NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Szkoła i studia »
1 2 »
Które LO wybrac?,
~~Miś
ff
Wysłany: 20 Maja 2008r. 17:52  
Znów jak co roku wraca to pytanie. Podpowiedzcie , którą szkołę wybrac a której nie. Dlaczego? Z góry dziękujęumiech

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 20 Maja 2008r. 17:52  

~~wojtek
ff
Wysłany: 20 Maja 2008r. 18:33  

~~qqqqq
ff
Wysłany: 20 Maja 2008r. 18:50  
LO im. KEN umiech

~~cycu krk
ff
Wysłany: 20 Maja 2008r. 19:46  
Chodziłem do SLO (w szkole jedenastce) i szkołe polecam i to bez dwóch zdań.
W rzeczywistosci wcale nie tak ciężko sie tam dostac. Mnie nie było początkowo naweet na liscie rezerwowej niemniej dostałem się.
Szkoła przyjazna uczniowi i to jest najwazniejsze. Ma taki swój spoecyficzny klimat, który da się łatwo wyczuć jak już zacznie się tam uczęszczać.
Nie tak dawno zmienił się dyrektor ale nie wydaje mi się by wiele się w tej szkole pozmieniało.
Zreszta, mam tam obecnie znajomych i sa zadowoleni.

~~Anwender
ff
Wysłany: 20 Maja 2008r. 21:39  
Polecam LO KEN. Najlepsze liceum w mieście dla tych, którzy chcą się uczyć. umiech Jeśli chcesz zdobyć dobre wykształcenie i chodzić do bezpiecznej szkoły, składaj tam podanie bez wahania. Nie obawiaj się o wysoki poziom - potem możesz żałować. Wbrew pozorom obędzie się bez korepetycji. Nie przejmuj się tym, że w pierwszej klasie będzie ciężko. umiech Przyzwyczaisz się do panujących tam zasad. Ponadto w I kl. przez pierwszy miesiąc nie możesz dostać NDST.

Wszystko jednak zależy od tego, na jakich nauczycieli trafisz. umiech W tej szkole jeśli możesz się czegoś bać, to tylko tego wyjca, który wisi na klatce schodowej między I a II piętrem. good

~~gsgs
ff
Wysłany: 20 Maja 2008r. 21:58  
nauczyciele waszego "wspanialego ken" tez strakuja? nie podniecajcie sie kenem jest tez wiele innych szkol,
nie liczy sie tylko poziom szkoly, ale i atmosfera w szkole!!

~~Pablo
ff
Wysłany: 20 Maja 2008r. 22:26  
Oczywiście, że SLO.
Spędziłęm w murach też szkoły w sumie 12 lat i nie wyobrażam sobie życia w innej szkole jezyk

Nie obrażając innych, ale LO KEN (popularnie znany jako niejaki Staszic smiech2) zeszło już nieco z laur, na których spoczywało tyle lat jezyk W tym roku zmienił się dyrektor i faktycznie widać wielkie zmiany (w okresie 12 lat mojej skromnej kadencji z tej szkole poprzedni dyrektor nie zrobił tyle, co obecny w przeciągu ostatnich 3 miesięcy) umiech I dlatego wiem, że szkoła zmierza w jeszcze lepszym kierunku.
Miła atmosfera, przyjazna uczniom, sympatyczni, choć czasami wymagający nauczyciele. Super panie woźne, wogóle cała reszta też jest zaje*ista smiech2
Właśnie w tym roku skończyłem to LO i jestem w 100% zadowolony, choć wyniki matur pokażą ile się tu nauczyłem dopiero 31 czerwca jezyk Ale z doświadczenia wiem, że wiele osób z tego LO (samorządowe) [we wrześniu już im. Cypriana Kamila Norwida] dostało się na dobre uczelnie umiech
Polecam w 100%, nie pozałujecie! umiech

Pzdr. umiech
Absolwent SLO smiech2

~~Pablo
ff
Wysłany: 20 Maja 2008r. 22:29  
Ps.. Małą nieścisłość - mówiąc o zmianie dyrektora to chodzi już o SLO umiech

Pzdr. umiech

~~nekol
ff
Wysłany: 20 Maja 2008r. 23:32  
Jesli pojdziesz do LOKEN to nastaw się na to, że gdy będziesz chciał/-a się czegoś nauczyć to musisz od razu wziąść korki. Tam nauczyciele tylko na korkach jada bo mają z tego lepszą kase. Na lekcjach raczej się nie starają.
Do tego presja psychiczna jaką wywierają niektórzy nauczyciele sprawi, że po zakończeniu liceum nie będziesz dobrze wspominać czasu tam spędzonego.

