|
|
|
wyborco PO gadasz jak potluczony . Zapytaj sie Hiszpanow czy zaluja wprowadzenia Euro ? Hiszpania doswiadczyla nie znanego im wczesniej dobrobytu. Grecja w ciagu ostatnich lat zwiekszyla liczbe urzednikow, zmarnowala wielka ilosc pieniedzy etc. dobija ja rowniez zorganizowana olimpiada. Podobnie bedzie z Polska juz za 2-5 lata i nie trzeba miec euro ;]
Widac nie znasz pojecia o prawie i zawodach w USA ;] np. licencja uzyskana w jednym stanie jest zupelnie niewazna juz 10 mil dalej czy kolejnym stanie ;] Niektore przepisy prawne UE mijaja sie z celem ale 90 % jest na + . Co do przeszukan w panstwach Europy to bylem w 9 panstwach i zawsze bylem witany z usmiechem , jedynie w Polsce niedobrze sie robi jak sie patrzy na polskim kacapiastych urzednikow i pracownikow lotnisk. Polski rzad mial 40 lat zeby wprowadzic jeden zapis do ksiag wieczystych i roszczenia Niemcow nie mialyby podstaw prawnych . Tak sie jednak nie stalo , mamy za to najlepszych naukowcow, lekarzy , roboli , inteligencje , studentow na swiecie . Nieprawdaz ?... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jeszcze do oddawania wszystkiego to przypomnijmy sobie sytuacje stoczni polskich. Znalazl sie rzekomy nabywca , wplacil zadatek i sie zmyl, dlaczego ? odpowiedz jest prosta jak budowa cepa. Otoz w krajach arabskich b. duza uwage zwraca sie na SLOWNOSC , MANIERY , DOTRZYMYWANIE UMOW i gdy zawali sie jedna tych podstawowych zasad to cala umowa nie dochodzi do skutku . Polska firma - Bumar oszukala Arabow kilka lat temu + zostaly ujawnione nazwiska kontrahentow co dla Zachodu czy Wschodu jest niedopuszczalne ale w takim dziwnym panstwie nadwislanskim jest to normalne. Polskie stocznie cierpia na przerost zatrudnienia , braki kadry zarzadzajacej ( menagerow a nie chrzestnych wujka Zenona z jedynie prawdziwej partii ) , zacofania technologicznego -> w jednym temacie ktos wspomnial o innowacyjnosci i okreslil ja mianem - bzdury , glupoty nikomu nie potrzebnej. Jedyna szansa jest Federacja Europy i ustawy , rozporzadnia wprowadzane odgornie , Polacy kompletnie nie nadaja sie do rzadzenia , konstruowania pragmatycznyych ustaw , wprowadzania nowych technologii etc
|
|
|
|
|
To że właściciele majątków zgłaszają się po swoje to nie widzę w tym nic złego. Jesteśmy państwem prawa, więc nie ma się czemu dziwić że wraca właściciel jest w stanie udowodnić że dany teren, budynek jest jego i go odbiera.
Postaw się (do wyborcy PO) w roli tego właściciela. Przyjeżdżasz do siebie a tu okazuje się że ktoś zajął twój dom. Można było to załatwić inaczej, gmina która przejmowała taką nieruchomość doskonale wiedziała do kogo należy. Ale nasi urzędnicy uważają że po nich choćby potop. "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
m87, ale pieprzysz. Hiszpania bankrutuje. Może na początku socjalistyczny rząd Zapatero porozdawał wszystko mieszkańcom, to im się wydawało, że jest lepiej. A teraz ponoszą tego skutki. Ale co będę dyskutował z kimś, dla kogo marchewka jest owocem.
INFO: Standard & Poor's obniżył perspektywę długoterminowego ratingu Hiszpanii ze stabilnej do negatywnej. Deficyt sektora finansów publicznych Hiszpanii pod koniec października wyniósł 59,3 mld euro. To 7 razy więcej niż przed rokiem. Głównym powodem tak dużego deficytu są ogromne środki, jakie hiszpański rząd przeznaczył na stabilizację gospodarki. Największym problemem jest stopa bezrobocia, która obecnie wynosi ponad 18% i jest najwyższa w Europie. Źródło: wprost.pl I oczywiście, w USA żeby jeździć ciężarówką trzeba bardzo drogie szkolenia przechodzić. I co jeszcze? Licencja to papierek a nie szkolenie za 10000zł. Wolałbym pozałatwiać i 30 papierków za parę złotych każdy (opłata skarbowa) niż przechodzić długie, drogie i nic nie wnoszące w bezpieczeństwo ruchu drogowego szkolenie. W każdym państwie UE, gdzie wprowadzono euro ludziom się pogorszyło. Andrzejek, II wojna światowa powinno wszystko "zrestartować", jeśli chodzi o własność przedwojenną. Nie wiem, kto tutaj zawinił, ale jeszcze nie jest za późno na uchwalenie ustawy. No chyba, że Eurokołchoz nie pozwoli. PZPR przy obecnej PO to jak uniwersytet obok przedszkola. A miało być tak pięknie..... |
|
|
|
|
A ja bym tego pogorszenia nie wiązał tylko z wprowadzeniem Euro.
Przed kryzysem sytuacja nie była taka zła i jak gospodarka wyjdzie z kryzysu to się wszystko unormuje... Mam znajomych w Niemczech takich co pracują i żyją tam od dwudziestu paru lat i oni twierdzą że problemem są młodzi Niemcy którym często nie opłaca się pracować bo świadczenia socjalne pozwalają im na wygodne i dostatnie życie. Taka sytuacja nie mogła trwać długo, a dodatkowo kryzys.... "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
CYTAT Andrzejek, II wojna światowa powinno wszystko \"zrestartować\", jeśli chodzi o własność przedwojenną. Nie wiem, kto tutaj zawinił, ale jeszcze nie jest za późno na uchwalenie ustawy. No chyba, że Eurokołchoz nie pozwoli. Może i powinna, ale nasi rządzący nie powinni czekać tylko działać wcześniej. Nie uważam żeby to akurat miała regulować jakaś dodatkowa ustawa. Prawo własności jest i powinno działać niezależnie od systemu. Ten kto przejął nieruchomość zrobił to bezprawnie. A jeśli ktoś kupił taką nieruchomość od gminy to ta jest zwyczajnie paserem bo sprzedała nie swoje. "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
To są wszystko odrębne problemy - świadczenia socjalne, kryzys itd. Ale wcześniej nie było kryzysu i wprowadzano euro i wszędzie wszystko podrożało. Jak juz napisałem wcześniej, mieszkaniec kraju o bogatej stopie życiowej mógł zaoszczędzić np. pojechał na krótsze wczasy, a w kraju biednym chleba nie kupi?
PZPR przy obecnej PO to jak uniwersytet obok przedszkola. A miało być tak pięknie..... |
|
|
|
|
Podwyżki były z powodu pazerności kupców, a nie wprowadzenia euro....
Co ma rodzaj waluty do podwyżek ???? "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
Andrzejek, przeczytaj mój pierwszy post wklejony z onetu o podaży pieniądza i nie pisz teorii spiskowych o zmowie kupców we wszystkich krajach EU. Nagle znikła walka o klienta, znikła konkurencja, pojawił się spisek cenowy.
PZPR przy obecnej PO to jak uniwersytet obok przedszkola. A miało być tak pięknie..... |
|
|
|
|
A jeśli chodzi o wakacje to Polacy coraz więcej wyjeżdżają na zagraniczne wakacje. Ci ci jeździli to będą wyjeżdżali.
Zobacz na naszych turystów. Bieda i kryzys w Polsce a korki do Zakopanego jeszcze większe niż w zeszłym roku:-))) Jak to wytłumaczysz??? "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
CYTAT A jeśli chodzi o wakacje to Polacy coraz więcej wyjeżdżają na zagraniczne wakacje. Ci ci jeździli to będą wyjeżdżali. Zobacz na naszych turystów. Bieda i kryzys w Polsce a korki do Zakopanego jeszcze większe niż w zeszłym roku:-))) Jak to wytłumaczysz??? Kredyty to raz, a dwa piszemy chyba o euro? Polska wprowadziła tę walutę? Jak wprowadzi - wtedy pogadamy, czy i dokąd będą jeździć. PZPR przy obecnej PO to jak uniwersytet obok przedszkola. A miało być tak pięknie..... |
|
|
|
|
CYTAT Andrzejek, przeczytaj mój pierwszy post wklejony z onetu o podaży pieniądza i nie pisz teorii spiskowych o zmowie kupców we wszystkich krajach EU. Nagle znikła walka o klienta, znikła konkurencja, pojawił się spisek cenowy. Czytam twoje posty. Nie wierze w teorie spiskowe i nie o takich tu piszę. Ty jesteś specjalistą od nich i ja nawet nie będę próbował ci dorównywać. "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
CYTAT Kredyty to raz, a dwa piszemy chyba o euro? Polska wprowadziła tę walutę? Jak wprowadzi - wtedy pogadamy, czy i dokąd będą jeździć. Będą, o to się nie martw. Chociaż odnoszę wrażenie że ucieszyła by cie taka informacja. "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
Andrzejek Ty jesteś bardziej durny niz myślałem.
Jak jesteś za tym by majątki oddawać Niemcom bo to ich to domgaj się tego by Niemcy zapłacili za wszystkie szkody min zniszczenie Warszawy niech zapłacą przecież zniszczyli coś co nie należało do nich. Amerykanie niech oddadzą ziemię potomkom Indian itd. Bierz swój rowerek i jedź na Ukrainę i krzycz by oddai nam nasze ziemie Pytam się rudy gdzie te cuda? |
|
|
|
|
Będą, będzie, wierzę - taka jest wasza filozofia.
O zmowie cenowej sam napisałeś i nie przekręcaj kota ogonem. Nie macie żadnych argumentów na poparcie swoich tez, że po wprowadzeniu euro będzie lepiej, tylko ciągle rzucacie hasełkami. Piszę o was 3, którzy ze mną piszą. A to za 100 lat się poprawi, a to z powodu kryzysu jest gorzej, a to nie prawda, że wszystko podrożało itd. Mam propozycję. Pogadajcie z rodowitymi Austriakami, Niemcami, Włochami itd, i spytajcie, ile wszystko kosztowało przed euro a ile po. Oraz jak szybko zarobki się zmieniały na korzyść w stosunku do cen i czy w ogóle dorównały sytuacji sprzed wprowadzenia waluty euro. PZPR przy obecnej PO to jak uniwersytet obok przedszkola. A miało być tak pięknie..... |
|
|
|
|
Dokładnie jak tak się polepszyło po wprowadzeniu Euro to czemu słowacy przyjezdzają do nas po zakupy, ba czemu nawet niemcy mieszkajacy przy granicą równiez do nas przyjezdzają?
Na euro skorzystają najbogatsi i dlatego tak dążą do jego wprowadzenia. Po du... dostanie szarak. Ceny wzrosną na 100% a wtenczas ja sobie nie wyobrażam by ktoś mogł przezyć za 300 euro miesięcznie. Niestety predzej czy pozniej wprowadzą euro a wtedy kolejki na przejsciach granicznych z Ukrainą będą większe Pytam się rudy gdzie te cuda? |
|
|
|
|
CYTAT Andrzejek Ty jesteś bardziej durny niz myślałem. Jak jesteś za tym by majątki oddawać Niemcom bo to ich to domgaj się tego by Niemcy zapłacili za wszystkie szkody min zniszczenie Warszawy niech zapłacą przecież zniszczyli coś co nie należało do nich. Amerykanie niech oddadzą ziemię potomkom Indian itd. Bierz swój rowerek i jedź na Ukrainę i krzycz by oddai nam nasze ziemie Obrażanie przychodzi ci bardzo lekko. Ja po prostu piszę że takie jest prawo można było wcześniej szukać właścicieli i próbować się z nimi układać, a nie zająć a potem się zobaczy. To jak się tak postępuje to takie są tego konsekwencje.... Nie mam majątku na Ukrainie, ale gdybym miał na pewno bym się domagał jego zwrotu lub odszkodowania.... "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
CYTAT Będą, będzie, wierzę - taka jest wasza filozofia. O zmowie cenowej sam napisałeś i nie przekręcaj kota ogonem. Nie macie żadnych argumentów na poparcie swoich tez, że po wprowadzeniu euro będzie lepiej, tylko ciągle rzucacie hasełkami. Piszę o was 3, którzy ze mną piszą. A to za 100 lat się poprawi, a to z powodu kryzysu jest gorzej, a to nie prawda, że wszystko podrożało itd. Mam propozycję. Pogadajcie z rodowitymi Austriakami, Niemcami, Włochami itd, i spytajcie, ile wszystko kosztowało przed euro a ile po. Oraz jak szybko zarobki się zmieniały na korzyść w stosunku do cen i czy w ogóle dorównały sytuacji sprzed wprowadzenia waluty euro. Lepiej jest wyznawać teorię że wszystko będzie źle???? "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
CYTAT Dokładnie jak tak się polepszyło po wprowadzeniu Euro to czemu słowacy przyjezdzają do nas po zakupy, ba czemu nawet niemcy mieszkajacy przy granicą równiez do nas przyjezdzają? Na euro skorzystają najbogatsi i dlatego tak dążą do jego wprowadzenia. Po du... dostanie szarak. Ceny wzrosną na 100% a wtenczas ja sobie nie wyobrażam by ktoś mogł przezyć za 300 euro miesięcznie. Niestety predzej czy pozniej wprowadzą euro a wtedy kolejki na przejsciach granicznych z Ukrainą będą większe Słowacy i Niemcy przyjeżdżają bo złotówka jest słaba. Jak była mocniejsza to im się nie opłacało. To ci mam tłumaczyć??? "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
Ja tam niewiem czy złotówka była słaba, ale jezdziłem jak były korony i jak wprowadzili euro. Widać i słychac ze szary Słowak nie jest zadowolony z wprowadzenia euro.
Nie wiem czy ma to związek z wprowadzeniem Euro ale kierowcy teraz bardzie przestrzegają przepisów |
|
|
|
|
Andrzejek, to nie jest wyznawanie teorii, tylko fakty. To Ty i Tobie podobni myślicie magicznie, że wszystko będzie super i cacy, tylko trzeba poczekać. Czekamy już od 1945 roku i co? Nadal mamy coraz bardziej zaciskać pasa?
|
|
|
|
Andrzejek masz rację że to wina naszych nieudolnych rządów bo powinien juz dawno istniec zapis który uniemożliwiały niemcom takie pozwy. Wywołali wojne i przegrali ja więc powinni się liczyć z konsekwencjami. To tak jak ja bym zagrał w totka i po przegranej żądam zwrotu pieniędzy.
Pytam się rudy gdzie te cuda? |
|
|
|
|
po piersze euro zostalo wprowadzone na Slowacji gdy korona slowacka osiagnela najwyzsza wartosc w swojej historii. Po drugie ceny wielu produktow sa w Polsce sa przeliczane na wyzszy kurs euro i tak np. na metce jest wartosc 10 euro a w zlotowkach cena wynosi 54 zl . Po trzecie cena rogalika we Francji nie wzrosla po wprowadzeniu euro ; . Euro jest waluta stabilizujaca ceny i utrzymujaca inflacje w ryzach . Kraje takie jak Grecja, Portugalia zawsze staly na uboczu calej wspolnoty i rozwijaly sie dosc powoli; rozbudowaly dodatkowo administracje etc. Hiszpania i Irlandia swoja sile zbudowaly w glownej mierze na dziedzinie gospodarki - budownictwie. W Polsce grozi nam podobny scenariusz katastrofy finansow : rozbudowana administracja , sciagalnosc podatkow zmalala o 15 % , deficyt z zakladanych 42 mld wzrosl do 72 mld etc .
|
|
|
|
|
Rzekome niezadowolenie z wprowadzenia euro wiąże się z osłabieniem pozycji tejże waluty na rynkach światowych.
Jestem za wspólną walutą pod warunkiem że wprowadzimy ją w momencie kiedy nasz złoty zwyżkuje. To że kupcy zawyżają ceny po zmianie walut jest dla mnie bardziej niż oczywiste, dlatego zaskoczyła mnie Twoja opinia w tej sprawie wyborco_po. Co do marchewki, pomidora jako owoc pisałem że ta klasyfikacja jest uzasadniona i wykorzystywana przy obrocie celnym z krajami z poza wspólnoty. Celem wprowadzenia tejże ustawy jest ochrona interesów, korzyści oraz uproszczenie przepisów prawnych a nie obalenie teorii Darwina kolego. Opozycjoniści wykorzystują takie chwytne hasła by bałamucić prostego człowieka który nie zna się na polityce prawnej. Homo res sacra homini /Człowiek człowiekowi świętością/ |
|
|
|
|
Nadal nie uzyskałem rzeczowej i wyczerpującej odpowiedzi, dlaczego po wprowadzeniu euro w krajach zachodnich, a ostatnio na Słowacji, poziom życia obniżył się w stosunku do sytuacji sprzed. Pojawia się teoria spiskowa o zmowie sprzedawców, ale to za mało.
|