|
|
|
INFO: Nawet 60-krotnie więcej niż w zeszłym roku mają zapłacić firmy użytkujące wieczyście grunty niektórych gmin!
Krakowska Drukarnia Związkowa w zeszłym roku za dzierżawiony od gminy teren zapłaciła 1350 zł. W tym roku drukarni wystawiono rachunek na... 76 tys. zł, czyli prawie 5600% więcej niż ostatnio! P. Leszek Półtorak, prezes drukarni, twierdzi, że jeżeli skutku nie przyniesie odwołanie, jakie złożył w tej sprawie, jego przedsiębiorstwo będzie musiało upaść. W podobnej sytuacji są też m.in. Małopolskie Centrum Dystrybucji Opakowań "Krakus", które ma do zapłaty kwotę 60-krotnie większą niż w zeszłym roku oraz koncern farmaceutyczny Pivia, który na użytkowanej wieczyście gminnej działce ma jedną ze swoich fabryk, a gmina Kraków żąda od niego 11 razy więcej pieniędzy niż za rok poprzedni. Przypadki takie mają miejsce, ponieważ urzędnicy nie prowadzili regularnej weryfikacji cen gruntów, od których wysokości są odprowadzane przez przedsiębiorców opłaty. Ostro przeciwko olbrzymim podwyżką zaprotestował Business Center Club, który w swoim oświadczeniu nazwał dzierżawę wieczystą stosowaną w obecnym kształcie "przeżytkiem PRL-u". BCC wzywa samorządy do jak najszybszego odsprzedania posiadanych gruntów, a zanim to nastąpi, do odstąpienia od zdzieranego z przedsiębiorców haraczu. CYTAT
Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
|
|
|
Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
|
|
|
a kto protestowal przeciw podwyzkom cen gazu, pradu i podstawowych produktow spozywczych? Nikt poza jakimis tam prezesinami upadlych juz spolek
Wiec niech BCC nie miauczy teraz. Zarabiaja wiecej wiec niech wiecej placa haha. Ale wiem czemu spoleczenstwo nie protestuje jeszcze masowo. Bo se moze plazme kupic 10 % taniej Oczywiscie na kredyt Immortal - All Shall Fall |
|
|
|
|
5 tys. zł grzywny za nieoznaczenie pojazdu informacją o zakazie palenia - m.in. takie zmiany proponuje sejmowa Komisja Zdrowia do projektu nowelizacji ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych.
Projekt budzi spore emocje, bo wprowadza całkowity zakaz palenia w wielu miejscach publicznych, m.in. środkach pasażerskiego transportu publicznego, jak autobusach, busach, taksówkach, a nawet służbowych samochodach. Zarządzających takimi pojazdami ustawa zobowiązałaby do umieszczenia odpowiednich oznaczeń słownych i graficznych o zakazie palenia. Jeśli tego nie zrobią, groziłaby im grzywna do 5 tys. zł. Komisja wykreśliła z projektu zapis o tym, że właściciele bądź zarządzający pojazdami odpowiadają za to, że ktoś zapaliłby papierosa (fajkę cygaro i inne wyroby tytoniowe) na w ich pojazdach. Wcześniejszy zapis mówił o karaniu ich w takich sytuacjach karą 20 tys. zł... żródło: Onet.pl No.. niech ktoś mi powie, że Platforma liberalną jest... Proszę wskazać choć jeden ruch PO w stronę Wolnego Rynku czy Wolności Gospodarczej. Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
|
|
|
CYTAT Zarabiaja wiecej wiec niech wiecej placa haha. Ale wiem czemu spoleczenstwo nie protestuje jeszcze masowo. Bo se moze plazme kupic 10 % taniej Oczywiscie na kredyt Socjalizm to ty masz we krwi... (pewnie komplement dla ciebie) "PZPR – partia klasy robotniczej, przewodnia siła narodu!" Pewnie byłeś w PZPR a jak nie, to pewnie z podniety byś się zapisał.. w imię równości i socjalizmu. A teraz taki kwiatuszek: "Zwiększajmy produkcję rynkową, polepszajmy jakość usług i handlu, lepiej zaspokajajmy rosnące potrzeby społeczne!" Właśnie takim kombinatorom ja dziękuję.. Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
|
|
|
platforma jest partią, która mówi o liberalizmie gospodarczym, bo to jest lepsze hasło od solidarności społecznej i przyciąga młody, przedsiębiorczy i energiczny elektorat. a czyny świadczą same za siebie.
w następnych wyborach nie głosuj na platfusów! Credo in unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam. |
|
|
|
|
CYTAT Socjalizm to ty masz we krwi... (pewnie komplement dla ciebie) \"PZPR – partia klasy robotniczej, przewodnia siła narodu!\" Pewnie byłeś w PZPR a jak nie, to pewnie z podniety byś się zapisał.. w imię równości i socjalizmu. A teraz taki kwiatuszek: \"Zwiększajmy produkcję rynkową, polepszajmy jakość usług i handlu, lepiej zaspokajajmy rosnące potrzeby społeczne!\" Właśnie takim kombinatorom ja dziękuję.. Hahahahaha, ladny z Ciebie kwiatek. Masz problem taki sam jak ten staruszek z Twojego obrazka, ktory wyjasnial istote kapitalizmu i wolnego rynku na przykladzie olowka Same bledy i stek niedomowien, bo zapomnial, ze wiekszosc materialow do wytworzenia jego olowka byla owczesnie pozyskiwana z krajow III-ego swiata za nedzne pieniadze Cala moralnosc prawicy i neoliberalow - dac komus swiecidelka i szklane koraliki za zloto hahaha. Tak jak koledzy wyksztalceni na tym staruszku z Pepsico, ktorzy np. kupili polskiego Wedla za cene budynku i urzadzen bo zaden z 'prawicowych' zarzadcow nie mial pojecia o istnieniu wartosci marki Po tym jak sie spuszczasz przy ekonomicznych nowinkach z lat 70tych i wczesniejszych obawiam sie, ze to Ty bys sie jednak zapisal do PZPR i aspirowal do miana kierownika komitetu najpierw powiatowego, a potem bys poszedl do Warszawy, ale potem w ambasadory w panstwie na H, tylko nie wiadomo w ktorej Ameryce A ja dziekuje takim jak Ty - zero zrozumienia dla otaczajacego swiata. Glosuj na Korwina - Mikke jak chcesz, ale pamietaj, ze to zmarnowany glos. Dopoki polska scena polityczna nie wykrystalizuje sie lepiej dopoty bedziemy mieli system XIX wiecznego kapitalizmu w gospodarce oraz polityke fiskalno - urzednicza w zarzadzaniu panstwem i jego zasobami A do czego prowadzi neoliberalizm wlasnie widzimy Immortal - All Shall Fall |
|
|
|
|
CYTAT Hahahahaha, ladny z Ciebie kwiatek. Masz problem taki sam jak ten staruszek z Twojego obrazka, ktory wyjasnial istote kapitalizmu i wolnego rynku na przykladzie olowka Same bledy i stek niedomowien, bo zapomnial, ze wiekszosc materialow do wytworzenia jego olowka byla owczesnie pozyskiwana z krajow III-ego swiata za nedzne pieniadze Cala moralnosc prawicy i neoliberalow - dac komus swiecidelka i szklane koraliki za zloto hahaha. Tak jak koledzy wyksztalceni na tym staruszku z Pepsico, ktorzy np. kupili polskiego Wedla za cene budynku i urzadzen bo zaden z \'prawicowych\' zarzadcow nie mial pojecia o istnieniu wartosci marki Po tym jak sie spuszczasz przy ekonomicznych nowinkach z lat 70tych i wczesniejszych obawiam sie, ze to Ty bys sie jednak zapisal do PZPR i aspirowal do miana kierownika komitetu najpierw powiatowego, a potem bys poszedl do Warszawy, ale potem w ambasadory w panstwie na H, tylko nie wiadomo w ktorej Ameryce A ja dziekuje takim jak Ty - zero zrozumienia dla otaczajacego swiata. Glosuj na Korwina - Mikke jak chcesz, ale pamietaj, ze to zmarnowany glos. Dopoki polska scena polityczna nie wykrystalizuje sie lepiej dopoty bedziemy mieli system XIX wiecznego kapitalizmu w gospodarce oraz polityke fiskalno - urzednicza w zarzadzaniu panstwem i jego zasobami A do czego prowadzi neoliberalizm wlasnie widzimy masz pokręcone we łbie kiełbie.. Nie zaśmiecaj mi tematu wieśniaku.. pisz swoje bzdury i kłamstwa gdzie indziej, może ktoś cię posłucha.. no na pewno, demokracja i socjalizm w Polsce to modny temat, każdy czeka aby coś dostać za darmo i mieć złudne nadzieje, że jego głos w tym skorumpowanym i biednym kraju zmieni. Ja tylko mam nadzieję, że tacy jak ty przestaną okradać ludzi z ich wypracowanych ciężko pieniędzy i swoje eksperymenty socjalne zaczną robić za swoje pieniądze. Czy możesz mi to obiecać złodzieju ? Czuwaj towarzyszu. Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
|
|
|
Świetlówka kompaktowa, czyli my, ekofrajerzy...
http://frycz.pl.salon24.pl/144326,swietlowka-kompaktowa-czyli-my-ekofrajerzy Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
|
|
|
CYTAT masz pokręcone we łbie kiełbie.. Nie zaśmiecaj mi tematu wieśniaku.. pisz swoje bzdury i kłamstwa gdzie indziej, może ktoś cię posłucha.. no na pewno, demokracja i socjalizm w Polsce to modny temat, każdy czeka aby coś dostać za darmo i mieć złudne nadzieje, że jego głos w tym skorumpowanym i biednym kraju zmieni. Ja tylko mam nadzieję, że tacy jak ty przestaną okradać ludzi z ich wypracowanych ciężko pieniędzy i swoje eksperymenty socjalne zaczną robić za swoje pieniądze. Czy możesz mi to obiecać złodzieju ? Czuwaj towarzyszu. Huhuhu, w piety mi poszlo. Jestes jednak kretynem. Do tego piecioletnim i niestety ograniczonym umyslowo Wiesz kto to jest zlodziej? Chyba nie za bardzo. A ja, w przeciwienstwie do twoich neoliberalnych towarzyszy, niczego w zyciu nie ukradlem a uczciwie zapracowalem wlasnym wysilkiem i wytrwaloscia. I za darmo to dostaje prezenty od rodziny, bo na reszte naprawde mnie stac Gdzie sa to klamstwa i gdzie sa to bzdury? Poki co to ty brednie piszesz, a wlasciwie kopiujesz wklejasz jakies smety z dawno nieaktualnych trendow ekonomicznych oraz programow oszolomstwa oderwanego od rzeczywistosci. Ciekawym, czy w kazda rocznice rewolucji francuskiej wywieszasz czarne story w oknach ?? A tematu wiecej nie bede ci zasmiecal. Chyba, ze cos dopiszesz od siebie w stylu zlodziej albo co... Dzieki, lepiej mi sie bedzie spalo po twojej blazenadce Immortal - All Shall Fall |
|
|
|
|
CYTAT CYTAT masz pokręcone we łbie kiełbie.. Nie zaśmiecaj mi tematu wieśniaku.. pisz swoje bzdury i kłamstwa gdzie indziej, może ktoś cię posłucha.. no na pewno, demokracja i socjalizm w Polsce to modny temat, każdy czeka aby coś dostać za darmo i mieć złudne nadzieje, że jego głos w tym skorumpowanym i biednym kraju zmieni. Ja tylko mam nadzieję, że tacy jak ty przestaną okradać ludzi z ich wypracowanych ciężko pieniędzy i swoje eksperymenty socjalne zaczną robić za swoje pieniądze. Czy możesz mi to obiecać złodzieju ? Czuwaj towarzyszu. A tematu wiecej nie bede ci zasmiecal. Chyba, ze cos dopiszesz od siebie w stylu zlodziej albo co... Dzieki, lepiej mi sie bedzie spalo po twojej blazenadce O wielkie Dzięki... jednego .... mniej. wracając do tematu.... Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
|
|
|
INFO: Urzędnicy Komisji Europejskiej wdrażają dyrektywę, która ma poprawić stabilność finansową ubezpieczycieli, poprzez zmuszenie ich do podniesienia kapitałów swoich spółek.
Szacuje się, że aby sprostać nowym wymaganiom KE, polskie towarzystwa ubezpieczeniowe będą musiały zostać dokapitalizowane kwotą 9 mld USD. Kwotę tę pokryją ostatecznie klienci towarzystw. Największą podwyżką zostaną obłożone obowiązkowe ubezpieczenia komunikacyjne OC. Źródło: rp.pl Opracował: klim Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
|
|
|
INFO: Mimo że pracodawcy oferują coraz więcej nowych miejsc pracy, w Polsce rośnie bezrobocie.
