|
|
|
APEL
Towarzyszu Putin. Władimirze Władymirowiczu itp.itd.ect. Zwracam się w prośbą o militarna ochronę mojej rosyjskojęzycznej osoby. Co prawda, u mnie po sowiecku to ni chu chu,ale szybko się uczę. Wy ,Ruskie, nigdy nie napadliście na jakikolwiek kraj,ale zawsze czyniliście to w ramach obrony pokoju. Mieżdunarodnego mira. Polska była przez was wyzwolona dwa razy- w 1939 i 1944-5 ,a więc macie w tym wprawę.1920 się nie liczy,bo wtedy był Piłsudski i za mordę,twardą ręka, trzymał swołocz. Teraz to co innego. Donald odbił Wam dziewczynę,Angelę,a Jarek obraził się i zabrał zabawki z piaskownicy. Jeden samolot w Smoleńsku nam strąciliście,ale jak wyślecie do nas kilka MiG-ów 29 to się bilans wyrówna. Przepraszamy za Ukrainę. Towarzysze! Niech żyje Rossija. Niech żyje Lenin,Put in... Niech żyje KGB-GRU,AGD-RTV. PS.No to ci, którzy mi dogryzali na tym Forum, mają pozamiatane. http://demot(...)a-Kremlu SPRZEDAM BOEING 747 WERSJA SPEC, GARAŻOWANY. MAŁY PRZEBIEG 22,9 MLN.KM. PO PRZEGLĄDZIE WAŻNYM DO 2030 ROKU, WYMIENIONE ZAWIESZENIE, ROZRZĄD SILNIKÓW, KLIMATYZACJA 10-CIO STREFOWA, PRZYCIEMNIANE SZYBY, AIRBAG. NIE BITY. KOLOR BIAŁO- NIEBIESKI Z LOGO "PRESIDENT USA". CENA DO NEGOCJACJI. |
|
|
|
|
SPRZEDAM BOEING 747 WERSJA SPEC, GARAŻOWANY. MAŁY PRZEBIEG 22,9 MLN.KM. PO PRZEGLĄDZIE WAŻNYM DO 2030 ROKU, WYMIENIONE ZAWIESZENIE, ROZRZĄD SILNIKÓW, KLIMATYZACJA 10-CIO STREFOWA, PRZYCIEMNIANE SZYBY, AIRBAG. NIE BITY. KOLOR BIAŁO- NIEBIESKI Z LOGO "PRESIDENT USA". CENA DO NEGOCJACJI. |
|
|
|
|
A my w 1939 wyzwoliliśmy Zaolzie
|
|
|
|
|
Pożyczka Jarosława Kaczyńskiego. Kim jest tajemniczy wierzyciel?
Jarosław Kaczyński dwa i pół roku temu zapożyczył się na dwieście tysięcy złotych. Niestety nie wiadomo u kogo, bo prezes PiS odmawia podania nazwiska swojego wierzyciela. - Mamy do czynienia z zatajeniem informacji – mówi „Newsweekowi” Anna Wojciechowska-Nowak, ekspertka Fundacji im. Stefana Batorego. Zachowanie Kaczyńskiego jest tym bardziej zastanawiające, że w 2002 roku były szef MON Jerzy Szmajdziński pożyczył od prywatnych osób 300 tys. zł zł, ale nie podał w oświadczeniu majątkowym ich nazwisk. Wówczas Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych, którego poproszono o opinię, ocenił, że polityk nie musi ujawniać tych danych. Głos w sprawie zabrał jednak prezes PiS. Stwierdził, że „opinia GIODO nie powinna być wiążąca a Szmajdziński powinien ujawnić nazwiska pożyczkodawców”. Dziś GIODO stoi na stanowisku, że dane prywatnych wierzycieli trzeba ujawniać, ale Kaczyński, który zaciągnął 200 tys. zł długu, odmawia podania nazwiska swojego pożyczkodawcy. ... więcej TU Ciekawe u kogo w kieszeni siedzi Kaczor :/ a tak swoją drogą Hofmanowi pożyczają kasę Kaczorowi też a Nowaka ścigają za jakiś śmieszny zegarek (oczywiście za zegarek też powinni ścigać) "Wilki nie przejmują się tym , co myślą o nich barany" |
|
|
|
|
