|
|
|
po raz pierwszy zostanę matką chrzestną i nie wiem czy dać dziecku pieniądze czy kupić jakiś prezent a jak pieniądze to ile się teraz daje?
|
|
|
|
|
|
|
Dołączył: 28 Sie 2007r. Skąd: z miasta rowerów Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
najlepiej prezent tylko jakiś praktyczny na lata
i oczywiście wszytko zależy od wieku dziecka i sytuacji rodziny, bo być może kasa się bardziej przydać na obecną chwilę Errare humanum est. |
|
|
|
|
złoty łańcuszek a nie kasa.
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
moim zdanie to raczej kasa;P no bo co takiemu bobadowi można kupić/! a jak dasz kase to rodzice mogą dziecku założyć jakieś konto oszczednościowe czy coś;) kasa zawsze sie przyda
|
|
|
|
|
to jeszcze zaklezy w jakiej Ty jestes sytuacji... jezeli jestes studentką i nie pracujesz to logiczne ze nie masz i nie wstydzilbym sie pojsc z niedorgim prezentem za 100 zł, jezeli pracujesz i stać Cię to przypał będzie wpaść ze spioszkami
|
|
|
|
|
zwyczaj jest taki ze kazdy daje tyle na ile go stac. z czasem ludzie daja coraz wiecej. my chyba dalismy 200 zl ale to bylo chyba 2 lata temu. dobrze jest kupic prezent nikt nie wie ile dokladnie kosztowal a dziecko bedzie miec pamiatke. na chrzest proponuje zlote kolczyki np.
|
|
|
|
|
my chrzciliśmy ostatnio swoją córeczkę, od chrzestnej dostała obrazek z aniołkiem i pieniążki a od chrzestnego kolczyki od reszty rodzinki: pieniądze i różne drobne upominki )
|
|
|
|
|
No wlasnie maja pyta ile tych pieniążkow
|
|
|
|
|
w kwietniu br. byłam po raz pierwszy chrzestną synka mojej siostry- dałam 400zł,srebrną łyżeczkę,pamiątkę chrztu-taką książeczkę- oraz zamówiłam na Allegro śliczna chrzestkę
http://alleg(...)tka.html |
|
|
|
|
haha dobre
czyli jakuiesz 600 zł Cie chrzest kosztował jak dla mnie wydatek duzy |
|
|
|
|
tak się składa,ze miałam uskładane pieniądze na ten "cel" a kto ile daje zależy zawsze od zawartosci portfela
|
|
|
|
|
Ja dawałam 300 zł w kopercie i też pamiątkę grawerowaną. Ponadto słyszałam że chrzestna powinna kupić ubranko i torta.
|
|
|
|
|
chrzestna kupuje tą "ściereczke" do wytarcia główki chrześniaka.
a co do prezentów to słyszałam o złotych kolczykach, ewentualnie można kupić jakieś wyposażenie do wózka/łóżeczka, zabawke z wyższej półki ... |
|
|
|
|
Ja dawałem 500 zł w kopercie i po problemie..
|
|
|
|
|
ja jako chrzestna kupiłam ubranko chrzcielne i tą białą szatkę, dodatkowo książeczkę jako pamiątkę chrztu i tyle. Niestety jako uczennicy LO nie było mnie stać na więcej, więcej dostał dzieciak od moich rodziców ;)
|
|
|
|
|
1000 zl, mlodzi rodzicie beda mieli wydatki wiec kazda kasa sie przyda
|
|
|
|
|
400-500 zł
Dobrze, jeśli rodzice dobrze zainwesują pieniądze. |
|
|
|
|
CYTAT 1000 zl, mlodzi rodzicie beda mieli wydatki wiec kazda kasa sie przyda Kris-pu kasa jest dla dzidziusia - nie dla rodziców Ale szczodry z Ciebie Chrzestny by był Dorii |
|
|
|
|
zwykli goscie dawali od 200 zl + jakis prezent, lub 300 zl, rodzina bliska typu rodzice 500-1000 zl, chrzestni 300 zl ub zloty komplet plus 200 zl - wsyztsko zalezalo jak zamozna jest rodzina tyle dala i czy sie robi w lokalu bo wtedy daja wiecej bo wiedza ze ktos traci kase za oplacenie wszystkiego za osobe
|
|
|
|
|
,,(...)rodzina bliska typu rodzice 500-1000 zl,(...)"
O Boże!!Może najlepiej nowy samochód?A niech ma maluch,A co |
|
|
|
|
z tego co widze dla niektorych najlepiej by bylo dac 50 zl albo pusta koperte
|
|
|
|
|
CYTAT z tego co widze dla niektorych najlepiej by bylo dac 50 zl albo pusta koperte Z tego co widze dla niektórych główna ceremonia schodzi na dalszy plan a miejsce pierwsze zajmuje zawartośc koperty. Zasada powinna być taka ze wspomagasz na tyle, na ile Cię stać i o wielkość gotówki nikt nie powinien miec do nikogo pretensji, no chyba ze zaprasza się gośći tylko po to aby podreperować budżet domowy. Pomoc dla dziecka nie konczy się po wręczeniu koperty czy prezentu. |
|
|
|
|
Dokładnie!!!
|
|
|
|
|
A ja swojej chrześnicy NA ŚLUB! dałam 400 zł w kopercie, dzisiaj dałabym więcej, ale wtedy nie miałam kasy nie było mnie stać na nic więcej... bez najmniejszzego wstydu podpisałam kopertę. Prezenty zależą od sytuacji w jakiej sie znajdujesz, tak jak pisała srudentka LO, kupiła ksiazeczke ubranko i biała szatkę.... i tyle
|
|
|
|
|
ja pitole......szkoda gadac
Czym różni się parlamentarzysta od dziwki? Dziwka jak dostanie pieniądze to spełnia życzenia klienta. |
|