NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Komunikacja »
Nowe autobusy w Zmks - artykuł z Echa Dnia,
~~ cycu
ff
Wysłany: 20 Sie 2008r. 20:30  
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080810/AKTUALNOSCI/660736199

Ma być mniej kosztownie i z nowymi autobusami - zmiany w Zakładzie Miejskiej Komunikacji Samochodowej w Stalowej Woli.

Dyrektor Zakładu Miejskiej Komunikacji Samochodowej Antoni Sokołowski, zacisnął pasa i wprowadził program oszczędnościowy. Efektem ma być zmniejszenie kosztów funkcjonowania zakładu i możliwość zysków, za które można kupić nowe autobusy.

W ubiegłym i w tym roku przedsiębiorstwo przeżyło potężny wstrząs. Problemy miały związek z grupą zbuntowanych kierowców, którzy chcieli wymusić podwyżki płac. I to w sytuacji, gdy firma wpadła w poważne tarapaty finansowe. Dyrektorowi Antoniemu Sokołowskiemu (jest pułkownikiem) udała się rzecz niebywała – miasto było bliskie paraliżu komunikacyjnego, ale szybka akcja, z pozyskaniem nowych kierowców, zapobiegła problemom.

Artykuł na ten temat ukazał się 11 sierpnia, i tu jest moje pytanie, czy mogłby go ktos tutaj wrzucic w całosci np: w formie skanu? Bo ciekawi mnie niezmiernie co tam ciekawego Nasz lokalny przewoznik planuje w najbliższym czasiewink

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 20 Sie 2008r. 20:30  

~~aaa
ff
Wysłany: 20 Sie 2008r. 20:49  
w najbliższym czasie czeka nas podwyżka biletów :] a i w przyszłym roku będzie wymienionych 30 wiat przystankowych (ostatnio wymieniono 11)

~~stiven
ff
Wysłany: 20 Sie 2008r. 20:57  
:boksuj:w przyszłym roku nasz pułkownik spłaci pożyczki i będziemy mieli święty spokój na wieki wiekówchytry

~~ cycu
ff
Wysłany: 20 Sie 2008r. 21:07  
O podwyżkach już wiadomo od dawna, bardziej interesuje mnie kwestia nowych autobusów, i treść artykułu, którego fragment dostepny na stronie Echa Dnia wrzuciłem powyżej.

~~hehe
ff
Wysłany: 21 Sie 2008r. 12:35  
Stalowe chyba nie ma pozwolenia na umieszczanie artykułów z Echa Dnia bo nie wstawiają od dawna...

~~klient...
ff
Wysłany: 28 Sie 2008r. 23:09  
jezyk....zadowoleni jesteście z funkcjonowania komunikacji miejskiej?... piszcie jesli nie...a może wasze wskazówki pomogą?. ja np. nie rozumie, dlaczego ktos pozwala tylu ludziom jeździć swoimi autami po kilka kilometrów do pracy, a nie uruchomia np,. kilku kursów z osiedli do pracy... w ostrowcu świętokrzyskim to w szczycie odjeżdzaja mzk z każdej zabitej ulicy miasta...tak dbaja by szukac klienta, a tu mieszka człowiek na oś. chyły i musi jak na zabitej wsi dechami iśc do przystanku mks 2 km....i to jest w terenie miejskim...heheheheheee.. pozdrawiam wszystkich z miasta rowerów...

~~ cycu
ff
Wysłany: 28 Sie 2008r. 23:27  
Os Chyły to o ile sie nie myle obecnie przynalezy do Os Hutnik? Fakt faktem obługują ten rejon linie 10 i 11, może wystarczyło by wzmocnić te dwie linie i było by ok? Zawsze można przejść się z petycją po sąsiadach i uzbierać "trochę" podpisów a potem udac się do Zmks i złożyc na ręce prezesa, przy okazji zainteresować sprawa media lokalne i sprawa z pewnościa by się w jakis sposób rozwiązaławink
Ogólnie naszej komunikacji miejskiej sporo brakuje, wystarczy popatrzeć na tabor, czestotoliwość kursów, notorycznbe omijanie przystanków przez kierowców czy słabą informacje pasażerską. Ale sa i pozytywne zmiany, taka jak "puszczenie" linii 2 przez ul. Sopocka w Nisku.

PS. A ciekaw jestem co forumowicze stalowegomiasta sądzą o potrzebie uruchomienia weekendowej linii nocnej kursującej np: z Rozwadowa przez większe osiedla miejskie do Niska?jezyk

~~aaa
ff
Wysłany: 29 Sie 2008r. 11:24  
informacja pasażerska ZMKS ogranicza się do przystanków, a gdzie strona internetowa z aktualizowanymi rozkładami jazdy? w wielu autobusach są tablice informacyjne w których najważniejszą informacją jest data i godzina. dlaczego nie jest wyświetlane jaki będzie następny przystanek?
Każdy przystanek ma swoją nazwę, niestety nie wiadomo gdzie wysiadać bo jedyny napis jaki widnieje na przystanku to np. al. Jana Pawła II

~~byle kto
ff
Wysłany: 29 Sie 2008r. 12:07  
no jak co nowego podwyzki biletow zmiana rozkladow jazdy itd ja nie chce byc w skorze ludzi czekajacych na autobusy 1 wrzesnia oj co sie bedzie dzialo ale wynikac to bedzie z braku informacj pasazerow np. o zmianie kursow niektorych lininie wiemnie wiem:szok::szok:

~~jestem za
ff
Wysłany: 29 Sie 2008r. 19:33  
CYTAT
PS. A ciekaw jestem co forumowicze stalowegomiasta sądzą o potrzebie uruchomienia weekendowej linii nocnej kursującej np: z Rozwadowa przez większe osiedla miejskie do Niska?jezyk

Taka linia powinna być już od dawna jeden autobus puszczony z Rozwadowa do Niska załatwia sprawę, być może przyczyniło by się to do zmniejszenia liczby pijanych kierowców.

~~klient...
ff
Wysłany: 29 Sie 2008r. 20:04  
jezyklinia nocna, ok, ale nie ma pancernych autobusów ...hehheee, po drugie, to ZMKS wogole nie dba o pasażerów... brak sronki internetowej, aktualnego rozkładu, przystanki stawiają pod domami zioali ( Brandwicka - tartak, Ogrodowa - sklep ) a by dojechać kupic bilet miesięczny, nalezy iśc kilkaset metrów..., do dworca PKP żadnego dojazdu ...pozdrawiam... a i rozkłady takie aktualne jak...szkoda pisać ...

~~ cycu
ff
Wysłany: 29 Sie 2008r. 20:35  
W wielu miastach funkcjonuje komunikacja nocna i zapewniam Cie ze pancerne autobusy nie jeżdżą wink
Taki Kraśnik, który ma niespełna 50tys mieszkańców ma linie nocna kursującą nie tylko w weekend ale także w dni powszednie.
A co do samego ZMKSu nie byłbym aż tak surowy, widać zmiany. Od niedawna na przykład kierowcy mają stroje służbowe zamiast sweterków ala Kononowicz. Pojawiają się nowe wiaty przystankowe, choć fakt faktem nie zawsze w tych miejsca, w których sa one najpotrzebniejsze.

~~klient...
ff
Wysłany: 29 Sie 2008r. 22:06  
...spoko, ja nie czepiam się ZMKS - ale chodzi mi o to, że Stalowa Wola jest dużym miastem, a mamy tak marna komunikację,że aż boli...i tak porównywalny Krasnik ma komunikacje nocną, oki, a u nas...ok, sa nowe wiaty, ale one świeca pustkami... ostatnio byłem w Przemyslu i wiesz co, w południe nie widziałem pustych autobusów i wiesz co, byłem w zakładzie pracy na kontroli oddalonym od domów o kilkaset metrów, alr tam dojezdzał autobus w szczycie po pracowników...wiesz po ilu...powiem ci..po 2, ora trzech...ale własciciel zagospodarował teren pod warunkiem, że bedzie miał dowóz pracowników do zakładu...a by było weselej, to gwarantuję,że nowo przyjęty pracownik miał refundowany bilet przez UE. mIASTO sTALOWA wOLA PODOBA MI SIE BARDZO, SĄ INWESTYCJE, ALE .... teraz jest nagonka na ZKSStal...może i dobrze, nie znam się na sporcie, ale jesli chodzi o funkcjonowanie zakładółw to jestem jak wilk w lesie i powiem, że nasza miejska społecznosc pozwala na to, by płacic duże podatki chodzic w centrum miasta po kilkaset metrów do przystanku, gdzie jeździ dwie linie na krzyż. Popatrz na osiedle Piaski, oki, jeździ 2,4,11, ale po drodze mija kilka ulic, skupisk mieszkaniowych co i tak sa zmuszeni chodzic pieszo na rynek rozwdowski by siąśc do autobusu który przejeżdza pod ich domem...ul tysiąclecia, Targowa, o dw. pkp nie wspomnę...jako jedyne miasto nie mamy połaczenia z dw, pkp. Oj kurde nie ma przystanku przy UM, U. Pow., Szpitalu...oj my to tak nie z czase natury.... Nie rozumie dlaczego nie zostaje zakupiony tabor utobusowy o zmniejszonej ilości liczb miejsc...taki Kraśnik , Sandomierz, Tarnobrzeg ...nie mikrobusy, co mozna garba dostać, tylko mini autobusy, mamy osiedla jak Sochy, gdzie nie musi dojezdzać Jelcz z 100 mijscami, ale raz na dwie godziny taki mały, fajny autobusik z 35 miejscami.... oj na tan temat moge pisac bardzo dużo...ale, spoko, narazie sie tylko przyglądam i życze sobie, by tym akurat sektorem zają się ktoś, kto to lubi i sie zna na tym ...pozdrawiam...jezyk

~~llla
ff
Wysłany: 29 Sie 2008r. 22:20  
CYTAT
Nie rozumie dlaczego nie zostaje zakupiony tabor utobusowy o zmniejszonej ilości liczb miejsc...taki Kraśnik , Sandomierz, Tarnobrzeg ...nie mikrobusy, co mozna garba dostać, tylko mini autobusy, mamy osiedla jak Sochy, gdzie nie musi dojezdzać Jelcz z 100 mijscami, ale raz na dwie godziny taki mały, fajny autobusik z 35 miejscami.... oj na tan temat moge pisac bardzo dużo...ale, spoko, narazie sie tylko przyglądam i życze sobie, by tym akurat sektorem zają się ktoś, kto to lubi i sie zna na tym ...pozdrawiam...jezyk

Tu się akurat mylisz. Na os. Sochy potrzebny jest bardzo duży autobus. Ta linia jest strasznie zapchana. Jak jedzie na niej mały jelcz to ludzie zostają na przystankach bo się nie mieszczą.

Tak jak wyżej napisałeś - Stalowa Wola to duże miasto i potrzebuje dużych autobusów i dobrych autobusów. Nie ma sensu kupować małych, słabo wyposażonych czy jak radzi nasza kochana radna Sagatowska używanych autobusów. Używane autobusy trzeba będzie za kilka lat wymienić i znowu będzie problem.

~~klient...
ff
Wysłany: 29 Sie 2008r. 22:25  
zakochany
Tu się akurat mylisz. Na os. Sochy potrzebny jest bardzo duży autobus. Ta linia jest strasznie zapchana. ... KOCHANA oś, Sochy to jesli się zdaży cód i wejda do powszechnie uzywanego autobusu, to gwarantuję, że zajmą połowę miejs,,,to jest osada, ma 20 domów - oj nie chcę obrazic mieszkańców tego osiedla...chcę tylko powiedzieć, że częściej przyjeżdzające autobusy, o mniejszej ładowności więcej zrobia pożytku...pozdrawiam Sochy , Charzewice...i wszystkich stalowowolan.... Myślę, że się nie zrozumieliśmy..pozdrawiam, cie słonko, pa

~~ cycu
ff
Wysłany: 29 Sie 2008r. 23:25  
Klient ma sporo racji. Naszej komunikacji bardzo wiele brakuje.
Na przykład w godzinach sczzytu z pod huty odjeżdża masa autobusów pracowniczych... i wszytskie te linie obsługuje Pks bądź prywatne przedsiębiorstwa! Nawet kursy na trasie HSW-> Rozwadów są robione międzymiastowymi bądź podmiejskimi autobusami PKSu. Przecież kilka linii obsługuje hutę, a pracwnicy z nich w znakomitej wiekszosci nie korzystaja bo...mają tansze autobusy pracownicze. I tutaj jest pole do popisu dla dyrektora Sokołowskiego i osob zarządzających przedsiębiorstwem żeby "powalczyć" o niektore kursy pracownicze. Jeżeli żadna z obecnych linii nie byłaby w stanie zapewnić odpiwedniego trasportu w odpowiednie miejsca to zawsze można liczbę linii rozszerzyć na potrzeby pracowników.
Ponadto jak pisze Klient u nas idealnie poza szczytem, szczegolnie na liniach takich jak 11 czy 8 sprawdzałyby się krótkie 8 metrowe pojazdy. Na przykład takie jak Jelcz Vero -> http://mkmlo(...)ovin.jpg
Taki autobus zabiera na pokład ponad 40 osob a z doświadczenia wiem, że i 60 do niego wejdzie wink Z pewnościa ten typ autobusu sparwdziłby sie w STW.
A co do uzywanych autobuysów to nie daleko mamy przykład. Tarnobrzeg. Zakupili kilka sztuk uzywek Mercedesa i juz musza je naprawiać

~~ cycu
ff
Wysłany: 30 Sie 2008r. 14:09  
Od poniedziałku nastąpi reaktywacji linii numer 5, która pojedzie nowa trasą.

~~klient...
ff
Wysłany: 30 Sie 2008r. 21:30  
OD 01.09.2008R - NOWY ROZKŁĄD JAZDY ZMKS - ciekawe dlaczego nic nie pisza w internecie, gazecie....boja się, wstydzą...bo jak widze po tym co pisze na przystanku, to jest jedna wielka kicha...pozdrawiam...:wśceikły:

~~haha
ff
Wysłany: 30 Sie 2008r. 21:48  
Od poniedziałku nastąpi reaktywacji linii numer 5, która pojedzie nowa trasą.

haha co to jakaś niespodzianka?

~~klient...
ff
Wysłany: 30 Sie 2008r. 23:37  
PISZMY PETYCJE O TO, BY BYŁ NORMALNY DOJAZD DO PRACY...I Z PRACY..KOLEDZY I KOLEŻANKI Z NADWIŚLAŃSKIEJ STREFY EKONOMICZNEJ WISŁO-SAN - W MIELCU TO CO 10 MIN. ODJEŻDZAJA AUTOBUSY SPOD GŁÓWNEJ BRAMY ..POZDRAWIAM GAPOWICZÓW.. [ NIE RÓBCIE TEGO ]
:wśceikły:

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Komunikacja »