to ja pożyczyłem Panu Prezesowi pieniądze i to bez procentu - spłata w ratach po 100 zł miesięcznie , nawet jeżeli nie zdąży oddać wszystkiego to nic się nie stanie , reszta do umożenia
|
|
|
|
|
CYTAT to ja pożyczyłem Panu Prezesowi pieniądze i to bez procentu - spłata w ratach po 100 zł miesięcznie , nawet jeżeli nie zdąży oddać wszystkiego to nic się nie stanie , reszta do umożenia Nie kłam ! To ja pożyczyłem Jarkowi tą kasę! Ma mi oddać po wygranych wyborach parlamentarnych, a to już w przyszłym roku. A co do zegarka Nowaka to naprawdę świństwo. Na zegarek ministra jego rodzice odkładali co miesiąc kilkaset zł przez kilka lat( z powodu niskich dochodów). I kiedy w końcu po kilku latach głodówek i wyrzeczeń dopięli swego , wtedy wkroczył wredny prokurator ( pewnie jeszcze z sitwy Ziobry) , i postawił zarzuty p. Nowakowi. |
|
|
|
|
kubus28 robisz sobie jaja i bagatelizujesz ... wolno Ci
Ja kilka lat temu na szybko potrzebowałem 50 tyś zł pożyczki (na kilka tygodni) ... przy dość dobrych zarobkach musiałem ją wziąć na 4 lata a odsetki wyszły 16 tyś (nie wiem czy tyle był wart ów zegarek Nowaka) ... Hofman z Kaczyńskim mając aspiracje do rządzenia tym krajem ... biorą pożyczki nie wiadomo od kogo nie wiadomo na jakich warunkach no ale to PiS a oni przecież w tym kraju są ponad prawem i sprawiedliwością "Wilki nie przejmują się tym , co myślą o nich barany" |
|
|
|
|
Aha, czyli Tusk jak brał kasę na KLD od Niemców Ci nie przeszkadza,ale pozyczka Jarka tak. Zresztą prokuratura postawiłaby zarzuty,ale to pewnie tak samo dęta sprawa jak Brunon K.
ps. I zwróćmy uwagę,że Nowak jeszcze niedawno był ministrem... Głupotą jest robić ciagle to samo i oczekiwać innych rezultatów... Nigdy wiecej rządow PO-PSL |
|
|
|
|
Nie mam zamiaru tłumaczyć PO ale tak między nami ...
a jak Kaczyński sam sobie umarzał długi PC (Porozumienia Centrum)to jakoś do dziś Ci nie przeszkadza ... co do kasy od "Niemców" to nie dziwi Cie to że sam Kaczor się tego nie czepia ? wybory zyskał by kilka % ... Dla mnie to pic na wodę ale nawet gdyby brał ... to Solidarność kiedyś też była sponsorowana zza granicy takie były czasy piszesz że Nowak był ministrem i nie powinien ... racja w 100 % weź pod uwagę że Kaczyński był kiedyś premierem i chyba powinien przestrzegać prawa ale po co on przecież nigdy tego nie robił to i teraz nie musi bo nawet jak go złapią za rękę to i tak powie że nie jego a ty to kupisz bez zawahania i znów zagłosujesz na "niego" a Nowaka przynajmniej odsunęli Kaczyński jest nie do odsunięcia ps. Drze mnie co robi PO interesuje mnie co robi PiS i tłumaczenie że coś zrobił jakiś oszołom z PO to i Kaczorowi wolno mnie nie przekonuje bo to on ma w nazwie Prawo i Sprawiedliwość (a nawet nie wie co te słowa znaczą) "Wilki nie przejmują się tym , co myślą o nich barany" |
|
|
|
|
Powiem tak, pokaz mi ile tych przekrętów PiS znalazło efekt w postaci jakichkolwiek wyroków ?
