~~wers | |
|
|
Radna nie chce Żyda za patrona
Radna ze Stalowej Woli nie chciała poety za patrona przedszkola, bo miał on żydowskie korzenie. Maria Rehorowska poczuła wyraźną niechęć do Julia-na Tuwima. (Z. Surowaniec) Radna Stalowej Woli Maria Rehorowska była przeciwna nadaniu przedszkolu imienia Juliana Tuwima. Nie podobało jej się, że poeta urodził się w rodzinie żydowskiej, a jego rodzice są pochowani na kirkucie. Jednym z punktów piątkowej sesji był wniosek Przedszkola numer 5 o nadanie imienia Juliana Tuwima. Dotyczył placówki działającej na osiedlu Rozwadów, na którym mieszka również radna Rehorowska. - Wiedziałam co pani Rehorowska myśli o Tuwimie, bo na posiedzeniu komisji kultury była mu przeciwna. Przygotowałam się do repliki na sesji, ale kiedy usłyszałem, co mówi, poraziło mnie - mówi radna Ewa Kosak. Maria Rehorowska zaczęła wystąpienie od wybiórczego przypomnienia, że Tuwim urodził się w Łodzi. - Urodził się w rodzinie żydowskiej, a jego rodzice są pochowani na żydowskim cmentarzu - mówiła radna. - A po wojnie w jego twórczości znalazły się wiersze wychwalające nowy system. - Nie ma przymusu kochania Żydów, ale to, co powiedziała Rehorowska, to był rasizm w czystej postaci. Była to obraza konstytucji i zdrowego rozsądku - stwierdziła osoba prosząca o zachowanie anonimowości. Ewa Kosak przypomina, że do słów Tuwima śpiewana jest jedna z pieśni kościelnych "Jeszcze się kiedyś rozsmucę, jeszcze do ciebie powrócę - Chrystusie”. W wystąpieniu o nadanie patrona, dyrektor przedszkola przypomniała, że do słów poezji Juliana Tuwima śpiewali Czesław Niemen (Wspomnienie, Jeżeli), Hanna Ordonówna (Miłość ci wszystko wybaczy), Ewa Demarczyk (Tomaszów, Kwiaty polskie), Marek Grechuta (Pomarańcze i mandarynki). Te argumenty radnej Rehorowskeuj nie przekonywały. Na nic zdały się też interwencje Zbigniewa Brzezińskiego i Andrzeja Barwińskiego. Temat sam się rozwiązał, kiedy przyszło do głosowania. Tylko Maria Rehorowska była przeciwna wnioskowi. Przedszkole na osiedlu Rozwadów będzie nosić imię Juliana Tuwima. |
|
|
|
|
|
|
|
Dołączył: 17 Lip 2007r. Skąd: z czeskich filmów Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Próżnoś repliki się spodziewał,
Nie dam ci przytyczka ani klapsa. Nie powiem nawet pies cię jebał, Bo to mezalians byłby dla psa. Julian Tuwim Jutro To Dziś Tyle Że Jutro |
|
~~Moni | |
|
|
A co to wogóle za Stalowa Wola Naprzód jak średnia wieku radnych jest emerytalna. I jak się miasto ma rozwijać? I jak miasto ma rozumieć ludzi młodych, kiedy ludzie młodzi stanowią maleńką część rady.
|
|
|
~~xyz | |
|
|
Maria Rehorowska dyktowała dzieciom do zeszytów wiersze Majakowskiego i zadawała je do nauczenia na pamięć.Były tam słowa "żyj,jak żył towarzysz Dzierżyński".
|
|
|
~~ruda | |
|
|
CYTAT Próżnoś repliki się spodziewał, Nie dam ci przytyczka ani klapsa. Nie powiem nawet pies cię jebał, Bo to mezalians byłby dla psa. Julian Tuwim Dobrze powiedziane(napisane)! |
|
|
~~aga | |
|
|
O Boże gdzie my żyjemy?!
|
|
|
~~@@@ | |
|
|
Czy to nie wstyd aby nasze miasto reprezentowała osoba o rasistowskich poglądach??? Ta pani była nauczycielką? Hańba!!!
