NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
1 2 »
Platforma odda nasz gaz za darmoche,
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 26 Maja 2010r. 09:04  
CYTAT

Kto znajdzie gaz w łupkach, ten na nim zarobi
Złoża gazu jak stragan z pietruszką

Firmy poszukujące gazu łupkowego będą mogły eksploatować jego złoża bez konieczności występowania o przyznanie koncesji wydobywczej. Taką możliwość przewiduje przyjęta przez komisję nadzwyczajną rządowa nowelizacja Prawa geologicznego i górniczego - dowiedział się "Nasz Dziennik". Będzie jedna koncesja - poszukiwawcza, a po niej prawo do wydobycia będzie inwestorowi przysługiwać bez przetargu. To znaczy, że cenę za eksploatację gazu podyktują nam koncerny mające technologie i większość koncesji - ostrzegają eksperci.

- Dotąd koncesje były dwustopniowe - na poszukiwanie i na wydobycie. Otrzymanie tej pierwszej nie gwarantowało, że firma, która znalazła i udokumentowała złoża, otrzyma prawo do ich eksploatacji. O tym przesądzał przetarg - mówi Przemysław Wipler, były dyrektor Departamentu Dywersyfikacji Dostaw Nośników Energii w Ministerstwie Gospodarki za rządów PiS. - W nowej ustawie ma się to zmienić. Proces koncesyjny będzie jednoetapowy: kto otrzyma koncesję poszukiwawczą, ma w kieszeni prawo wydobywania - podkreśla.
- Oznacza to, że firma, która otrzyma koncesję na poszukiwania, de facto dyktować będzie warunki eksploatacji bez konieczności udziału w przetargu na koncesję wydobywczą - wyjaśnia prof. Jan Szyszko, minister środowiska w rządzie PiS. - Opłaty eksploatacyjne są minimalne. Ustawę przygotowano w czasach, gdy nikt nie myślał o gazie z łupków - dodaje.
We wszystkich cywilizowanych krajach przetarg na koncesję wydobywczą jest sposobem na uzyskanie od inwestora najlepszych dla danego państwa warunków eksploatowania jego bogactw naturalnych. Inwestor znalazł gaz, wie, ile go jest, orientuje się, jakie będą koszty wydobycia i na jakie zyski może liczyć; wtedy przychodzi pora, by podzielił się z właścicielem złóż, tj. państwem i jego obywatelami. W koncesji ustala się m.in. obowiązek eksploatacji (aby inwestor nie zamroził złóż), wysokość i zasady indeksacji opłat za licencję i eksploatowany surowiec, czasokres eksploatacji, obowiązki związane z ochroną środowiska i likwidacją szkód, wysokość podatku od kopalin - dla podkreślenia, że cały czas pozostają one własnością narodową. Tylko kraje postkolonialne, rządzone przez skorumpowanych kacyków, oddają swoje złoża za darmo.
- Regułą jest, że firma prowadząca badania otrzymuje zwrot kosztów oraz premię za odkrycie i udokumentowanie złóż, ale żeby z góry dawać jej prawo eksploatacji - to za wiele. Jeśli obiecuje się przed wbiciem wiertła - trzeba obiecywać bardzo dużo, a potem nie można już tego zmienić - mówi Wipler. - A tu nie chodzi o pietruszkę, ale o naprawdę "dużą forsę" - dodaje.
Jeśli urzędnicy oddadzą prawo do eksploatacji zbyt tanio - późniejsza zmiana warunków nie wchodzi w grę, ponieważ zagranicznych inwestorów chronią konwencje dwustronne o wzajemnej ochronie inwestycji (tzw. umowy BIT). Wymówienie koncesji, podniesienie opłat lub podatków czy jakiekolwiek pogorszenie warunków traktowane będzie, w myśl prawa międzynarodowego, jako "wywłaszczenie" i narazi budżet państwa na niewyobrażalne kwoty odszkodowań przed międzynarodowymi trybunałami arbitrażowymi BIT. Przypomnijmy kilkudziesięciomiliardowe odszkodowanie, jakiego - właśnie na podstawie umowy BIT - domagała się od Polski holenderska spółka Eureko za rzekome "wywłaszczenie" z inwestycji w PZU.
- Po 1989 r. Polska nie zbudowała efektywnego systemu nadzoru właścicielskiego nad zasobami naturalnymi - twierdzi Wipler. Przeniesienie nadzoru z Ministerstwa Skarbu Państwa do Ministerstwa Środowiska za czasów koalicji Unii Wolności - Akcji Wyborczej "Solidarność" wcale nie poprawiło sytuacji.
- Prawo geologiczne i górnicze w tym kształcie w ogóle nie zabezpiecza polskich interesów związanych z eksploatacją złóż. Można wręcz odnieść wrażenie, że państwo wycofuje się z kontrolowania narodowych zasobów, jakby nie istniały - podkreśla prof. Szyszko. Przypomina jednocześnie, że za rządów PiS przygotowany został projekt ustawy Prawo geologiczne i górnicze oraz ustawa o służbie geologicznej, swego rodzaju "geologicznej policji", ale rząd PO - PSL z nich zrezygnował.
Nowe Prawo geologiczne i górnicze wprowadza ułatwienia dla inwestorów - upraszcza procedury, znosi obowiązki, gwarantuje prawa, marginalnie zaś traktuje podstawowe prawo właściciela kopalin, Skarbu Państwa, do czerpania godziwych korzyści ze złóż. Wkrótce wystarczy podpis urzędnika, by na dziesiątki lat pozbawić państwo pożytków z własnych zasobów naturalnych. To kolejny świadomy krok do przekazania faktycznej własności kopalin w ręce inwestorów - pierwszy miał miejsce w początkach transformacji, gdy wbrew protestom świata nauki usunięto z Konstytucji pojęcie "ogólnonarodowej własności zasobów naturalnych". Wniosek o odrzucenie ustawy w pierwszym czytaniu przepadł w głosowaniu w Sejmie.

