|
|
|
Galeria osób, które dołączyły do akcji poparcia dla idei i wartości Solidarności – to dzięki Solidarności Polska jest dziś wolnym i bezpiecznym krajem
http://www.faceb(...)0&ref=mf http://www.faceb(...)tycentre http://apps.(...)ziekuje/ Dołącz do akcji poparcia dla idei Solidarności! @@@ |
|
|
|
|
@@@ |
|
|
|
|
Solidarność. Twój anioł Wolność ma na imię.
31 sierpnia 2010 będzie nie tylko świętem Solidarności, ale także ucztą dla fanów dobrej muzyki i teatru. Punktem kulminacyjnym będzie unikatowe widowisko "Solidarność. Twój anioł Wolność ma na imię", http://www.ecs.gda.pl/30rocznica @@@ |
|
|
|
|
Galeria osób, które dołączyły do akcji poparcia dla idei i wartości Solidarności - cd:
http://www.faceb(...)0&ref=mf @@@ |
|
|
|
|
on też zaśpiewa na koncercie "Solidarność. Twój anioł Wolność ma na imię"!
@@@ |
|
|
|
|
czy ktoś ze Stalówki wybiera się na ten koncert?
@@@ |
|
Dołączył: 21 Kwie 2010r. Skąd: STALOWA WOLA Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
misia2009
zostałaś sama Wałęsa pokazał co to Solidarność i masz odpowiedź na swe pytanie ! |
|
|
|
|
czytałam w gazecie, że związek zorganizował wyjazd na uroczystości, ale może ktoś wybiera się poza tym?
a co do Wałęsy to nie wiem o co ci chodzi? on nie będzie występował tym razem, chyba będzie na widowni @@@ |
|
|
|
|
misia2009
chodzi mi o to ze juz po Solidarności ! było mineło ! jak sam Wałęsa się wypioł ....... "nie chcę alę muszę" |
|
|
|
|
było, ale nie minęło tylko się zmienia - taka kolej dziejów; a tu bardziej chodzi o samo zjawisko społeczne, a nie o Solidarność jako związek, tak uważam;
a poza tym fajna muza będzie!!! @@@ |
|
|
|
|
f..k muze
zjawisko społeczne ? jakie dinozaurów ? w Bałtowie ładniej , przyjemniej . zmienia się w co ? idę rejestruję nową partie dzisiaj " SOLIDARNOŚĆ POLSKA" jestem prezesem i nawet wygram wybory !!! jako partia oczywiście !! hajsu w h..j i tak mam w dupie wszystkich ! to jest Solidarnośc "złodziejska" |
|
|
|
|
oj, ostre słowa, przydałyby się korepetycje ...?!?!?!?
@@@ |
|
|
|
|
ortografia gramatyka ?
taaa mialem x lat temu 10 lat 3małem poziom , internet mnie zniszczył a co do słów "ostrych" moze znajdzie sie jakiś ziomal co przejedzie brame Huty Stalowa Wola !!! swoim maluchem [1979]!!! i powie "STOP !!! , nie sprzedawajcie reszty naszego dorobku życia" będzie Hero! i założy partie "pocałujcie mnie w dupe" tu nic pod wzgledem NSZZ, nie obrazam mysle o tych 30 lat puzniej (co h..a wiedzą o Solidarności)! mamy IV RP , ludzie!!! (a może i V) ale to Polska i tu sie da wszystko !!! misia2009 wklej 21 postulatów , niech młodzi wiedza o co Solidarnośc walczyła chociarz !!!! |
|
|
|
|
masz rację, że przy okazji 30. rocznicy warto przypomnieć historię, ale te uroczystości i imprezy mają temu służyć ...
@@@ |
|
|
|
|
wiesz co jakies X lat czytam te postulaty
prośiłem wklej jako założycielka tego post'a olałaś jak Wałęsa, dzięki Solidarności! 3mta ludzie pion !!! nie pozioim !!! |
|
|
|
|
w 2 poście jest link do strony, która przedstawia historię Solidarności - jest tam wiele interesujących informacji;
@@@ |
|
|
|
|
wystąpi na koncercie
@@@ |
|
|
|
|
misia2009
ja nie che linka ja chce postulaty !!! KPW !!! zrob to !!!!!!!!!!!!111 |
|
|
|
|
jak ładnie poprosisz, to wkleję!
