~~hate eternal | |
|
|
Za taką pensję nie opłaca mi się pracować – tak często mówią bezrobotni, którzy wolą siedzieć w domu niż iść do pracy. Nie brakuje jednak osób, które decydują się na pracę za najniższe pensje. Najniższe, czyli jakie? Za ile najmniej pracują Polacy?
Katarzyna mówi, że zarabia najmniej w Polsce. Codziennie, również w weekendy, odbiera opłatę za skorzystanie z publicznej toalety w Sopocie. Pracuje 8 godzin dziennie. Jej miesięczna pensja to 450 zł. - Przez kilka lat byłam bezrobotna. Bezskutecznie chodziłam do pośredniaka. Aż w końcu dostałam tę propozycję. Bardzo się ucieszyłam. Podoba mi się, nie narzekam. Czasem jest dużo roboty, bo trzeba wyczyścić toalety i podłogi. Gdy mamy dużo klientów, to ledwo się wyrabiam. A czasem jest spokojnie i gazetkę można poczytać, i z klientem pogadać – mówi Katarzyna, ma 47 lat, jest bez wykształcenia, wcześniej pracowała jako sprzątaczka w hotelu. Piotr zarabia 300 zł miesięcznie. Każdego dnia od 6.30 do 12 rozdaje ulotki i gazety reklamowe. Jest niepełnosprawny umysłowo. Kocha swoją pracę. - Bardzo ją lubię, mam kontakt z ludźmi i czuję się potrzebny. Najgorsze było dla mnie siedzenie w domu. Cieszę się, że zarabiam – mówi Piotr, ma 21 lat, mieszka z rodzicami. Anna zarabia 360 zł miesięcznie. Jest nauczycielką nauczania początkowego. Została zatrudniona w ubiegłym roku w listopadzie na zastępstwo. Dopiero w przyszłym roku będzie robić awans nauczycielski i będzie mogła liczyć na podwyżkę. - Nie będę komentować tego ile zarabiam. Bo nie wiem, czy płakać, czy się śmiać. Zostałam zatrudniona na takich zasadach, bo gdy rozpoczęłam pracę na zastępstwo, jeszcze kończyłam studia. Gdy rozpoczynałam pracę nie byłam więc jeszcze nauczycielem stażystą. Jako że plan zatrudnienia sporządzany jest na cały rok szkolny, to moje zarobki mogą się zmienić dopiero w przyszłym roku. Bardzo lubię swoją pracę, nigdzie nie dorabiam, bo chcę dobrze wykonywać jedną pracę. Gdy wracam ze szkoły, przygotowuję się na następny dzień do północy. Nie mam czasu na to, żeby dorabiać. Wiem, że jestem dobrym nauczycielem. Bez rodziców i wsparcia dziadka nie utrzymałabym się – mówi Anna, nauczycielka, ma 26 lat. rena zarabia miesięcznie tysiąc zł. Jest opiekunką czteroletniej dziewczynki. Pracuje od 8 do 15, oprócz weekendów. - Pracowałam w sklepie na kasie. Płacili mi niecałe 500 zł, dlatego zrezygnowałam, gdy znalazłam tę pracę. Jestem bardzo zadowolona, praca jest spokojniejsza i krótsza. Jestem zatrudniona na etat. Cieszę się, chociaż zdaję sobie sprawę, że mój zarobek jest bardzo mizerny. Gdyby nie pensja męża, który jest kierowcą ciężarówki na pewno byśmy się nie utrzymali – mówi Irena, ma 38 lat, mieszka w Gdańsku. Marek zarabia 200 zł miesięcznie jako stróż parkingu w Kielcach. Ma też rentę. - Pracuję dziennie 4 godziny. Niedziele i soboty mam wolne. Praca jest lekka, właściwie tylko siedzę i pobieram opłaty. Parking jest niewielki i znajduje się niedaleko mojego domu. Bardzo mi to pasuje, chociaż pewnie nikt w Polsce nie zarabia tak mało. Chciałbym znaleźć lepiej płatną pracę, ale jestem niepełnosprawny, chodzę przy kulach – mówi Marek, ma 35 lat, ukończył zawodówkę, przez 5 lat pracował jako operator dźwigu, po wypadku długo się rehabilitował. za jest ekspedientką w wiejskim sklepie spożywczym na Podlasiu. Zarabia 400 zł miesięcznie, pracuje na czarno. Do jej zadania należy: wyładowanie towaru z samochodu dostawczego, ustawienie go na półkach, obsługa klientów, sprzątanie. Od poniedziałku do piątku pracuje od 5.30 do 16, w soboty i niedziele