~~mapa | |
|
|
Gdzie w Internecie można znaleźć dawne nazwy ulic Stalowej Woli? Są dostępne interaktywne mapy oparte na starych danych?
|
|
|
|
|
|
|
|
Dołączył: 22 Lip 2008r. Skąd: Kraków, Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Może łatwiej poszukać u sąsiadów, znajomych starych planów Stalowej Woli w wersji papierowej, albo poprosić któregoś z forowiczów o zeskanowanie starej mapy SW.
|
|
~~###3 | |
|
|
No i macie plon głupich decyzji tzw działaczy, którzy nie mając nic do zaoferowania zamazywali historię, żeby się ...wykazac!Nazwy ulic to przecież nasza historia i tradycja.
|
|
|
~~Edzio | |
|
|
CYTAT ..ciach.. Nazwy ulic to przecież nasza historia i tradycja. Tradycja to jest coś extra.. Ekstradycja! o! Tradycja to jest jak nam ukradną furę i muszą oddać samolot... Furę też |
|
|
|
|
|
Hehe, "Miś"
|
|
~~antykomuch | |
|
|
Precz z komunistyczną tradycją. Dobrze, że pozmieniali nazwy ulic. Przydałaby się jednak gdzieś stara mapa w internetowym muzeum.
|
|
|
~~$$$ | |
|
|
Skoro "precz z Tradycją" ...to po co Ci mapa? Sam sobie zaprzeczaszPrzeciez na mapie będą nazwy "komunustyczne".
|
|
|
~~qba | |
|
|
Dawna-> obecna
Wasilewskiej-> Ofiar Katynia 1 Maja-> Popiełuszki Lenina-> Okulickiego Skopenki-> Al. Jana Pwała Nowotki-> Dmowskiego Waryńskiego-> Skoczyńskiego Obrońców Stalingradu-> Wyszyńskiego Świerczewskiego- Andersa XXV-lecia PRL- Siedlanowskiego Tyle znalazłem narazie. |
|
|
~~stalowiak | |
|
|
Nie przychodzi mi na myśl nic więcej, to chyba pełne zestawienie zmian. Wg mnie najbardziej kontrastowa zmiana to Obrońców Stalingradu - Wyszyńskiego.
Zmiany nazw tych najbardziej kojarzących się z minionym komunizmem ulic są uzasadnione, ale dlaczego mielibyśmy nie pamiętać, wiedzieć jakie były, to jest historia naszego miasta, państwa, nawet myślę, że nie było by źle w każdym większym mieście, nie burzyć tylko zostawić jakiś jeden relikt, symbol epoki komunizmu. Jeśli nie zostanie ani jeden!!! to możemy (jako naród) zapomnieć i wejść jeszcze raz do tej samej rzeki, a chyba nie lubimy krążyć, chodzić w kółko, zawracać? Ja chodziłem do podstawówki na ul. Lenina 14, ale za to numer 7 i imienia Kopernika, którego myśli wybiegały ponad to wszystko, i tak właśnie trzeba myśleć heliocentrycznie i historycznie |
|
|
~~mapa | |
|
|
Właściwie nie powinniśmy niszczyć wszystkich obiektów komunistycznych. Nie może ich być za wiele, ale o historii powinniśmy pamiętać. Najlepsze efekty nauki uzyskuje się w praktyce.
|
|
|
~~ktoś | |
|
|
CYTAT Dawna-> obecna Plac Gagarina obecnie Piłsudskiego
Wasilewskiej-> Ofiar Katynia 1 Maja-> Popiełuszki Lenina-> Okulickiego Skopenki-> Al. Jana Pwała Nowotki-> Dmowskiego Waryńskiego-> Skoczyńskiego Obrońców Stalingradu-> Wyszyńskiego Świerczewskiego- Andersa XXV-lecia PRL- Siedlanowskiego Tyle znalazłem narazie. |
|
|
~~nehmeplatz | |
|
|
plac Gagarina a obecnie Szopen Platz)) gdzieś słyszałem takie okreslenie, chyba od tych budek, szopek.
|
|
|
|
|
|
Wolności - Adolf Hitler Strasse ( w 1943r.)
Czym różni się parlamentarzysta od dziwki? Dziwka jak dostanie pieniądze to spełnia życzenia klienta. |
|
~~SWW | |
|
|
Zmiany w nazewnictwie ulic: (stara nazwa -> nowa):
Karola Świerczewskiego -> Władysława Andersa 15 Grudnia -> Stefana Bełżyńskiego, Stanisława Ziaji -> Braci Szumielewiczów, Władysława Hibnera -> Bronisława Chudzyńskiego, Hanki Sawickiej -> Marii Dąbrowskiej, Tomasza Dąbala -> Dębowa, Małgorzaty Fornalskiej -> Franciszkańska, Feliksa Dzierżyńskiego -> Hubala, Gwardii Ludowej -> Janusza Korczaka, Wandy Wasilewskiej -> Ofiar Katynia, Włodzimierza Lenina -> Leopolda Okulickiego, pl. Jurija Gagarina -> pl. Józefa Piłsudskiego, Zygmunta Berlinga -> Tadeusza Sochy, Juliana Marchlewskiego -> Henryka Trojanowskiego, Obrońców Stalingradu -> Stefana Wyszyńskiego, 25-lecia PRL -> Marcelego Siedlanowskiego, Janka Krasickiego -> 11 Listopada, 1 Maja -> ks. Jerzego Popiełuszki, Marcelego Nowotki -> Romana Dmowskiego, Wasyla Skopenki -> al. Jana Pawła II, Ludwika Waryńskiego -> ks. Józefa Skoczyńskiego. (źródło - wykaz zmian nazw ulic zawarty w planie Stalowej Woli, wyd. Geokart Rzeszów, wyd 1, 1993 r.) |
|
|