NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
Nisko - Jak oceniasz burmistrza Juliana Ozimka?,
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 28 Lis 2008r. 06:21  
Julian Ozimek burmistrz czy Jaś Fasola ??

Ja stawiam na Jasia Fasolę - niezdara

Największa tragedia Niska

Wydanie z 28 listopada
czytelnicy Echa Dnia oraz internauci zadawali pytania swoim prezydentom w Tarnobrzegu, Stalowej Woli i Mielcu oraz burmistrzowi Niska. Teraz przyszedł czas konfrontacji. Jako pierwszy odpowiada na pytania naszych czytelników burmistrz Niska.

Sławomir Czwal: * Jakie inwestycje udało się dofinansować środkami Unii Europejskiej?
Julian Ozimek: - Wiadomo, że przez okres ostatnich dwóch lat żadna inwestycja ze środków unijnych nie została uruchomiona. Uruchomienie programów nastąpiło w tym roku i to w dodatku pod jego koniec. Owszem część gmin realizuje zadania unijne, ale to jest błędne pojęcie. Są to środki z poprzednich 5, 6 lat. Mamy część wniosków złożonych i mamy świadomość, że pieniędzy dla wszystkich nie wystarczy. Udało się nam pozyskać cześć środków pozabudżetowych. Choć kilka osób wyśmiewa budowę boisk sportowych, to pytam, czemu wcześniej nikt tego nie zrobił. Są to też niemałe pieniądze. Otrzymaliśmy również pieniądze na docieplenie i zmianę elewacji w Zespole Szkół w Zarzeczu oraz na zagospodarowanie terenu przed Gimnazjum numer 1 w Nisku.

* Ostatnio pojawiły się informacje, że wiosek na zwodociągowanie osiedla Podwolina otrzymał najmniej punktów ze wszystkich złożonych wniosków.- Najwięcej punktów można było dostać za powiązanie budowy nowej sieci wodociągowej z wymianą starej oraz z modernizacją stacji uzdatniania wody. My złożyliśmy wniosek na budowę nowego wodociągu i stąd niska punktacja. Wniosek będzie zmieniony i złożony do drugiej edycji.

* Nieskuteczna próba reorganizacji szkół. Czy będą kolejne?
- Nie będę podejmował do końca kadencji reorganizacji szkół. Całą winą obciążam kuratora. Nie miał prawa tego oprotestować, gdyż nie likwidowaliśmy szkół, tylko ograniczaliśmy liczę oddziałów. Oprócz negatywnej opinii kuratora, nałożył się protest społeczny. Uznałem, że nie ma sensu walczyć ze społeczeństwem i nie odwoływaliśmy się do ministerstwa. Walka ciągnęłaby się przez kolejne dwa lata.

* Padł też zarzut, że dwa lata pańskiej kadencji to lata nieróbstwa.- Zapraszam tego pana na moje miejsce. Trzeba być ślepym i głuchym, aby nie zauważyć zmian. Wystarczy przejść się po mieście i gminie. Odpowiedź sama przyjdzie.

* Czytelnicy zarzucają również brak konkretów w sprawie remontu kanału sanitarnego pod ulicą Kościuszki.- Jest to kolejna bzdura. Jeśli ktoś nie ma pojęcia o procesie przygotowania dokumentacji i zabezpieczeniu środków, może tak myśleć. Kiedy przyszedłem do urzędu, nie było nic, oprócz ekspertyz. Teraz jesteśmy na etapie podjętej decyzji, że remont w przyszłym roku wchodzi do realizacji. Z tym wiąże się wydatkowanie ogromnych pieniędzy. Przecież 16 milionów moglibyśmy wydać na drogi, chodniki i wodociągi, ale tu trzeba myśleć strategicznie. Kanał sanitarny pod ulicą Kościuszki zagraża życiu ludzi. Z rozpoczęciem tej inwestycji trzeba mieć świadomość, że będziemy mniej budować i remontować. Czasami dochodzimy też do absurdu, że budujemy wodociąg czy sieci kanalizacyjne, a mieszkańcy nie chcą się przyłączać.

* Podobno ciężko jest pana spotkać w urzędzie...- Jest to prawdą. Dużo jestem w terenie. W biurze niczego nie wysiedzę, ale we wtorki staram się być, a jeśli jestem w innych dniach, to wówczas również przyjmuję mieszkańców. Moja nieobecność w biurze wiąże się również z tym, że staram się być na każdej inwestycji oraz tam, gdzie są pieniądze.

* Pada również zarzut do doboru kadr. Jeden z internautów twierdzi, że wybór Teresy Sułkowskiej na zastępcę nie był najlepszy.
- Nie widzę nikogo lepszego na to stanowisko. Dotychczasową jej działalność oceniam bardzo dobrze. Jest osobą zaangażowaną w każde zagadnienie. Podkreślę jeszcze raz - jej działalność oceniam bardzo wysoko i na tę chwilę zdania nie zmienię.

* W trakcie kampanii twierdził pan, że praca urzędu powinna inaczej wyglądać.
- Część kadry odeszło. Teraz w większości są to młodzi ludzie. Mają prawo popełniać błędy. Oceniam ich jako dobry narybek. Od czasu do czasu widzę ich potknięcia. Wszyscy praktycznie mają wyższe wykształcenie. Za parę lat będą profesjonalistami.

* Co z chodnikiem w Wolinie?- Jestem po rozmowach z drogowcami. Jeśli uda się Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad wpisać tę inwestycję do swojego budżetu, to w przyszłym roku ruszymy z tą długo oczekiwaną budową. Oczywiście będzie współfinansowana również z budżetu gminy.

* Czego nie udało się dokonać i jakie są plany na następne dwa lata?
- Problemów w mieście jest dużo. Kłopot w tym, że potrzeby nałożyły się na jeden czas, nastąpiło spiętrzenie się spraw kanalizacyjnych oraz problemów ze stacją uzdatniania wody. Kilka milionów złotych będzie też kosztowała rekultywacja wysypiska śmieci. Mogę stwierdzić, że inwestycje warte kilkanaście milionów złotych nigdy w historii gminy nie były planowane. Oczywiście część środków będzie pochodziła z kredytu i jak to zrealizujemy, to mogę odejść. Liczyłem, że wcześniej uda nam się rozpocząć remont kolektora pod ulicą Kościuszki. Cóż, weszły nowe przepisy i procedura wydłużyła się o siedem miesięcy. W przypadku wysypiska śmieci świadomie przeciągaliśmy rekultywację, bo nie mieliśmy skąd pozyskać tak olbrzymiej ilości ziemi. Prawdopodobnie zostanie dofinansowana budowa zbiornika retencyjnego na Podwolinie, więc ziemia będzie przewożona na rekultywację wysypiska i uformowanie czaszy. Gmina zaoszczędzi na tym sporo pieniędzy.

* Jak układa się współpraca z Rada Miejską?- Pokątnie stawiane są zarzuty, że współpracuje z radnymi Prawa i Sprawiedliwości, a z innymi nie współpracuję. Staram się rozmawiać i dyskutować z każdym, bez względu na to, w jakiej jest organizacji. Generalnie Nisko ma mądrą radę. Cieszę się, że na linii burmistrz - rada nie ma wojny i jest normalna praca.

* A jak współpraca ze starostą?- Miłości między nami to nie ma, ale dotrzymuję słowa. Uważam, że w ostatnim czasie współpraca radykalnie poprawiła się. Na jak długo, tego nie wiem. Uzgodniliśmy sprawę zajęcia pasa drogowego ulicy Kościuszki. W przyszłym roku planujemy wsparcie powiatu na kwotę około 500 tysięcy złotych. Współfinansować będziemy budowę chodnika przy ulicy Długiej oraz położenie nakładki asfaltowej na ulicy Sopockiej. Plusem jest także wspólna budowa ulicy Nowej. Udało się to zrobić.

- Czy dofinansuje pan budowę pomnika Chrystusa Króla z gminnych pieniędzy?
- Na razie nie została zapłacona żadna złotówka na budowę pomnika z gminnej kasy.

* Kiedy będzie koniec remontu na ulicy Sandomierskiej?- Jak zapowiada Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad, powinno to nastąpić do końca tego roku.

* Następny czytelnik pyta, kiedy będzie nowa obwodnica oraz nowa droga S-19?
- Jestem zadowolony z porozumienia podpisanego przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad, prezydenta Stalowej Woli oraz burmistrz Niska. Z przyjętych założeń wynika, że wejście w teren powinno nastąpić w 2010 roku. W mojej ocenie prace dokumentacyjne są zadowalające. Zarówno budowa obwodnicy Niska i Stalowej Woli oraz drogi krajowej S-19 bardzo się zazębiają. Jeśli chodzi o budowę drogi krajowej S-19, to projektanci i inwestorzy mówią o rozpoczęciu budowy w roku 2013.

* Chciałby pan coś dodać na zakończenie?- Grupa pięciu czy ośmiu osób, wypisująca bzdury w Internecie, nie jest dla mnie autorytetem. Patrzą jedynie, jak wsadzić szpilę. Wiem, kto to jest i źródło jest mi znane. Cieszę się, że choć te głosy idą w świat, to jednak większość mieszkańców pozytywnie ocenia dotychczasową moją działalność.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Lis 2008r. 06:21  

~~Gunio
ff
Wysłany: 28 Lis 2008r. 06:33  

W Nisku nic się konkretnego nie dzieje . Ponadto Ozimek tłumaczy się dość mętnie szczególnie z pozyskiwania środków Unijnych i tu jest jego wielka porażka ,nieudolni urzędnicy nie potrafią zrobić dobrych wniosków i pozyskać środki z Unii. Ale jak taki człowiek, który powinien być na rencie lub emeryturze może mieć pomysły na rządzenie. Tu trzeba chłopa z „jajami” Po za tym atakuje internautów że próbują mu wbić szpile. A tu maja racje Nisko zasługuje na lepszego Burmistrza. Ocenia burmistrza 1 !!

~~observer
ff
Wysłany: 28 Lis 2008r. 08:26  
Ponieważ burmistrz Ozimek, to co widać, czyta fora internetowe, to za pewnie przeczyta i to. Panie Ozimek proszę pamiętać, że internauci to nie pijaki i degeneraty, to też wyborcy i mają prawo w ten sposób (w granicach prawa) krytykować rządzących, na wysokich szczeblach jak i zarówno na tych niższych samorządowych. Znamy przykład z niedalekiej historii jak Jarosław Kaczyński obrażał internautów i dobrze na tym nie wyszedł. A podawanie wyborców, którzy kożystają z internetu do prokuratury to duży MINUS dla władzy, która chciała by tylko pochwał za to że nic nie robi co było by zauważalne dla szarego mieszkańca, aby poprawić jego byt w swoim mieście, w którym mieszka i płaci podatki.

~~mieszkaniec
ff
Wysłany: 28 Lis 2008r. 20:49  
Ostatnia wypowiedź mnie zaintrygowała.Jestem pewnie jednym z tych ośmiu którzy śmieli krytykować władzę ale gdybym jako interesant przyszedł do magistratu a Pan jako urzędnik dałby mi do zrozumienia ,że wie z kim rozmawia.A wpłynęłoby to na załatwienie mojej sprawy niekorzystnie to tego który ujawnił moje dane i tego który to wykorzystał czeka wiele niemiłych rzeczy.
Powyższe przytaczanie załatwionych inwestycji w mieście to zwykły śmiech na sali.W newralgicznych punktach miasta jakoś nie widać żadnych inwestycji a remont drogi przecinającej miasto to
chyba zasługa GDDP.
Woda , woda i jeszcze raz woda do picia dla mieszkańców Niska to powinien być priorytet.
Kanalizacja z prawdziwego zdarzenia.
Ulice na obwodnicy, Tysiąclecia, Kolejowa, Rzeszowska-w końcu odnowione i skanalizowane.
Dworzec kolejowy i autobusowy a nie te baraki które straszą.
Miejsca parkingowe bo ich brakuje najbardziej.
To co przytoczyłem to tylko wierzchołek góry lodowej ale na to pewnie Panu kadencji braknie a na następną się chyba nie zanosi.
Może ktoś inny ogłosi to jako swój program i może się na tym nie wyłoży.

~~bobo
ff
Wysłany: 28 Lis 2008r. 21:20  
Julek jest oki, choć komuch, naprzeciwko komuchów z PiS prezetuje się korzystnie i broni się to co robi, przynajmniej jak siembida nie reaktywuje pochodów w listopadzie pierwszomajowychumiech

ff
Wysłany: 29 Lis 2008r. 12:41  
przydalby sie ktos nowy i mlody w Nisku zeby to miasto rozkrecic bo ma potencjal i dobra lokalizacje ( pod Stalowa Wola - gdyby chciali mogliby sciagnac sporo inwestorow bo ziemia tansza niz w StW )

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=7027721
Prywatna wiadomość 

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »