NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Rozmowy na każdy temat. »
Gdzie dziś spowiadają ??,
ff
Wysłany: 2 Kwie 2010r. 08:39  
Witam,
Gdzie i w jakich godzinach będzie jakaś spowiedź??

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 2 Kwie 2010r. 08:39  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Kwie 2010r. 08:41  
klasztor

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Kwie 2010r. 08:53  
Najlepsza spowiedź to taka bez pośredników. Polecam spowiadać się bezpośrednio do Boga - można zawsze i wszędzie

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Kwie 2010r. 10:10  
Na pewno w kazdym kosciele przed nabożenstwem i poźniej w trakcie cool girl

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Kwie 2010r. 10:20  
CYTAT
Na pewno w kazdym kosciele przed nabożenstwem i poźniej w trakciecool girl

Panno Pino
z przykrością muszę stwierdzić, (mimo, że do kościoła nie chodzę) że dzień dzisiejszy jest takim dniem w KK w którym mszy się nie odprawia umiech

Errare humanum est.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Kwie 2010r. 10:25  
zgasilas sie Panno Pino;-) na religie nie chodzilas?

Informacja ze strony Kapucynów w Rozwadowie:

Spowiedź św. w Wielkim Tygodniu: w poniedziałek, wtorek i środę w godz. od 7.00 do 18.30.W czwartek i piątek od godz. 8.30 do 17.00 i w sobotę od 8.30 do 12.00. Prosimy jednak nie odkładajmy spowiedzi na Triduum paschalne, ale wyspowiadajmy się wcześniej. Dlatego spowiedź parafialna będzie w najbliższą środę. W tym dniu w godz. od 9.00 do 12.00 i od 14.30 i do 17.30 spowiadać będą kapłani z naszego dekanatu Stalowa Wola. Skorzystajmy z możliwości spowiedzi u kapłanów z ościennych parafii.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Kwie 2010r. 10:49  
CYTAT
Na pewno w kazdym kosciele przed nabożenstwem i poźniej w trakcie

CYTAT
Panno Pino
z przykrością muszę stwierdzić, (mimo, że do kościoła nie chodzę) że dzień dzisiejszy jest takim dniem w KK w którym mszy się nie odprawia umiech

pokaż mi gdzie ja napisałam ze dzisiaj można sie spwoiadac przed mszą???????????

Chyba wyraznie napisalam PRZED NABOZENSTWEM!!!! od kiedy nabozenstwo jest mszą?????? dobrze wiem ze w Wielki Piątek nie ma maszy świętej dlatego pisze ze PRZED NABOZENSTWEM.... bo dzisiaj w kosciele jest odprawiane NABOZENSTWO..... a i pisze, ze mozna sie rpzed nim spowiadać, bo sama wczoraj byłam PRZED MSZĄ, bo wczoraj była MSZA a dziś mamy NABOZENSTWO. I to nie ja nie chodziłam na religie a Wy na lekcje polskiego kiedy była nauka pt." czytanie ze zrozumieniem"mlotekmlotek

Dodam jeszcze jakby dla Was to jasne nie było: To ze w kosciele nie ma maszy nie oznacza, ze koscioly sa dzis pozamykane-wrecz rpzeciwnie, ale glebsza dyskusja nie ma sensu

Pozdrawiam w tym wyjątkowo świątecznym okresie.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Kwie 2010r. 11:04  
Mama była w bazylice ok. 8 rano, to na wejście była trzecia w kolejce, a do jednego księdza w ogóle nie było chętnych więc sobie poszedł, tak więc przynajmniej z rana wścieku przed konfesjonałami nie było.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Kwie 2010r. 12:33  
CYTAT
CYTAT
Na pewno w kazdym kosciele przed nabożenstwem i poźniej w trakcie

CYTAT
Panno Pino

pokaż mi gdzie ja napisałam ze dzisiaj można sie spwoiadac przed mszą???????????