|
|
|
~~big dick | |
|
|
CYTAT O Boże gdzie my żyjemy?! W republice bananowej. Kraj mafii, kręcenia lodów, moherów i księży. Kto żyw i mądry wyjeżdża stąd, bo i tak niedługo ostatni zgasi światło. |
|
|
~~xyz | |
|
|
Tak,ta pani była nauczycielką i sławiła Dzierżyńskiego wierszami Majakowskiego,których nie było chyba w programie,bo dyktowała je do zeszytu.
|
|
|
~~malwinka | |
|
|
CYTAT Tak,ta pani była nauczycielką i sławiła Dzierżyńskiego wierszami Majakowskiego,których nie było chyba w programie,bo dyktowała je do zeszytu. szok ze tacy ludzie jesszce maja cokolwiek do powiedzenia |
|
|
|
|
|
Widzialem kiedys jej wypowiedz na radzie miasta. Ta kobieta wygladala jakby byla nawiedzona, a jej wystapienie przybieralo forme propagandy niemieckiej/sowieckiej *do wyboru do koloru.
|
|
~~bodzio | |
|
|
wszyscy się nie popisali w tej debacie a najbardziej Rehorowska, Kosak obum odwaliło
|
|
|
~~weri | |
|
|
Wstyd i kompromitacja,nie tylko dla miasta,ale dla całej Polski.Dziś o wystąpieniu Rehorowskiej pisze Sztafeta,jutro może Wyborcza,pojutrze prasa zagraniczna.
|
|
|
~~jozy | |
|
|
Hańba,hańba,hańba!
|
|
|
~~Nexus | |
|
|
Panią Rehorowską miałem "przyjemność" poznać, uczyła mnie j.polskiego (chyba mnie nauczyła niewiele, bo J.Tuwima szanuję i lubię). Oprócz tego uczyła miłości do Feliksa Dierżyńskiego, Ludwika Waryńskiego (Elegie do L... znam na pamięć do dzisiaj) i gen. Karola Świerczewskiego "waltera". Ale to nic, takie widać były czasy. Jednak do dzisiaj nie mogę wybaczyć Pani Rehorowskiej jej metod wychowawczych i "dydaktycznych". Pani Rehorowska BIŁA dzieci nie tylko "za zachowanie" ali i za na przykład charakter pisma !!!
Potem wstąpiła do Solidarności, była internowana, po czym została Świętą. Pani Maria Rehorowska zawsze miała ciągoty do mówienia i pisania głupot i bredni. Cóż w jej, jako "polonistki" rozumieniu, nie jest chyba ważne co się pisze, ważne żeby było napisane pięknym i wykaligrafowanym charakterem pisma !!! Na głupotę lekarstwa nie ma. |
|
|
~~berry | |
|
|
CYTAT Panią Rehorowską miałem \"przyjemność\" poznać, uczyła mnie j.polskiego (chyba mnie nauczyła niewiele, bo J.Tuwima szanuję i lubię). Oprócz tego uczyła miłości do Feliksa Dierżyńskiego, Ludwika Waryńskiego (Elegie do L... znam na pamięć do dzisiaj) i gen. Karola Świerczewskiego \"waltera\". Ale to nic, takie widać były czasy. Jednak do dzisiaj nie mogę wybaczyć Pani Rehorowskiej jej metod wychowawczych i \"dydaktycznych\". Pani Rehorowska BIŁA dzieci nie tylko \"za zachowanie\" ali i za na przykład charakter pisma !!!
Potem wstąpiła do Solidarności, była internowana, po czym została Świętą. Pani Maria Rehorowska zawsze miała ciągoty do mówienia i pisania głupot i bredni. Cóż w jej, jako \"polonistki\" rozumieniu, nie jest chyba ważne co się pisze, ważne żeby było napisane pięknym i wykaligrafowanym charakterem pisma !!! Na głupotę lekarstwa nie ma. |
|
|
~~kars | |
|
|
no to pięknie
|
|
|