NawigacjaStart » Forum » Rozrywka, Kultura, Sztuka » Muzyka, Imprezy »
Kto chce... rybki???,
ff
Wysłany: 8 Paź 2010r. 13:07  
Idzie zima w październiku, a moim rybkom w oczku wodnym coraz zimniej a akwarium nie posiadam... Wszystko jest do uzgodnienia. Rybki są zdrowe i piękne i szkoda żeby umarzły :( Sami zobaczcie.

Karp Japoński
wymiary około 17cm, kolor pomarańczowy z czarnymi plamkami.
Obrazek

oraz Shubunkin - 3 sztuki, różnokolorowe, wymiary około 10cm
Obrazek

Jeśli ktoś jest zainteresowany zapraszam na P.W.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 8 Paź 2010r. 13:07  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 8 Paź 2010r. 15:06  
...a może ktoś wie co zrobić żeby przetrwały zime???

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 8 Paź 2010r. 15:53  
Teraz to.... zjeść!

Przepraszam bardzo, ale nie można było w stosownym czasie (na wiosnę) o tym pomyśleć?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 8 Paź 2010r. 16:01  
Albo poczekać aż oczko zamarznie to się może zahibernują rybki smiech2.
Najlepiej to je zabrać z tego oczka, bo istnieje ze 2% ryzyka, że hibernacja się nie powiedzie jezyk.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 8 Paź 2010r. 16:58  
no na wiosne to wiesz raczej się oczko wodne zakłada, a że mamy je właśnie od wiosny to nie wiem co się robi na zimę z tymi rybkami... przecież jak ktoś ma dużo ryb to chyba nie przechowuje ich wszystkich w akwarium.
I weź zjedz taką rybę...chyba by mi w gardle stanęła...umiech

Myślałam ze ktoś chciałby choć po jednej... no ale cóż, zobaczymy czy sie "zahibernują" umiech najwyżej zaprosze wędkarzy na połów.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 8 Paź 2010r. 17:04  
rybki - wszytko zalezy ile jest wody tzn jak gleboko - my mamy okolo 1 m i karasie zimuja bez problemu, liny niestety nie dadza rady, tolpygi okaze sie w tym roku a karp coz powinien przezimowac
tylko teraz tak: na zime jak zaczyna oczko zamarzac to styropian do wody ( okolo 50x50 cm)w miare jak nagrubszy i w sumie w srodek rura 100 tka zeby mimo wszystko jakies powietrze sie dostawalo oczywisice nie karmimy rybek przez ta rura umiech a rura od gory przytkana nie za szczelnie i nieraz trzeba lod w srodku pokruszyc albo wyjac najlepiej

jak ktos ma inne sposoby to prosze podac

a jesli nie masz faktycznie co z nimi zrobic to pisz
pozdr

anioly sa cale zielone
Prywatna wiadomość 

Konto zawieszone
ff
Wysłany: 8 Paź 2010r. 17:28  
ja tak z ciekawości ile płaciłaś wiosną za rybki no i jeśli to nie tajemnica to może napisz też coś o oczku bo mam plan w przyszłym roku coś takiego zrobić ... no i po sezonie czy nie żałujesz że coś takiego zrobiłaś umiech

"Wilki nie przejmują się tym , co myślą o nich barany"
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 8 Paź 2010r. 17:50  
gibceps dzięki wielkie jakaś konkretna odpowiedź wkońcu. Sprubujemy tak zrobić... słyszałam również jakąś teorie żeby wrzucić słomę do oczka to nie zamarznie w tym miejscu i rybki się tam będą chować, ale nie wiem czy to prawda...

El.Banan nie żałuje... wiosna, lato, jesień jest pięknie... i w dodatku jak się ma fontanne to miło jest tak posiedzieć w ogrodzie i posłuchać szumu wody. Ważny jest również filter bo niestety oczko się brudzi.
Ale na moje zdolności wyszło mi bardzo fajnie... zrobiłam jakieś zdjecie kiedyś to jak znajde to pokaże jezyk tylko teraz niestety szkoda mi tych rybek, bo były małe a urosły sporo od tego czasu.

Za karpia płaciłam 16zł, a te mniejsze po 8zł. Więc koszt nie jest duży a cieszą.
Mam nadzieję że przeżyją..i na wiosne znów odpale oczko wodne umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 8 Paź 2010r. 20:43  
CYTAT
rybki - wszytko zalezy ile jest wody tzn jak gleboko - my mamy okolo 1 m i karasie zimuja bez problemu, liny niestety nie dadza rady, tolpygi okaze sie w tym roku a karp coz powinien przezimowac
tylko teraz tak: na zime jak zaczyna oczko zamarzac to styropian do wody ( okolo 50x50 cm)w miare jak nagrubszy i w sumie w srodek rura 100 tka zeby mimo wszystko jakies powietrze sie dostawalo oczywisice nie karmimy rybek przez ta rura umiech a rura od gory przytkana nie za szczelnie i nieraz trzeba lod w srodku pokruszyc albo wyjac najlepiej

jak ktos ma inne sposoby to prosze podac

a jesli nie masz faktycznie co z nimi zrobic to pisz
pozdr

U moich rodziców karpie i karasie bez problemu zimowały w oczku, tylko trzeba pamiętać o powietrzu umiech

Dorii
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 9 Paź 2010r. 09:10  
słome tez mielismy w oczku ale pozniej odatawiona zostala na rzecz styropianu choc ( jak pamietam ) swoje zadanie spelnila przy czym jesli nie masz dostepu do wiekszego kawalka styropianu to daj znac cos sie zalatwi
pozdr

anioly sa cale zielone
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 9 Paź 2010r. 11:35  
W res galu do oczka kupilismy lampe elektryczną z napowietrzaczem za 150 zł, podłaczasz pod wyłącznik czasowy tak że działa 6 godzin,6przerwy i tak wkółko. Ryby żyją a obecnie jest pod 200 w oczku

"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway.
Prywatna wiadomość 

Konto zawieszone
ff
Wysłany: 9 Paź 2010r. 13:38  
ciut postudiowałem co i jak w tym temacie na forach i nie tylko wyczytałem że to ciut może pomóc http://allegro.pl/przerebel-styropianowy-oczko-oczka-wodne-staw-wwa-i1258510113.html styropian z rurą w środku w sumie też jest dobrze oceniany umiech wszystko jednak zależy od głębokości ...

ps.wyskakuje spam :/ wpisz w allegro (PRZERĘBEL STYROPIANOWY) i znajdziesz

"Wilki nie przejmują się tym , co myślą o nich barany"
Prywatna wiadomość 

NawigacjaStart » Forum » Rozrywka, Kultura, Sztuka » Muzyka, Imprezy »