|
|
|
Co zrobił Pan B. Komorowski dla Stalowej Woli ? Pytam tych co chcą zagłosować na niego. Chciałbym poznać Wasze zdanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobre pytanie:-))
A który kandydat na prezydenta zrobił coś dla Stalowej Woli?? Zaznaczę od razu że zagłosuje na Korwina, który też nic nie zrobił dla Stalowej Woli.... "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
A Kaczynski niby co zrobil??
|
|
|
|
|
Czy będzie Prezydentem Pan Kaczyński czy Pan Komorowski w Stalowej Woli będzie dalej taki sam bajzel. My mieszkańcy wybierając odpowiednie lokalne władze potem patrząc im ciągle na ręce /trzymając ich za mordy/zrobimy dla swojego miasta najwięcej.
Tylko uczciwa wspólna praca prowadzi do sukcesu. Ja stawiam na młodych wykształconych ludzi na ludzi z wszystkich parti pracujących pod wspólnym szyldem ,dość tego cwaniactwa. Prezydentem Polski moim skromnym zdaniem powinien zostać Pan G. Napieralski. Dajmy szansę młodym ludziom. |
|
|
|
|
merck a Ty rozumiesz pytanie, czy twoją odpowiedzią zawsze jest odpowiedź innym pytaniem? Jak Cie ciekawi co zrobił Kaczyński to załóż sobie temat nowy. Mnie nie ciekawi. Ciekawi mnie Komorowski
|
|
|
|
|
thorongil a ty na kogo będziesz głosował?
"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
podpisałem listę na Korwina i Jurka. Nie wiem na kogo zagłosuję w I turze, mam jeszcze czas. W II zagłosuje na Kaczyńskiego gdyż pewnie będzie Kaczyński kontra Komorowski
|
|
|
|
|
To z tych trzech osób na które chcesz zagłosować, która ma największe i jakie zasługi dla Stalowej Woli??
"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
Już odpowiedziałem na to pytanie, jakiś problem ze zrozumieniem odpowiedzi?
|
|
|
|
|
Gdzie odpowiedziałeś??
|
|
|
|
merck a Ty rozumiesz pytanie, czy twoją odpowiedzią zawsze jest odpowiedź innym pytaniem? Jak Cie ciekawi co zrobił Kaczyński to załóż sobie temat nowy. Mnie nie ciekawi. Ciekawi mnie Komorowski
zamień sobie zamiast merck na Andrzejek, a po Kaczyńskim dopisz Jurek, Korwin. |
|
|
|
|
To nie odpowiedź. Co zrobił dla Stalowej którykolwiek z wymienionych przez ciebie kandydatów?
|
|
|
|
to jest odpowiedź tylko ty nie rozumiesz słów: Mnie nie ciekawi. Ciekawi mnie Komorowski
|
|
|
|
|
Ale mnie ciekawi, który z tych kandydatów wg. ciebie zrobił coś dla Stalowej? Potrafisz odpowiedzieć na to pytanie??
|
|
|
|
czy potrafię odpowiedzieć na to pytanie? odpowiedziałem - nie interesuje mnie to. nie zrozumiałe? to wydrukuj i zanieś Korwinowi, niech wyjaśni Ci. Przyjedzie do Stalowej to będziesz miał okazję
ten temat brzmi: Bronisław Komorowski - kandydat na Prezydenta RP |
|
Dołączył: 7 Kwie 2010r. Skąd: z 2irlandii:-) tuska Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
Hipokryta Komorowski
Co Bronisław Komorowski mówił na temat odpowiedzialności rządu za powódź w 1997 roku? I dlaczego dzisiaj mówi inaczej? 2. kadencja, 111. posiedzenie, 1. dzień, 16 czerwiec 1997 r. 2. punkt porządku dziennego: Informacja rządu o: 1) rozmiarach klęski powodziowej, 2) podjętych i zamierzanych przedsięwzięciach na rzecz pomocy państwa wszystkim poszkodowanym, 3) przeciwdziałaniu skutkom powodzi i naprawie powstałych szkód, 4) ewentualnych wnioskach dotyczących zmian w obowiązujących przepisach prawa dla ułatwienia szybkiego i skutecznego udzielania pomocy poszkodowanej ludności. Poseł Bronisław Komorowski: Państwo polskie poniosło klęskę, i to klęskę bardzo dotkliwą. Powoływanie się na bohaterstwo i zasługi uczestników biorących udział w akcji przeciwpowodziowej nie może przesłonić ujawnionej słabości państwa. (...) Stoimy dzisiaj w obliczu wielkiego wyzwania, jakim jest zorganizowanie akcji pomocy rejonom poszkodowanym przez powódź. Temu, jak sądzę, powinna służyć ta debata dotycząca nowelizacji ustaw, zbudowania prawa, które ułatwiłoby działanie pozytywne, chodzi nie o likwidowanie stanu zagrożenia, ale o likwidowanie skutków katastrofy, jaka Polskę dotknęła. Stoimy dzisiaj w obliczu zadania podliczenia i usuwania skutków przegranej bitwy. Trzeba jednak zbadać przebieg tej bitwy, trzeba zbadać okoliczności, które spowodowały, że straty są niezwykle dotkliwe. Nie może być tak, jak sugeruje koalicja rządząca: rozmawiajmy i mówmy tylko o tym, co będziemy dzisiaj robili, jak będziemy sprzątali ten krajobraz po bitwie. Musimy dla dobra następnych ekip rządzących, dla dobra następnych osób, które będą dowodziły w sytuacjach kryzysowych, dokonać dzisiaj analizy przyczyn klęski, którą poniosło państwo polskie. Pytajmy, dlaczego nie zadziałał system ostrzegania Proszę Państwa! Trzeba zbadać, dlaczego nie zadziałał system ostrzegania i system monitorowania zagrożeń - pan minister Miller mówił w maju tego roku, że obrona cywilna dysponuje znakomitym systemem monitorowania zagrożeń, czego przykładem miały być apele o usuwanie doniczek z parapetów okien w Polsce w obliczu zbliżających się huraganów. Żadnego huraganu nie było i dzisiaj nasuwa się pytanie, czy był to blef propagandowy, czy też rzeczywiście dobrze zorganizowany system monitoringu nie zadziałał, a jeśli nie zadziałał, to dlaczego. Do takiej wiedzy mają prawo posłowie, a także ci ludzie w Polsce, którzy znaleźli się oko w oko ze śmiertelnym zagrożeniem, jakie przyniosła powódź. Musimy wiedzieć, czy słusznie wybrano moment podejmowania decyzji mobilizujących istniejące środki i siły w Polsce. Oczywiście Polska nie jest republiką niemiecką, mamy ograniczone środki finansowe, techniczne, materialne, a także ograniczone zdolności organizacyjne. Jednak naprawdę wielkie pytanie dotyczy tego, czy te niewystarczające środki zostały na czas użyte, na czas zmobilizowane. Wiem, że na tych obszarach były jednostki wojskowe, które można było zmobilizować. 10. dywizja w Opolu, która na czas zmobilizowana potrafiła niezwykle skutecznie zwalczyć zagrożenie pożarem w Kuźni Raciborskiej w 1992 r., wedle mojej wiedzy nie została na czas uruchomiona. Te skromne siły żołnierzy, którzy w dramatycznych warunkach toczą batalię z powodzią, są niewspółmierne do realnych możliwości państwa polskiego na samych obszarach zagrożonych powodzią. Oczywiście ma rację pan minister Dobrzański, mówiąc, że potrzebny jest sygnał, potrzebna jest decyzja podjęta przez odpowiednie gremia. To nie jest wina żołnierzy, że znaleźli się w obliczu żywiołu ze skromnymi środkami, skoro nie zostały one na czas uruchomione i zmobilizowane. Zła koordynacja Trzeba zbadać, czy była wystarczająca szansa na koordynację działań służb wyspecjalizowanych w zwalczaniu zagrożeń powodziowych. Publicznie wypowiadali się przedstawiciele tych służb, mówiąc o braku łączności, o niemożności skoordynowania wysiłków służb wyspecjalizowanych i podejmowanych przez społeczności lokalne. Tajemnicą poliszynela jest to, że w Gdańsku w czasie katastrofy wieżowca okazało się, że innym systemem łączności dysponuje straż pożarna, innym wojsko, innym policja, a innym służby miejskie. W Gdańsku samorząd wyciągnął z tego wnioski. Dzisiaj służby te dysponują ujednoliconym systemem łączności, sfinansowanym głównie przez samorząd. Obawiam się, że z tamtej katastrofy nie wyciągnęły odpowiednich wniosków rząd i administracja państwowa. Nie chodzi o to, żeby dzisiaj krzyczeć na rząd, żeby mu dokopać w obliczu katastrofy. Chodzi o to, proszę państwa, żebyśmy w tej przedziwnej batalii, która się odbywa na sali, nie zgubili sprawy najważniejszej - wyciągnięcia wniosków, aby uniknąć błędów w przyszłości. Komisja nadzwyczajna ds. powodzi W związku z tym Koło Konserwatywno-Ludowe wnosi o powołanie komisji nadzwyczajnej do zbadania działalności organów państwa odpowiedzialnych za akcję antypowodziową na południu Polski. I naprawdę nie chodzi o to, żeby kogokolwiek stawiać pod pręgierzem. Chodzi o to, aby rzetelnie, w oderwaniu od batalii politycznej, a parlament taką szansę czasami stwarza, spróbować zbadać, gdzie zostały popełnione błędy i co zrobić, aby tych błędów w przyszłości uniknąć. A że można było uniknąć, są na to dowody. Przykładem katastrofy jest Wrocław, prawie 700-tysięczne miasto, jedno z największych miast w Polsce, zatopiony właściwie bez walki, bez batalii, przy nieudanej próbie wysadzenia w powietrze wałów obrzuconych paroma granatami w obliczu zdeterminowanych ludzi, przy bardzo wstrzemięźliwym i niekonsekwentnym postępowaniu władz państwowych i administracji wojewódzkiej. Ale są także przykłady pozytywne, np. Głogów. Miasto potrafiło się obronić, proszę państwa. Na czas zmobilizowane siły i środki oraz zorganizowana obrona dały pozytywny efekt. Należy więc dzisiaj postawić pytanie, czy rzeczywiście zrobiono wszystko, aby skutki powodziowej katastrofy, prawdopodobnie na skalę tysiąclecia, w stopniu wystarczającym ograniczyć. Stan wyjątkowy - tak Padało tutaj pytanie o stan wyjątkowy. Nie jestem entuzjastą żadnych stanów wyjątkowych, ale odnoszę wrażenie, że istniał nieuzasadniony lęk przed użyciem istniejących instrumentów prawnych ze strony koalicji rządzącej. Być może są to kompleksy stanu wojennego. W moim przekonaniu, jeśli istnieją instrumenty prawne, które stwarzają przynajmniej szansę na to, że ludzie będą się czuli zabezpieczeni, że ktoś w sposób nadzwyczajny działa, a tego oczekiwano w Polsce, to należało z takich instrumentów skorzystać. Jeśli na dodatek stwarzają one realną szansę skuteczniejszego zarządzania niektórymi obszarami, tym bardziej należało z tego skorzystać. Nie wolno się bać prawa stworzonego w innych warunkach politycznych, do innych spraw powołanego - i diabeł może nosić cegłę na budowę kościoła. W moim przekonaniu, nawet wprowadzenie godziny policyjnej mogło uchronić obszary objęte ewakuacją przed grabieżą, przed szabrunkiem. Uruchomić rezerwy celowe Finanse - sprawa zasadnicza dla terenów objętych powodzią. Rząd oczekuje wsparcia programu odbudowy poprzez uruchomienie specjalnej emisji jakby pożyczki wewnętrznej. I słusznie, trzeba szukać takich możliwości. Ale jeśli okaże się, że choć jedna złotówka z funduszy gromadzonych na walkę ze skutkami powodzi zostanie wydana na inne cele, to będzie to kompromitacja nie tylko tego rządu, nie tylko tego parlamentu, ale każdego rządu, każdej władzy w Polsce w przyszłości. W związku z tym wydaje się nam, że w sytuacji, w której rząd dostał co najmniej żółtą kartkę, jeśli nie czerwoną, należy do stworzenia mechanizmu kontroli nad finansami powołać komisję nadzwyczajną zaufania publicznego, która by na bieżąco analizowała, badała i potwierdzała zasadność wydanych sum zgromadzonych w nadzwyczajny sposób na nadzwyczajne cele. W moim przekonaniu, komisja zaufania publicznego mogłaby się składać z byłych ministrów finansów, także z pana ministra Kołodki, żeby nie było wątpliwości. Sądzę, że komisja ta powinna badać także (pana ministra Borowskiego również) rezerwy, sposób wydawania tych rezerw celowych. (...) Bitwę przegraliśmy. Dzisiaj możemy tylko walczyć ze skutkami katastrofy. Obawiam się, że i tego rząd się boi - wzięcia pełnej odpowiedzialności. Padały tutaj sugestie o podzieleniu się odpowiedzialnością. Opozycja, jeśli chce być opozycją sensowną, konstruktywną, w takich sytuacjach nie może uchylać się od odpowiedzialności za wspólne działania zmierzające do poprawienia stanu rzeczy, uratowania tego, co się da uratować. Nie może to jednak oznaczać, że opozycja nie będzie miała prawa krytykować tego, co się wydarzyło w sposób katastrofalny w Polsce. Obawiam się, że rząd próbuje przerzucić na barki opozycji przynajmniej część odpowiedzialności za katastrofę. Opozycja jest gotowa wziąć część odpowiedzialności za walkę ze skutkami katastrofy. Polityczna odpowiedzialność za nieprzygotowanie państwa spoczywa zawsze na tych, którzy dźwigają całość odpowiedzialności za państwo, spoczywa na rządzie, prezydencie i większości parlamentarnej (oklaski). "Naród, który zabija(abortuje)własne dzieci, jest narodem bez przyszłości |
|
|
|
|
Wiktor , czy płacą ci za to ? jakiego wątku nie otworzę to wszędzie to wklejasz. Panuj nad sobą
Ataki rasistowskie są częścią życia w wielkim mieście. |
|
Dołączył: 7 Kwie 2010r. Skąd: z 2irlandii:-) tuska Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
CYTAT Wiktor , czy płacą ci za to ? jakiego wątku nie otworzę to wszędzie to wklejasz. Panuj nad sobą Takie mam odruchy wymiotne jak widze i słysze tego wąsatego "Naród, który zabija(abortuje)własne dzieci, jest narodem bez przyszłości |
|
|
|
|
CYTAT Wiktor , czy płacą ci za to ? jakiego wątku nie otworzę to wszędzie to wklejasz. Panuj nad sobą Daj mu spokój, taką ma robotę. Jak widać sumiennie ją wypełnia "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
CYTAT czy potrafię odpowiedzieć na to pytanie? odpowiedziałem - nie interesuje mnie to. nie zrozumiałe? to wydrukuj i zanieś Korwinowi, niech wyjaśni Ci. Przyjedzie do Stalowej to będziesz miał okazję ten temat brzmi: Bronisław Komorowski - kandydat na Prezydenta RP A co ty tak z tym Korwinem, że ma mi tłumaczyć?? Masz z tym jakiś problem? Pytałem cie jako autora tematu. Założyłeś go w jakimś celu więc próbuje dopytać. Kto pyta nie błądzi.... Głupi temat założyłeś? Sam piszesz że cie to nie interesuje? Może lekarz wyjechał na wakacje i nie dał żadnego zastępstwa to się wyładowujesz na forum?? "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
Pytałem cie jako autora tematu. Założyłeś go w jakimś celu więc próbuje dopytać. Kto pyta nie błądzi....
Andrzejek widzę że masz poważny problem ze zrozumieniem tekstu, pytam o KOMOROWSKIEGO w temacie, to gdzie pisze że mnie interesuje np Kaczyński czy inny kandydat o których pytasz? Cel: Bronisław Komorowski. . Dzięki za lekarza, ale ja mam dobry wzrok i widzę o kogo pytałem i co jest tematem. Tak samo rozumiem o co chciałem zapytać, ale może Ty lepiej pogadaj ze swoim aby przypisał Ci mocniejsze leki bo te co masz obecnie chyba nie pomagają Ci. No chyba że to wina okularów. A co ty tak z tym Korwinem, że ma mi tłumaczyć?? Masz z tym jakiś problem? Nie mam, ale Ty jako jego zwolennik powinieneś wiedzieć co dwie głowy to nie jedna, stąd propozycja konsultacji z Korwinem jeśli sam nie możesz dojść do tego co powyżej. Będziesz mieć okazję bo przyjeżdża. Widziałem na mieście plakaty, w miejscu gdzie wisiały plakaty o Witoldzie Pileckim. Widać Korwin ważniejszy. |
|
|
|
|
Minister (Komorowski) blokował uruchomienie przetargów np. na opancerzony transporter kołowy, chociaż przemysł i wojsko silnie naciskały w tej sprawie.
Tymczasem nie mogliśmy się porozumieć, ponieważ ja chciałem produkować transporter na licencji w Polsce (producentami mogły być Bumar Łabędy i Huta Stalowa Wola), a Komorowski chciał go po prostu kupić za granicą. Minister blokował program „Loara” (zgłaszałem projekt skonstruowania w Polsce rakiety dla tego programu) i modernizację śmigłowców, wybór rakiety przeciwpancernej i nowych środków łączności. Jest też sprawa czołgu „Leopard”. Uzgodniłem z przedstawicielami przemysłu, że warunkiem pozyskania pewnej liczby tych czołgów z Niemiec będzie porozumienie naszych zakładów z niemieckimi i podjęcie produkcji polskiego czołgu, zmodernizowanego T-72, w oparciu o niemieckie technologie. Teraz jak słyszę mamy „leopardyzować” jednostki pancerne wprowadzając na uzbrojenie czołgi niemieckie, a nasze T-72 sprzedać. Aby to osiągnąć trzeba było jednak wyrzucić mnie i dyrektora departamentu Zaopatrywania Sił Zbrojnych. Żeby nie było wątpliwości nowym dyrektorem tego departamentu został mianowany przez Komorowskiego jego zaufany płk Nowak.(Po latach Nowak został oskarżony o korupcję, podpisywanie umów których nie powinien, przekraczanie uprawnień, nieprawidłowości przy zakupie KTO (Stalowa Wola się kłania) tak samo jak i jego siedmiu podwładnych) Minister (Komorowski) i jego doradcy uważali także, że najlepszą metodą uzbrojenia armii będzie zakup broni bezpośrednio za granicą. Zgłaszano do mnie pretensje, że popieram „niewydolny” polski przemysł. Moje starania o umieszczenie zamówień w polskich fabrykach były skutecznie blokowane. To dlatego nie udało się uratować radomskiego „Łucznika” i „Pronitu” z Pionek. Miesiącami czekałem na podpis ministra na planie dostaw, na decyzje w sprawie zakupów i zamówień. Byłem i jestem mocno krytykowany za realizowany w Stalowej Woli kontrakt na armato-haubicę 155 mm . Jeżeli koncepcja obecnego min. MON (Komorowski) będzie realizowana, to znikną wszystkie polskie zakłady przemysłu obronnego, a ich pracownicy pójdą na bruk. Romuald Szeremietiew (2001) c.d.n. PS Na Wikipedii w haśle Romuald Szeremietiew jest napisane toczyło się przeciw niemu postępowanie w sprawie korupcji oraz zarzutu przekroczenia uprawnień i działanie na szkodę interesu publicznego. Został uniewinniony. Na tej samej Wikipedii pod hasłem Gen Nowak nie ma słowa o takich samych zarzutach dla niego po latach. Jest ładnie zakończone iż przeszedł na emeryturę i czym został odznaczony. Szeremietiew został zdymisjonowany przez Komorowskiego, a na jego stanowisko został powołany zaufany Komorowskiego płk Nowak. Acha, ten zaufany człowiek przewodniczył komisji która wybrała KTO (odrzucając HSW). Dzięki temu mamy wspaniałego Rosomaka, zwanego "pancerną taksówką" na misjach. Jakoś kule dziurawią go jak sito. |
|
|
|
|
spot wyborczy ma być usprawiedliwieniem czy pokazaniem co może spotkać każdego kto stanie mu na drodze (więzienie w Białołęce)? Tak, to tu mogły trafić jego ofiary. dobrze wkleiłeś
|
|
|
|
|
CYTAT spot wyborczy ma być usprawiedliwieniem czy pokazaniem co może spotkać każdego kto stanie mu na drodze (więzienie w Białołęce)? Tak, to tu mogły trafić jego ofiary. dobrze wkleiłeś Obejrzałeś spot?? A może nie zrozumiałeś?? Niech ci Jarek wytłumaczy... "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
Nie obejrzałem, przeczytałem na tvn 24. I odniosłem się tylko do jednej kwestii która jest zawarta w tym spocie. No widzisz sam, że myślenie u Ciebie nie jest mocną stroną, nie trafiłeś sobie. Dlatego ja nie muszę się pytać :-) Koniecznie idź na spotkanie :-)
|
|