~~sew | |
|
|
Od kilku lat HSW S.A. pobiera opłaty za wjazd samochodami do byłego zakładu . Obecnie jest wiele firm znajdujących się na dawnym HSW i zastanawia mnie na jakiej podstawie HSW S.A.
pobiera opłaty za wjazd .Teren na którym się mieszczą firmy nie należy do HSW .Konstytucja gwarantuje swobodny dostęp do miejsca pracy .Wyglada na to że działa mafia i ściąga haracz za dojechanie do miejsca pracy , gdzie firmy posiadają własne parkingi . Dlaczego Związki Zawodowe nie poruszą tego tematu , chyba że działają wspólnie z dyrekcją HSW . Może dostają od prezesów kasę za nie podejmowanie tematu na forum HSW . Ciekawe jak wygląda sprawa jakby się prokurator zainteresował tematem , gdzie do jakiej kasy idą pieniędze i kto je dostaje. bo przecież nie na remont dróg w HSW. |
|
|
|
|
|
|
|
|
~~Edzio | |
|
|
Święta racja. Pozdrawiam i życzę, żebyś się doczekał odpowiedzi.. jak dożyjesz oczywiście ;)
|
|
|
~~gfv | |
|
|
Podobno wymyślił to jakiś prezes w HSW bo brakowało im pieniędzy na wypłaty .A teraz dzielą się z Karabelą ,
ale nie wiem czy to jest prawda tak słyszałem . Ale w każdej bajce jest trochę prawdy trzeba by było sprawdzić . |
|
|
~~chello | |
|
|
[cytat].Konstytucja gwarantuje swobodny dostęp do miejsca pracy. cytat]
A to jakaś nowość. A, jeżeli już mowa o Konstytucji, to chyba warto dodać, że \"Rzeczpospolita Polska chroni własność i prawo dziedziczenia\". |
|
|
~~belfer | |
|
|
CYTAT Podobno wymyślił to jakiś prezes w HSW bo brakowało im pieniędzy na wypłaty A ufo nad twoim blokiem nie fruwało? Policz sobie. HSW S.A. zatrudnia ok. 2,5 tys pracowników, średnia płaca ponad 2800 zł brutto. Do tego ZUS czyli ok. 3500 zł na osobę (tyle musi zapłacić pracodawca). Za wjazd samochodem płaci się 3 zł. Żeby zarobić na wypłatę dla 100 osób potrzeba 350000 zł. Po 3 zł za samochód to daje ok. 116 tys. wjazdów samochodów. Średnio w miesiącu jest 22 dni robocze czyli wychodzi ponad 5300 wjazdów dziennie (ponad 660 samochodów na godzinę w czasie I zmiany albo inaczej - co 5 sekund musiałby wjeżdżać samochód do Huty.) Teraz widzisz, że to bzdura? Wystarczyło policzyć... P.S. Z tego co wiem, to wjeżdża ok. 300 samochodów dziennie. |
|
|
~~belfer | |
|
|
Z tych 300 samochodów połowa ma stałe przepustki.
|
|
|
~~Edzio | |
|
|
Ale za stałe przepustki też się płaci - odrobinę mniej, bo chyba wychodzi koło 2 - 2,5 zł (nie pamiętam dokładnie, bo dawno w Hucie.. już nie pracuję )
|
|
|
~~ksiegowa | |
|
|
CYTAT CYTAT Podobno wymyślił to jakiś prezes w HSW bo brakowało im pieniędzy na wypłaty A ufo nad twoim blokiem nie fruwało? Policz sobie. HSW S.A. zatrudnia ok. 2,5 tys pracowników, średnia płaca ponad 2800 zł brutto. Do tego ZUS czyli ok. 3500 zł na osobę (tyle musi zapłacić pracodawca). Za wjazd samochodem płaci się 3 zł. Żeby zarobić na wypłatę dla 100 osób potrzeba 350000 zł. Po 3 zł za samochód to daje ok. 116 tys. wjazdów samochodów. Średnio w miesiącu jest 22 dni robocze czyli wychodzi ponad 5300 wjazdów dziennie (ponad 660 samochodów na godzinę w czasie I zmiany albo inaczej - co 5 sekund musiałby wjeżdżać samochód do Huty.) Teraz widzisz, że to bzdura? Wystarczyło policzyć... P.S. Z tego co wiem, to wjeżdża ok. 300 samochodów dziennie. chyba chodzilo ci o 2800 netto. Bo jak nie to ja wspolczuje twoim uczniom |
|
|
~~jogi | |
|
|
osobówka 3 zł a cennik jest bardziej rozwinięty... tir płaci jakieś 15 zł a ich wjeżdża cala masa na hutę.. wogole te urzędasy z huty to banda złodziei i będą zdzierać na wszystkim.. a i tak ich ktoś kiedyś za to rozliczy.. i skończą w pasiakach
|
|
|
~~gtr | |
|
|
Wszystko to ładnie i pięknie tylko 3zł samochód , karnet na miesiąc 40zł , tir 15zł .
Tylko za co mam płacic obcej firmie ? Nie bardzo rozumiem dlaczego jest pobierana opłata i jakim prawem ,jak prauję w innej firmie i ma własny parking . Powinienem pokazac przepustkę i wjechac . |
|
|
~~belfer | |
|
|
CYTAT Wszystko to ładnie i pięknie tylko 3zł samochód , karnet na miesiąc 40zł , tir 15zł . Tylko za co mam płacic obcej firmie ? Nie bardzo rozumiem dlaczego jest pobierana opłata i jakim prawem ,jak prauję w innej firmie i ma własny parking . Powinienem pokazac przepustkę i wjechac . O ile wiem, to dla pracowników obcych firm są przepustki stałe bezpłatne. Nie jestem tylko pewien czy dotyczy to wszystkich pracowników czy tylko członków zarządu |
|
|
~~belfer | |
|
|
CYTAT chyba chodzilo ci o 2800 netto. Bo jak nie to ja wspolczuje twoim uczniom A co mają zarobki w Hucie do współczucia moim uczniom? A jak jesteś księgową w Hucie, to łatwo dowiesz się, jak wygląda średnia płaca BRUTTO (łącznie z doliczoną 1/12 karty hutnika, jubileuszami itp., czyli wszystko, a nie tylko to co jest na wypłatę: - za 8 miesięcy 2008 - 2895 zł - za pierwsze półrocze - 2853 zł Taka jest średnia łącznie z całą dyrekcją, służbami itp. Pracownicy na bezpośredniej produkcji: - za 8 miesięcy 2008 - 2575 zł - za pierwsze półrocze - 2543 zł Czyli umysłowi zarabiają o jakieś 310 zł więcej niż fizyczni. Warto się uczyć, kończyć studia czy nie warto marnować młodości za trzy stówki miesięcznie? Każdy decyduje sam. |
|
|
~~ccc+ | |
|
|
No to jak wreście jest pracownicy na przykład : Enesty ,Ciągarni , HSJ ,płacą za wjazd czy nie ?
Proszę wyjaśnić . |
|
|
~~ciągarnia | |
|
|
CYTAT No to jak wreście jest pracownicy na przykład : Enesty ,Ciągarni , HSJ ,płacą za wjazd czy nie ? Proszę wyjaśnić . Pracownicy Ciągarni płacą za wjazd. Info pewne bo tam pracuje |
|
|
~~belfer | |
|
|
CYTAT Pracownicy Ciągarni płacą za wjazd. Info pewne bo tam pracuje Ale członkowie zarządu zapewne mają darmowe przepustki stałe? |
|
|
~~aza | |
|
|
To jest po prostu skandal . Powinny poleciec jakieś stołki
i osoby odpowiedzialne za tą sytuację . Można to nazwac po prostu wyłudzaniem pieniędzy . Panowie Prezesi z HSW S.A. , co wy na to jak się zachowacie wstosunku do pospulstwa czy dalej będziecie wyłudzac pieniądze za wjazd . Czy ktoś zgłosi to do prokuratora celem wyjaśnienia tych nielegalnych opłat za wjazd . Bo wszystko wskazuje że jest to przekręt . |
|
|
~~bbb | |
|
|
CYTAT To jest po prostu skandal . Powinny poleciec jakieś stołki i osoby odpowiedzialne za tą sytuację . Można to nazwac po prostu wyłudzaniem pieniędzy . Panowie Prezesi z HSW S.A., co wy na to jak się zachowacie wstosunku do pospulstwa czy dalej będziecie wyłudzac pieniądze za wjazd . Czy ktoś zgłosi to do prokuratora celem wyjaśnienia tych nielegalnych opłat za wjazd . Bo wszystko wskazuje że jest to przekręt . Skandalem to jest twoja ortografia, a raczej jej brak. Beznadzieja... |
|
|
~~mmm | |
|
|
CHYBA JESTEŚ PREZESEM I BOISZ SIĘ O STOŁEK LUB O ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA TEN PRZEKRĘT.
JAK SIĘ DOBIORĄ Z PROKURATURY DO TWOJEGO TYŁKA TO POKAZYWANIE BŁĘDÓW NIC NIE BĘDZIE ZNACZYŁO . |
|
|
~~stonka | |
|
|
opłaty są za niskie jak za taki parking .3zł za 8h to rewelacja
|
|
|
~~belfer | |
|
|
CYTAT CHYBA JESTEŚ PREZESEM I BOISZ SIĘ O STOŁEK LUB O ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA TEN PRZEKRĘT. JAK SIĘ DOBIORĄ Z PROKURATURY DO TWOJEGO TYŁKA TO POKAZYWANIE BŁĘDÓW NIC NIE BĘDZIE ZNACZYŁO Następny "dyslektyk"? Nie wiesz głąbie do czego służy Caps Lock? |
|
|
~~xxxl | |
|
|
I co z tymi opłatami ,będą dalej pobierać .
|
|
|
~~belfer | |
|
|
CYTAT I co z tymi opłatami ,będą dalej pobierać . Pobierają i będą pobierać do czasu, aż drogi w HSW przejmie miasto (zapewne w przyszłym roku). |
|
|