W grudniu 2009 r. bezrobocie sięgało 11,9%, a już w styczniu gwałtownie wzrosło do 12,8%. P. Czesława Ostrowska, wiceminister pracy, sądzi, że nagły wzrost liczby osób bez pracy spowodowany jest podwyżką zasiłku dla bezrobotnych. Osoby, które zarejestrowały się w urzędach pracy jeszcze w 2009 r, a mają prawo do zasiłku, otrzymają 575 zł miesięcznie, natomiast ci, którzy zgłosili się już po nowym roku, będą dostawać od państwa 717 zł. W tym samym czasie liczba ofert pracy, kierowanych przez pracodawców do pośredniaków, wzrosła o 43,5%. Źródło: gospodarka.gazeta.pl , www.bankier.pl Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
Dołączył: 28 Sie 2007r. Skąd: z miasta rowerów Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
i co w tym dziwnego??
Polacy to naród który kombinuje jak się da. więc po co pracować jak za te siedemset z groszami można "posiedzieć" w domu. a na czarno i tak mnie nikt nie złapie ot filozofia chorego prawa, kraju i narodu "myślącego"... ...-inaczej Errare humanum est. |
|
|
|
|
walic takie bzdety
|
|
|
|
|
Prawo cd.
Ale-ż my mamy prawo! Wczoraj przeczytałem dwie wiadomości: Do nietypowego włamania doszło w sieradzkim szpitalu im. Wyszyńskiego w nocy z niedzieli na poniedziałek. Nieustaleni sprawcy nie ukradli niczego poza masłem i jajkami, z których na miejscu usmażyli jajecznicę. Włamywacze, po wyważeniu okna do pomieszczenia gospodarczego lecznicy, weszli też do kilku przyległych pokoi, wybijając szyby w drzwiach. W jednym znaleźli klucze do szpitalnego magazynu spożywczego. Zabrali stamtąd kostkę masła i 16 jaj. W kuchni zrobili jajecznicę, zjedli i opuścili lecznicę. Najpewniej sprawcom zależało tylko na posiłku, gdyż nie zabrali wartościowych przedmiotów z magazynów. Grozi im do 10 lat więzienia. http://wiado(...)asa.html ===== Stu uzbrojonych po zęby pograniczników i policjantów, przy wsparciu śmigłowca, przeszukało w jednym czasie 10 budynków na Górnym Śląsku i Podhalu. Funkcjonariusze CBŚ i karpaccy pogranicznicy zatrzymali dziesięć osób. Są one podejrzewane o handel ludźmi, bronią, materiałami wybuchowymi oraz narkotykami. Za kratkami mogą spędzić nawet 10 lat. Kupowali na Wschodzie kobiety. Po przemyceniu przez granicę trafiały do domów uciech w górach i na Śląsku. Były zmuszane do prostytucji. Policjanci w czasie akcji zabezpieczyli 19 sztuk broni (w tym „kałasznikowy” i pistolety maszynowe „Skorpion”), ponad 600 sztuk amunicji oraz 1,5 kg amfetaminy, około tysiąca tabletek ecstasy i dużą kwotę pieniędzy w różnych walutach. http://wiado(...)asa.html Co szokuje? To, że i za to, i za to grozi 10 lat kryminału. źródło: http://korwin-mikke.blog.onet.pl/ Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
|
|
|
Sprawiedliwość:
Przychodzi zgraja zarażonych wirusem Aids i domaga się od rządu (czyli nas podatników) większych zasiłków, darmowych usług medycznych, medykamentów itp... Czy sprawiedliwym jest fakt, że zdrowy człowiek, żyjący normalnie (nie rozwiąźle) uważa, kieruje się rozsądkiem i nie jest w końcu nosicielem choroby ma płacić tym, którzy nie uważali w życiu ? Jesteś zdrowy zarabiasz 1000 zł zapłać 100 zł na bezrobotnych, 100 zł na pedałów, na inne podobne cele... Mimo, że ty nie chcesz płacić jesteś zmuszony przez (DEMOKRATYCZNĄ) większość wbrew swojej woli. Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
|
|
|
Rządowe programy zatrudnienia
INFO: Rządowe programy zatrudnienia, które nie zatrzymały spadku bezrobocia, oraz udzielenie pomocy przedsiębiorcom, którzy nie byli w stanie wypłacać pensji swoim pracownikom, doprowadziło do dramatycznej sytuacji finansowej Turcji. Budżetowa dotacja do Urzędu Bezpieczeństwa Socjalnego wyniosła w 2009 roku 52,5 mld lirów tureckich (34,7 mld USD), podczas gdy w 2008 ta dotacja wynosiła 35 mld lirów, (23 mld USD) a w 2007 tylko 17,5 mld lirów (11,5 mld USD). Gwałtownie pogłębiający się deficyt systemu ubezpieczeń społecznych wynika również z nikłego wzrostu liczby osób, które do niego wpłacają i olbrzymiego wzrostu liczby ludzi, którzy pobierają z niego świadczenia. Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
|
|
|
INFO: Wg portalu money.pl, w Polsce obowiązują 482 przepisy, które nakładają na przedsiębiorców 6,2 tys. różnych obowiązków, często zupełnie niepotrzebnych.