od 8 do 13. - Właściwie robię wszystko i czuję się wykorzystywana. Ale co mam zrobić. Na wsi można pracować albo w sklepie albo na roli. Ja gospodarstwa nie mam. Sama wychowuję kilkumiesięczne dziecko, które zostawiam matce, gdy idę do pracy. Dostaję też pieniądze z opieki społecznej, w tym miesiącu dali mi 180 zł. Nie narzekam, dobrze że znalazłam tę robotę. W mieście albo za granicą pewnie bym więcej zarobiła, ale przecież dziecka nie zostawię matce. Tyle się mówi o urlopach macierzyńskich i pomocy w wychowaniu dziecka. Ale ta pomoc chyba jest tylko dla bogatych kobiet, o tych na wsi to się zapomina – mówi Iza, ma 20 lat, nie skończyła zawodówki. Krzysztof Winnicki źródło: http://praca(...)age%5D=4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
~~blackvader | |
|
|
Witam, ktoś usuwa moje posty na forum. Dwa razy odpisywalem i dwa razy nic nie ma. Nie było tam żadnych treści obraźliwych, czy nawolujących do przemocy. Wybaczcie że nie odpisuję, ale to bez sensu...
|
|
|
~~hate eternal | |
|
|
CYTAT Witam, ktoś usuwa moje posty na forum. Dwa razy odpisywalem i dwa razy nic nie ma. Nie było tam żadnych treści obraźliwych, czy nawolujących do przemocy. Wybaczcie że nie odpisuję, ale to bez sensu... Spoko. Rozumiem Cię - i jestem przeciwny blokowaniu Twoich postów. Potrafimy różnić się mądrze - bez inwektyw i wykorzystywania słów z rynsztoka - a to dość rzadkie. Pozdrowienia. |
|
|
~~dość tego | |
|
|
CYTAT Prostak, warchoł uśmeich Zbierzcie się pod remizą, weźcie widły i idźcie na sejm. Jakbyś miał chęci ruszyć nos poza pudelka czy warzywniak z piwem to wiedziałbyś skąd podwyżki. Ludzie na świecie umierają z głodu, ceny ryżu skoczyły 3 krotnie, ceny paliww biją rekordy, a ty geniuszu mówisz dosc tego. Jakby wszystkim zlezlao na tym jak jest, a Tylko Ty bys chcial zeby bylo lepiej. Puste prostackie czcze gadanie Nie kochaniutki, zabierzemy tym, co nie wiedzą, co robić z pieniądzem. Dość spekulacji i oszustw. A jeśli będą straszyć, że wyjadą za granicę prowadzić tam swoje oszustwa (niby firmy)to droga otwarta. Po pierwszym miesiącu zbankrutują, bo na zachodzie są państwa prawa, a nie republiki bananowe. To, że ceny wszędzie rosną nie oznacza, że ludzie muszą głodować. No chyba, że jesteśmy Albanią czy Haiti albo Bangladeszem. Tam grupka złodziei ma wszystko, a cała reszta głoduje. My w Polsce nie pozwolimy na to. |
|
|
~~Highlander | |
|
|
CYTAT SLD namawia do zabijania, Napieralski jest tą osobą która doprowadzi SLD do upadku i bardzo dobrze, bo ten kto zabija własny naród jest narodem bez przyszłości, tak mówił Jan Paweł II, a SLD przez aborcję zabija naród i to partia bez przyszłości. Co on chce udowodnić, namawianiem do aborcji ? ..."kto zabija własny naród" - a inne w takim razie można? |
|
|
~~hate eternal | |
|
|
Haha, lewica poszła jednak w dobrą stronę, skoro wszystkie media chęć dyskusji o stosunkach państwo - kościół nazywają walką z tym drugim
|
|
|
~~LSD | |
|
|
Lewica już pokazała w powojennym, okropnym czasie, na czym polega dyskusja o relacjach państwo - Kościół. Wyrzucano wierzących z pracy, pozbawiano możliwości awansu zawodowego, zastraszano ubeckimi metodami, odmawiano paszportu, dyskryminowao za wzięcie ślubu czy ochrzenie dziecka. A kiedy przychodził czas uroczystości religijnych, zmuszano pracowników pod groźbą utraty premii lub wyrzucenia z pracy do wzięcia udziału w czynie społecznym. A gdy prymas Wyszyński powiedział dość, non possumus, uwięziono go na trzy lata. Taką tradycję dyskusji ma lewica. Precz z komuną! Ten koszmar nie może się powtórzyć!
