|
|
|
Bobku nie dojdziemy do porozumienia. Mógłbyś tylko na koniec odpowiedzieć szczerze czy prawdą jest że opuszczając koalicję AWS-UW (2000r) , Balcerowicz zostawił po sobie ogromny deficyt? Jego następca Bauc przejął urząd z dobrodziejstwem inwentarza , czy zdążył w kilka tygodni tak zepsuć finanse publiczne?
Odpowiedz mi tylko jak wybitny ekonomista mógł doprowadzić do takiego stanu? Każdemu kto uważa ,że ludzka głupota ma ograniczenia zalecam posty Banana! |
|
|
|
|
Każdemu kto uważa ,że ludzka głupota ma ograniczenia zalecam posty Banana! |
|
|
|
|
Aborygen = sok z buraka.. hehe prawdziwa kopalnia wiedzy ! Weż się człowieku nie ośmieszaj ! Robisz z siebie lokalnego głupka ! Nie wstyd Ci ?
|
|
|
|
|
Użytkownik "Dobra Zmiana" wyłapał bana, to teraz Aborygen przejął jego obowiązki. A może Dobra Zmiana = Aborygen?
|
|
Dołączył: 14 Marz 2016r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT Bobku nie dojdziemy do porozumienia. Aha CYTAT Mógłbyś tylko na koniec odpowiedzieć szczerze czy prawdą jest że opuszczając koalicję AWS-UW (2000r) , Balcerowicz zostawił po sobie ogromny deficyt? Jego następca Bauc przejął urząd z dobrodziejstwem inwentarza , czy zdążył w kilka tygodni tak zepsuć finanse publiczne? Odpowiedz mi tylko jak wybitny ekonomista mógł doprowadzić do takiego stanu? Edo sukces ma wielu ojców itd resztę znasz... Upraszczasz sprawę, Balcerowicz jest normalnym ekonomistą, podjął się trudnych reform i tyle. Zgadza się powstała dziura budżetowa, ale dlaczego ? Po bladych rządach SdRP, przyszła koalicja AWS-UP z hasłem reformowania Polski (wprowadzili cztery reformy administracyjną, szkolnictwa, służby zdrowia i emerytalną)do tego doszła kiepska koniunktura gospodarcza na świecie, trzy grosze dołożył prezydent i powstała dziura budżetowa. Czy tylko wina Balcerowicza ? cały rząd podjął się może i zbyt ambitnego planu, a zyski z reform pewnie przyszły w późniejszym czasie , tak czasem bywa. Nie lubię krytykować po fakcie, uważam że przesadzili z OFE, ale to jest moje zdanie. Odnieś to do obecnego rządu też jak twierdzi, ma ambitne plany. I pamiętaj w Polsce nic nie robienie jest zaletą (takich zachowawczych krytyków jest masa), i do takiego osobnika się nie przyczepisz Wszystko, co słyszymy, jest opinią, nie faktem. Wszystko, co dostrzegamy, jest punktem widzenia, nie prawdą. http://www.komentujnieobrazaj.pl |
|
|
|
|
CYTAT Aborygen = sok z buraka.. hehe prawdziwa kopalnia wiedzy ! Weż się człowieku nie ośmieszaj ! Robisz z siebie lokalnego głupka ! Nie wstyd Ci ? Niech pisze, nie banujcie go. Jego przykład pieknie obrazuje ludzi z PO i Nowoczesnej czyli brak kontaktu z rzeczywistością. P.S. Wczorajszy dzień w Berlinie pokazuje, że Polacy mają szczeście, że PIS przejął władzę. Nie wiele brakowało, a za sprawą poprzedniej władzy , ten koszmar byłby u nas. |
|
|
|
|
No właśnie, PIS w ostatniej chwili przejął ta władzę, bo zaczynała się już robic masakra.
