułką, rozgniecionym ząbkiem czosnku, suszonym oregano i tartym parmezanem. Posolić i popieprzyć do smaku. Z mięsa przygotować malutkie klopsiki (powinny być naprawdę malutkie, ok 2 cm średnicy). Odłożyć na tacę lub talerz ( będą potrzebne co najmniej 2 duże) i chowamy do lodówki. Teraz czas na sos. Cebulę i 2 ząbki czosnku wstępnie kroimy, a następnie (najchętniej) miksujemy z oregano przy pomocy blendera na papkę). Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i masło. Zmniejszamy gaz pod garnkiem do małej mocy, wykładamy papkę cebulowo-czosnkową i pozwalamy się jej podgrzewać przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy sos pomidorowy i 500 ml zimnej wody. Dokładnie mieszamy, nieco zwiększamy gaz i gotujemy kolejne 10 minut. Po wymaganym czasie wlewamy mleko, mieszamy, po czym delikatnie wrzucamy klopsiki z mięsa - raczej nie mieszamy, żeby mięso nie straciło kształu. Przykrywamy połowicznie przykrywką i gotujemy 20-30 minut. Mniej więcej po pierwszych 10 minutach możemy już delikatnie mieszać całość. Solimy i pieprzymy do smaku. Spaghetti ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Podajemy posypane świeżo startym parmezanem, świetnie smakuje z natką pietruszki. Klopsiki w sosie można przechowywać w lodówce przez kilka dni - nie tracą smaku , gęstnieją i doskonale się "przegryzają Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany |
|
Posty: 1530
Dołączył: 16 Sty 2010r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
To ja na szybko tak Bierzemy 2 jajka, "roztrzepujemy" je w półmisku, dodajemy szczypte soli, pieprzu, mielonej papryki oraz oregano. Mieszamy to wszystko. Bierzemy 3 kromki chleba i każda obtaczamy w jajku, kładziemy na rozgrzaną patelnie i obsmazamy. Gdy juz jest gotowe, wyciągamy na talerz i na kazdej kromce, kładziemy po cienkim plasterku żółtego sera. Do smaku mozna dodać ketchupu Szybko i niezdrowo.
|
|
Posty: 2373
Dołączył: 12 Paź 2008r. Skąd: z miasta chyba ;) Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
ooo to ja dam przepis na taką mini pizzę z patelni - szybko się robi i jeszcze szybciej zjada
1 jajko mąka woda ćwiartka cebuli parówka lub inna wędlina żółty ser dodatki wg uznania jajko z cebulką pokrojoną w kostkę i wędliną pokrojoną w kostkę pomieszać z mąką i wodą tak aby wyszło ciasto troszkę gęściejsze niż na naleśniki.Doprawić je solą i pieprzem. Wlać je na rozgrzany patelni olej i usmażyć z jednej strony na średnim ogniu.Kiedy ciasto od spodu będzie już rumiane odwracamy na drugą stronę a na usmażony wierzch nakładamy co tam lubimy - np.pomidor,ser i szczypiorek.Przykrywamy na chwilkę aż ser się troszkę stopi.Polecam wylać ciasto tak aby cieńko rozlało się po patelni ,bo jak wiadomo im grubsze tym dłużej schodzi. smacznego " Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... " |
|
Posty: 107
Dołączył: 14 Cze 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
No i jak komu smakował Kebab - Knorr? Mi tak średnio powiem. A w opakowaniu tylko marynata do mięsa i proszek na sos czosnkowy. Masakra. Zamiast tego polecam samemu zrobić sos czosnkowy, a marynata? Najlepsza dla mnie jest przyprawa Gyros z firmy KOTANYI. I to byłoby na tyle. W niczym mnie ta potrawa nie urzekła. A jakie są wasze wrażenia?
MY.......................................... |
|
Posty: 20
Dołączył: 25 Gru 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT To ja na szybko tak Bierzemy 2 jajka, \"roztrzepujemy\" je w półmisku, dodajemy szczypte soli, pieprzu, mielonej papryki oraz oregano. Mieszamy to wszystko. Bierzemy 3 kromki chleba i każda obtaczamy w jajku, kładziemy na rozgrzaną patelnie i obsmazamy. Gdy juz jest gotowe, wyciągamy na talerz i na kazdej kromce, kładziemy po cienkim plasterku żółtego sera. Do smaku mozna dodać ketchupu Szybko i niezdrowo. Wersja szybsza i jeszcze bardziej niezdrowa: Bierzemy 2 kromki chleba (albo ile chcecie). Smarujecie przecierem pomidorowym, posypujecie oregano, na wierzch kładziecie szynkę, na wierzch ser. Do mikrofalówki na chwilkę, żeby się ser roztopił. Wyciągacie, polewacie ketchupem i bon apetit |
|
Posty: 117
Dołączył: 3 Lut 2010r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
chlebek smażony w rozbełtanym jajku - pychotka, a do tego pomidory ze śmietaną albo kiszony ogórek, no i szybkie jedzonko gotowe :-)
Mijaj zdrów otwarte okna ! |
|
Posty: 1530
Dołączył: 16 Sty 2010r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Ja tak bez przepsiu ale ... wpadła mi dziś w ręce mała ulotka z rustici 2 , w ofercie jest min. burrito z kurczakiem i burrito z mięsem
|
|
Posty: 117
Dołączył: 3 Lut 2010r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT Polecam pierogi z ryzem. Je robi sie tak samo jak ruskie tylko zamiast ziemniakow daje sie ryz. Sa o wiele smaczniejsze. Właśnie jadłam takie pierogi z ryżem. Pierszy raz o nich słyszałam i moja mama też. Jest specem od produkcji pierogów :-) I zrobiła właśnie takie z farszem ryżowo-serowym. Nawet dobre wyszły ale polecam bardzo takie przysmażone na złoto - PYCHA No i śmietana do tego oczywiście. Mijaj zdrów otwarte okna ! |
|
Posty: 867
Dołączył: 23 Lis 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
jak sie komus nudzi moze sprobowac :]
http://demot(...)-glownej dobre jaja to dziala :] w 15 min od przeczytania tego demota juz probowalem :] http://img44(...)3875.jpg http://img80(...)6726.jpg |
|
Posty: 299
Dołączył: 9 Cze 2010r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Ja w rodzinie uchodzę za specjalistkę od pierogów. Mam w swoim repertuarze wiele przepisów na to danie.
Pierogi z ryżem i serem na słodko - szczególnie dobre na drugi dzień odsmażone na masełku - 1 szklanka ryżu /ugotować na sypko/ - 1/2 kg twarogu - cukier puder /do smaku/ - cukier waniliowy - szczypta cynamonu Druga wersja takich słodkich pierogów jest z kaszą jaglaną. Pierogi z kaszą gryczaną i serem na ostro - 1 szklanka kaszy /ugotować na sypko/ - 1/2 kg twarogu - 2 cebule usmażone na oleju - sól, pieprz, wegeta Pierogi z kaszą gryczaną i mięsem /pycha/ - 1 szklanka kaszy /ugotować na sypko/ - mięso wieprzowe duszone z cebulą wieprzowe, najlepiej tłuste, zmielone - sól, pieprz, wegeta. Do tego konieczne są dobre skwarki np z boczku |
|