Chyba wyraznie napisalam przed nabozenstwem!!!! od kiedy nabozenstwo jest mszą?????? dobrze wiem ze w Wielki Piątek nie ma maszy świętej dlatego pisze ze przed nabozenstwem.... bo dzisiaj w kosciele jest odprawiane nabozenstwo..... a i pisze, ze mozna sie rpzed nim spowiadać, bo sama wczoraj byłam przed mszą, bo wczoraj była msza a dziś mamy nabozenstwo. I to nie ja nie chodziłam na religie a Wy na lekcje polskiego kiedy była nauka pt.\" czytanie ze zrozumieniem\"mlotekmlotek

Dodam jeszcze jakby dla Was to jasne nie było: To ze w kosciele nie ma maszy nie oznacza, ze koscioly sa dzis pozamykane-wrecz rpzeciwnie, ale glebsza dyskusja nie ma sensu

Pozdrawiam w tym wyjątkowo świątecznym okresie.

Droga koleżanko!
jesli jestes taka oczytana , to zapewne czytałaś Pismo Świete...

Bardzo Cie prosze wobec tego o wskazanie mi gdzie w Piśmie
świetym jest spowiedź ???
Szukam jej już od kilku lat i nie mogę jej znaleźc!?
by może i ja czytam bez zrozumienia...
pozdrawiam

//moderowano - nie piszemy z caps lockiem - anulka

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Kwie 2010r. 12:42  
[cytat]Witam,
Gdzie i w jakich godzinach będzie jakaś spowiedź??[

Witaj !
Uważam że wyspowiadac możesz sie tam gdzie obecnie sie znajdujesz...
no chyba że uwazasz że Pan Bóg jest tylko w kościele i to w wyznaczonych godzinach.
Jesli tak uwazasz to bardzo mi ciebie szkoda i podpowiem Ci coś: Pan Bóg jest wszedzie i zawsze mozesz z Nim miec kontakt duchowy - nawet w swojej piwnicy , działce , jesli takie posiadasz.
po prostu wszedzie i nie potrzebny Ci jest do tego zaden ksiądz ani kościół.
pozdrawiam

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Kwie 2010r. 12:51  
Skoro ktoś się pyta gdzie spowiadają to znaczy, że chce pójść wyspowiadać się pod konfesjonałem, więc twoje wynurzenia nie spowodują, że taka osoba nagle zmieni zdanie i pójdzie wyspowiadać w lesie wśród treli ptaszków. Skoro, jak twierdzisz, można spowiadać się wszędzie, to można i w konfesjonale mlotek. Jak chcesz się spowiadać w zaciszu domu to się spowiadaj, ale odpuść sobie nawracanie innych swoimi pseudorefleksjami, bo niczego nie odkryłeś i nikt dzięki tobie olśnienia nie dozna, a tylko lansujesz się na jakiegoś pajaca udającego wielkiego znawcę Biblii.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Kwie 2010r. 15:22  
CYTAT

Droga koleżanko!
jesli jestes taka oczytana , to zapewne czytałaś Pismo Świete...

pozdrawiam

Ale ja nie mowie ze jestem oczytana tylko jezeli wyrazam sie jasno a ktos robi ze mnie idiotkę i twierdzi, ze ja powiedzialam ze dzis jest msza to mnie krew zalewa.

Na temat gdzie w pismie swietym jest spowiedź nie wypowiadam się. Nikt Ci do spowiedzi isc nie każe. Ja do spoeidzi chodze i chodzic bede a Tobie nikt nie kaze. pozdro.....

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Kwie 2010r. 15:33  
CYTAT
pozdrawiam

zaraz po dinozaurach, czytaj uwazniej ;]

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Kwie 2010r. 17:55  
O ile nie mylę się ew. wg. św. Jana: "Weźmijcie Ducha Świętego, komu odpuścicie grzechy, będą odpuszczone, a komu zatrzymacie, będą zatrzymane"

Słowa te zostały potwierdzone w licznych objawieniach uznanych przez Kościół Katolicki np św Faustyny: "Kiedy się zbliżasz do spowiedzi, wiedz o tym, że Ja (Jezus) sam w konfesjonale czekam na ciebie, zasłaniam się tylko kapłanem, lecz sam działam w duszy"

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Kwie 2010r. 19:11  
W Radiu Maryja tez spowiadaja 4.99zl/min.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Kwie 2010r. 20:02  
CYTAT
ze ja powiedzialam ze dzis jest msza to mnie krew zalewa.
smiech2smiech2smiech2smiech2smiech2
złość piękności szkodzi moja droga umiech
pozdrawiam!
edit:
jako że już dziś mam wolne od pracy, pozwoliłem sobie wczoraj na kika głębszych rano wstaje skołowacony...
a tu od razu krew Cię zalewaumiech
życzę wszystkim "wesołego jajka"

Errare humanum est.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Kwie 2010r. 20:06  
a ja zycze czytania ze zrozumieniem.......

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 29 Lip 2016r. 09:40  
CYTAT
Najlepsza spowiedź to taka bez pośredników. Polecam spowiadać się bezpośrednio do Boga - można zawsze i wszędzie

Oczywiście - modlitwa i wyznanie grzechów pod czystym niebem - zawsze jest piękne. Ale odpuszczenie ( bez kapłana) jest możliwe tylko w paru przypadkach ( np. nie ma kapłana przed bitwą, wyznanie jest szczere, nie ma czasu na pokutę i zadośćuczynienie krzywd i żal za grzechy jest doskonały- czyli szczery i do głębi duszy uczciwy). Śmierć czeka nas za chwilę - to wtedy Chrystus ( bo on jest jedynym pośrednikiem Boga i on tylko odpuszcza i gładzi grzechy) wyręcza spowiednika. Natomiast Chrystus powiedział apostołom:( pierwszym kapłanom) "którym grzechy odpuścicie, - itd.". Jeśli wstydzimy się wyznać grzechy np. zakonnikowi - który ma dość słuchania tych obrzydliwości - ale musi - to nasza spowiedź jest guzik warta. Należy pamiętać, że grzech odpuszczony - to nie znaczy darowany. Na sądzie ostatecznym w ułamku sekundy ziemskiej nasze dobre i złe uczynki zostaną zważone. I dopiero wtedy okaże sie czy jesteśmy na wyższej szali. Pan Bóg ( Chrystus będący jego jednością) nie jest chłopcem na posyłki - który spełnia nasze zachcianki i odpowiadając na nasz SMS - darowuje nam wszystkie grzechy lekko , łatwo i przyjemnie. Hurtem.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 29 Lip 2016r. 13:40  
Bardzo dobrze powiedziane Mozets

"Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22)
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Lip 2016r. 01:57  
CYTAT
Na sądzie ostatecznym w ułamku sekundy ziemskiej nasze dobre i złe uczynki zostaną zważone. I dopiero wtedy okaże sie czy jesteśmy na wyższej szali

Czyli jeżeli w naszym postępowaniu przeważają czyny dobre, to nie musimy się zadawać z czarną bandą, na końcu i tak będziemy na górnej szali. Zawsze tak myślałem. Mądre słowa.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Lip 2016r. 02:59  
Witam
Sprawa ze spowiedzią na ucho i całą naszą chrześcijańską tożsamością jest bardziej skomplikowana, niż niejednemu się wydaje... Ale... Tu się urodziliśmy i tak nas wychowali i.... Jeszcze bardzo chcieliby, abyśmy byli posłuszni, jak owieczki w stadzie... I..... I zdarzają się czarne owce, które idą swoją drogą, wedle swego rozumu i wiedzy (może niepełnej, może błędnej, ale... w sobie wyrobionej przez własne dociekania i przeżycia) I???... I wracając do tematu głównego - jeśli ktoś pyta na forum, gdzie w danym dniu spowiadają księża, to odpowiedź jest prosta dla tych, którzy są w temacie - tu i tu o tej i o tej!!! Natomiast rozszerzając wątek jako ta czarna owca chcę Wam drodzy forumowicze zacytować pewne fakty z życia Kościoła, który w naszym kraju odgrywa niebagatelną rolę... Robię to nie jako wróg chrześcijaństwa - broń Boże - tylko, aby niektórzy uzmysłowili sobie pewne rzeczy i bieg wydarzeń historycznych...

- Rzymski filozof Celsus poświadcza fałszowanie pism chrześcijanskich, mówiąc o rewizjonistach: "przerabiali Pisma Świete z ich pierwotnej postaci i usunęli wszystko, co pozwalalo im na odparcie skierowanych przeciwko nim zarzutów."
- Uczeni wykazali, ze wszystkie cztery uznane przez Kosciol Ewangelie zostaly przerobione i poprawione.

III wiek.
Az do III wieku wyznawcy chrystianizmu nie słyszeli o wieczystym dziewictwie Maryji. Ewangelia Mateusza informuje , iz Józef "nie zblizał sie do Maryji, aż porodziła syna"."Zbliżenie się" oznacza w Biblii małzeńskie współżycie.
(Fakt współżycia Józefa z Maryją po narodzinach Jezusa bedzie oczywisty dla każdego, komu koscielne dogmaty nie zakazuja logicznego wnioskowania.)

312 r. Bitwa pod mostem mulwijskim - Chrześcijaństwo staje się jedną z religii państwowych Rzymu. Powstanie Instytucji Kosciola Katolickiego. Poczatek prześladowania i mordowania przedstawicieli innych wyznań.

319 r. Cesarz Konstantyn ustanowił prawo zwalniajace kler od płacenia podatkow i służby w armii.

321 r. Cesarz Konstantyn nakazuje święcić niedziele zamiast dotychczasowej soboty.

325 r. Cesarz Konstantyn na soborze nicejskim ustanawia kanon pisma "świetego" i "dwójcę świętą" awansując Jezusa do miana Boga. Jezus z Betlejem ma zastapić dotychczas czczonego Mitrę.
-Narodziny Boga Mitry przypadajace na dzien 25 grudnia, stają się datą przyjścia na świat Jezusa.
-Wniebowzięcie Mitry w okresie równonocy wiosennej staje sie chrześcijańskim świetem wielkanocy.
-W Rzymie na Wzgórzach Watykańskich, chrześcijanie przejmują świetą grotę Mitry, czyniąc z niej siedzibę Kościoła katolickiego.
-Występowanie wyraźnych podobieństw do mitryzmu, ojcowie chrześcijaństwa tłumaczą działanością diabła.

330 r. Wprowadzenie zwyczaju czczenia zmarłych ("świetych") i ich relikwii

355 r. Biskupi zostają uwolnieni spod nadzoru sądow świeckich.

360 r. Wprowadzenie zwyczaju czczenia aniołów

381r. Do obowiązującej dotychczas konstantyńskiej "Dwójcy Świętej" cesarz Teodozjusz dołączył trzecią osobę tzw."Ducha Świętego". Działo się to na soborze w Konstantynopolu

391 r. W Aleksandrii Chrześcijanie spalili najwiekszą na Ziemi bibliotekę, w której przechowywano około 700 000 starożytnych zwojów. Zamknięto starożytne akademie, skończyło się nauczanie kogokolwiek poza murami kościołow.

431r. Wyrażenie "Xristo Tokos" - Matka Chrystusa - zostało zastąpione na "Teo Tokos" - Boga Rodzica.

539 r. Ustanowiono władzę papieży oraz ofiarę mszy świętej.

- Na soborze w Macon biskupi głosowali nad problemem, czy kobiety mają dusze.

593 r. Papież Grzegorz I wprowadził wiarę w czyściec, dla uzdrowienia finansów kurii rzymskiej poprzez sprzedaż odpustów od kar czyścowych.

600 r. Wprowadzono łacinę do liturgii.

715 r. Wprowadzono modlitwy do Marii Panny oraz świętych.

726 r. W Rzymie zaczęto czcić obrazy.

- Kościół rzymski z Dziesięciu Boskich Przykazań usunął drugie, ktore brzmi:
"Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał ani służył"
- Otwarło to drogę do handlu obrazami, szkaplerzami, krzyżami, posągami itp. Przykazań jednak musiało pozostać dziesieć. Podzielił więc kościół ostatnie przykazanie, mówiące o niepożądaniu ani żony, ani osła, ani wołu, na dwie części i odtąd katolicy mają też Dziesięć Przykazań, tak jak i Żydzi.

783 r. Nastał zwyczaj całowania nóg papieża.

813 r. Ustanowiono Świeto Wniebowzięcia Maryji

993 r. Papież Leon III zaczął kanonizować zmarłych.

