NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
konto firmowe,
ff
Wysłany: 25 Sie 2010r. 16:03  
Witam

Mam pytanie. Czy prowadząc własną działalność gospodarczą muszę posiadać oddzielne konto firmowe w banku? Czy mogę mieć po prostu jedno konto osobiste i z niego wykonywac wszelkie operacje?

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 25 Sie 2010r. 16:03  

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 25 Sie 2010r. 16:12  
http://www.biznesforum.pl/jak-zalozyc-firme-vt75-195.html

Nie musisz ale łatwiej jednak moim zdaniem mieć osobne firmowe - prosto i przejrzyście widoczne operacje bankowe nie mieszane z prywatnymi wydatkami itd...2w1 bałagan

" Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... "
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Sie 2010r. 16:21  
tak, tylko w tym banku co mam konto osobiste to zanie nie płacę nic a za firmowe bedą mi zdzierać 20 zł co miesiąc niby nie dużo ale zawsze to coś

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Sie 2010r. 16:50  
to może inaczej czy zwykłe konto które posiadam moze słuzyc jako firmowe? Miałbym na nim tylko pieniadze z firmy. W multibanku jest zwykłe konto multija za ktore nie placi sie nic, a za specjalne dla firm biznes clas płaci sie 20 zeta włsnie

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Sie 2010r. 17:27  
Ja mam w ING Direct za darmo. Nic nie płacisz miesięcznie. Jak zrobisz zakupy kartą za ok. 400 zł miesięcznie to za kartę też nie płacisz. W sumie to moje osobiste jest droższe od firmowego.
Lepiej mieć oddzielne konta osobiste i firmowe.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 25 Sie 2010r. 18:27  
Tak takie konto może służyć jako firmowe,i w tym wypadku jak najbardziej skoro będzie porządek i tylko firmowa kasa....

" Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... "
Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 60%
ff
Wysłany: 25 Sie 2010r. 19:36  
CYTAT
Ja mam w ING Direct za darmo. Nic nie płacisz miesięcznie. Jak zrobisz zakupy kartą za ok. 400 zł miesięcznie to za kartę też nie płacisz. W sumie to moje osobiste jest droższe od firmowego.

100 zł a nie 400smiech2

Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby PiS, kiedy pojawi się zagrożenie w postaci utraty władzy.
Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 60%
ff
Wysłany: 25 Sie 2010r. 19:36  
CYTAT

100 zł a nie 400smiech2

Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby PiS, kiedy pojawi się zagrożenie w postaci utraty władzy.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Sie 2010r. 20:16  
poczytaj regulamin konta. żeby ci potem konta nie zablokowali a numery kont firmowych są powszechnie znane.

"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Sie 2010r. 20:27  
Jakbyś chciała np. ZUS płacić przelewem przez internet to nie bardzo z osobistego. Ja musiałam założyć oddzielne firmowe ale jestem bardzo zadowolona.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Sie 2010r. 20:59  
CYTAT
to może inaczej czy zwykłe konto które posiadam moze słuzyc jako firmowe? Miałbym na nim tylko pieniadze z firmy. W multibanku jest zwykłe konto multija za ktore nie placi sie nic, a za specjalne dla firm biznes clas płaci sie 20 zeta włsnie

Ja mam konto firmowe w MultiBanku "e-business class" i nie płacę nic za prowadzenie rachunku a przelewy do ZUS i US są za darmo. Poza tym w tej chwili nie ma obowiązku aby prowadząc jednoosobową działalność posiadać oddzielny rachunek firmowy. Jeśli sam robisz przelewy przez internet to nikt w to nie wnika czy z konta prywatnego płacisz rachunki firmowe lub należności do ZUS i US. Tak samo nie ma problemu żeby płacić za prywatne zakupy z konta firmowego oczywiście przy jednoosobowej działalności. Gorzej jeśli na konto firmowe będą przychodziły jakieś wpłaty z zewnątrz (inne niż własne i należności za faktury od kontrahentów) - wtedy przy kontroli US może potraktować to jako przychód firmowy.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Sie 2010r. 01:19  
CYTAT
CYTAT

100 zł a nie 400smiech2

Panie Andrzeju- 100 PLN w przypadku konta prywatnego, na koncie firmowym należy obrócić środkami 400 PLN aby nie płacić za kartę;p

http://www.kosmetykfm.pl/ - pomoc w doborze odpowiednich dla Ciebie zapachów- dystrybutor FM GROUP ;)
Prywatna wiadomość 

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »