|
|
|
Do Sejmu trafił poselski projekt zmian w ustawach, które wprowadzą wolny dzień w święto Trzech Króli, a zniosą prawo do dodatkowego wolnego dnia, gdy jakieś święto wypada w wolną sobotę.
Obecnie dodatkowy dzień wolny pracodawca musi oddać w okresie rozliczeniowym np. w HSW okres rozliczeniowy to 2 miesiące, więc dodatkowy dzień za 1 maja (sobota) trzeba oddać w maju lub w czerwcu (uzgodniono 4 czerwca - piątek po Bożym Ciele). Przez najbliższe 10 lat będzie 9 dni wolnych w styczniu (dokładnie 6 stycznia), natomiast ubędzie 8 dni wolnych w zamian za święto przypadające w sobotę. Niby zysk, ale kto woli wolny dzień w styczniu zamiast w maju lub czerwcu? |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CYTAT Niby zysk, ale kto woli wolny dzień w styczniu zamiast w maju lub czerwcu? W ciągu roku jest jedno albo dwa święta wypadające w sobotę. W 2010r. są dwa takie dni - więc pracownicy byliby stratni po wejściu tych przepisów. |
|
|
|
|
CYTAT pracownicy byliby stratni po wejściu tych przepisów. Przecież napisałem wyraźnie: Przez najbliższe 10 lat będzie 9 dni wolnych w styczniu (...), natomiast ubędzie 8 dni wolnych w zamian za święto przypadające w sobotę. |
|
|
|
|
Do pracy Rodacy
www.twojslubnisko.dbv.pl |
|
|
|
|
CYTAT CYTAT pracownicy byliby stratni po wejściu tych przepisów. Przecież napisałem wyraźnie: Przez najbliższe 10 lat będzie 9 dni wolnych w styczniu (...), natomiast ubędzie 8 dni wolnych w zamian za święto przypadające w sobotę. Przecież napisał wyraźnie, że w 2010, a nie w ciągu najbliższych 10 lat. |
|
|
|
|
CYTAT @kajus Przecież napisał wyraźnie, że w 2010, a nie w ciągu najbliższych 10 lat. Jeden z nas nie rozumie tego, co czyta. Łowca_Owiec napisał: "W ciągu roku jest jedno albo dwa święta wypadające w sobotę." Nie przekracza chyba twoich możliwości umysłowych policzenie, że wg forumowicza Łowca_Owiec w ciągu najbliższych 10 lat będzie od 10 do 20 dni świąt wypadających w sobotę? Ja napisałem: Przez najbliższe 10 lat (...) ubędzie 8 dni wolnych w zamian za święto przypadające w sobotę. Nie zgadywałem, ale wziąłem kalendarz i policzyłem. Nadal nie rozumiesz różnicy? |
|
Dołączył: 7 Kwie 2010r. Skąd: z 2irlandii:-) tuska Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
CYTAT Do Sejmu trafił poselski projekt zmian w ustawach, które wprowadzą wolny dzień w święto Trzech Króli, a zniosą prawo do dodatkowego wolnego dnia, gdy jakieś święto wypada w wolną sobotę. Obecnie dodatkowy dzień wolny pracodawca musi oddać w okresie rozliczeniowym np. w HSW okres rozliczeniowy to 2 miesiące, więc dodatkowy dzień za 1 maja (sobota) trzeba oddać w maju lub w czerwcu (uzgodniono 4 czerwca - piątek po Bożym Ciele). Przez najbliższe 10 lat będzie 9 dni wolnych w styczniu (dokładnie 6 stycznia), natomiast ubędzie 8 dni wolnych w zamian za święto przypadające w sobotę. Niby zysk, ale kto woli wolny dzień w styczniu zamiast w maju lub czerwcu? zapomniałes dodać ze to pomysł PO . "Naród, który zabija(abortuje)własne dzieci, jest narodem bez przyszłości |
|
|
|
|
CYTAT zapomniałes dodać ze to pomysł PO . Chyba ty zapomniałeś czyj to był pomysł. Pamiętasz byłego Prezydenta Łodzi Pana Kropiwnickiego??? To on zaczął temat wolnego dnia w III Króli. A teraz sejm musi coś z tym pasztetem zrobić. "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
Dołączył: 7 Kwie 2010r. Skąd: z 2irlandii:-) tuska Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
CYTAT CYTAT zapomniałes dodać ze to pomysł PO . Chyba ty zapomniałeś czyj to był pomysł. Pamiętasz byłego Prezydenta Łodzi Pana Kropiwnickiego??? To on zaczął temat wolnego dnia w III Króli. A teraz sejm musi coś z tym pasztetem zrobić. Kropiwnicki chcial tego swięta O.K ale to PO wymysliło numer tego typu ze dadza swieto 3 króli ale zabiorą wolne za swięta wypadające w sobote. "Naród, który zabija(abortuje)własne dzieci, jest narodem bez przyszłości |
|
|
|
|
CYTAT Kropiwnicki chcial tego swięta O.K ale to PO wymysliło numer tego typu ze dadza swieto 3 króli ale zabiorą wolne za swięta wypadające w sobote. Tak czy owak - efekt jest taki, że zapewne będziemy mieć dodatkowy dzień świąteczny 6 stycznia zamiast w maju. To lepiej niech zostanie po staremu. Jak ktoś chce w Trzech Króli iść do kościoła to i tak pójdzie, jak nie chce pracować, to poświęci ten 1 dzień urlopu. Tylko ilu dotychczas było takich gorliwych? |
|