@@@ |
|
|
|
|
MISIA proszę
bo to ciekawe jest ! całkiem na czasie !! tyle ze do poprawy !! i ze 2 punkty bym skreślił bo to NIEMOŻLIWE ! i z fotke chociaz tych drewnianych tablic bo bida była !!! biedacy o markerze to jak SC-FI |
|
|
|
|
jutro
@@@ |
|
|
|
|
zła odpowiedz , wczoraj !
i ogolnie od tego powinien ten post sie zaczynać ! |
|
|
|
|
źródło:
http://www.elfal(...)tow.html 21 postulatów z 17 sierpnia 1980 roku. 1. Akceptacja niezależnych od partii i pracodawców wolnych związków zawodowych wynikających z ratyfikowanych przez PRL Konwencji nr 87 Międzynarodowej Organizacji Pracy, dotyczących wolności związków zawodowych. 2. Zagwarantowanie prawa do strajku oraz bezpieczeństwa strajkującym i osobom wspomagającym. 3. Przestrzegać zagwarantowanej w Konstytucji PRL wolności słowa, druku, publikacji, a tym samym nie represjonować niezależnych wydawnictw oraz udostępnić środki masowego przekazu dla przedstawicieli wszystkich wyznań. 4. Przywrócić do poprzednich praw: a. ludzi zwolnionych z pracy po strajkach w 1970 i 1976 r. studentów wydalonych z uczelni za przekonania, b. zwolnić wszystkich więźniów politycznych (w tym Edmunda Zadrożyńskiego, Jana Kozłowskiego, Marka Kozłowskiego), c. znieść represje za przekonania. 5. Podać w środkach masowego przekazu informację o utworzeniu Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego oraz publikować jego żądania. 6. Podać realne działania mające na celu wyprowadzenie kraju z sytuacji kryzysowej poprzez: a. podanie do publicznej wiadomości pełnej informacji o sytuacji społeczno-gospodarczej, b. umożliwienie wszystkim środowiskom i warstwom społecznym uczestniczenie w dyskusji nad programem reform. 7. Wypłacić wszystkim pracownikom biorącym udział w strajku wynagrodzenie za okres strajku - jak za urlop wypoczynkowy, z funduszu CRZZ. 8. Podnieść zasadnicze uposażenie każdego pracownika o 2000 zł na miesiąc, jako rekompensatę dotychczasowego wzrostu cen. 9. Zagwarantować automatyczny wzrost płac równolegle do wzrostu cen i spadku wartości pieniądza. 10. Realizować pełne zaopatrzenie rynku wewnętrznego w artykuły żywnościowe, a eksportować tylko nadwyżki. 11. Znieść ceny komercyjne oraz sprzedaż za dewizy w tzw. eksporcie wewnętrznym. 12. Wprowadzić zasady doboru kadry kierowniczej na zasadach kwalifikacji, a nie przynależności partyjnej oraz znieść przywileje MO, SB i aparatu partyjnego poprzez: zrównanie zasiłków rodzinnych zlikwidowanie specjalnych sprzedaży, itp. 13. Wprowadzić na mięso i jego przetwory kartki - bony żywnościowe (do czasu opanowania sytuacji na rynku). 14. Obniżyć wiek emerytalny dla kobiet do 55 lat, a dla mężczyzn do lat 60 lub przepracowanie w PRL 30 lat dla kobiet i 35 lat dla mężczyzn bez względu na wiek. 15. Zrównać renty i emerytury starego portfela do poziomu aktualnie wypłacanych. 16. Poprawić warunki pracy służby zdrowia, co zapewni pełną opiekę medyczną osobom pracującym. 17. Zapewnić odpowiednią ilość miejsc w żłobkach i przedszkolach dla dzieci kobiet pracujących. 18. Wprowadzić urlop macierzyński płatny przez okres trzech lat na wychowanie dziecka. 19. Skrócić czas oczekiwania na mieszkania. 20. Podnieść diety z 40 zł na 100 złotych i dodatek za rozłąkę. 21. Wprowadzić wszystkie soboty wolne od pracy. Pracownikom w ruchu ciągłym i systemie czterobrygadowym brak wolnych sobót zrekompensować zwiększonym wymiarem urlopu wypoczynkowego lub innymi płatnymi dniami od pracy. 31 sierpnia 1980 roku po rozważeniu powyższych postulatów przez Komisję Rządową oraz przez Międzyzakładowy Komitet Strajkowy doszło do podpisania tzw. Porozumienia Gdańskiego. @@@ |
|
|
|
|
Jako pokolenie które urodziło się w 1976-1980 nie pamiętam i nie mogę pamiętać ulotek, styropianów i strajków. Niczego nie obalałem, nie protestowałem… żyłem i dorastałem w schyłkowym socjalizmie, patrząc jak coraz szybciej zmienia się świat wokół nas. Potrafię docenić wysiłek tych wszystkich którzy odważyli się 30 lat temu wyrazić swoje zdanie. To, że nie wszystko poszło tak jak bohaterzy tych dni sobie wyobrażali, to już inna para kaloszy. Nikt w tych dniach, nie wiedział co stanie się za tydzień czy miesiąc, a co dopiero za 20-30 lat w Polsce.
źródło: http://www.gadzi(...)ver-3-0/ @@@ |
|
|
|
|
Muzyka łagodzi obyczaje !!! Oglądacie koncert? TVP 1
@@@ |
|