Pal licho jakies 500+, najważniejsze, że mamy spokojny bezpieczny kraj, że można w sobote pójść na rynek i spokojnie popatrzeć na warzywa, które lepsze, a nie nadsłuchiwać warkotu silnika jakiegoś większego samochodu. Paryż w tym roku zanotował podobno dziesiątki milionów strat na turystyce, w Niemczech będzie to samo, a u nas ciężko będzie pokój w wakacje wynająć tak będą do nas przyjeżdżać aby spokojnie i bezpiecznie spędzić urlop. No niech się Niemiaszki ogarną i zrozumieją, że wybory to nie jakas lewacka impreza w niedzielę tylko decyzja o przyszłości swojej i dzieci. W Posce trochę to trwało, aż to zrozumieliśmy. |
|
|
|
|
CYTAT No właśnie, PIS w ostatniej chwili przejął ta władzę, bo zaczynała się już robic masakra. Pal licho jakies 500+, najważniejsze, że mamy spokojny bezpieczny kraj, że można w sobote pójść na rynek i spokojnie popatrzeć na warzywa, które lepsze, a nie nadsłuchiwać warkotu silnika jakiegoś większego samochodu. A wcześniej się nie dało iść na ryneczek i popatrzeć na te warzywa? Fajne masz hobby |
|
|
|
|
kruger zapomniałeś o tym jak Kopaczowa chciała nas na siłe uszczęśliwić tymi ciapatymi ? Dzięki "pisuarom" w naszym kraju nie ma tych uchodźców.
Mam brata co na stałe mieszka w Niemczech i jego przyjaciel w tym roku był pierwszy raz w Polsce na wczasach ( oczywiście za namowa mojego brata) Tak się spodobały Bieszczady niemaszkowi ze postanowił w przyszłym roku znowu do nas przyjechać. A dał się namówić głównie dzięki temu że u nas nie ma ciapatych. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
M70, oczywiście że nie zapomniałem i chwała im za to.
Wymieniłeś jednak jedyny plus ich rządów reszta to same nieporozumienia i porażki. Pewnie odniesiesz się do 500 plus, ale oni zawsze o tym wspominają i cieszą się jak małe dzieci bo komuś coś dali, ale pamiętaj rząd jak mówi że da to nie da, bo nie ma swoich pieniędzy ale zabierze innym. Wyjdzie to wszystkim bokiem jak vat wzrośnie do 25% |
|
|
|
|
CYTAT M70, oczywiście że nie zapomniałem i chwała im za to. Wymieniłeś jednak jedyny plus ich rządów reszta to same nieporozumienia i porażki. Pewnie odniesiesz się do 500 plus, ale oni zawsze o tym wspominają i cieszą się jak małe dzieci bo komuś coś dali, ale pamiętaj rząd jak mówi że da to nie da, bo nie ma swoich pieniędzy ale zabierze innym. Wyjdzie to wszystkim bokiem jak vat wzrośnie do 25% Czy mogbys wymienic co dalo PO i PSL w ciagu 8 lat rzadow? Jak sobie przypominam to sprzedanie Hut,stoczni,kopaln,bankow ,podwyzka podatkow z 22 na 23% , najdrozszy gaz w Europie plus chcieli nam dolozyc imigrantow ,ktorzy juz pokazuja swoja tolerancje w krajach. Mozesz wymienic z 10 rzeczy ktore pozytwywne byly dla zwyklego obywatela za ich rzadow ?? Przypominam 8 lat sprawowali wladze ,a PiS dopiero rok |
|
|
|
|
Łżesz jak typowy pisowiec.Nawet ed wie ... że najdroższy gaz mamy dzięki towarzyszowi Jasińskiemu z pisu
Zadam ci moario jedno proste pytanie ... Dlaczego zwykły Kowalski ma utrzymywać darmozjadów górników przynoszących same straty ? (podobnie jest z resztą) zapewne taki ynteligent jak ty potrafi sobie wyszukać w necie ile dopłacamy do 1 tony węgla ... skąd się bierze smog nad np Zakopanym ...Krakowem itd Zamiast dopłacać do kopalni i wypłacać nierobom 13-14 piórkowe i Barburki ... Zacząć stawiać np elektrownie wiatrowe/słoneczne a kopalnie zasypać do reszty bełkotu szkoda się odnosić ps. ed jak mój nowy nick ? |
|
|
|
|
CYTAT Łżesz jak typowy pisowiec.Nawet ed wie ... że najdroższy gaz mamy dzięki towarzyszowi Jasińskiemu z pisu Zadam ci moario jedno proste pytanie ... Dlaczego zwykły Kowalski ma utrzymywać darmozjadów górników przynoszących same straty ? (podobnie jest z resztą) zapewne taki ynteligent jak ty potrafi sobie wyszukać w necie ile dopłacamy do 1 tony węgla ... skąd się bierze smog nad np Zakopanym ...Krakowem itd Zamiast dopłacać do kopalni i wypłacać nierobom 13-14 piórkowe i Barburki ... Zacząć stawiać np elektrownie wiatrowe/słoneczne a kopalnie zasypać do reszty bełkotu szkoda się odnosić ps. ed jak mój nowy nick ? Hahaha kolego dobre pytanie ;) Na swoje widze ,ze nie uslysze odpowiedzi .Niejestem za PIS-em bo nigdy na nich nie glosowalem ale bardziej nienawidze PO,PSL,SLD i tego tworu Nowoczesnej. Wiec Ci odpowiem dlaczego kopalnie nie byly rentowne. 1. Sprowadzamy wegiel z Rosji i innych krajow ,ktore niesa objete prawem o CO2 przez co ich wegiel jest tanszy. 2. Moze zapoznasz sie jak w Polsce sprzedawano wegiel za co poslanka Blida zostala zlikwidowana- w skrocie kopalnie za rzadow PO-PSL musialy sprzedawac wegiel najpierw do posrednikow zanim trafily do hut i elektrownii. Poczytaj dobrze to napewno znajdziesz informacje na ten temat. 3. Jak bys sledzil ekonomie na swiecie to zapewne bys wiedzial, ze w ciagu 2 lat nastopil kryzys cenowy na surowcach,gdzie wiekszosc kopaln i innych spolek wydobywczych na swiecie ponosila straty. W tej chwili ceny zaczynaja odbijac powoli i dlatego kraje takie jak USA ,Rosja itp zawsze kredytuja swoje spolki bo napewno po jakims czasie ceny odbijaja w ten czas to panstwo zabiera im co dalo z podatkow. 4.Zastanow sie dlaczego do Polski chca wejsc niemieckie spolki weglowe? Odpowiem Ci najpierw sie likwiduje panstwowe kopalnie ,ktore w miare tanio wydobywaja wegiel ,a jak juz padna to wtedy podnosi sie ceny wegla tak,ze zaplacimy za to owiele wiecej. Niemcy pare razy wiecej dorzucaja do swoich kopaln niz my. 5. W razie konfliktu politycznego w Polsce bedzie prad bo mamy wegiel i jak pokazala sytuacja ma Ukrainie ,ze gas moze zostac w kazdej chwili zakrecony lub moga nam narzucic Rosjanie ceny ktore normalny czlowiek nigdy niebedzie mogl zaplacic. 6.Smieszne jest jak w Polsce jest propaganada o zanieczyszczeniu z winy naszej.Statystyki za 2015 pokazaly jasno,ze Polska emituje ponad 2,5 raza mnie zanieszczyszczen od Niemiec niemowiec tez o innych krajach Europy Zachodniej.Jesli byles z geografi w miare ogarnienty to wiesz,ze wiekszosc wiatrow ,ktore wieja na Polska wieje w kierunku wschodnim co powoduje,ze zanieczyszczenia trafiaja do nas od zachodnich sasiadow. Kto jest najwiekszym dostawcom w Europie paneli slonecznych ,wiatrakow i innych tego typu urzadzen - kraj ,ktory ma unas najwiecej mediow . 7. Slyszymy caly czas o elektrowniach atomowych ale jak widac zdazaja sie spore wydatki jak cos pojdzie nie tak w takiej elektrowni. Ciekawe jest to dlaczego nigdzie niepodaje sie informacji ile i jak dlugo po zamknieciu takiej elektrowni atomowej podatnicy musza placic za pilnowanie tych napromieniowanych obiektow plus to ile kosztuje utylizacja paliwa do tych kopaln oraz cene usowania skutkow wycieku radioaktywnego z zbornikow ,gdzie przedtrzymuje sie zuzyte paliwo . Jak wiadomo aby sie zutylizowalo potrzeba tysiecy lat ,a pojemniki czasami wytszymuja kilkadziesiat lat. 8.Jak pokazaly badania Polska jest krajem ,gdzie niesa dobre warunki na elektrownie wiatrowe bo jest sporo dni bezwietrznych lub jest slaby wiatr i mamy sporo deszczowych dni lub ze sporym zachmurzeniem. Pare lat temu w Niemczech zaistniala sytuacja w czasie swiat Bozego Narodzenia ,gdzie bylo bezwietrznie ale niebo bylo zachmurzone co spowodowalo ubytek pradu w sieci. Kilka tysiecy domow bylo bez pradu kilka dni. Dania produkuje prad w prawie 100% z elektowni wiatrowych . Koszty utrzymania sa bardzo duze jak by sie moglo wydawac . Najlepsze jest to ,ze czesto musza kupowac prad od sasiadow w duzo drozej(Szwecja) gdy dni sa bezwietrzne ,a sprzedawac z sporymi kosztami ,gdy wiatraki chodza pelna para bo niemaja jak tego zmagazynowac wiec musza sprzedac po kosztach. 2 lata temu byla statystka pokazujaca,ze wiecej Dunczykow wynosi utrzymywania farm wiatrowych niz nas wytworzenie energii z wegla. Moge Ci tak wymieniac jeszcze kilka rzeczy ale to powinno wystarczyc. |
|
|
|
|
Zbyt długi tekst, aby banan mógł go przeczytać ze zrozumieniem On woli sok z buraka i jego obrazki, tylko takie cos do niego dociera.
Osobiście uważam że streściłeś to bardzo ciekawie. |
|
|
|
|
Ciekawe czy są w STW prawdziwi faceci z jaja mi co przeciwstawia się łamaniem praw czlowieka
|
|
|
|
|
Nie mnie pytałeś to i nie odpowiadałem ... tłumaczenie ci podstawy że za PO wybudowano tyle kilometrów autostrad/dróg szybkiego ruchu itp że PiS musiałby rządzić z dwa wieki żeby im dorównać no i oczywiście jakie plusy z tego wynikają mija się z celem... mam się z tobą kopać jak nie wiesz o czym piszesz (próbka ynteligencji to wspomniany wcześniej gaz czy węgiel)
CYTAT (Forbes) Opublikowany na początku kwietnia br. raport „Ukryty rachunek za węgiel. Analiza wsparcia gospodarczego dla elektroenergetyki węglowej oraz górnictwa w Polsce”, opracowany przez ekspertów Warszawskiego Instytutu Studiów Ekonomicznych (WISE Institute) prezentuje wyniki dość ostrożnych analiz eksperckich dotyczących dopłat do sektora górnictwa i produkcji energii elektrycznej z węgla w latach 1990 – 2012. Wyniki ekspertyzy rozwiewają mit, że dalsze inwestycje w węgiel to jedyna możliwa droga oraz, że węgiel jest najtańszym źródłem energii. Przeciwnie, co roku dopłacamy do niego miliardy złotych. Całkowite wsparcie dla produkcji prądu z węgla w analizowanym okresie wyniosło 170 400 miliardów złotych. Poza tym trzeba pamiętać, że koszty zewnętrzne wyniosły w tym okresie między 700 a 2 200 miliardów złotych. Biorąc pod uwagę średnią z tych kosztów, okazuje się, że od momentu transformacji ustrojowej do roku 2012 Polacy dopłacili do produkcji prądu z węgla mniej więcej tyle, ile wynosi roczny polski PKB – 1,6 biliona złotych. Kwota niebagatelna. Średnio blisko 70 miliardów rocznie. źródło Forbes (jest tego więcej ale nie chce mi się cytować a wrzucanie linka jest niemożliwe) Jak można cię poważnie traktować jak jedno łgarstwo goni drugi Długie masz te dwa lata jak zaczniesz pisać sensownie to daj znać i przetraw tylko te dwa pogrubione zdania ps. S.M co to ocenzurowaliście dodawanie linków ? Zera wydał rozkaz ? "Wilki nie przejmują się tym , co myślą o nich barany" |
|
|
|
|
To ciekawe dlaczego w Niemcy ostatnio tak mocno interesują się wydobyciem węgla u siebie i w Polsce. Tworzą w szkołach i uczelniach wyższych nowe kierunki powiązane z wydobyciem tego czarnego złota. Ich rząd kładzie spory nacisk na promocje i dofinansowanie tych uczelni które podejmą się tego tematu.
|
|
|
|
|
Zamkniecie kopalń mogłoby doprowadzić do 30-letniej kadencji PO, wszystko inne jest nieistotne bo jest skutkiem fedrowania i klepania statków.
...nie możecie wypełznąć na suchy ląd z sokuzburaka |
|
|
|
|
Jak zwykle merytorycznie i nt. z was się można tylko nabijać ;)
ja rozumiem że Forbes to nie Gazeta niePolska no ale ja jakąś podkładkę jak zwykle mam ... a wy ? "Wilki nie przejmują się tym , co myślą o nich barany" |
|
Dołączył: 14 Marz 2016r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Oni mają lepsze ekspertyzy, prosto z Torunia geotermalne w pakiecie ze święceniem i namaszczeniem
Kopalnie jeszcze nie są rentowne, a elektrownie już budują, będzie tani prąd, tylko nie wiadomo gdzie Wszystko, co słyszymy, jest opinią, nie faktem. Wszystko, co dostrzegamy, jest punktem widzenia, nie prawdą. http://www.komentujnieobrazaj.pl |
|
|
|
|
CYTAT Nie mnie pytałeś to i nie odpowiadałem ... tłumaczenie ci podstawy że za PO wybudowano tyle kilometrów autostrad/dróg szybkiego ruchu itp że PiS musiałby rządzić z dwa wieki żeby im dorównać no i oczywiście jakie plusy z tego wynikają mija się z celem... mam się z tobą kopać jak nie wiesz o czym piszesz (próbka ynteligencji to wspomniany wcześniej gaz czy węgiel) Banan ile razy trzeba Ci tłumaczyć,ze PO na te autostrady miała 8 lat ? Porównujesz rok rządów do ośmiu ?
CYTAT (Forbes) Opublikowany na początku kwietnia br. raport „Ukryty rachunek za węgiel. Analiza wsparcia gospodarczego dla elektroenergetyki węglowej oraz górnictwa w Polsce”, opracowany przez ekspertów Warszawskiego Instytutu Studiów Ekonomicznych (WISE Institute) prezentuje wyniki dość ostrożnych analiz eksperckich dotyczących dopłat do sektora górnictwa i produkcji energii elektrycznej z węgla w latach 1990 – 2012. Wyniki ekspertyzy rozwiewają mit, że dalsze inwestycje w węgiel to jedyna możliwa droga oraz, że węgiel jest najtańszym źródłem energii. Przeciwnie, co roku dopłacamy do niego miliardy złotych. Całkowite wsparcie dla produkcji prądu z węgla w analizowanym okresie wyniosło 170 400 miliardów złotych. Poza tym trzeba pamiętać, że koszty zewnętrzne wyniosły w tym okresie między 700 a 2 200 miliardów złotych. Biorąc pod uwagę średnią z tych kosztów, okazuje się, że od momentu transformacji ustrojowej do roku 2012 Polacy dopłacili do produkcji prądu z węgla mniej więcej tyle, ile wynosi roczny polski PKB – 1,6 biliona złotych. Kwota niebagatelna. Średnio blisko 70 miliardów rocznie. źródło Forbes (jest tego więcej ale nie chce mi się cytować a wrzucanie linka jest niemożliwe) Jak można cię poważnie traktować jak jedno łgarstwo goni drugi Długie masz te dwa lata jak zaczniesz pisać sensownie to daj znać i przetraw tylko te dwa pogrubione zdania ps. S.M co to ocenzurowaliście dodawanie linków ? Zera wydał rozkaz ? Przez lata elity budowały legendę Wałęsy i niszczyły każdego, kto twierdził,ze to kapuś. Dziś, gdy okazało się, że nim był dalej nie przyjmują tego do wiadomości. Bo nie niszczmy bohatera ble,ble,ble |
|
|
|
|
Podczas poprzednich rządów PiSiory otwierali drogi i autostrady zaplanowane bądź wykonane przez SLD. Teraz mają sporo zaplanowanych i rozpoczętych inwestycji drogowych przez PO/PSL więc sami nic nie zrobią a po ich rządach będziemy mieli kulka lat przestoju. Tak jak PO po 2 latach poprzednich rządów PiS. No ale gdybym miał rację to PiS ma większość i zawsze może przegłosować, że tej racji nie mam. Aż dziwne, że pozwalają na ten cyrk. Przecież mogli by by przegłosować ustawę, że mają większość i żadnych wyborów w przyszłości nie potrzebują. Było by demokratycznie i zgodnie z prawem.
A co do kopalni. Kto ma teorię po co zamykają Makoszowy? Skoro taki boom na węgiel przewiduje cały cywilizowany świat? |
|
|
|
|
Ja wam wytłumaczę, na czym polega dramat państwa polskiego. |
|
|
|
|
CYTAT ja rozumiem że Forbes to nie Gazeta niePolska no ale ja jakąś podkładkę jak zwykle mam ... a wy ? Twoją podkładką bananowy chłoptasiu zawsze jest sok z buraka z którego czerpiesz swą wiedze, wielokrotnie to okazując publicznie. Niestety ale ta łatka z soku przylgnęła do Ciebie na stałe Pamiętaj bananku że "ja" to w wojsku dupa |
|