To,ze za rządów PO ukrecono łeb aferze hazardowej, przepłacono pendolino,uniewinniono Sawicka, okradziono OFE, za Amber gold nie beknął syn Tuska,wydłużono wiek emerytalny - tego nie widzisz ? Dlaczego Tusk nie zdementował i nie sądzi sie o kasę od Niemców ? Bo wie,ze brał i nie wygra... Głupotą jest robić ciagle to samo i oczekiwać innych rezultatów... Nigdy wiecej rządow PO-PSL |
|
|
|
|
Jak rozumiem nie oglądasz normalnej TV lub miałeś pecha bo ja słyszałem przynajmniej 2 x jak mówił że żadnej kasy nie było ... (jak pisałem nawet jak była to jak rozumiem gdyby to była kasa od Amerykanów było by ok ... ale od Niemców to już bee ? czy ogólnie sponsorowanie partii przez obcych jest bee ? )
tak dla przypomnienia z czego kasę ma PiS bo pewnie zapomniałeś ... o finansowaniu złodziejskiego PiSu (PC) z ukradzionych pieniędzy z afery FOZZ. Sprawę przekrętów PiSu (PC) umorzył... sędzia Kryże, wiceminister sprawiedliwości w rządzie 4RP Wodza Jarosława. Wcześniej za komuny sędzia Kryże był utrwalaczem PRLowskiej Władzy Ludowej, przy pomocy SB łamał i skazywał na więzienie opozycjonistów antykomunistycznych z tymi skazanymi to sobie chyba jaja robisz ? tyle tego jest że można spisać kila stron od czasów PC ... poczytaj ... TU wiesz co jest najgorsze ? nie samo to że kręcą lody ale to ze wypuszczają swoich z kryminału ... np. - Afera ARTB. Jedną z największych złodziejskich afer złodziejskiego PiSu (PC) była afera ARTB. Siedział za nią Maciej Zalewski prawa ręka Braci Kaczyńskich. w PC i spółce Telegraf. Z więzienia wypuścił go... przyjaciel z PC Lech Kaczyński. w 2005 tuż po wygranych wyborach Nie wiem co ma wspólnego z PO Amber Gold i za co niby miałby być skazany syn Tuska ale tak naprawdę zwisa mi co robi PO piszesz o aferze "hazardowej" ale jakoś "Afera lekowa" ... "Afera gruntowa" ... "Afera FOZZ" ... "Afera paliwowa" Ci nie przeszkadza ps. wiem że to do Ciebie nie przemawia bo i niby czemu by miało na Trwam/niezależnej tego nie ma wiec z założenia "głupi pachołek Tuska" wrzuca i pisze bzdety ale ja gdybym miał wybierać pomiędzy PiS a PO wolę partie "sponsorowaną przez Niemców" od tych twoich a i nie odbijaj po raz kolejny pałeczki tylko broń wodza i jego kolegów "Wilki nie przejmują się tym , co myślą o nich barany" |
|
|
|
|
Fajnie, tylko, że w sprawie FOZZ orzekał syn Romana Kryże, a nie ta sama osoba znawco...
Głupotą jest robić ciagle to samo i oczekiwać innych rezultatów... Nigdy wiecej rządow PO-PSL |
|
|
|
|
cały czas pisze o Andrzeju Kryże Gdyby Romek Kryże żył za czasów PiS zapewne też byłby przy korycie ...
no i fajnie że nie negujesz całej reszty ... znawco "Wilki nie przejmują się tym , co myślą o nich barany" |
|
|
|
|
[cytat]Jak rozumiem nie oglądasz normalnej TV lub miałeś pecha bo ja słyszałem przynajmniej 2 x jak mówił że żadnej kasy nie było ... (jak pisałem nawet jak była to jak rozumiem gdyby to była kasa od Amerykanów było by ok ... ale od Niemców to już bee ? czy ogólnie sponsorowanie partii przez obcych jest bee ? )
tak dla przypomnienia z czego kasę ma PiS bo pewnie zapomniałeś ... o finansowaniu złodziejskiego PiSu (PC) z ukradzionych pieniędzy z afery FOZZ. Sprawę przekrętów PiSu (PC) umorzył... sędzia Kryże, wiceminister sprawiedliwości w rządzie 4RP Wodza Jarosława. Wcześniej za komuny sędzia Kryże był utrwalaczem PRLowskiej Władzy Ludowej, przy pomocy SB łamał i skazywał na więzienie opozycjonistów antykomunistycznych z tymi skazanymi to sobie chyba jaja robisz ? tyle tego jest że można spisać kila stron od czasów PC ... poczytaj ... TU wiesz co jest najgorsze ? nie samo to że kręcą lody ale to ze wypuszczają swoich z kryminału ... np. - Afera ARTB. Jedną z największych złodziejskich afer złodziejskiego PiSu (PC) była afera ARTB. Siedział za nią Maciej Zalewski prawa ręka Braci Kaczyńskich. w PC i spółce Telegraf. Z więzienia wypuścił go... przyjaciel z PC Lech Kaczyński. w 2005 tuż po wygranych wyborach Nie wiem co ma wspólnego z PO Amber Gold i za co niby miałby być skazany syn Tuska ale tak naprawdę zwisa mi co robi PO piszesz o aferze "hazardowej" ale jakoś "Afera lekowa" ... "Afera gruntowa" ... "Afera FOZZ" ... "Afera paliwowa" Ci nie przeszkadza ps. wiem że to do Ciebie nie przemawia bo i niby czemu by miało na Trwam/niezależnej tego nie ma wiec z założenia "głupi pachołek Tuska" wrzuca i pisze bzdety ale ja gdybym miał wybierać pomiędzy PiS a PO wolę partie "sponsorowaną przez Niemców" od tych twoich a i nie odbijaj po raz kolejny pałeczki tylko broń wodza i jego kolegów [/cytat Co racja , to racja! Te pisiory to przekręty jakich mało! Kaczyńscy zaczęli już w podstawówce swoją przestępczą działalność. Jak kiedyś wspominał znany warszawski adwokat i bon vivant Lejb Fogelaman, we trzech ( chodził do jednej klasy z bliźniakami) terroryzowali całą szkołę. Bili i prześladowali inne dzieci. Potem było już tylko gorzej! Ten cały Jarek , to raz wydał nawet kilka tysięcy PLN na leczenie kota Alika . A potem i tak sierściucha skrytobójczo załatwił Hofman, w ramach walki o zainteresowanie prezesa. O tym czytałem chyba na Pudelku albo w Fakcie. A nie to w Twoim poście Banan czytałem, pomyliło mi się. W każdym razie masz stuprocentową rację , IV RP to było eldorado wszelkiej maści oszustów i złodziei . Dobrze ,że od siedmiu lat mamy europejskie standardy, i żyje się lepiej. |
|
|
|
|
Jak piszesz o Andrzeju Kryze,ze za pomocą SB łamał opozycjonistów skoro to jego ojciec Roman ?
Szkoda mi czasu na dyskusje z tobą, jesteś zaślepiony obsesja antypisowską. Śmieszy mnie to twoje ciągle wynajdywanie nadużyć Pis,a ze Polska jest w ruinie dzięki rządom PO masz gdzieś,nara Głupotą jest robić ciagle to samo i oczekiwać innych rezultatów... Nigdy wiecej rządow PO-PSL |
|
|
|
|
Słów brakuje ... ale miedzy innymi twój bohater wydał wyrok na obecnego prezydenta ...
"W marcu 1980 jako sędzia Sądu Rejonowego w Warszawie skazał na karę aresztu zasadniczego Andrzeja Czumę, Wojciecha Ziembińskiego i Bronisława Komorowskiego za publiczne stwierdzenie, że PRL nie jest państwem niepodległym ... " oczywiście rozumiem twój zryty tok myślenia bo dla was i dziś Polska nie jest krajem wolnym i niepodległym ale dla większości jest ... ale może przypomnisz ile to ... lat ..... miesięcy ... dni... no może przynajmniej godzin przesiedział wasz "zbawiciel" ? " ...Polska jest w ruinie dzięki rządom PO ... " a to jest wasze zdanie ... jak na mój gust mogło by być lepiej ale nie jest źle ... przypomnę Ci tylko tyle że w Polsce jako jedynym unijnym kraju nie było do dziś recesji ps. nie nazywaj odbijania pałeczki dyskusją bo do tego trzeba mieć argumenty ... "Wilki nie przejmują się tym , co myślą o nich barany" |
|
|
|
|
CYTAT jak na mój gust mogło by być lepiej ale nie jest źle ... http://www.youtu(...)09GQTOzE Tyle w temacie, więcej TVN-u polecam to niedługo stwierdzisz, że każdy Polak opływa w luksusach i jesteśmy piękną, zieloną wyspą. |
|
|
|
|
Moderowano przez: el.Banan Wpis w całości usuwam jako bonus ostrzeżenie
|
|
|
|
|
CYTAT Moderowano przez: el.Banan Wpis w całości usuwam jako bonus ostrzeżenie Na jakiej podstawie usunąłeś ten post? Wszyscy na tym forum wiedzą ,że rozumem nie grzeszysz i nikt nie chce z Tobą dyskutować. Wrzucasz jakieś linki , i sam potem wykłócasz się prowokując konflikty. Napisałem tylko ,żeby Cię ignorować i to wszystko. Bo nie ma najmniejszego sensu wchodzić w jakiekolwiek dyskusje z człowiekiem na Twoim poziomie intelektualnym. Nie warto! A i usunąłeś też komentarz do mojego postu napisany przez irkucka. A napisał tylko jedno słowo : Racja! Co Ty odwalasz? |
|
|
|
|
CYTAT Tyle w temacie, więcej TVN-u polecam to niedługo stwierdzisz, że każdy Polak opływa w luksusach i jesteśmy piękną, zieloną wyspą. Zaraz stwierdzisz, że wszyscy są biedni a ci co mają na chleb z masłem i wędliną to zapewne rodziny rządzących. CYTAT Na jakiej podstawie usunąłeś ten post? Wszyscy na tym forum wiedzą ,że rozumem nie grzeszysz i nikt nie chce z Tobą dyskutować. Wrzucasz jakieś linki , i sam potem wykłócasz się prowokując konflikty. Napisałem tylko ,żeby Cię ignorować i to wszystko. Bo nie ma najmniejszego sensu wchodzić w jakiekolwiek dyskusje z człowiekiem na Twoim poziomie intelektualnym. Nie warto! A i usunąłeś też komentarz do mojego postu napisany przez irkucka. A napisał tylko jedno słowo : Racja! Co Ty odwalasz? Rozumem nie grzeszy bo ma inne zdanie, a jak ma inne zdanie to trzeba go obrazić. Do tego poziomu intelektualnego mi też jeszcze daleko. "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
CYTAT CYTAT Tyle w temacie, więcej TVN-u polecam to niedługo stwierdzisz, że każdy Polak opływa w luksusach i jesteśmy piękną, zieloną wyspą. Zaraz stwierdzisz, że wszyscy są biedni a ci co mają na chleb z masłem i wędliną to zapewne rodziny rządzących. CYTAT Na jakiej podstawie usunąłeś ten post? Wszyscy na tym forum wiedzą ,że rozumem nie grzeszysz i nikt nie chce z Tobą dyskutować. Wrzucasz jakieś linki , i sam potem wykłócasz się prowokując konflikty. Napisałem tylko ,żeby Cię ignorować i to wszystko. Bo nie ma najmniejszego sensu wchodzić w jakiekolwiek dyskusje z człowiekiem na Twoim poziomie intelektualnym. Nie warto! A i usunąłeś też komentarz do mojego postu napisany przez irkucka. A napisał tylko jedno słowo : Racja! Co Ty odwalasz? Rozumem nie grzeszy bo ma inne zdanie, a jak ma inne zdanie to trzeba go obrazić. Do tego poziomu intelektualnego mi też jeszcze daleko. Andrzejku , Ty , mimo wszystko reprezentujesz poziom , którego Banan nigdy nie osiągnie. A dlaczego usunął oprócz mojego , niech będzie ,że obraźliwego postu , kolejny , który brzmiał : " Racja" . To chyba nie jest w porządku? .Poza tym bez ściemy , nazwanie głąba głąbem to chyba nic karygodnego , jak sądzę? Banan w swej dogmatycznej zapalczywości , nie raz , nie dwa obrażał innych nie przebierając w określeniach. Tym samym zachował się jak przysłowiowy złodziej złapany na gorącym uczynku i krzyczący : - "....Łapać złodzieja"...... |