Jak wynika z szacunków resortu gospodarki, tylko dzięki redukcji obowiązków przewidzianych w 31 najbardziej uciążliwych dla biznesu aktach prawnych, oszczędności mają sięgnąć ponad 628 mln zł. Zdaniem ekspertów, redukcja obciążeń o 25 % w dłuższej perspektywie przełoży się na wzrost PKB w Polsce o 1,9 %! Rząd chce zmniejszać obciążenia, ale póki co, armia urzędników z roku na rok się rozrasta. W 2008 roku w administracji publicznej pracowało ponad 22 tys. osób więcej, niż cztery lata wcześniej. W 2009 roku na swoje funkcjonowanie urzędowa machina państwa wydała ponad 51 mld zł. 68 % tych środków jest wydawanych na wynagrodzenia dla urzędników. Dofinansowanie administracji samorządowej wyniosło 17,5 mld zł. Choć nominalnie wydatki na działalność administracji centralnej rosną, to jednak wzrost płac jest tak szybki, że na podstawową działalność urzędów zostaje im dziś o 12 % mniej pieniędzy, niż 5 lat temu. INFO: Polska jest w gronie 5 państw pobierających najwyższą akcyzę od energii elektrycznej w UE – podaje Forum Odbiorców Energii Elektrycznej i Gazu. Oprócz podatku akcyzowego, energia elektryczna w Polsce jest dodatkowo obłożona podatkiem VAT. Opodatkowane są również kolorowe certyfikaty. – W Polsce doszło do sytuacji, w której opodatkowanie energii elektrycznej, podstawowego „paliwa” polskiego przemysłu, jest wykorzystywane jako nigdy nie wysychające źródło przychodów budżetowych. Jeszcze do 2009 roku polscy odbiorcy przemysłowi płacili podatek VAT od podatku akcyzowego. Opodatkowaniu podatkiem VAT podlegają również, mające przecież same charakter podatkowy, kolorowe certyfikaty – podkreśla p. Henryk Kaliś, przewodniczący Forum Odbiorców Energii Elektrycznej i Gazu. Źródło: tvp.info Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
|
|
|
INFO: Rząd Wielkiej Brytanii w najnowszym raporcie informuje, że biopaliwa wyrządzają środowisku większe szkody niż paliwa tradycyjne.