|
|
|
~~hate eternal | |
|
|
CYTAT Lewica już pokazała w powojennym, okropnym czasie, na czym polega dyskusja o relacjach państwo - Kościół. Wyrzucano wierzących z pracy, pozbawiano możliwości awansu zawodowego, zastraszano ubeckimi metodami, odmawiano paszportu, dyskryminowao za wzięcie ślubu czy ochrzenie dziecka. A kiedy przychodził czas uroczystości religijnych, zmuszano pracowników pod groźbą utraty premii lub wyrzucenia z pracy do wzięcia udziału w czynie społecznym. A gdy prymas Wyszyński powiedział dość, non possumus, uwięziono go na trzy lata. Taką tradycję dyskusji ma lewica. Precz z komuną! Ten koszmar nie może się powtórzyć! Jaaasne. Skoro było jak mówisz to jak to się stało, że 95 % społeczeństwa w '89 było ochrzczone i wybierzmowane, dzieci 1ych sekretarzy nie wyłączając? Jak to możliwe, że kościoła nikt nie zajechał jak w enerdówku, ZSRR i Czechosłowacji?? Jak to możliwe, że ponad tysiąc kościołów powstało za stanu wojennego, skoro aż tak usilnie walczono z tym kościołem?? Jak to możliwe, że za Gomułki ustanowiono Fundusz Kościelny, hmmm?? I nie mów o kimś komunista, skoro nawet nie wiesz do czego się to słowo odnosi. SLD to socjaldemokracja, komunistów w Polsce możesz znaleźć tylko we fragmentarycznej KPP i w PiS |
|
|
~~Belotto | |
|
|
Precz z komuną. Niech żyje Polska.
|
|
|
~~smalec | |
|
|
CYTAT Precz z komuną. Niech żyje Polska. Lenno Watykanu? |
|
|
~~Ost | |
|
|
Bój to jest ich ostatni - rzekł poeta. A poeci to wieszcze narodowi.
|
|
|
~~hate eternal | |
|
|
CYTAT Bój to jest ich ostatni - rzekł poeta. A poeci to wieszcze narodowi. Zależy którzy, każdy ma swoich - mniej lub bardziej czytliwych. Także ten co napisał Międzynarodówkę może być dla kogoś poetą (choć dla mnie dość kiepskim A z tą pieśnią jak z Diabelskim Domem cz. III Kata - każdy się darł In Nomine Dei Nostri Satanas Luciferi Excelsi za Kostrzewskim ale nikt w to nie wierzył (poza paroma usilnie wierzącymi |
|
|
~~Poz | |
|
|
Lewica próbuje wzlatywać nad poziomy, nie mogąc utrzymać pionu. Vide były prezio. To już koniec, można zgasić światło i iść do domu. Nigdy więcej takich imprez, nigdy więcej lewicy.
|
|
|
~~hate eternal | |
|
|
CYTAT Lewica próbuje wzlatywać nad poziomy, nie mogąc utrzymać pionu. Vide były prezio. To już koniec, można zgasić światło i iść do domu. Nigdy więcej takich imprez, nigdy więcej lewicy. NIGDY NI MóW NIGDY!!! A światło to zgasić można u prezesa Jarosława |
|
|
~~Highlander | |
|
|
CYTAT Precz z komuną. Niech żyje Polska. Skoro już operujemy hasłami to precz z: obłudą i hipokryzją, zacofaniem, uprzedzeniami, nietolerancją, zacietrzewieniem, brakiem kultury i chamstwem, arogancją, nienawiścią, itd... |
|
|
~~Arivederci | |
|
|
Lewico do boju. Śmietnik historii czeka. Do niewidzenia się.
|
|
|
~~Highlander | |
|
|
CYTAT Lewica już pokazała w powojennym, okropnym czasie, na czym polega dyskusja o relacjach państwo - Kościół. Wyrzucano wierzących z pracy, pozbawiano możliwości awansu zawodowego, zastraszano ubeckimi metodami, odmawiano paszportu, dyskryminowao za wzięcie ślubu czy ochrzenie dziecka. A kiedy przychodził czas uroczystości religijnych, zmuszano pracowników pod groźbą utraty premii lub wyrzucenia z pracy do wzięcia udziału w czynie społecznym. A gdy prymas Wyszyński powiedział dość, non possumus, uwięziono go na trzy lata. Taką tradycję dyskusji ma lewica. Precz z komuną! Ten koszmar nie może się powtórzyć! Skoro wracamy już do historii to jak wyglądała dyskusja w okresie Świętej Inkwizycji? |
|
|
~~Kai | |
|
|
W SLD - pod hasłem świeckości państwa i neutralności światopoglądowej - pojawiły się ostatnio postulaty by usunąć z Sejmu krzyże, zwolnić kapelanów wojskowych, wycofać naukę religii ze szkół i zabronić prezydentowi udziału w transmitowanych Mszach św. Napieralski ma prawo zgłaszać swoje pomysły, a jeśli będą one dobre, to można je przedyskutować. Natomiast jeśli z góry wiadomo, że celem tych wypowiedzi jest wywołanie kolejnej awantury, to nie ma sensu nad tym dyskutować.
|
|
|
~~hate eternal | |
|
|
[cytat]W SLD - pod hasłem świeckości państwa i neutralności światopoglądowej - pojawiły się ostatnio postulaty by usunąć z Sejmu krzyże, zwolnić kapelanów wojskowych, wycofać naukę religii ze szkół i zabronić prezydentowi udziału w transmitowanych Mszach św. Napieralski ma prawo zgłaszać swoje pomysły, a jeśli będą one dobre, to można je przedyskutować. Natomiast jeśli z góry wiadomo, że celem tych wypowiedzi jest wywołanie kolejnej awantury, to nie ma sensu nad tym dyskutować.
A czy świeckość państwa nie jest aby zapisana w Konstytucji? Jako obywatel polski domagam się normalności - bez podszewki religijnej na każdej uroczystości państwowej. Nikt nie ma zamiaru zamykać kościołów czy zabraniać działalności jakiegokolwiek z nich. Ale niech za jego działalność płacą wierni, a nie wszyscy. Zaś oszczędności w budżecie bidnej Polski to zawsze dobry pomysł (vide kapelani i rezygnacja z pokropku nawet rur w basenie |
|
|
~~hate eternal | |
|
|
CYTAT Lewico do boju. Śmietnik historii czeka. Do niewidzenia się. Lewica również nie chce Cię oglądać. Jedź do Włoch, jak wskazuje Twój nick lubisz tamten kraj. Nie dziwne, to tam się zrodził nowożytny systemik od machania prawą rączką. Arrivederci Bambino buahahahaha. |
|
|
~~Live | |
|
|
Niech żyje Miś Uszatek! Niech żyje Koziołek Matołek! Niech żyją Bolek i Lolek! Niech żyje Gąska Balbinka! Niech żyje Pomysłowy Dobromir!
|
|
|
~~Kai | |
|
|
Powinniśmy dążyć do normalności życia w Polsce, a nie wywoływać kolejne wojny religijne – powiedział KAI ks. Roman Indrzejczyk, kapelan Prezydenta RP, proszony o komentarz w związku z wypowiedziami nowego szefa SLD, Grzegorza Napieralskiego.
|
|
|
~~omann | |
|
|
I niech zyje Nasz Pani Poseł Renata Butryn z naszymi głosami, i oczekiwaniami, obietnicami,uśmiechami, zapewnieniami,z gniazdkiem w stolicy,pękła jak bańka mydlana,
|
|
|
~~hate eternal | |
|
|
CYTAT Powinniśmy dążyć do normalności życia w Polsce, a nie wywoływać kolejne wojny religijne – powiedział KAI ks. Roman Indrzejczyk, kapelan Prezydenta RP, proszony o komentarz w związku z wypowiedziami nowego szefa SLD, Grzegorza Napieralskiego. Hehe, jak zwykle, jak ktoś chce odciąć gotóweczkę to kościółkowi krzyczą wojna Ale sami są na wojnie od 2 tys. lat. Na wojnie ze zdrowym rozsądkiem i innowiercami (łącznie z eksterminacją biologiczną |
|
|
~~hate eternal | |
|
|
CYTAT Niech żyje Miś Uszatek! Niech żyje Koziołek Matołek! Niech żyją Bolek i Lolek! Niech żyje Gąska Balbinka! Niech żyje Pomysłowy Dobromir! Lepsze to niż Pokemony czy inne Tygrysie Maski |
|
|