~~asd
ff
Wysłany: 21 Maja 2008r. 00:03  
asd

~~picza zet
ff
Wysłany: 21 Maja 2008r. 00:06  
nekol, a chodziles tam, ze wiesz ;>

~~jelon NaTyldzie
ff
Wysłany: 21 Maja 2008r. 01:32  
Ziomuś, nie chodziłeś do LO im. KEN to nie gadaj, bez korepetycji ukończysz na lajcie i dobrych ocenach, klima nie do porównania, SLO daleko w krzakach i nie wyskakuj mi tu na bitwę, bo odpadasz w przedbiegach, no chyba że lubisz gimnazjalistów biegających wokół kolan. A czas tam spędzony wspominam zajebiście, jeśli ogólniak, to tylko "Staszic". Jo !

~~absolwent 2005
ff
Wysłany: 21 Maja 2008r. 10:27  
Jeśli chcesz zdać maturę i dostać się na dobre uczelnie to tylko KEN !Tutaj uczniowie zdają maturę ze wszystkich przedmiotów takich jak matematyka,fizyka chemia , a nie tylko wos i geografię jak jest w innych szkołach! Jeśli poważnie myślisz o życiu to tylko tam zdobędziesz to czego szukasz!Wszędzie indziej to ściema! Z samej atmosfery nie zdasz matury!

~~ktoś
ff
Wysłany: 21 Maja 2008r. 13:14  
Na Staszku nie uczą, tylko musisz uczyć się sam...chodziłem tam jeden rok, a potem pojechałem do Rzeszowa.

Naprawdę tam nauczyciele nie "uczą" tylko wykładają temat i tyle...strasznie wymagają....powiem szczerze, że miałem nawet bardzo odbre oceny ale wychodząc z lekcji nie umiałem tematu...musiałem to nadrabiać w domu.

Nie wiem jak jest w innych stalowowolskich szkołach ale Staszica nie polecam :/

Spędziłem tam rok...atmosfera ??? O czym wy mowicie ?? O uczniach gdzie okolo 70% na przerwach sie uczy.

Tam jest rygor a nie atmosfera....dla sado-maso polecam...lubisz jak ktos nad toba sie zneca psychicznie to ok.

~~picza zet
ff
Wysłany: 21 Maja 2008r. 13:28  
Hehe. Podejrzewam Ktosiu, że spędziłeś tam pierwszą klasę? No przyznam, że ten rok to jest raczej najgorszy, szczególnie jeśli musisz spaść dupką na twardą podłogę po beztroskich latach w gimnazjum. Trzy lata spędziłem ucząc się tylko tego, co zdawałem na maturze i jakoś nie narzekam na brak czasu i możliwości na ruchy podczas przerw umiech. Widocznie trafiłeś na złą klasę albo chciałeś mieć średnią taką jak w gim.

pzdr. dla prawdziwych!

~~---------------
ff
Wysłany: 21 Maja 2008r. 14:35  
Byle nie loken. Atomsfera straszna. 3/4 nauczyieli tez nic zbyt ;/ Zero organizacji. Chyba ze lusbisz punkow ale bananowe dzieci albo chodzące \"oazy\"

~~##4
ff
Wysłany: 21 Maja 2008r. 16:50  
Tylko nie pod basenem!Poziom zero !Zobacz matura 2008.

~~Anwender
ff
Wysłany: 21 Maja 2008r. 17:43  
Sprecyzuj szczegółowo, czego oczekujesz w liceum. Wtedy będziemy mogli Ci doradzić odpowiednią szkołę. Zastanów się i napisz litanię pytań. umiech

~~THe best
ff
Wysłany: 21 Maja 2008r. 17:49  
Najlepiej wybrać Katolickie Liceum Ogólnokształcące w Stalowej Woli. Wybierz się do punktu rekrutacyjnego w parafii św. Floriana. Świetna sprawa, wielka sznasa.

~~mkkk
ff
Wysłany: 23 Maja 2008r. 14:23  
ale to lo dopiero startuje?kto tam bedzie uczył?jestem w szoku po opiniach o KEN.....to bylo najlepsze lo w.....miescie!!!!!!!!!!!!!!

~~picza zet
ff
Wysłany: 23 Maja 2008r. 15:47  
Zwróć uwagę, że Ci, którzy je skończyli mają pozytywną opinię, tylko Ci, którzy chodzili do innych szkół jadą po LOKENie. (Może to czysta zazdrość ;>)

~~heheh
ff
Wysłany: 23 Maja 2008r. 16:39  
Tak samo Ci co skończyli LO KEN jadą po innych. Każdy broni swojej szkoły, do której chodzi bądź ukończył.

Każda szkoła ma w sobie to coś.

Ja akurat skończyłem w tym roku SLO. Nie będę źle mówił o "Staszku" bo tam nie uczęszczałem ale można powiedzieć jedno.

Obecnie w Stalowej Woli są 2 Licea, które odstają od innych.
Oczywiście chodzi o SLO i Staszica.
Kto jest lepszy...nie będę się spierał umiech

Znam pare osób zadowolonych z nauki w LOKEN i pare strasznie zawiedzionych.

Więc z moich obserwacji:

SLO:
- przyjaźni nauczyciele (wszyscy) z kazdym da się pogadać
- szkoła mała, ma swój klimat
- sport- naprawdę bardzo dobre warunki..można się rozwijać

KEN: (opinia znajomych)
- nauczyciele pomagają, jednak spora częśc traktuje szkołę "Ja tu jestem Panem, a Ty masz mnie słuchać" - to też jest pewne podejście ale to zależy od nauczyciela.
- szkoła duża co też ma swój klimat umiech
- sport...niestety słabiutko...można powiedzieć, że obecnie nie ma sali :/

~~cycu
ff
Wysłany: 23 Maja 2008r. 16:59  
Czy w SLO wszyscy nauczyciele sa okej? No nie wiem, bez problemu wymienia takich którzy okej w mojej opinni nie sa. Choć trzeba przyznac, że z większoscią z nich da się dogadac, i naprawde ciężko jest z tej szkoły wylecieć, co wcale nie oznacza, że poziom szkoły jest słaby.
Podejscie do wiekszosci kadry pedagogicznej do ucznia jest po prostu specyficzne. Kto pobiera/ł tam nauke ten z pewnością kuma o co chodzi ;)

PS. nie polecam wycieczek z dwulicową panią Pedagog... umiech

~~1234
ff
Wysłany: 23 Maja 2008r. 17:01  
idz do pracy szkoda czasu na nauke nie masz nic z tego w pracy sie wiecej nauczysz

~~goga
ff
Wysłany: 23 Maja 2008r. 18:46  
A czy nie prościej popytać wśród znajomych? Masz chyba starszych kolegów lub koleżanki. Będziesz mieć info z pierwszej ręki.
Ja ukończyłam LO w Nisku i byłam z niego zadowolona ... nauczyciele potrafili wszystko wytłumaczyć, uczniów traktowali poważnie. Liceum było małe (mało klas) co tworzyło specyficzny klimat ... wszyscy się znali i było fajnie. W tym samym czasie w LO KEN uczyły się moje koleżanki, no i zdarzało się, że miały problemy z niektórymi przedmiotami i zdarzało się, że przychodziły do mnie żeby się pouczyć, lub na korki chodziły i nie chwaliły sobie szkoły.
Ale co opinia to inna będzie ... do każdej szkoły można mieć jakieś ale ...
Życzę powodzenia.

1 2 »

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Szkoła i studia »