Zgodnie z zakładanymi standardami każdy litr biopaliwa miał zredukować emisję CO2 do atmosfery o 35% w stosunku do takiej samej ilości paliwa kopalnego. Najnowsze dane pokazują jednak, że produkcja litra paliwa z roślin doprowadza nie do obniżki, a do wzrostu emisji dwutlenku węgla do atmosfery, i to aż o 31%! Dzieje się tak, ponieważ pod uprawę rzepaku czy soi, z których produkuje się biopaliwa, są karczowane olbrzymie połacie lasów, które normalnie wchłaniałyby dwutlenek węgla, a tak same przyczyniają się do jego emisji. Szacuje się, że CO2 powstały w wyniku funkcjonowania upraw przeznaczonych na biopaliwa zostanie wchłonięty przez rośliny za 840 lat. Komisja Europejska również opracowała raport dotyczący biopaliw, jednak odmówiła jego publicznego przedstawienia. W założeniach strategii wdrażanej przez Unię Europejską w bieżącym roku biopaliwa mają stanowić 3,25% wspólnotowego rynku paliw, a w 2020 r. ten udział ma być zwiększony do 13%. Producenci biopaliw dostają rocznie z unijnego budżetu 3,3 mld euro dotacji do upraw. INFO: Stosowanie biopaliw w pojazdach silnikowych może w o wiele większym stopniu przyspieszać niszczenie lasów deszczowych i wpływać na zwiększoną emisję gazów cieplarnianych niż w przypadku stosowania tradycyjnej benzyny i oleju napędowego - twierdzi brytyjska Agencja Paliw Odnawialnych. By produkować biopaliwa, karczuje się coraz większe połacia lasów. Jednocześnie Agencja ostrzega, że wzrosnąć mogą ceny tłoczenia paliw z powodu polityki brytyjskiego rządu, który wymaga, by rafinerie dodawały biopaliw do benzyny i oleju napędowego. Obecnie paliwo w Wielkiej Brytanii musi zawierać co najmniej 3,25% biopaliw, natomiast w 2020 r. udział biopaliwa ma wynosić 13%. Aby spełnić te wymagania, wiekszość koncernów naftowych kupuje najtańszy olej palmowy, którego produkcja powoduje największe szkody dla środowiska - olbrzymia ilość szkodliwych substancji idzie do atmosfery podczas palenia lasów pod uprawy. Litr oleju palmowego, produkowany w Indonezji na ziemi po spalonym lesie, wytwarza 3 razy więcej CO2 niż olej napędowy. Z powodu produkcji oleju palmowego, Indonezja stałą się trecim największym do Chinach i USA emitentem CO2 na świecie. Źródło: www.timesonline.co.uk - http://korwin-mikke.pl Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
|
|
|
Piñera: Rzeczywisty dług USA wynosi 100 bln USD
OPINIA: P. Jan Piñera Echenique, chilijski ekonomista specjalizujący się w ubezpieczeniach emerytalnych, odniósł się do najnowszych danych Pew Center, według których obecny deficyt budżetowy USA wynosi ok. 1 bln USD, twierdząc, że to jedynie "wierzchołek góry lodowej". - Jestem poważnie zaniepokojony długiem USA. Macie problem, problem 100 bilionów USD. To rzeczywisty dług USA, któy stanowi 700% PKB i będzie spłacany przez wasze dzieci i wnuki, o ile rząd nie wycofa się ze swojej polityki socjalnej albo nie podwyższy podatków, powiedział p. Piñera w wywiadzie dla Fox News. Źródło: moneynews.com Opracował: Wojciech Rarok Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
|
|
|
INFO: P. Aniela Merkel odrzuciła apel prezydenta Benedykta Obamy, który domagał się od Niemiec niepowstrzymywania swoich wydatków, gdyż jego zdaniem ma to doprowadzić do kolejnych kłopotów gospodarczych na arenie międzynarodowej.
P. Merkel w wywiadzie dla „Wall Street Journal” powiedziała, że Niemcy nie będą uczestniczyły w globalnej odbudowie gospodarczej poprzez większe wydatki i zmniejszenie swojego eksportu, nawet jeśli do ostatecznego wyjścia z kryzysu jest jeszcze daleko. - Sztuczne zaniżanie niemieckiej konkurencyjności nikomu nie przyniesie korzyści – powiedziała p. Merkel. Czyżby Pani Merkel otrzeźwiała i zmieniła kierunek polityczny ? INFO: "Droga do zniewolenia", słynna książka śp. Fryderyka A. Hayek`a, guru liberałów i noblisty w dziedzinie ekonomii z 1974 r., od pewnego czasu jest na szczycie bestsellerów amerykańskiego serwisu aukcyjnego Amazon. Zdaniem prof. Bruce`a Caldwella, dyrektora Centrum studiów nad historią ekonomii z Duke, tego typu "boom Hayeka" i zafascynowania doktryną liberalizmu gospodarczego spowodowany jest rozczarowaniem Amerykanów interwencyjną polityką rządu USA. Prof. Caldwell zwraca uwagę, że rozczarowanie dotyczy zarówno administracji poprzedniego prezydenta, jak i polityki JE Benedykta Obamy, która odbywa się kosztem gwałtownego rozrostu biurokracji oraz pogłębiania deficytu, podczas gdy efekty na rynku pracy są mizerne. Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
|
|
|
a kto to ten Benedykt Obama?
|
|
|
|
|
Cały temat wklejanych wiadomości ?
Zamykam. |