|
|
|
Czesc mam pytanie czy bral ktos na raty prawo jazdy ??? Jak tak to jak to wyglada ile ich jest i jakie kwoty trzeba wplacac.
A i co trzeba wziasc z soba zeby sie zapisac na kurs. z gory dziekuje za pomoc |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Robiłam prawko w auto-moto-szkole i wiem ze tam zapisując się na kurs wpłacasz jakąś zaliczkę (np 50zł) i raty spłacasz do końca swojego kursu. Kwota tych rat nie jest uzasadniona, płacisz ile chcesz bylebyś do końca nauki zapłacił za kurs.
W innych szkołach jazdy niestety nie wiem jak jest. Może ktoś z innych forumowiczów Ci podpowie. Żeby zapisać się na kurs to musisz mieć dowód osobisty, albo paszport. |
|
|
|
|
w wiekszosci tak jest a napewno jest tak w automobilklub i automotor
|
|
|
|
|
PRZECZYTAJCIE - niemożliwe a jednak fakt...
...w jednym mieście we wschodniej części Polski pewnej Pani zepsuł się samochód więc nie wiedząc co zrobić zadzwoniła po swoją przyjaciółkę, gdy tamta przyjechała uradziły, ze nie znając się na mechanice zaholują samochód do jakiegoś warsztatu. Jak uradziły tak zrobiły, zaczepiły na linkę samochód i jazda do warsztatu, na pierwszym zakręcie samochód holujący skręcił przepisowo w zakręt a holowany poleciał prosto w witrynę sklepową...jak się okazało, Panie prawidłowo wykonały mocowanie na holu obu samochodów ale wsiadły OBIE do pojazdu holującego a ten holowany jechał "sam"...to nie jest KIT, opowiedziała mi o tym moja koleżanka z pracy, która obie te PANIE zna osobiście. http://wiado(...)MDAxLmpz moderowano/ nie o to pytali wiec nie wpisuj postu nie na temat, zaloz nowy temat w off-topic //zubrstw// PZPR przy obecnej PO to jak uniwersytet obok przedszkola. A miało być tak pięknie..... |
|
|
|
|
w motosie raty sama sobie ustalasz mowisz ile wplacasz teraz a ile pozniej, 1 rate placilam chyba jak zaczelam jezdzic.
no i wlasnie w motosie minus taki ze jezdzisz dopiero po skonczleniu teorii a to 30 godz czyli ok 3 miesiacy trwa nim zapiszesz sie na 1 termin egz. w innych tez rozkladac na raty sie da : znajoma placi 3 raty po 400 zl |
|
|
|
|
Nom ja dzisiaj się zapisałem w motosie na A,B+E bo zależy mi na przyczepach i powiedzieli mi że mogę zapłacić kiedy tylko chce i w ratach jakich mi tylko pasuje.
:) |
|
|
|
|
A orientuje się ktoś może ile kosztuje prawo jazdy B+E ??
I ile kat A ? Bo mnie dzisiaj w motosie chyba za dużo podsumowali.. :) |
|
|
|
|
Ceny na B+E znam w Rotransie jest 890zł. Zresztą sa wszystkie na stronie internetowej. Robić chce tutaj B+E bo mają auto takie jak na egzaminie - dokładnie Vivaro a na egzminie jest Trafic ale to praktycznie sie znaczkiem różni i przyczepę tez taką samą jak w Tbg. kat. A jest za 870zł. Ale wiem że jak się dwie kategorie robi to mozna sie o jakiś rabat upomnieć.
|
|
|
|
|
CYTAT Ceny na B+E znam w Rotransie jest 890zł. Zresztą sa wszystkie na stronie internetowej. Robić chce tutaj B+E bo mają auto takie jak na egzaminie - dokładnie Vivaro a na egzminie jest Trafic ale to praktycznie sie znaczkiem różni i przyczepę tez taką samą jak w Tbg. kat. A jest za 870zł. Ale wiem że jak się dwie kategorie robi to mozna sie o jakiś rabat upomnieć. A na jakiej stronie? moglbys podac? :) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a gdzie najszybciej zaczne jazdy ?
|
|
|
|
|
w motosie mozna sie dogadac z szefem i zrobic przyspieszony kurs teoretyczny ja robiłem kurs normalnie i prawko miałem po niecałych 2 miesiącach
Nic na siłę, wszystko młotkiem. |
|
|
|
|
No ale robiłeś mając juz 18 lat a ja bede mial dopiero za 3 mce.
|
|
|
|
w motosie dlugo w maju zaczelam we wrzesniu mialam 1 egz na prawko. najpier jest 30 godz teori po skonczeniu zaczyna sie jazda w innych slyszalam ze po 6 godz teorii juz jest jazda wiec wszytsko jest przyspieszone i to tbg upominaj sie zeby jezdzic bo w motosie czasem bierze 2-3 razy tylko na koniec a to za malo.
|
|
|
|
|
CYTAT a gdzie najszybciej zaczne jazdy ? W LOK-u gość mi ostatnio powiedział, że z ratami można się dogadać i jazdy masz równocześnie z teorią!!!!!!!! ten właściciel powiedział mi że wszystko bedzie skonczone w 2-3 tygodnie!!!!!!!!!!!!!!!!! To samo w Moto - Crossie!!!!!! |
|
|
|
|
Powinno się wyzamykać takie szkoły, gdzie kursy w 2 tygodnie robią. Potem na drodze spotkac można takiego "eksternistycznego" kierowcę.
To tak samo jak maturę niektórzy "zdolni" robią w pół roku. Ośrodki nauki jazdy mogą dopuszczać do rozpoczęcia jazdy dopiero po zrobieniu wszystkich 30 godzin wykładów, a tam gdzie robią jazdy wcześniej tzn łamią przepisy, dlaczego? Dlatego, że maja głęboko w d.... jak kto się nauczy tylko aby szybko wpłacił i szybko skończył i następny.... |
|
|
|
|
CYTAT Powinno się wyzamykać takie szkoły, gdzie kursy w 2 tygodnie robią. Potem na drodze spotkac można takiego \"eksternistycznego\" kierowcę. To tak samo jak maturę niektórzy \"zdolni\" robią w pół roku. Ośrodki nauki jazdy mogą dopuszczać do rozpoczęcia jazdy dopiero po zrobieniu wszystkich 30 godzin wykładów, a tam gdzie robią jazdy wcześniej tzn łamią przepisy, dlaczego? Dlatego, że maja głęboko w d.... jak kto się nauczy tylko aby szybko wpłacił i szybko skończył i następny.... Popieram! mi zejdzie równe 3 miesiące zanim zrobię prawo jazdy i nie protestuję z tego powodu wręcz cieszę się że będę mógł przygotować się do bycia kierowcą powoli a dobrze. A tak nawiasem może ktoś mi powiedzieć jak to jest w przypadku kategorii B+E? jak wygląda jazda na placu manewrowym? :) |
|
|
|
|
CYTAT CYTAT Powinno się wyzamykać takie szkoły, gdzie kursy w 2 tygodnie robią. Potem na drodze spotkac można takiego \\\"eksternistycznego\\\" kierowcę. To tak samo jak maturę niektórzy \\\"zdolni\\\" robią w pół roku. Ośrodki nauki jazdy mogą dopuszczać do rozpoczęcia jazdy dopiero po zrobieniu wszystkich 30 godzin wykładów, a tam gdzie robią jazdy wcześniej tzn łamią przepisy, dlaczego? Dlatego, że maja głęboko w d.... jak kto się nauczy tylko aby szybko wpłacił i szybko skończył i następny.... Popieram! mi zejdzie równe 3 miesiące zanim zrobię prawo jazdy i nie protestuję z tego powodu wręcz cieszę się że będę mógł przygotować się do bycia kierowcą powoli a dobrze. A tak nawiasem może ktoś mi powiedzieć jak to jest w przypadku kategorii B+E? jak wygląda jazda na placu manewrowym? ...to już jest wasza sprawa!! Nietórzy mają pojęcie o jeżdzie i robią w 2 tygodnie, a inni przez 3 miechy dalej będą mylić pedały gazu i hamulca!!!! |
|
|
|
|
CYTAT Robiłam prawko w auto-moto-szkole i wiem ze tam zapisując się na kurs wpłacasz jakąś zaliczkę (np 50zł) i raty spłacasz do końca swojego kursu. Kwota tych rat nie jest uzasadniona, płacisz ile chcesz bylebyś do końca nauki zapłacił za kurs. W innych szkołach jazdy niestety nie wiem jak jest. Może ktoś z innych forumowiczów Ci podpowie. Żeby zapisać się na kurs to musisz mieć dowód osobisty, albo paszport. Ja robiłam w motosie i było na takiej samej zasadzie jak auto moto |
|
|
|
|
CYTAT CYTAT CYTAT Powinno się wyzamykać takie szkoły, gdzie kursy w 2 tygodnie robią. Potem na drodze spotkac można takiego \\\\\\\"eksternistycznego\\\\\\\" kierowcę. To tak samo jak maturę niektórzy \\\\\\\"zdolni\\\\\\\" robią w pół roku. Ośrodki nauki jazdy mogą dopuszczać do rozpoczęcia jazdy dopiero po zrobieniu wszystkich 30 godzin wykładów, a tam gdzie robią jazdy wcześniej tzn łamią przepisy, dlaczego? Dlatego, że maja głęboko w d.... jak kto się nauczy tylko aby szybko wpłacił i szybko skończył i następny.... Popieram! mi zejdzie równe 3 miesiące zanim zrobię prawo jazdy i nie protestuję z tego powodu wręcz cieszę się że będę mógł przygotować się do bycia kierowcą powoli a dobrze. A tak nawiasem może ktoś mi powiedzieć jak to jest w przypadku kategorii B+E? jak wygląda jazda na placu manewrowym? ...to już jest wasza sprawa!! Nietórzy mają pojęcie o jeżdzie i robią w 2 tygodnie, a inni przez 3 miechy dalej będą mylić pedały gazu i hamulca!!!! Kolego nie rob ze mnie idioty ze myle pedały gazu ze sprzegłem, mieszkam w miejscowosci kolo Stalowej Woli i jazda samochodem nie jest mi obca.. np do sklepu czy przejechac sie kawałek.. :) |
|
|
|
|
Na kat. B+E na placu robisz:
-sprzęganie zestawu -sprawdzanie świateł, płynów, oleju (wylosujesz 2 rzeczy, które sprawdzić) - jazdę po łuku (można się zatrzymywać i pojeżdzać do przodu byle by się w 5 minutach zmieścić i można 1 raz wysiąść z auta) następnie robisz manewry z zestawu, który wylosowałeś: 1 opcja - zestaw 1 - parkowanie skośne przodem i prostopadłe tyłem 2 opcja - zestaw 4 - parkowanie prostopadłe przodem i ruszanie pod górkę Oczywiście do kazdego zadania sa 2 próby - można się poprawiać jak nie wyjdzie za pierwszym razem Potem około 25 minut jazdy po mieście i na koniec po powrocie na plac - rozprzęganie zestawu, pamiętać trzeba o odpowiedniej kolejności wszystkich czynności, o klinach i zaciągnięciu hamulca w przyczepie, ale to juz Ci instruktor wszystko wytłumaczy. Na egzaminie w Rzeszowie jest Zestaw Fiat Ducato + przyczepa, w Tarnobrzegu Renault Traffic + przyczepa. Tu link http://www.word.(...)ierwsza/ do word rzeszów i tak zgodnie z dziennikiem ustaw opisane wszystko |
|
|
|
|
Miejmy nadzieję że podołam
|
|
|
|
A kogo byscie polecili na jazdy z motosu ???
|
|
|
|
|
każdego tylko nie babke bo oszukuje na godzinach mocno
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
CYTAT każdego tylko nie babke bo oszukuje na godzinach mocno czyly? :) |
|