|
|
|
|
CYTAT (sz1982 ) Na jakiej podstawie usunąłeś ten post? Wszyscy na tym forum wiedzą ,że rozumem nie grzeszysz i nikt nie chce z Tobą dyskutować. Wrzucasz jakieś linki , i sam potem wykłócasz się prowokując konflikty. Napisałem tylko ,żeby Cię ignorować i to wszystko. Bo nie ma najmniejszego sensu wchodzić w jakiekolwiek dyskusje z człowiekiem na Twoim poziomie intelektualnym. Nie warto! A i usunąłeś też komentarz do mojego postu napisany przez irkucka. A napisał tylko jedno słowo : Racja! Co Ty odwalasz? Nie powinienem ci odpisywać bo mam ciekawsze zajęcia np. drapanie się po jajach ale jako kulturalny człowiek zrobi wyjątek usunąłem na podstawie regulaminu ... złamałeś przynajmniej 2 punkty i łamiesz nadal dlaczego usunąłem post użytkownika Irkuck ? tak jak napisałeś napisał "Racja" nie chciałem żeby to wyglądało że popiera usunięcie twojego wpisu po 2 nie wnosił nic do dyskusji po 3 jak już wcześniej pisałem tak ty jak i on powinniście znać regulamin nad "przyciskiem" wyślij jest napisane "Dodając tą wiadomość akceptujesz: Regulamin " ps. Kłamiesz i motasz się w zeznaniach Rada ... "zabronione jest - 2.8. wpisów oceniających pracę moderatorów. Właściwym trybem dla zgłoszenia nadużycia moderatora, jest poinformowanie o tym Administratora." "Wilki nie przejmują się tym , co myślą o nich barany" |
|
|
|
|
CYTAT Andrzejku , Ty , mimo wszystko reprezentujesz poziom , którego Banan nigdy nie osiągnie. A dlaczego usunął oprócz mojego , niech będzie ,że obraźliwego postu , kolejny , który brzmiał : " Racja" . To chyba nie jest w porządku? .Poza tym bez ściemy , nazwanie głąba głąbem to chyba nic karygodnego , jak sądzę? Banan w swej dogmatycznej zapalczywości , nie raz , nie dwa obrażał innych nie przebierając w określeniach. Tym samym zachował się jak przysłowiowy złodziej złapany na gorącym uczynku i krzyczący : - "....Łapać złodzieja"...... No tak to pojecie głąba to twoja opinia i ocena. Dla mnie ty możesz być mniej lub bardziej rozwinięty i nazwać cię odpowiednio. Mimo iż to moja subiektywna opinia mogło by cie to obrazić. "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
Dołączył: 12 Paź 2008r. Skąd: z miasta chyba ;) Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
....Panowie (zarówno moderator jak i pozostali forumowicze) ---> proszę wrócić do dyskusji na temat gdyż nie chciałabym Wam go niepotrzebnie moderować czy zamykać ....Dziękuje i cieplutko pozdrawiam ....
" Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... " |
|
|
|
|
Na Podkarpaciu PiS osiągnął najwyższy wynik w kraju:
http://rzesz(...)ciu.html Jak ktoś zna osobiście Banana , to niech go popilnuje przez kilka dni. Żeby się chłopina nie pochlastał. |
|
|
|
|
PIS górą hehe, a te redaktory jak sie wiją, żeby tylko nie zauważyć lub umniejszyć rangę zwycięstwa.
Jak ja widzę jak rzucają się z zaciekłością na przedstawicieli PIS i jak mizdrzą sie potem do Platformersów to bez wnikania w ich programy partyjne mam ochote głosować na PIS. Człowiek ma w sobie cos takiego, że jest za Indianami. A ci usłużni dziennikarze pewnie wiedzą, że dawno odeszli od obiektywnego rzetelnego dziennikarstwa na rzecz służby dla pewnej opcji politycznej za odpowiednie apanaże i jak ta opcja sie skończy to bedzie po nich. Ja ich żałował nie będę, dawno już swoje zarobili. PO nie prowadzi jakiejś zdecydowanie złej polityki wewnętrznej i zagranicznej, ale nie ulega wątpliwości, że za jej rządów jednym żyje się coraz lepiej, a drugim coraz gorzej. Sojusz establishmentu politycznego i medialnego plus swój prezydent jest niebezpieczny, szeroka władza każdego zdeprawuje. |
|