Zmiana gazowej mapy
Zasoby gazu łupkowego w naszym kraju szacowane są na co najmniej 1,4 bln m sześc., a nawet do 3 bln m sześciennych. Ile go rzeczywiście kryją ilaste skały - dowiemy się, gdy koncesjonariusze zakończą badania.
Resort środowiska wydał już ok. 60 koncesji na poszukiwania gazu łupkowego. Na "pola gazowe" ciągnące się od Pomorza ku Podkarpaciu i w okolicy Wrocławia ruszyły amerykańskie koncerny, wśród nich potentat na amerykańskim rynku shale gas - Exxon Mobil, który kilka lat temu nabył za grube miliardy dolarów firmę mającą licencję na technologię pozyskiwania gazu z łupków. - Dzięki tej innowacyjnej metodzie gaz łupkowy pokrywa dziś 30 proc. zapotrzebowania amerykańskiego rynku, a terminale LNG (gazu skroplonego) na wschodnim wybrzeżu stoją puste - zauważa Przemysław Wipler. Po co transportować gaz tysiące mil, gdy można go mieć na miejscu?
Stany Zjednoczone z importera gazu stały się krajem samowystarczalnym, a w perspektywie chcą zostać eksporterem. Eksperci szacują, że wkrótce gaz ze źródeł niekonwencjonalnych zaspokoi 60 proc. zapotrzebowania tamtejszego rynku. Amerykański shale gas zachwiał rynkiem energii i planami największych potentatów gazowych, przede wszystkim Gazpromu. Przedstawiciele rosyjskiej spółki przyznają, że wzrost wydobycia gazu z niekonwencjonalnych złóż w USA zagraża jego strategicznym projektom zagospodarowania złoża Sztokman na Morzu Barentsa, które miało dostarczać gaz na rynek amerykański i kanadyjski. Z kolei uruchomienie polskich złóż grozi tym, że nierentowna może się okazać także budowa Gazociągu Północnego na dnie Bałtyku. Gaz rosyjski będzie po prostu za drogi. Już obecnie gaz rosyjski z kontraktów długoterminowych przegrywa z oferowanym na światowych rynkach. Z rocznego raportu Gazpromu wynika, że w ubiegłym roku eksport rosyjskiego gazu zmniejszył się o 11,4 proc., a wpływy z eksportu spadły o ponad 20 mld USD.

Kto na tym zarobi?
Koncesje na poszukiwanie gazu łupkowego w Polsce zgarnęły głównie firmy amerykańskie. Prócz Exxon Mobil na pola ruszyli tacy giganci, jak Chevton, ConocoPhillips, Maraton Oil Corp. Są wśród koncesjonariuszy także mniejsze firmy zagraniczne - Aurelian, BNK Petroleum, San Carlo, LNG Energy, 3 Legs, które wchodzą w kooperację z pierwszą czwórką. O współpracy z Amerykanami myśli też nasze PGNiG, który posiada 11 koncesji poszukiwawczych (nie tych najlepszych, bo zaspało), i rozważa wystąpienie o dalsze. O siedem koncesji wystąpił też PKN Orlen. Jeśli wszystko pójdzie dobrze - wydobycie gazu łupkowego rozpocznie się od 2020 roku.
Z analizy opublikowanej przez "The Economist" wynika, że rząd polski przyznaje licencje po stawkach wielokrotnie niższych niż na świecie. W rezultacie otrzymamy tytułem opłaty licencyjnej najwyżej 1 procent wartości przychodów z wydobycia gazu, podczas gdy w USA stawka ta wynosi 20 procent.
Małgorzata Goss

"Naród, który zabija(abortuje)własne dzieci, jest narodem bez przyszłości
Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 26 Maja 2010r. 09:04  

"Naród, który zabija(abortuje)własne dzieci, jest narodem bez przyszłości
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Maja 2010r. 09:14  
Jeszcze tego gazu nie mamy. Już mieliśmy być potentatem metanu i wyszła kupa. A co do pani Małgorzaty Goss to zdarza się jej pisać nie prawdę więc ja bym tak nie brał jej na serio:-)))

"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Maja 2010r. 10:55  
Za komuny był taki dowcip o współpracy gospodarczej pomiędzy PRL a ZSRR. Polegała ona na tym, że my dawaliśmy im węgiel, a oni brali od nas zboże. To był dowcip.
A dziś, nowy "przyjaciel" robi to w praktyce. A my dalej się z tego cieszymy.
http://www.wiado(...)155.html

Ukraina wydzierżawiła Rosji ziemię na Krymie za 30% obniżkę cen gazu. Co my mamy ze współpracy z USA? Jakie korzyści?

PZPR przy obecnej PO to jak uniwersytet obok przedszkola. A miało być tak pięknie.....
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Maja 2010r. 11:49  
same korzyści:
1) Lubią i szanują nas w europie za Irak
2) Mamy bardzo dobre kontakty i tanie paliwo z Iraku
3) Prowadzimy wojnę w Afganistanie i zarabiamy na tym
3) Najlepsze samoloty F - ileś tam
4) Bardzo nowoczesne samochody Hummer
5) Możliwość jako przedostatni w europie ubiegania się o wizy
6) Świetne stosunki handlowe z Rosją
7) ŻOŁNIERZY OBCEGO KRAJU NA NASZEJ ZIEMI KTÓRZY NIE PODLEGAJĄ POLSKIEMU PRAWU ...... mlotek
8) Rząd Stanów Zjednoczonych przekaże Polskiemu Czerwonemu Krzyżowi 50 tysięcy dolarów na rzecz natychmiastowej pomocy związanej z powodzią i zniszczeniami.....:szok: "Naród i Rząd Stanów Zjednoczonych pragną wyrazić mocne wsparcie dla polskich przyjaciół w tych trudnych dniach" - czytamy w komunikacie wydanym przez Konsulat Generalny USA w Krakowie.

Ataki rasistowskie są częścią życia w wielkim mieście.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Maja 2010r. 12:34  
Ale nasza policja jest za to skuteczna i za nasze pieniądze z podatków ściga groźnych przestępców, szkodzących biednym koncernom wielkiego brata.

Polskie organa ścigania coraz skuteczniej zwalczają naruszenia praw własności intelektualnej - tak wynika z raportu Biura Przedstawiciela Handlu USA. Szef Biura, Ambasador Ron Kirk, zdecydował też o usunięciu naszego kraju z listy państw monitorowanych pod kątem naruszeń tych praw.

Raport z USA

Specjalny raport został przesłany do Ambasady RP w Waszyngtonie. Doceniono w nim polskie organa ścigania za walkę z piractwem. Szef tej instytucji, ambasador Ron Kirk zdecydował o usunięciu Polski z tzw. Watch List - listy państw monitorowanych pod kątem piractwa. Z listy usunięto też Węgry i Czechy, a wciąż pozostają na niej np. Kanada, Hiszpania czy Włochy.

Czy to oznacza, że teraz w Polsce będą mogły spaść ceny płyt z filmami i muzyką? Wątpliwe.

http://techn(...)ie_.html

PZPR przy obecnej PO to jak uniwersytet obok przedszkola. A miało być tak pięknie.....
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Maja 2010r. 12:42  
wyborco PO , mam pytanie i proszę o szczerą odpowiedź : czy można ściągać od kogoś na egzaminach ? I NIE MA TU CZEGOŚ PO ŚRODKU .Tak samo to się ma do praw autorskich. Kradzież będzie zawsze kradzieżą .

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Maja 2010r. 12:47  
Można, bo program jest tak przeładowany w niepotrzebne przedmioty, że trzeba sobie ułatwiać.
Prawa autorskie trzeba zmienić, by twórca RAZ dostał wynagrodzenie za swoją pracę, a nie ciągle dostawał, jak jest teraz. Rozwiązaniem mógłby być jakiś rodzaj światowego abonamentu internetowego, z którego wynagradzano by twórcę jednokrotnie, w zależności od wartości dzieła. Piekarz jak upiecze bochenek chleba to zarobi za 1 sztukę i nie pobiera haraczu od kopii tego wypieku. Nikt mu nie płaci prowizji za to, że ktoś upiecze taki sam chleb, wzorując się na jego produkcie. Mam nadzieję, że dojdą do głosu takie siły, jak Partia Piratów w Europarlamencie i w końcu skończy się wszechwładza koncernów lobbujących o takie a nie inne przepisy.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Maja 2010r. 13:32  
Wyborco, ty teraz na poważnie?? Mam nadzieje że jest to jakaś zaczepka albo zwykły żart:-))

"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Maja 2010r. 13:35  
CYTAT
Można, bo program jest tak przeładowany w niepotrzebne przedmioty, że trzeba sobie ułatwiać.
Prawa autorskie trzeba zmienić, by twórca RAZ dostał wynagrodzenie za swoją pracę, a nie ciągle dostawał, jak jest teraz. Rozwiązaniem mógłby być jakiś rodzaj światowego abonamentu internetowego, z którego wynagradzano by twórcę jednokrotnie, w zależności od wartości dzieła. Piekarz jak upiecze bochenek chleba to zarobi za 1 sztukę i nie pobiera haraczu od kopii tego wypieku. Nikt mu nie płaci prowizji za to, że ktoś upiecze taki sam chleb, wzorując się na jego produkcie. Mam nadzieję, że dojdą do głosu takie siły, jak Partia Piratów w Europarlamencie i w końcu skończy się wszechwładza koncernów lobbujących o takie a nie inne przepisy.

Takie ułatwianie to jest oszustwo , piekarz zarabia na każdej sztuce... jeśli ktoś ukradnie przepis na JEGO chleb to jest złodziejem. Zbyt ogólne przykłady nie pokażą skali problemu i naprawdę rozumiem że nie można opatentować koła do samochodu ale wzór bieżnika jak najbardziej. Mam nadzieję że się ze mną drażnisz good

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Maja 2010r. 14:15  
Na poważnie. Widzicie, macie tak ukształtowany światopogląd, że wam się to w głowie nie mieści i koncerny na was dzięki temu żerują. Płaćcie dalej bogatym koncernom haracze, bo tak trzeba i pracujcie za 1000zł miesięcznie. Dopóki nie zmieni się świadomość społeczna to zawsze będzie źle w tym kraju.
bobi, jest złodziejem, bo takie prawo ustanowiono pod naciskiem koncernów. W rzeczywistości nie jest to wszystko takie proste. Od nas zależy jakie siły wybierzemy. Te siły mogą uchwalić takie prawo, jakie dla nas, zwykłych ludzi będzie korzystniejsze, a nie dla bogatych koncernów. Przez patenty cały świat się wolno rozwija, bo trzeba płacić haracze, które są nieraz bardzo wysokie. To od nas, wyborców, zależy w jakim systemie chcemy żyć.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Maja 2010r. 15:04  
W takim gdzie własność jest szanowana. Nie podoba mi się że przyjdzie jakiś byczek , głowę mi urwie i powie : Teraz to moje!
Mi się należy ! Patent chroni przed bandytami takimi jak Edison ( ten od żarówki )Jaką masz motywację do myślenia ? Najłatwiej powiedzieć ZŁE PRAWO ,ZŁY SYSTEM , Okradają nas ! , a z czego ? Przecież to nie jest twoje Ty chcesz tylko to wykorzystać nie dając nic w zamian , nie ma czegoś takiego jak dobro ogółu bo to jest śmierć dla jednostki.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Maja 2010r. 15:57  
Wyborco, to co proponujesz to nie prawo tylko bezprawie. Zastanawiam się tylko czy zdajesz sobie z tego sprawę.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Maja 2010r. 23:43  
Ja proponuję zdrowy rozsądek. Teraz mamy paranoję. Przestępstwem też jest posiadanie 1 grama marihuany, a wódę można chlać litrami. Wykroczeniem w wielu miejscach jest jechać ponad 50km/h, gdzie spokojnie można pędzić 100 km/h.
Nie popadajmy w skrajności. Nikt nikogo nie chce okradać, ale ciągłe bogacenie się na tym samym utworze jest okradaniem ludności. Trzeba wszędzie zachować zdrowy rozsądek. Dlatego abonament byłby super rozwiązaniem. Zresztą, chyba nawet Kazik Staszewski proponował coś takiego.
bobi, nie zapominaj, że ta jednostka żyje w społeczeństwie. To system naczyń połączonych. Komuna to były prawa tylko dla kolektywu, jednostka się mało liczyła. A dziś Ty i Tobie podobni chcieliby dać nieograniczone prawa dla jednostki kosztem ogółu. Ja proponuję coś pośrodku.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Maja 2010r. 11:45  
Wg. ciebie wszyscy artyści niezależnie od popularności powinni zarabiać tyle samo?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Maja 2010r. 11:58  
Żeby jeszcze w obecnym systemie zarabiali artyści to by dobrze było. Zarabiają koncerny wytwórcze.
Nie pytaj mnie o szczegóły techniczne rozliczeń, bo ja się tym nie zajmuję. Ja proponuję rozwiązania systemowe. Szczegóły można ustalić różnymi metodami np. ilość pobrań itd. i proporcjonalnie wynagrodzić pieniędzmi z abonamentu.
Obecny system jest bez wątpienia zły. Żeby była jasność. Cały czas chodzi o korzystanie z rzeczy objętych prawami autorskimi do celów edukacyjnych i prywatnych. Jeśli ktoś chce komercyjnie zarabiać na czyjejś twórczości to wtedy musi płacić. To logiczne. Obecnie mamy martwe prawo, a policja, za nasze podatki, powinna pilnować porządku na ulicach, a nie od czasu do czasu robić pokazówki i naloty na punkty xero (ostatnio Rzeszów) czy domy, akademiki internautów. Na nowe rozwiązania systemowe nie pozwalają właśnie te bogate koncerny, które chcą zarabiać jeszcze więcej i mają silny lobbing. Dziwię się ludziom, którzy tak naiwnie popierają obecny system. Natura niewolnika, masochizm?

A tutaj przykład kolejnej paranoi prawnej
http://www.dzien(...)16266681

Przepisy sobie, a życie codzienne sobie. I tak mniej więcej wygląda nasze prawo na codzień praktycznie we wszystkich dziedzinach życia.

Na forum pod tymi busami jest ciekawy wpis internauty:

W jakim ja kraju żyję? Mamy duże bezrobocie, w PUP namawiają mnie, bym założył firmę. Myślę sobie - co mi tam i zakładam - firmę busiarską. Składam papiery do Urzędu Marszałkowskiego by wydali mi koncesję, ustalili rozkłady jazdy. OK - wszystko mam i zaczynam działać.
Jeszcze dobrze nie przekręciłem klucza w swoim biurze w PIERWSZY dzień działalności - już mam przynajmniej 5 kontroli. Kontroluje mnie ZUS, PUP, Urząd Skarbowy. ITD i Urząd Marszałkowski i wiele innych, które wcześniej namawiały mnie do tego bym na siebie zarobił. Sprawdzają czy ja przypadkiem nie jestem PRZESTĘPCĄ!!!
Polska to dziki kraj - jak powiedział jeden z polityków, a prawda ta zabolała wielu pseudopolityków.

To, że w lubelskim urzędzie marszałkowskim mamy burdel - nie od dziś wiadomo. A kto za ten burdel zapłaci?? Oczywiście przewoźnicy, którzy są szczuci przez nasyłanie ITD, bo jakiś bałwan urzędas z UM nie potrafił ustalić porządnie rozkładu jazdy.

Pani Stasiu od Cottbusa - wierzę w Pana i wiem, że prawo przewozowe zna pan lepiej od tych pojebów urzędasów, zresztą udawania Pan to im na każdym kroku a wynikiem braku kompetencji w ich przypadku w stosunku do zajmowanych stołków jest to, że Pańska firma jest na cenzurowanym.

Trzymaj się Panie Stasiu i nie daj ograć tej bandzie jełopów z UM i ITD

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Maja 2010r. 12:43  
Pisaliśmy o prawie autorskim. Ale niestety ty jak nie masz argumentów to wstawiasz inny temat.
A co do tych busów. To ITD ma prawo kontrolować autobusy i busy. Dobrze że kontrolują czas pracy kierowców i stan techniczny pojazdów. Widząc jak zmieniła się (na lepsze) podróż po polskich drogach po powołaniu do życia ITD popieram ich robotę.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Maja 2010r. 12:46  
Nie umiesz czytać? Ja już swoje argumenty o tym prawie przedstawiłem. Możesz się z nimi nie zgadzać, ale w demokracji wygrywa ten, kto bardziej przekona do swoich argumentów wyborców. Jak myślisz? Który wariant ludzie by wybrali?
A z busami, znowu nie na temat. Przeczytaj dokładnie artykuł i się wypowiedz.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Maja 2010r. 12:47  
Zapominasz o prawie międzynarodowym i konwencjach które nasz kraj podpisał. Ale to typowe dla ciebie:-))).

Czytałem i dziwi mnie że dla bezpieczeństwa (żeby busy nie przekraczały dopuszczalnej prędkości) ktoś ustala rozkład jazdy 11 z 12 firm to akceptuje, a jeden przewoźnik jest innego zdania (on wie lepiej) i jeździ po swojemu. Nawet jak wie że jest nagrywany i cały przejazd jest kontrolowany nie potrafi jechać zgodnie z przepisami. Paranoja.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Maja 2010r. 12:49  
Jesteśmy państwem niepodległym czy nie jesteśmy? Konwencje można wypowiadać. Ale wskaż mi którąś z konwencji, która zabraniałby stosować moje propozycje. Zresztą, nie tylko moje, bo już była o tym mowa.

A kto wcześniejszy rozkład zatwierdził? Krasnoludki?
Proponowałbym również sprawdzić te pozostałe firmy przewozowe, czy jeżdżą zgodnie z rozkładem.
Przepisy sobie a życie sobie. Popieranie nieżyciowych przepisów, a praktyka codzienna pokazująca zupełnie co innego jest co najmniej dziwne.
Nie można być legalistą w systemie, który jest chory. I każdy z nas łamie przepisy. Różne przepisy. Nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Tkwienie w tym stanie i zakrzyczanie każdej próby zmiany tego, uważam za niedorzeczne.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Maja 2010r. 12:58  
Wyjaśnijcie mi jaka jest róznica miedzy amerykanskim wojskiem a razieckim stacjonującym w Polsce? Ten kraj staje sie powli polskojęzyczną kolonią

Pytam się rudy gdzie te cuda?
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Maja 2010r. 13:00  
Jesteśmy państwem niepodległym. Prawo autorskie zabrania stosowania takich praktyk.
Po za tym pomyśl trochę. Piszesz że to robota koncernów. A kto wydaje kasę na promocję artystów??
W twojego pomysłu musiała by powstać kolejna instytucja która by rozdzielała ten abonament i kolejna do kontroli internetu żeby sprawdzać ilość pobrań.

Niedorzeczne to są twoje argumenty, ale cóż pisać każdy może:-)

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Maja 2010r. 13:01  
CYTAT
Wyjaśnijcie mi jaka jest róznica miedzy amerykanskim wojskiem a razieckim stacjonującym w Polsce? Ten kraj staje sie powli polskojęzyczną kolonią

Nie ma różnicy.

CYTAT
Jesteśmy państwem niepodległym. Prawo autorskie zabrania stosowania takich praktyk.
Po za tym pomyśl trochę. Piszesz że to robota koncernów. A kto wydaje kasę na promocję artystów??
W twojego pomysłu musiała by powstać kolejna instytucja która by rozdzielała ten abonament i kolejna do kontroli internetu żeby sprawdzać ilość pobrań.

No tak, w takim razie lepiej tkwić w dzisiejszym obłudnym stanie prawnym i udawać, że jest ok. A piractwo rozwija się w najlepsze. smiech2
Dopisz, prawo autorskie napisane pod naciskiem lobby koncernów. Szukamy takich sił, aby napisać prawo dla ludzi a nie dla koncernów.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Maja 2010r. 13:04  
Pieprzysz jak potłuczony. Policja ściga piratów i ma sukcesy. Dziś idąc do sklepu po płytę ulubionego wykonawcy mam pewność że jest to oryginał. A w latach 90 nie było szans nawet na zakup oryginału:-)))

CYTAT
Szukamy takich sił, aby napisać prawo dla ludzi a nie dla koncernów.

Tylko zapomniałeś że ci artyści twórcy też są ludźmi i nie mają obowiązku dzielić się swoją pracą za darmo...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Maja 2010r. 13:06  
CYTAT
Pieprzysz jak potłuczony. Policja ściga piratów i ma sukcesy. Dziś idąc do sklepu po płytę ulubionego wykonawcy mam pewność że jest to oryginał. A w latach 90 nie było szans nawet na zakup oryginału:-)))

Ile płacą za pisanie takich bzdur? Jak można się tak ośmieszać i być takim naiwnym? Prawie wszystkie nagrania i filmy dostępne są za free w sieci. I to są sukcesy smiech2smiech2smiech2smiech2
Lepiej nie zalegalizować tego stanu rzeczy abonamentem i udawać, że się walczy z piractwem, likwidując kilka stoisk z płytami CD na bazarze lub robić naloty, które są kropelką w oceanie zjawiska. W latach 90tych nie było Internetu.

CYTAT
W latach 90 chyba ty nie miałeś internetu. Ja już miałem pod koniec lat 90...

I co jeszcze miałeś? Pochwal się zabawkami, a potem idź pojeździć na rowerku, bo słońce wychodzi.

CYTAT
Tylko zapomniałeś że ci artyści twórcy też są ludźmi i nie mają obowiązku dzielić się swoją pracą za darmo...

Wynagrodzenie z abonamentu to jest za darmo. Można i tak. Dziś w świetle wspaniałego i skutecznego prawa autorskiego, ci artyści nie mają wyjścia i dzielą się za darmo. Czy tego chcą czy nie. Dziś piractwo nie występuje, tak jak nie występuje handel narkotykami i prostytucja.

CYTAT

Zapomniałeś, co pisałeś w tematach o planach powołania instytucji monitorującej ruch w sieci pod płaszczykiem zwalczania hazardu i pedofilii? Tamta instytucja była cool. A ta jest be. Tą instytucją byliby administratorzy stron, którzy mieliby ustawowy obowiązek informowania o pobraniach ilościowo do rozliczenia. Skończyłem dyskusję z klakierem, bo ona nie ma sensu, gdyż gdyby podobny pomysł zgłosiła PO, to klakier piałby z zachwytu. W tym i każdym innym temacie.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Maja 2010r. 13:10  
Sam powiedz ile ci płacą za takie pieprzenie?goodgoodgood

W latach 90 chyba ty nie miałeś internetu. Ja już miałem pod koniec lat 90...scianasciana

Prywatna wiadomość 

1 2 »

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »