NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
«« « ... 313 314 315 316 317 318 319 ... » »»
Prawo i Sprawiedliwość, Wszystko co dotyczy PiS i jego rządów
ff
Wysłany: 31 Lip 2016r. 00:31  
I pomyśleć że zamiast 500 na dzieci byłoby 150,000 chłopców z maczetami z Afryki. Powtarzam niewierzacym, to dobra zamiana.

Co nowego u Szczuki regresorki, dalej się martwi że inni uczą się na cudzych błędach?

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 31 Lip 2016r. 00:31  

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 60%
ff
Wysłany: 31 Lip 2016r. 09:40  
CYTAT
I pomyśleć że zamiast 500 na dzieci byłoby 150,000 chłopców z maczetami z Afryki. Powtarzam niewierzacym, to dobra zamiana.

Co nowego u Szczuki regresorki, dalej się martwi że inni uczą się na cudzych błędach?

Rozpieprzenie gospodarki to świetna zmiana? No tak, wiedza ekonomiczna pomiędzy Bugiem, a Odrą zwłaszcza wśród PiSowskiego robactwa oscyluje tylko wokół "państwo daj!"

Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby PiS, kiedy pojawi się zagrożenie w postaci utraty władzy.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 31 Lip 2016r. 10:48  
500+.
Matka z trojga dzieci rzuciła pracę w barze bo za 1800 nie będzie tyrac jak ma 1500 plus wyrównanie

Facet... dobry spawacz pracujący za 2500 rzucił pracę bo na dojazdy traci 250 zł woli do ładu a czarno pojechać bo ma czworo dzieci i dostał 2000 plus wyrównanie

To są fakty...btakie dobre zmiany

Dziewczyna ...lat 26 jedzie do Anglii podrywać zydowke bo za co żyć... co niby ma urodzić dwoje dzieci by dostać gowniane 500. A za co żyć?

To są dobre zmiany. Ale najważniejsze że przy żłobie nie ma tych z PO a swoii z PIS

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 31 Lip 2016r. 10:50  
CYTAT

Rozpieprzenie gospodarki to świetna zmiana? No tak, wiedza ekonomiczna pomiędzy Bugiem, a Odrą zwłaszcza wśród PiSowskiego robactwa oscyluje tylko wokół "państwo daj!"

Jakieś doświadczenia z życia poza granicami PL? Na zachód od Odry wspieranie rodzin,matek z małymi dziecmi jest czymś normalnym.Osobiście nie popieram 500 + w takim wydaniu,ale mam świadomość,że między Polską a innymi (zachodnimi)krajami jest/była przepaść w tym temacie.

Reprezentujesz strasznie niski poziom nazywając ludzi "robactwem".

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 31 Lip 2016r. 12:51  
CYTAT

Jakieś doświadczenia z życia poza granicami PL? Na zachód od Odry wspieranie rodzin,matek z małymi dziecmi jest czymś normalnym.Osobiście nie popieram 500 + w takim wydaniu,ale mam świadomość,że między Polską a innymi (zachodnimi)krajami jest/była przepaść w tym temacie.

Ale ja nie mam nic do rozdawania pieniędzy jeśli posiada się wolne środki. Problem w tym, że Niemców jest 81 mln, Polaków 38 mln przy poniższych parametrach ekonomicznych:

PKB Polski: 474,783.39 (w milionach USD)
PKB Niemiec: 3,355,772.43 (w milionach USD)

Widzisz różnicę? Dlatego właśnie mówię, o tym że tacy ludzie jak Ty nie mają zielonego pojęcia o ekonomii. Kraje zachodnie przez dziesiątki lat prowadziły politykę kolonialną (UK, Francja) co dało im bogactwo wypracowane przez setki lat. Niemcy swoje bogactwo też budują od dziesięcioleci, zgarnęli kupę pieniędzy w ramach planu Marshalla i się odbudowały. Pomimo to nadal wschodnie landy się wyludniają z powodu różnic ekonomicznych.
Dlaczego tacy ludzie nie rozumieją, że budowa bogactwa musi trwać, a my jeszcze 25 lat temu byliśmy na skraju bankructwa z gospodarką która do niczego się nie nadawała? Groziło nam pójście drogą dzisiejszej Ukrainy gdyby nie ten znienawidzony przez was Balcerowicz który jako tako to ogarnął.
Są trzy kraje które bez odkrycia złóż surowców podawane jako przykłady świetnego rozwoju:
- Irlandia - poprzez wejście do UE i spożytkowanie tych środków na rozwój kapitału ludzkiego, a nie infrastruktury, oraz obniżenie podatków dla tak znienawidzonych w Polsce korporacji,
- Korea południowa - kraj który poprzez fundusze amerykańskie na odbudowę poszedł ścieżką nacjonalizmu gospodarczego,
- Polska - Przegoniliśmy Grecję i Portugalię, do Hiszpanii nam brakuje ok 10 lat. Czy to jest źle?

Problemem Polski jest niska wydajność pracy i gospodarka oparta na wytwarzaniu produktów obcej myśli technicznej, więc jeśli tego nie naprawimy to nigdy nie awansujemy do pierwszej ligi. Ale aby to zrobić nie należy zadłużać państwa aby wypłacać bzdurne, nic nie przynoszące zasiłki będące tylko kupnem głosów wyborczych (wszelkie badania wskazują na brak związku programów tego typu ze wzrostem dzietności) tylko zacząć spłacać dług publiczny i zmniejszyć obciążenie podatkowe firm i opodatkowanie pracy, a także wprowadzić ulgi w zamian za wydatki na R&D.

Kolejną kwestią jest system ZUS który jest wręcz idiotyczny, o czym zresztą pisał były jego prezes. Nie byłoby potrzeby szybkiego mnożenia obywateli gdyby każdy sam odpowiadał za swoją emeryturę w systemie obywatelskim, zwłaszcza że w długim okresie (w ujęciu ekonomicznym) wraz z koniecznością wzrostu płac liczba miejsc pracy nie będzie rosła. Spora część pracowników stanie się zbędna z powodu automatyzacji procesów (vide fabryka KUKA - Japonia, czy fabryki samochodów). Nas jako tako ratuje niski koszt pracy który zawyża okres zwrotu inwestycji.

Podsumowując, należy dążyć do rozwoju innowacyjności gospodarki ponieważ to sprawi, że ludzi poprzez pracę będzie stać na kupno samochodu, utrzymanie dzieci, czy czego tam chcą, a nie poprzez durne zadłużanie państwa i rozdawnictwo powodujące patologiczne sytuacje o jakich pisał "taki...sobie", gdyż nie tylko spowoduje to wzrost długu i obciążeń podatkowych, ale takie osoby wykluczy z rynku pracy na zawsze. A na bogactwo musimy jeszcze jako naród popracować, ale to wymaga cierpliwości.

CYTAT

Reprezentujesz strasznie niski poziom nazywając ludzi "robactwem".

Każdy kto twierdzi, że należą mu się jakiekolwiek pieniądze budżetowe z racji posiadania dzieci, samochodu, czy czego tam się chce jest dla mnie złodziejem takim samym jak gość który na rogu kroi ludzi z telefonów. Rząd nie ma własnych pieniędzy, więc sięga do pieniędzy obywateli - co z resztą widać coraz bardziej (patrz pomysł wprowadzenia opłat za drogi ekspresowe dla aut osobowych). Tacy ludzie dla mnie nie przedstawiają żadnej wartości. Robaka chociaż można zjeść, jak to w niektórych kulturach jest czynione, a z homo sovieticusem już nic nie zrobisz.

Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby PiS, kiedy pojawi się zagrożenie w postaci utraty władzy.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 31 Lip 2016r. 13:20  
Teoria to jedno a praktyka drugie.Od zakończenia wojny rośnie już 4-5 pokolenie.Najpierw dziadkowie pracowali w myśl "300 procent normy",później państwo Kowalscy utrzymywali ten komunistyczny "standard",teraz my, nasze dzieci itd. i pewnie dalej będzie za mało.
Tu nie chodzi o żadne bogactwo ale o różnice, warunki życia i pracy - podobno jesteśmy krajem UE.Gdy byś miał doświadczenie w pracy nie tylko w Polsce,to byś wiedział o co się rozchodzi. Piszesz o niskiej wydajności pracy? mam wrażenie,że jesteś teoretykiem bez doświadczenia.

Najpierw "robactwo" a teraz "Tacy ludzie dla mnie nie przedstawiają żadnej wartości Wiek nie jest żadnym wyznacznikiem ale może na starość zmądrzejesz,za sprawą codzienności.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 31 Lip 2016r. 15:20  
CYTAT
Teoria to jedno a praktyka drugie.Od zakończenia wojny rośnie już 4-5 pokolenie.Najpierw dziadkowie pracowali w myśl "300 procent normy",później państwo Kowalscy utrzymywali ten komunistyczny "standard",teraz my, nasze dzieci itd. i pewnie dalej będzie za mało.
Tu nie chodzi o żadne bogactwo ale o różnice, warunki życia i pracy - podobno jesteśmy krajem UE.Gdy byś miał doświadczenie w pracy nie tylko w Polsce,to byś wiedział o co się rozchodzi. Piszesz o niskiej wydajności pracy? mam wrażenie,że jesteś teoretykiem bez doświadczenia.

Po pierwsze co z tego, że od zakończenia wojny pracowali, jak sumarycznie w 90 latach byliśmy gospodarczym bankrutem którego przemysł stanowiły zakłady często już w momencie powstawania przestarzałe w stosunku do zachodnich standardów? Różnica warunków życia i pracy wynika właśnie z wieloletniego opóźnienia gospodarczego które nadrabiamy od 25 lat dopiero. Mam doświadczenie w pracy w Polsce, ale jest to niemieckie korpo z kulturą taką samą jak w oddziałach w Niemczech, Szwecji, Danii i Szwajcarii ( bywałem tam na kilku dość długich wyjazdach, więc mam porównanie). A jeśli już to kultura pracy w stalowowolskich przybytkach odlewniczych wynika z winy polskiej kadry zarządzającej co jest często spotykane po przejęciu przez nią stanowisk nawet w polskich centralach korporacji zachodnich, więc należy zacząć od mentalności ludzi.

Nie teoretykiem. Polska wydajność to 66% średniej unijnej (Niemcy ponad 110%). Nie oznacza to, że polski zakład naklepie na maszynie 60 felg, podczas gdy Niemiec na tej samej 100 felg w ty samym czasie. Oznacza to, że Niemiec ma maszynę pozwalającą odlewać felgi posiadające cechy które nadają produktowi na tyle istotną wartość dodaną, że klient zapłaci za felgę 2 razy więcej, podczas gdy polak klepie felgi do podstawowej wersji Astry. Sztuk wyjdzie tyle samo, ale w pieniądzu jesteśmy w tyle o 50%. To samo hurr durr jest ponieważ Polacy są jednym z najbardziej zapracowanych narodów na świecie tylko problem w tym, że ze względu na np. brak maszyn do układania kostki brukowej układa się ją ręcznie tj. wolniej, a niskie stawki godzinowe sprawiają, że nie opłaca się z drugiej strony maszyny takiej kupić. Ot całe rozwiązanie.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 31 Lip 2016r. 15:37  
CYTAT
Spółka Jelcz na Dolnym Śląsku, której 100 procent udziałów należy do Huty Stalowa Wola, jest jednym z najdynamiczniej rozwijających się przedsiębiorstw w Polskiej Grupie Zbrojeniowej, do której należy. Samochody ciężarowe, zamawiane przez wojsko, trafiają do jednostek sił zbrojnych regularnie i przed czasem.

Ciekawe kiedy nowy prezes poleci do Jarka po pierwszą dotację bo wyniki siadły. Dobra zmiana umiech

http://www.wjelczu.pl/dynamiczny-rozwoj-spolki-jelcz-przeglad-prasy/

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 31 Lip 2016r. 18:15  
CYTAT

Po pierwsze co z tego, że od zakończenia wojny pracowali...

Kolejne pokolenie "ryje" na ten "dobrobyt", kiedyś kontyngenty żywności,śrubowane normy,dziś jest brak odpowiedniego BHP w zakładach, biurokracja i opłaty za wszystko.
Jak byś mieszkał,pracował,płacił rachunki i robił zakupy,to byś miał porównanie jak wygląda życie w PL a jak za zachodnią granicą.

"Polska w zbyt dużym stopniu zależne jest od zagranicznego kapitału, który napłynął do Polski po 89 roku. Zagraniczny kapitał przejął nasze zakłady za grosze, część z nich został sprywatyzowany na zasadzie wrogiego przejęcia (czyli de facto likwidację zakładów, które byłyby konkurencją dla firm zagranicznych), a w część nadal działa i pracują w nim Polacy za minimalne wynagrodzenie. W procesie prywatyzacyjnym przejęte zostały także bardzo dochodowe w dłuższej perspektywie czasu gałęzi naszej gospodarki. Mam tu na myśli np. banki, handel, firmy telekomunikacyjne, które gdyby były w naszych rękach przynosiłyby dochody do naszego budżetu co roku, a tak niestety się nie dzieje. Czy ma to wpływ na naszą gospodarkę ? Tak, ma to duży wpływ, bo zyski m.in. z sieci handlowych, banków (90% z kapitałem zagranicznym) i innych firm z kapitałem zagranicznym nie wpływają do naszego budżetu, lecz są transferowane za granicę! Czyli z tytułu tych transferów nasz budżet traci rocznie ok. 50 mld zł. Są to olbrzymie pieniądze, które umożliwiłyby naszemu państwu wzrost i bilansowanie się budżetu. Trzeba sobie jasno powiedzieć, że kapitał zagraniczny wyzyskuje nasz kraj, ale nie zabija. Jesteśmy „białymi murzynami”/niewolnikami we własnym kraju."

http://3obie(...)w-polsce

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 31 Lip 2016r. 19:39  
CYTAT

Kolejne pokolenie "ryje" na ten "dobrobyt", kiedyś kontyngenty żywności,śrubowane normy,dziś jest brak odpowiedniego BHP w zakładach, biurokracja i opłaty za wszystko.
Jak byś mieszkał,pracował,płacił rachunki i robił zakupy,to byś miał porównanie jak wygląda życie w PL a jak za zachodnią granicą.

I ryć będzie ponieważ bogacenie się społeczeństw to długotrwały proces. I nie można porównywać się do Niemiec tylko krajów postkomunistycznych: Czech, Słowacji, Węgier, Ukrainy, Litwy, Łotwy itp.

CYTAT

"Polska w zbyt dużym stopniu zależne jest od zagranicznego kapitału, który napłynął do Polski po 89 roku. Zagraniczny kapitał przejął nasze zakłady za grosze, część z nich został sprywatyzowany na zasadzie wrogiego przejęcia (czyli de facto likwidację zakładów, które byłyby konkurencją dla firm zagranicznych), a w część nadal działa i pracują w nim Polacy za minimalne wynagrodzenie.

Przejął za grosze ponieważ tyle były warte technologie kupione od naszego kompana zza wschodniej granicy.
A pracownicy pracujący za minimalne wynagrodzenie? Sorry, ale jeśli ktoś pracuje kilka lat za tą samą stawkę i to minimalną to znaczy, że jest do niczego. U mnie ulotki ostatnio z Lidla roznosili po mieszkaniach, że pracowników szukają płacąc 2200 netto. W każdej gospodarce są stanowiska słabo opłacane które są obsadzani ludźmi o nie największych kompetencjach.

CYTAT

W procesie prywatyzacyjnym przejęte zostały także bardzo dochodowe w dłuższej perspektywie czasu gałęzi naszej gospodarki. Mam tu na myśli np. banki, handel, firmy telekomunikacyjne, które gdyby były w naszych rękach przynosiłyby dochody do naszego budżetu co roku, a tak niestety się nie dzieje. Czy ma to wpływ na naszą gospodarkę ? Tak, ma to duży wpływ, bo zyski m.in. z sieci handlowych, banków (90% z kapitałem zagranicznym) i innych firm z kapitałem zagranicznym nie wpływają do naszego budżetu, lecz są transferowane za granicę! Czyli z tytułu tych transferów nasz budżet traci rocznie ok. 50 mld zł. Są to olbrzymie pieniądze, które umożliwiłyby naszemu państwu wzrost i bilansowanie się budżetu. Trzeba sobie jasno powiedzieć, że kapitał zagraniczny wyzyskuje nasz kraj, ale nie zabija. Jesteśmy „białymi murzynami”/niewolnikami we własnym kraju."

http://3obie(...)w-polsce

Jasne, że zostały sprzedane tylko sprzedaż majątku w tamtym czasie to szersze zagadnienie. Dlaczego?

1) Wpływy z sprzedaży posłużyły do podtrzymania funkcjonowania państwa w okresie transformacji. Wszystkie wpływy poszły na wydatki bieżące. Teraz zresztą mamy to samo. Sprzedaż częstotliwości dla budowy sieci LTE które sfinansują w dużej części 500+ w tym roku. Bez tego musielibyśmy ogłosić bankructwo, a wiele więcej ludzi miałoby problem.

2) Długa perspektywa (długi okres) w ekonomii oznacza...zmianę środków wytwórczych na nowe. Sprzedano zakłady przemysłowe które wymagały znacznych inwestycji w infrastrukturę. Niestety, ale w Polsce nie było inwestorów zdolnych do podjęcia się takiego zadania. A wiesz dlaczego mamy jedną z najbardziej nowoczesnych systemów bankowości na świecie? Ponieważ w czasie kiedy inni mieli gotowe systemy, my budowaliśmy je dopiero od lat 90 - czyli sprzedaży. Ponadto polski jest PKO S.A i pomimo tego, że miałem konta w 6 bankach w życiu nigdy w nim ponieważ jego oferta na tle konkurencji jest słaba.
Patrz Jelcz w linku powyżej: wyniki są świetne ponieważ poczyniono inwestycje. Autosan? Amerykanie nie chcieli kupić bo stwierdzili, że to manufaktura. A my środków na inwestycje w przemysł nie mieliśmy i nie mamy (na szczęście bo plany pięcioletnie nie wypaliły za bardzo).

3) Wspomniana w poprzednim poście Irlandia. Wiesz czym się różni od innych krajów? W USA podatek korporacyjny wynosi 35%, a Irlandii ok. 13%. Już wiesz czego kapitał firm zagranicznych takich jak Apple napływa do tego kraju? No właśnie - dzięki obniżeniu podatków. Ale rządzący w Polsce nie mogą obniżyć podatków dla firm i tym samym załatać wypływu zysków ponieważ:

a) obniżenie podatków zakłóci chwilowo wpływy do budżetu więc istniała by konieczność obcięcia wydatków na cele socjalne
b) Polacy szału by dostali gdyby kułakom obniżono obciążenia podatkowe

4) Handel? Sorry ale są polskie sieci handlowe Społem, Alma, Piotr i Paweł itd. I wiesz co? Społem dopiero kilka lat temu pomimo posiadania idealnych lokalizacji i silnej pozycji wpadł na pomysł, że dalej ze sklepami rodem z PRL nie przetrwają i zaczęli jako taki rebranding. Alma? Obecnie są puste półki ponieważ nie płaci dostawcom. Piotr i Paweł? Jako tako działa. Ruch? Też gdzieś na uboczu funkcjonuje.

Biedronka powstała jako firma z Polskim kapitałem, ale właściciel postanowił ją sprzedać - i miał do tego prawo. Ale nowy właściciel potrafił ją rozwinąć do tego poziomu, więc nie widzę powodu dlaczego w tamtym okresie ten polski kapitał nie podbił polskiego rynku detalicznego. A szczerze mówiąc mi ten zachodni handel nie przeszkadza, ponieważ dzięki konkurencji ceny w Polsce są praktycznie na poziomie opłacalności (szacują, że marża biedronki po opodatkowaniu to ok. 3%).

Nie myśl sobie, że obecny stan gospodarki uważam za idealny, ale w porównaniu z innymi jest bardzo dobrze patrząc gdzie byliśmy. Dlatego też powinniśmy dalej kumulować bogactwo aby w przyszłości móc wypłacać nawet 1000+ niż teraz go przeżerać przez sztuczne pobudzanie konsumpcji. Tym bardziej, że np. w Biedronka odnotowała dzięki temu programowi 10% wzrostu, co według teorii PiS zostanie wytransferowane za granicę umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 31 Lip 2016r. 21:59  
CYTAT
500+.
Matka trojga dzieci rzuciła pracę w barze bo za 1800 nie będzie tyrac jak ma 1500 plus wyrównanie

To są dobre zmiany. Ale najważniejsze że przy żłobie nie ma tych z PO a swoii z PIS

Inna singielka na wydaniu dostała jej prace. Dobra zmiana cool

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 31 Lip 2016r. 22:12  
Singielka zarobi sobie na mieszkanie a matka zajmie się w końcu dziećmi.

Tylko, że tu nie chodzi ani o matke, ani o singielke tylko o znikający we mgle żłób.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 31 Lip 2016r. 22:23  
CYTAT
Przejął za grosze ponieważ tyle były warte technologie kupione od naszego kompana zza wschodniej granicy.
A pracownicy pracujący za minimalne wynagrodzenie? Sorry, ale jeśli ktoś pracuje kilka lat za tą samą stawkę i to minimalną to znaczy, że jest do niczego. U mnie ulotki ostatnio z Lidla roznosili po mieszkaniach, że pracowników szukają płacąc 2200 netto. W każdej gospodarce są stanowiska słabo opłacane które są obsadzani ludźmi o nie największych kompetencjach.

Stagnacja na pewnych etapach nie wynikała z głupoty,ale ze świadomych działań.Łatwo było zbankrutować i jeszcze na tym zarobić, reszta się nie liczyła. Spawacze,mechanicy,budowlańcy itp.w PL pracowali za tą samą,niską stawkę. Otwarty zachód ich docenił,bo okazali się być fachowcami często lepszymi od gospodarzy. Komuna zrobiła swoje ale miała ten plus,że nauczyła(tych którzy chcieli się uczyć) ludzi zaradności, niestety zamiast angielskiego uczono rosyjskiego.
Nie brakuje nam fachowców tylko kłody rzucane pod nogi za sprawą przepisów,biurokracji nie napajają optymizmem.Sama procedura zakładania firmy w PL a za granicą pokazuje,że jeszcze daleko nam do zachodu.
Kilka lat wstecz,za sprawą PISu można było wykupić spółdzielcze mieszkania,za symboliczną kwotę. Wielu protestowało ale pewnie nikt z nich nie obliczył ile wyszło tego czynszu za 25-35 lat.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 31 Lip 2016r. 23:50  
CYTAT
Singielka zarobi sobie na mieszkanie a matka zajmie się w końcu dziećmi.

Tylko, że tu nie chodzi ani o matke, ani o singielke tylko o znikający we mgle żłób.

A ciekawe co ta matka zrobi jak dzieci dorosną, a ona będzie miała 15 letnią przerwę w życiorysie zawodowym. Może jeszcze jej za wychowywanie dzieci emeryturkę wypłacać?

CYTAT
Stagnacja na pewnych etapach nie wynikała z głupoty,ale ze świadomych działań.Łatwo było zbankrutować i jeszcze na tym zarobić, reszta się nie liczyła. Spawacze,mechanicy,budowlańcy itp.w PL pracowali za tą samą,niską stawkę. Otwarty zachód ich docenił,bo okazali się być fachowcami często lepszymi od gospodarzy. Komuna zrobiła swoje ale miała ten plus,że nauczyła(tych którzy chcieli się uczyć) ludzi zaradności, niestety zamiast angielskiego uczono rosyjskiego.
Nie brakuje nam fachowców tylko kłody rzucane pod nogi za sprawą przepisów,biurokracji nie napajają optymizmem.Sama procedura zakładania firmy w PL a za granicą pokazuje,że jeszcze daleko nam do zachodu.
Kilka lat wstecz,za sprawą PISu można było wykupić spółdzielcze mieszkania,za symboliczną kwotę. Wielu protestowało ale pewnie nikt z nich nie obliczył ile wyszło tego czynszu za 25-35 lat.

Zaradność obywateli to jedno, ale gospodarka to drugie.
Co do kłód to mnie zawsze śmieszy to narzekanie ponieważ...prawo ustanawiają urzędnicy którzy są obywatelami tego kraju. Sami jesteśmy sobie winni, że to wszystko tak wygląda. Wystarczy tylko spojrzeć na pisma z urzędów jak są pisane przez fanatyków biurokracji tak aby nie można było ich zrozumieć ludzkim językiem.

A jeśli chodzi o wykup mieszkań to brałbym 3 gdyby do opłacenia byłby tylko czynsz przez 20 lat umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Sie 2016r. 01:26  
Pan Prezydent opisał pośrednio na co cierpisz..

"Mimo różnic ideowych Polacy stanęli do walki razem, zjednoczeni ponad podziałami politycznymi. Wszyscy - narodowcy i socjaliści, syndykaliści i chadecy, konserwatyści i liberałowie. Bo to, co ich łączyło było mocniejsze niż to, co dzieliło. Łączyło ich pragnienie wolności, bycia gospodarzami we własnej ojczyźnie, suwerennego decydowania o swoim kraju. Wiedzieli doskonale, że tylko w wolnej Polsce mogą się ziścić ich pragnienia i nadzieje, aspiracje i marzenia" - pisze prezydent.

FYI: Jeżeli martwi cie to, ze zona powinna pracować na ciebie to zawsze możesz wyjechać, zmienić prace albo wziąwszy kredyt zmienić żonę. Korwin z Tuskiem wybraliby coś z tego, a ty? cool girl

""Ale aby to zrobić nie należy zadłużać państwa,
tylko zacząć spłacać dług publiczny
i zmniejszyć obciążenie podatkowe firm
i opodatkowanie pracy,
a także wprowadzić ulgi
w zamian za wydatki na R&D""

Czy lekarze płacą za bardzo kosztowne studia medyczne i dlaczego?

Wracając do twoich krokodylich łez...

Dlaczego liberałowie Tuska zadłużali kraj na parki, aqua parki, szklane urzędy, renowacje budżetówki, ZUS-ow i autostrady z granitu :-) Nie spłacali długu publicznego, nie zmniejszali danin, opodatkowania pracy. Namiętnie Dysponowali zleceniami na wykonywanie inwestycji na generalnego wykonawce dla obcych firm. Nawet pociągi, wagony, uzbrojenie sprowadzali bo trzeba i jest taniej.

Ulga na rozkręcenie biznesu i na R&D w postaci Stref Ekonomicznych, Inkubatorów istniała od dawna, powstało tam sporo firm i to nie tylko polskich. (Nasz Inkubator jest koronnym przykładem braku umiejętności, innowacyjności i braku gotówki wśród aspirantów modelu gospodarki chińskiego boomu gospodarczego, za miskę ryżu w Europie nie ma pracowników). Zwykła codzienna praca kolego nad tym i z tym co jest, geniuszy jest zbyt mało na cuda gospodarcze, on nie istnieje. Istnieje natomiast rozpychanie się, czyli konkurencyjność. Wszyscy znamy rozpychanie się banków, walka o każdego kredytobiorce. A co z naszymi przedsiębiorcami, gdzie się rozpychają? Wstrętne państwo ma ich "popychać"> Jest 2016, już czas. Europa po wojnie lepiej wyglądała po tylu latach wychodzenia z katastrofy.

Drogi kredyt pro-inwestycyjny to największa zmora modelu ekonomi Polski (inwestor modliszka z tej samej branży z pieniędzmi zamiast, lokalnego kredytu). Możemy stworzyć ludziom przedsiębiorczym warunki na realizacje ich marzeń (ulgi podatkowe, tańsze lokale "hotele rozwojowe", ale niewolników i zmysłu przedsiębiorczości nie damy. Możemy naprawić chory system egzekucji prawa podatkowego który blokuje firmy "niekolesiowych" konkurentów, będą te dobre zmiany wprowadzane bo były obiecane. Prawica wyjątkowo uparła się dotrzymywać obietnic. Nie są one jednak bardzo oczekiwane przez przedsiębiorców, oni oczekują obniżki podatków na prowadzenie ich hobby. Nie możemy przymykać oczu na miernoty udające przedsiębiorców i animatorów postępu, demokracji umiech i rozwoju którzy chcą fabrykować w środku europy po cenach afrykańskich i nie chcą płacić podatków bo "produkcji" nie potrafią sprzedać żeby odłożyć na własny rozwój, a zdolności kredytowe naszych geniuszy są znane. Dlatego będą płacić wysokie podatki bo nie chcą dobrze płacić ludziom za dobra prace żeby ich wytwory znalazły nabywce, i się przebiły. Ktoś zawsze zapłaci, po liberalnemu to znaczy ze ktoś kto korzysta. Chciwca najbardziej uwiera danina , nieistotne ze może przynosić pozytywne skutki gospodarcze również dla niego, ale którego liberała uwiera tania siła robocza i gdzie są tego pozytywne owoce na przykładzie stalowej czy innych dziesiątek małych miast? Popyt na ich działalność reguluje ich dochody.

500 ma bardziej pozytywny wpływ na gospodarkę niż jakakolwiek reforma ekonomiczna wprowadzona przez ostatnie 8 lat rządów liberałów. Możesz się nie zgadzać ale taka jest matematyka obecnego wzrostu dochodów budżetowych (może aż o tyle mniej szkodzą, to możliwe). Oczekuje ze za 2-3 lata nastąpi ofensywa łatwiejszego dostępu do pieniądza dla ludzi, zdolnych, pomysłowych i upartych. Czyli przedsiębiorczych. Kadra inżynierska się rozwija, najnowszej kadry po studiach postępowo-ideowych coraz mniej jak i tych nieszczęsnych oaz szkolnictwa niepotrzebnego. Potrzeba talentu a te nie spadają z deszczem regulacji i ulg podatkowymi. Proces musi by powszechny i masowy żeby został powszechnie odczytany, czasy zaklinania węży przez Tuska w TVN się skończyły... węże jak słupki zaufania lezą.

Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Sie 2016r. 08:07  
CYTAT
500 ma bardziej pozytywny wpływ na gospodarkę niż jakakolwiek reforma ekonomiczna wprowadzona przez ostatnie 8 lat rządów liberałów. Możesz się nie zgadzać ale taka jest matematyka obecnego wzrostu dochodów budżetowych (może aż o tyle mniej szkodzą, to możliwe). Oczekuje ze za 2-3 lata nastąpi ofensywa łatwiejszego dostępu do pieniądza dla ludzi, zdolnych, pomysłowych i upartych. Czyli przedsiębiorczych. Kadra inżynierska się rozwija, najnowszej kadry po studiach postępowo-ideowych coraz mniej jak i tych nieszczęsnych oaz szkolnictwa niepotrzebnego. Potrzeba talentu a te nie spadają z deszczem regulacji i ulg podatkowymi. Proces musi by powszechny i masowy żeby został powszechnie odczytany, czasy zaklinania węży przez Tuska w TVN się skończyły... węże jak słupki zaufania lezą.

500 będzie miało mały wpływ na gospodarkę, pieniądze się rozmyją. Piszesz o sytuacji w krajach skandynawskich oraz Korei Południowej, w podobny sposób pobudzano chwilowo gospodarkę, ale kraje te miały kapitał własny i pieniądze zostawały w kraju.
Jeśli to Ciebie nie przekonuje, to prosty sposób aby skończyć z biedą w Afryce wystarczy dać ludziom pieniądze i gospodarka sama ruszy umiech

Wszystko, co słyszymy, jest opinią, nie faktem. Wszystko, co dostrzegamy, jest punktem widzenia, nie prawdą. http://www.komentujnieobrazaj.pl
Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 100%
ff
Wysłany: 1 Sie 2016r. 08:16  
Andzej miał rację poziom wiedzy ekonomicznej pomiędzy Bugiem a Orda poraża. Rozdawanie pieniędzy
CYTAT
500 ma bardziej pozytywny wpływ na gospodarkę niż jakakolwiek reforma ekonomiczna wprowadzona przez ostatnie 8 lat rządów liberałów.
Poziom "miszcz" Jeszcze tylko ekonoma Fiodora tu brakuje ;-)

Na świecie są dwa rodzaje ludzi: tacy którzy myślą, że rząd stara się działać w ich najlepszym interesie oraz tacy, którzy myślą - Nathan Fraser
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Sie 2016r. 08:28  
Pożyczanie na bandycki procent Providenta to jest dopiero zdrowa ekonomiaumiech.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Sie 2016r. 08:39  
Łatwo zakazać takich praktyk. Wystarczy jedna ustawa. Dlaczego ta dobra zmiana tego nie uczyni?

PS. nie mogą lub nie chcą poradzić sobie z bandyckimi praktykami komorników więc...?

PS. gdybyś Marku miał wątpliwości czy da sie to zrobić masz przykład z innej branży że się da. Kwestia pieniędzy.

https://www.facebook.com/tv1pl/videos/1166040573455645/

Na świecie są dwa rodzaje ludzi: tacy którzy myślą, że rząd stara się działać w ich najlepszym interesie oraz tacy, którzy myślą - Nathan Fraser
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Sie 2016r. 16:08  
CYTAT
Pan Prezydent opisał pośrednio na co cierpisz..

To jest c. nie prezydent.

CYTAT
Dlaczego liberałowie Tuska zadłużali kraj na parki, aqua parki, szklane urzędy, renowacje budżetówki, ZUS-ow i autostrady z granitu :-) Nie spłacali długu publicznego, nie zmniejszali danin, opodatkowania pracy. Namiętnie Dysponowali zleceniami na wykonywanie inwestycji na generalnego wykonawce dla obcych firm. Nawet pociągi, wagony, uzbrojenie sprowadzali bo trzeba i jest taniej.

Stary, a u was to murzynów biją. Nie obchodzi mnie co robiła PO interesuje mnie co robi ta "dobra zmiana" skoro tak psioczyła na PO. Na razie PiS działa na zasadzie "Oni nakradli to my też mamy prawo", a idioci ich w tym popierają. Czy wy durnie PiSowskie tego nie rozumiecie, ze miała być zmiana?
Co do inwestycji w infrastrukturę, sam jestem jej przeciwny ponieważ powinniśmy iść drogą Irlandii, a nie Hiszpanii.

CYTAT
Ulga na rozkręcenie biznesu i na R&D w postaci Stref Ekonomicznych, Inkubatorów istniała od dawna, powstało tam sporo firm i to nie tylko polskich. (Nasz Inkubator jest koronnym przykładem braku umiejętności, innowacyjności i braku gotówki wśród aspirantów modelu gospodarki chińskiego boomu gospodarczego, za miskę ryżu w Europie nie ma pracowników). Zwykła codzienna praca kolego nad tym i z tym co jest, geniuszy jest zbyt mało na cuda gospodarcze, on nie istnieje. Istnieje natomiast rozpychanie się, czyli konkurencyjność. Wszyscy znamy rozpychanie się banków, walka o każdego kredytobiorce. A co z naszymi przedsiębiorcami, gdzie się rozpychają? Wstrętne państwo ma ich "popychać"> Jest 2016, już czas. Europa po wojnie lepiej wyglądała po tylu latach wychodzenia z katastrofy.

Drogi kredyt pro-inwestycyjny to największa zmora modelu ekonomi Polski (inwestor modliszka z tej samej branży z pieniędzmi zamiast, lokalnego kredytu). Możemy stworzyć ludziom przedsiębiorczym warunki na realizacje ich marzeń (ulgi podatkowe, tańsze lokale "hotele rozwojowe", ale niewolników i zmysłu przedsiębiorczości nie damy. Możemy naprawić chory system egzekucji prawa podatkowego który blokuje firmy "niekolesiowych" konkurentów, będą te dobre zmiany wprowadzane bo były obiecane. Prawica wyjątkowo uparła się dotrzymywać obietnic. Nie są one jednak bardzo oczekiwane przez przedsiębiorców, oni oczekują obniżki podatków na prowadzenie ich hobby. Nie możemy przymykać oczu na miernoty udające przedsiębiorców i animatorów postępu, demokracji umiech i rozwoju którzy chcą fabrykować w środku europy po cenach afrykańskich i nie chcą płacić podatków bo "produkcji" nie potrafią sprzedać żeby odłożyć na własny rozwój, a zdolności kredytowe naszych geniuszy są znane. Dlatego będą płacić wysokie podatki bo nie chcą dobrze płacić ludziom za dobra prace żeby ich wytwory znalazły nabywce, i się przebiły. Ktoś zawsze zapłaci, po liberalnemu to znaczy ze ktoś kto korzysta. Chciwca najbardziej uwiera danina , nieistotne ze może przynosić pozytywne skutki gospodarcze również dla niego, ale którego liberała uwiera tania siła robocza i gdzie są tego pozytywne owoce na przykładzie stalowej czy innych dziesiątek małych miast? Popyt na ich działalność reguluje ich dochody.

Tego mi się nawet nie chce komentować Towarzyszu (Na początku zapomniałeś napisać "Ludu Pracujący Miast i Wsi!". Widać poprzedni ustrój Ci się marzy. Skoro chcesz płacić ludziom 5000 do ręki za nic to otwórz firmę i płać? W czym wy widzicie problem.

CYTAT
500 ma bardziej pozytywny wpływ na gospodarkę niż jakakolwiek reforma ekonomiczna wprowadzona przez ostatnie 8 lat rządów liberałów.

O wiedzy ekonomicznej jak Andrzej2.0 słusznie zauważył już powiedziałem, ale dopowiem. Masz zaiste rację 500+ mogło by się powieść gdybyśmy ... byli zamkniętą gospodarką jak Korea Południowa po wojnie Koreańskiej. 500+ napędzi konsumpcję i inflację ale nie przyczyni się do rozwoju gospodarki zaawansowanej technologicznie. Czyli psu w dupę wszyskie pieniądze, ponieważ zostaną po prostu przejedzone przez beneficjentów, a zysk w ostateczności trafi do krajów z których importujemy maszyny do produkcji, czy elektronikę umiech

CYTAT
Możesz się nie zgadzać ale taka jest matematyka obecnego wzrostu dochodów budżetowych (może aż o tyle mniej szkodzą, to możliwe). Oczekuje ze za 2-3 lata nastąpi ofensywa łatwiejszego dostępu do pieniądza dla ludzi, zdolnych, pomysłowych i upartych. Czyli przedsiębiorczych. Kadra inżynierska się rozwija, najnowszej kadry po studiach postępowo-ideowych coraz mniej jak i tych nieszczęsnych oaz szkolnictwa niepotrzebnego. Potrzeba talentu a te nie spadają z deszczem regulacji i ulg podatkowymi. Proces musi by powszechny i masowy żeby został powszechnie odczytany, czasy zaklinania węży przez Tuska w TVN się skończyły... węże jak słupki zaufania lezą.

Wybacz 2 lata temu opuściłem mury politechniki, w tym roku kończę przygodę z uniwersytetem ekonomicznym i zaczynam kolejną. Ty chyba sobie kpisz jeśli mówisz o rozwoju kadry inżynierskiej, ludziach zdolnych i upartych xD

CYTAT
Pożyczanie na bandycki procent Providenta to jest dopiero zdrowa ekonomiaumiech.

Wytłumacz człowieku dlaczego? Nie słyszałem, aby przedstawiciel Providenta czy innej instytucji pożyczkowej siłą zmuszał kogokolwiek do podpisania umowy kredytowej. Jeśli jesteś idiotą albo masz taką wolę to płać i 300% odsetek dziennie jeśli jest to w umowie w jasny sposób określone (a ile wiem RRSO jest podawane). No i powracamy do do wiedzy ekonomicznej Polaków, gdzie zdecydowana większość osób spytanych na ulicy nie miałaby pojęcia czym jest to RRSO.

BTW. Czytaliście projekt Planu Morawieckiego? Większych bzdur, ogólników i sprzeczności między sobą dawno nie widziałem xD DRAMAT.

Obrazek

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Sie 2016r. 17:10  
Panowie. Tych długich skopiowanych tekstów nikt nie czyta ... na piszcie coś od siebie... a nie to co piszą w innych mediach...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Sie 2016r. 17:26  
Jak się wkleja nie swoje teksty, to należy zastosować coś takiego jak cudzysłów i podać zródło. Prawda Andrzej ? Ty jesteś mistrzem wklejania nie swoich tekstów. Taki mały forumowy Bot - troll

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Sie 2016r. 18:03  
CYTAT
Panowie. Tych długich skopiowanych tekstów nikt nie czyta ... na piszcie coś od siebie... a nie to co piszą w innych mediach...

i tak wlasnie dziala ta partia i to panstwo , jak juz nie ma argumentow do dyskusji ...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Sie 2016r. 18:20  
CYTAT

Problem w tym, że to wszystko co piszę są moimi tekstami. Zawsze odnoszę się do konkretnego postu. Problem w tym, że większość ludzi w dyskusji nie powołuje się na argumenty tylko inwektywy, dlatego każdy dłuższy tekst jest traktowany jako przeklejany.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Sie 2016r. 18:33  
CYTAT
Jak się wkleja nie swoje teksty, to należy zastosować coś takiego jak cudzysłów i podać zródło. Prawda Andrzej ? Ty jesteś mistrzem wklejania nie swoich tekstów. Taki mały forumowy Bot - troll

To do mnie?

Prywatna wiadomość 

«« « ... 313 314 315 316 317 318 319 ... » »»

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »