|
|
|
Czy w stalowowolskim Urzędzie Stanu Cywilnego można zarejestrować dziecko (dziewczynkę) z imieniem Nadia? Pytam, bo wiem, że są w Polsce takie urzędy, które nie godzą na nadanie dziecku tego imienia, traktując je jako zdrobnienie (a zgodnie z ustawą nie można nadać dziecku imienia będącego zdrobnieniem). Jedne polskie urzędy godzą się na to imię, inne nie (dla mnie to absurd, no ale cóż) - a jak jest w Stalowej Woli? Czy ktoś może zarejestrował tutaj córkę z imieniem Nadia?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Żal na tym forum.
|
|
|
|
|
Mnie naprawdę nie interesują opinie na temat tego imienia, więc proszę sobie odpuścić takie komentarze. Jednemu podoba się Marysia i Jasiu, innemu podoba się Dżesika i Denis (ani to imiona ośmieszające ani poniżające więc nie wiem, w czym problem, a jak ktoś się zżyma na takie imiona ze względów patriotycznych, to niech progaguje imiona Biedziesława czy Gromisław - bo tak akurat brzmią słowiańskie imiona). Mnie imiona tradycyjne zupełnie się nie podobają, bo mają fatalne zdrobnienia - wybacz, ale nie chcę, żeby koledzy do mojej córki mówili "Maryśka", "Kaśka", "Anka" "Gocha", "Zocha" itp. - dla mnie to przydkie i już. Od osób mających takie imiona wiem też, że zawsze mają problem z tym, jak się w towarzystwie przedstawiać: powiedzieć o sobie pieszczotliwie "Ania" czy twardo "Anka"? A imię Nadia nie ma ofiacjalnie żadnego zdrobnienia i to dla mnie jest jego zaleta. Poza tym mamy z żoną do urzędu w S.W. trochę daleko (parę tysięcy kilometrów), a oboje z żoną w godzinach "urzędowania" pracujemy i nie mamy możliwości wykonywać w tym czasie telefonów, a już na pewno nie zagranicznych - stąd moje pytanie na forum (widzę, że myślenie niektórych jest bardzo ograniczone i stereotypowe).
|
|
|
|
|
Żal na tym forum.
|
|
|
|
|
Nie ma problemów. Ja zarejestrowałem w USC w Stalowej Woli dziecko o imieniu Nadia. Piękne imię. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
CYTAT Jedne polskie urzędy godzą się na to imię, inne nie (dla mnie to absurd, no ale cóż) Daj jej na imię Nunia - chłopaki nie będą się mylić |
|
|
|
|
imie nadia wcale nie nalezy do tych 'egoztycznych'
sprobujcie dac corce na imie mercedes a synowi np. jesus, wtedy zaczna sie schody non serviam |
|
|
|
|
CYTAT Po prostu wyraziłam swoje zdanie na temat tych \"zagramanicznych\" (celowe przekręcenie)imion. Czy żaboląga zadającego pytanie interesowało twoje zdanie? Czytanie ze zrozumieniem niektórym sprawia niesamowitą trudnośc. |
|
|
|
|
Dokładnie popieram przedmówce wyżej Wiekszość ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem
|
|
|
|
|
gall: wielkie dzięki za odpowiedź! justex: w prawdziwym - "nieforumowym" życiu nie da się tak łatwo "wykasować" swoich wypowiedzi...
|
|