X wiek - Cała Europa znalazła się pod panowaniem Kościoła. Załamuje się aktywność na polu medycyny, techniki, nauki, edukacji, sztuki i handlu. Rozpoczyna się mroczny okres w historii Europy.

1000 r. Ustanowiono Uroczystość Wszystkich Świętych i Dzień Zadusznych.

1015 r. Wprowadzono celibat dla duchownych aby rozwiazać problem przejmowania spadków przez ich rodziny. (Przedtem duchowni mieli żony i dzieci).

1077 r. Papież Grzegorz VII ustanowił "klatwę"

1095 r. Papież Urban II wezwał rycerzy Europy do zjednoczenia i marszu na Jerozolimę. Zainicjował w ten sposób pierwszą wyprawę krzyżową.
Papież ogłosił, iż "Wyklęty bedzie ten, kto powstrzyma swój miecz przed rozlewem krwi".

1099 r. Masakra Muzułmanów i Żydów w Jerozolimie. Kronikarz Rajmund pisał:
"Na ulicach leżały sterty głow, rąk i stóp. Jedni zginęli od strzałów lub zrzucono ich z wież; inni torturowani przez kilka dni zostali w końcu żywcem spaleni. To był prawdziwy, zdumiewajacy wyrok Boga nakazujący, aby miejsce to wypełnione było krwią niewiernych."

XII wiek - Uczony i filozof, święty Tomasz z Akwinu głosił, ze zwierzęta nie mają życia po śmierci ani wrodzonych praw, oraz że "przez nieodwołalny nakaz Stwórcy ich życie i śmierć należą do nas".

[kolor=#FF0000]1116 r. Sobór Laterański ustanowił spowiedź "na ucho". Taka forma spowiedzi pozwalała na sprawowanie większej kontroli nad ludźmi, oraz na "wywiad środowiskowy".

1140 r. Ułożono i przyjęto 7 sakramentów świętych.

1204 r. Zaczęła działać Święta Inkwizycja. Słudzy kościoła zamęczyli i spalili zywcem miliony ludzi. Spalanie ludzi, praktykowane w XX wieku przez nazistow, po raz pierwszy zastosowane było na skalę masową przez chrześcijańską inkwizycję.
Majątki "heretykow" przejmowane były przez kościół i inkwizytorów. Jak na ironię inkwizytorzy wybierani byli najcześciej sposród dominikanów i franciszkanów, którzy ślubowali życie w ubóstwie...
-Nawet w XXI w Watykan nie dopuszcza nikogo do archiwów dotyczących inkwizycji.

"Encyklopedia katolicka twierdzi, iż "inkwizycja dużo zdziałała dla rozwoju cywilizacji".

1208 r. Papież Innocenty III zaoferował każdemu, kto chwyci za broń, oprócz boskiego zbawienia, również ziemię i majątek heretyków. Rozpoczęła się Krucjata Albigenska, której celem było wymordowanie Katarów. Szacuje się, że Krucjata Albigenska pochlonęła milion istnień ludzkich, i dotknela większą część populacji południowej Francji. Przeor, dowodzący wojskami krucjaty, gdy mu się skarżono, ze trudno jest odrożnic wiernych od heretyków, odpowiedzial: "Zabijać wszystkich. Bóg ich odróżni".

- Papież Innocenty III twierdzi: "Każdy kto próbuje stworzyć własny wizerunek Boga niezgodny z dogmatem Kościoła musi być bez litości spalony".

1229 r. Papież Grzegorz IX zakazał czytania Biblii pod sankcja kar inkwizycyjnych.

1231 r. Nakaz papieski zalecał palenie heretyków na stosie. Pod wzgledem technicznym pozwalało to uniknąć rozpryskiwania się krwi.

1252 r. Tortury zostają prawnie dozwolone przez Kościół (zostały ustanowione przez papieża Innocentego IV)
- Tortury obejmowały : łamanie na kole, wieszanie za ręce z cieżarami u nóg, ściskanie czułych części ciała, sadzanie na gorących węglach lub zelazie, wyłamywanie stawów, gotowanie żywcem itp. Była to "ludzka" - jak zapewnia kościół - metoda badań.
- Na narzędziach tortur umieszczano motto: "Chwala niech bedzie Panu"...

