~~wers | |
|
|
Naszemu PiS-owi najbliżej do Torunia?
Podkarpaccy posłowie PiS-u to największa sejmowa reprezentacja, która opowiedziała się przeciwko traktatowi lizbońskiemu Aż 10 spośród 14 posłów z Podkarpacia opowiedziało się we wtorek wieczorem przeciwko ratyfikacji traktatu lizbońskiego. Zrobili to mimo apelu prezydenta Lecha Kaczyńskiego o poparcie traktatu. I mimo że większość klubu PiS, z Jarosławem Kaczyńskim i Przemysławem Gosiewskim na czele, zagłosowała za traktatem. Tylko troje posłów z naszego regionu powiedziało traktatowi "tak". To Grażyna Gęsicka, Zbigniew Chmielowiec i Andrzej Ćwierz. Szef podkarpackiego PiS-u Marek Kuchciński nie głosował, bo po wypadku na nartach jest w szpitalu. Pozostali posłowie, wśród nich Stanisław Ożóg, Stanisław Zając, Piotr Babinetz, Andrzej Szlachta, zagłosowali przeciwko. Żaden z regionów nie ma takiej statystyki. Z całego Mazowsza, które ma w Sejmie 23 posłów PiS-u, przeciwko traktatowi zagłosowało tylko ośmiu posłów tej partii. W regionach wschodnich też nikt nie zbliżył się do wyniku podkarpackiego: w województwie lubelskim przeciw było sześciu posłów (na 13 z PiS-u), w podlaskim trzech, świętokrzyskim dwóch, a w warmińsko-mazurskim żaden. Przypomnijmy, za traktatem opowiedziały się zgodnie kluby PO, LiD i PSL. W środę pochylił się nad nim Senat. I znowu podkarpacka reprezentacja PiS-u znalazła się w gronie tych, którzy opowiedzieli się przeciwko. Tylko Władysław Ortyl zagłosował za. Kazimierz Jaworski, Zdzisław Pupa i Stanisław Piotrowicz byli przeciw. W Senacie inne partie z naszego regionu nie mają przedstawiciela. Z Toruniem nie rozmawiam Małgorzata Bujara: Najwięcej posłów PiS-u zagłosowało przeciwko traktatowi właśnie z województwa podkarpackiego. Czy to znaczy, że z Rzeszowa najbliżej do Torunia? Stanisław Ożóg: O nie, nie, nie! Niech mnie pani nawet nie próbuje obrażać! Ja z Toruniem nigdy nawet nie rozmawiałem. To co takiego się stało? - Ja, a także inni koledzy, jak Kazek Moskal, Kazek Gołojuch, Staszek Zając czy Mieczysław Golba, to ludzie, którzy mają własne zdanie. Czyli nie było akcji pod hasłem: "koledzy, głosujemy przeciw"? - Absolutnie nie. I powiem szczerze: to, że zagłosowało przeciw tak wielu z nas, to także dla mnie zaskoczenie. Myślałem, że będzie pół na pół. Niektórzy posłowie z naszego regionu mieli wcześniej inne zdanie, być może je zmienili, ale nie wiem dlaczego. Może przestraszyli się ojca Tadeusza Rydzyka, który we wtorek w Radiu Maryja powiedział: "Patrzmy, kto jeszcze oszukał. Będą wybory, trzeba będzie wiedzieć, kogo wybrać". - Ja nie jestem w stanie na bieżąco śledzić wszystkich podobnych wypowiedzi, czytać tego Nowego czy też Naszego Dziennika, oglądać Telewizji Trwam. Gdy siadałem w ławie sejmowej, jeszcze nie wiedziałem, jak zagłosuję. Kiedy podjął Pan decyzję? - Po wystąpieniu Donalda Tuska. Zabrakło mi w nim zapewnienia, że zasady kompromisu wypracowanego na spotkaniu z prezydentem Lechem Kaczyńskim w Juracie zostaną dochowane. Boję się utraty suwerenności przez Polskę. Nie podoba mi się, że o wszystko musimy prosić niemal na kolanach Komisję Europejską. Chciałbym, by był jasny zapis o nadrzędności polskiego prawa nad unijnym. Czy przed głosowaniem nie wahał się Pan ani przez moment? Jarosław Kaczyński był za traktatem, o jego przyjęcie zaapelował sam prezydent Lech Kaczyński. - Nie, nie wahałem się. Wielokrotnie w mediach czytałem, że w PiS-ie panuje zamordyzm i łamanie kręgosłupów. Teraz macie dowód, że tak nie jest. W klubie nie było dyscypliny głosowania. Zagłosowaliście inaczej niż Jarosław Kaczyński czy Przemysław Gosiewski. Akcje podkarpackich posłów PiS-u mogą spaść. - Nie, na pewno tak się nie stanie. We wtorek przez 5-10 minut rozmawiałem z Jarosławem Kaczyńskim, Przemysławem Gosiewskim i Joachimem Brudzińskim. Mówiłem im, że jeszcze nie wiem, jak zagłosuję. Nie usłyszałem ani słowa, że jak zagłosuję inaczej, to będzie oznaczać, że jestem nielojalny. Ale dorobiliście się łatki posłów radiomaryjnych. - Daję słowo honoru, że to środowisko nie miało żadnego wpływu na nasze zachowanie. To była nasza suwerenna decyzja. Źródło: Gazeta Wyborcza Rzeszów |
|
|
|
|
|
|
|
|
~~ | |
|
|
hehehe honor w PiS-ie, to Błądek jest nim przepełniony