1263 r. Zatwierdzono przyjmowanie komunii pod jedną postacią.

1264 r. Ustanowiono uroczystość Bożego Ciała.

1275 r. Pojawiły się dyskusje na temat płacenia daniny. W odpowiedzi papież ekskomunikował całe miasto, Florencję.

XIV wiek - Wybucha epidemia czarnej śmierci, Kościół wyjaśniał, ze winę za ten stan rzeczy ponoszą Żydzi, zachecając przy tym do napaści na nich.

1311 r. Papież Klemens V jako pierwszy ukoronował się potrojna koroną władcy.[/kolor]" TARGET="_blank">Czego katolicy wiedzieć nie chcą... (cz.1)
Historia kościoła katolickiego w skrócie.
Jakiś czas temu trafiłam na ten tekst w internecie. Nie jest mojego autorstwa (żeby nie było, że sobie przywłaszczyłam). Nie wiem, kto go napisał. Jednak postanowiłam go umieścić na swoim blogu, bo ktoś te wszystkie rzeczy fajnie zebrał i opisał.
Warto przeczytać i uświadomić sobie pewne rzeczy.

"II wiek
- Rzymski filozof Celsus poświadcza fałszowanie pism chrześcijanskich, mówiąc o rewizjonistach: "przerabiali Pisma Świete z ich pierwotnej postaci i usunęli wszystko, co pozwalalo im na odparcie skierowanych przeciwko nim zarzutów."
- Uczeni wykazali, ze wszystkie cztery uznane przez Kosciol Ewangelie zostaly przerobione i poprawione.

III wiek.
Az do III wieku wyznawcy chrystianizmu nie słyszeli o wieczystym dziewictwie Maryji. Ewangelia Mateusza informuje , iz Józef "nie zblizał sie do Maryji, aż porodziła syna"."Zbliżenie się" oznacza w Biblii małzeńskie współżycie.
(Fakt współżycia Józefa z Maryją po narodzinach Jezusa bedzie oczywisty dla każdego, komu koscielne dogmaty nie zakazuja logicznego wnioskowania.)

312 r. Bitwa pod mostem mulwijskim - Chrześcijaństwo staje się jedną z religii państwowych Rzymu. Powstanie Instytucji Kosciola Katolickiego. Poczatek prześladowania i mordowania przedstawicieli innych wyznań.

319 r. Cesarz Konstantyn ustanowił prawo zwalniajace kler od płacenia podatkow i służby w armii.

321 r. Cesarz Konstantyn nakazuje święcić niedziele zamiast dotychczasowej soboty.

325 r. Cesarz Konstantyn na soborze nicejskim ustanawia kanon pisma "świetego" i "dwójcę świętą" awansując Jezusa do miana Boga. Jezus z Betlejem ma zastapić dotychczas czczonego Mitrę.
-Narodziny Boga Mitry przypadajace na dzien 25 grudnia, stają się datą przyjścia na świat Jezusa.
-Wniebowzięcie Mitry w okresie równonocy wiosennej staje sie chrześcijańskim świetem wielkanocy.
-W Rzymie na Wzgórzach Watykańskich, chrześcijanie przejmują świetą grotę Mitry, czyniąc z niej siedzibę Kościoła katolickiego.
-Występowanie wyraźnych podobieństw do mitryzmu, ojcowie chrześcijaństwa tłumaczą działanością diabła.

330 r. Wprowadzenie zwyczaju czczenia zmarłych ("świetych") i ich relikwii

355 r. Biskupi zostają uwolnieni spod nadzoru sądow świeckich.

360 r. Wprowadzenie zwyczaju czczenia aniołów

381r. Do obowiązującej dotychczas konstantyńskiej "Dwójcy Świętej" cesarz Teodozjusz dołączył trzecią osobę tzw."Ducha Świętego". Działo się to na soborze w Konstantynopolu

391 r. W Aleksandrii Chrześcijanie spalili najwiekszą na Ziemi bibliotekę, w której przechowywano około 700 000 starożytnych zwojów. Zamknięto starożytne akademie, skończyło się nauczanie kogokolwiek poza murami kościołow.

431r. Wyrażenie "Xristo Tokos" - Matka Chrystusa - zostało zastąpione na "Teo Tokos" - Boga Rodzica.

539 r. Ustanowiono władzę papieży oraz ofiarę mszy świętej.

- Na soborze w Macon biskupi głosowali nad problemem, czy kobiety mają dusze.

593 r. Papież Grzegorz I wprowadził wiarę w czyściec, dla uzdrowienia finansów kurii rzymskiej poprzez sprzedaż odpustów od kar czyścowych.

600 r. Wprowadzono łacinę do liturgii.

715 r. Wprowadzono modlitwy do Marii Panny oraz świętych.

726 r. W Rzymie zaczęto czcić obrazy.

- Kościół rzymski z Dziesięciu Boskich Przykazań usunął drugie, ktore brzmi:
"Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał ani służył"
- Otwarło to drogę do handlu obrazami, szkaplerzami, krzyżami, posągami itp. Przykazań jednak musiało pozostać dziesieć. Podzielił więc kościół ostatnie przykazanie, mówiące o niepożądaniu ani żony, ani osła, ani wołu, na dwie części i odtąd katolicy mają też Dziesięć Przykazań, tak jak i Żydzi.

783 r. Nastał zwyczaj całowania nóg papieża.

813 r. Ustanowiono Świeto Wniebowzięcia Maryji

993 r. Papież Leon III zaczął kanonizować zmarłych.

X wiek - Cała Europa znalazła się pod panowaniem Kościoła. Załamuje się aktywność na polu medycyny, techniki, nauki, edukacji, sztuki i handlu. Rozpoczyna się mroczny okres w historii Europy.

1000 r. Ustanowiono Uroczystość Wszystkich Świętych i Dzień Zadusznych.

1015 r. Wprowadzono celibat dla duchownych aby rozwiazać problem przejmowania spadków przez ich rodziny. (Przedtem duchowni mieli żony i dzieci).

1077 r. Papież Grzegorz VII ustanowił "klatwę"

1095 r. Papież Urban II wezwał rycerzy Europy do zjednoczenia i marszu na Jerozolimę. Zainicjował w ten sposób pierwszą wyprawę krzyżową.
Papież ogłosił, iż "Wyklęty bedzie ten, kto powstrzyma swój miecz przed rozlewem krwi".

1099 r. Masakra Muzułmanów i Żydów w Jerozolimie. Kronikarz Rajmund pisał:
"Na ulicach leżały sterty głow, rąk i stóp. Jedni zginęli od strzałów lub zrzucono ich z wież; inni torturowani przez kilka dni zostali w końcu żywcem spaleni. To był prawdziwy, zdumiewajacy wyrok Boga nakazujący, aby miejsce to wypełnione było krwią niewiernych."

XII wiek - Uczony i filozof, święty Tomasz z Akwinu głosił, ze zwierzęta nie mają życia po śmierci ani wrodzonych praw, oraz że "przez nieodwołalny nakaz Stwórcy ich życie i śmierć należą do nas".

1116 r. Sobór Laterański ustanowił spowiedź "na ucho". Taka forma spowiedzi pozwalała na sprawowanie większej kontroli nad ludźmi, oraz na "wywiad środowiskowy".

1140 r. Ułożono i przyjęto 7 sakramentów świętych.

1204 r. Zaczęła działać Święta Inkwizycja. Słudzy kościoła zamęczyli i spalili zywcem miliony ludzi. Spalanie ludzi, praktykowane w XX wieku przez nazistow, po raz pierwszy zastosowane było na skalę masową przez chrześcijańską inkwizycję.
Majątki "heretykow" przejmowane były przez kościół i inkwizytorów. Jak na ironię inkwizytorzy wybierani byli najcześciej sposród dominikanów i franciszkanów, którzy ślubowali życie w ubóstwie...
-Nawet w XXI w Watykan nie dopuszcza nikogo do archiwów dotyczących inkwizycji.

"Encyklopedia katolicka twierdzi, iż "inkwizycja dużo zdziałała dla rozwoju cywilizacji".

1208 r. Papież Innocenty III zaoferował każdemu, kto chwyci za broń, oprócz boskiego zbawienia, również ziemię i majątek heretyków. Rozpoczęła się Krucjata Albigenska, której celem było wymordowanie Katarów. Szacuje się, że Krucjata Albigenska pochlonęła milion istnień ludzkich, i dotknela większą część populacji południowej Francji. Przeor, dowodzący wojskami krucjaty, gdy mu się skarżono, ze trudno jest odrożnic wiernych od heretyków, odpowiedzial: "Zabijać wszystkich. Bóg ich odróżni".

- Papież Innocenty III twierdzi: "Każdy kto próbuje stworzyć własny wizerunek Boga niezgodny z dogmatem Kościoła musi być bez litości spalony".

1229 r. Papież Grzegorz IX zakazał czytania Biblii pod sankcja kar inkwizycyjnych.

1231 r. Nakaz papieski zalecał palenie heretyków na stosie. Pod wzgledem technicznym pozwalało to uniknąć rozpryskiwania się krwi.

1252 r. Tortury zostają prawnie dozwolone przez Kościół (zostały ustanowione przez papieża Innocentego IV)
- Tortury obejmowały : łamanie na kole, wieszanie za ręce z cieżarami u nóg, ściskanie czułych części ciała, sadzanie na gorących węglach lub zelazie, wyłamywanie stawów, gotowanie żywcem itp. Była to "ludzka" - jak zapewnia kościół - metoda badań.
- Na narzędziach tortur umieszczano motto: "Chwala niech bedzie Panu"...

1263 r. Zatwierdzono przyjmowanie komunii pod jedną postacią.

1264 r. Ustanowiono uroczystość Bożego Ciała.

1275 r. Pojawiły się dyskusje na temat płacenia daniny. W odpowiedzi papież ekskomunikował całe miasto, Florencję.

XIV wiek - Wybucha epidemia czarnej śmierci, Kościół wyjaśniał, ze winę za ten stan rzeczy ponoszą Żydzi, zachecając przy tym do napaści na nich.

1311 r. Papież Klemens V jako pierwszy ukoronował się potrojna koroną władcy.[/kolor]

Tak to się przedstawia patrząc z punktu widzenia zaistniałych zdarzeń. KK w Polsce jest wielką siłą i może wpływać na losy naszego kraju. Tak było od czasów Mieszka I i przyjęcia chrztu w 966r n.e. Dlaczego więc tak wielu duchownych obrusza się na słowa Papierza Franciszka o życiu w ubóstwie i posłudze potrzebującym???... Bo.... I tu drodzy forumowicze odpowiedzcie sobie samiumiechumiechumiech A spowiedź???? No cóż!!! Kiedyś była powszechna... teraz jest w konfesjonale.... Jak chciał Bóg??? ....Każdy ma swoje zdanie i uszanujmy je!!!

Pozdrawiam
Czarna owca, co nigdy z prądem nie płynieumiech jakoś zawsze jest nie po drodze heheheumiechumiechumiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Sie 2016r. 09:13  
CYTAT
CYTAT
Na sądzie ostatecznym w ułamku sekundy ziemskiej nasze dobre i złe uczynki zostaną zważone. I dopiero wtedy okaże sie czy jesteśmy na wyższej szali

Czyli jeżeli w naszym postępowaniu przeważają czyny dobre, to nie musimy się zadawać z czarną bandą, na końcu i tak będziemy na górnej szali. Zawsze tak myślałem. Mądre słowa.

Jeżeli nie masz odniesienia do Dekalogu to pojęcie dobra i zła jest względne ...

a co jak się pomylisz w rachunku?
liczysz codziennie czyny dobre i złe?
skąd wiesz jaką wagę mają Twoje czyny?

KTO NIE CHCE SPOWIEDZI I BOŻEGO MIŁOSIERDZIA, TO PO ŚMIERCI CHCE BOGA SPRAWIEDLIWEGO,
A KTO IDZIE DO KONFESJONAŁU PO BOŻE MIŁOSIERDZIE SPODZIEWA SIĘ NA SĄDZIE BOGA MIŁOSIERNEGO.

"Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22)
Prywatna wiadomość 

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Rozmowy na każdy temat. »