|
|
|
witam jakiej jakokości jest olej opałowy ? czy jest czysty?
można go lać do starego diesla ? prosił bym nie pisać jakie skutki prawne czy jakie szkody w aucie może wyrządzić chodzi mi tylko o jego jakość, może ktoś lał, jeździł a może kolega kolegi ? czy w stw gdzieś jeszcze można go kupić ? |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lej kolego.tylko pamiętaj o tym jaka jest temperatura i o pompie wtryskowej.generalnie lej jezdziłem swojego czasu na tym zanim niekupiłem auta na pompowtrysku.
|
|
|
|
|
Nasz stary dobry diesel przejechał wiele kilometrów na tym oleju...
|
|
|
|
|
Panowie a jak stare te wasze diesle były ?
|
|
|
|
|
mój 1.9 SDI z 2001 śmigał jak głupi na tej czerwonej oranżadzie
|
|
|
|
|
hehhh.dalej tak robia?je jezdziłem ze swoimi bńkami.trzeba pilnowac ich
|
|
|
|
|
Witam. Moge dostać jakieś namiary na ten opał o którym jest mowa? Lałem do swojego dieselka oranżadke juz wcześniej ale źródełko mi wyschło.
|
|
|
|
|
Moj sasiad jezdzi na oleju z biedronki
|
|
|
|
|
nie szkoda Wam auta?
|
|
|
|
|
Auta to nie, ale za to biednego panstwa, ktore jest "rabane na kase" )
|
|
|
|
|
A czy to państwo nie "rabie" nas na każdym kroku ?
Passat 1.9tdi 110ps smiga az milo na oranżadzie Vito 2.3td machnelo na tym 200tys i dalej smiga Pozdro dla niedowiarkow |
|
|
|
|
Podaj wiecej szczegolow - zapewne US bylby zainteresowany
|
|
Dołączył: 18 Lut 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
mara i pasek to lubi?? dobrze wiedzieć
|
|
|
|
|
szukając olej opałowego warto zajrzeć na stronę e-petrol.pl/cdc
w tym miejscu jest wielu dostawców jak i istotne informacje. |
|
|
|
|
Koledzy a po ile redbull w rozwadowie?
Czym różni się parlamentarzysta od dziwki? Dziwka jak dostanie pieniądze to spełnia życzenia klienta. |
|
|
|
|
Witam. Ja tankowałem do swojego Forda Scorpio 2,5D oranżadę "u chłopaków" za muzeum po lewej stronie. Nie wiem jak się ta stacja nazywa, ale podjeżdżałem tam z dwoma bańami 20l i do pełna. Śmigałem tak kiedyś cały rok . Może ciut więcej i powiem, że lepiej się jeździło jak na zwykłym ON. Teraz mam passata 1,9Tdi 110KM i od dwóch lat ani razu nie tankowałem. Trochę się obawiam skutków po dłuższym dystansie . Rocznie robię ok. 30tyś.km.
|
|
|
|
|
US, Aligatory, i ja tez jestem zainteresowany
Bedziemy protestowac w sobote ;) |
|
|
|
|
//moderowano
|
|
Dołączył: 12 Paź 2008r. Skąd: z miasta chyba ;) Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
Może wcześniej lali za mało hahaha dobre
" Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... " |
|
|
|
|
Dobra oranżadka czy też redbull nie są złe
Kumpel już od paru lat leje te napoje do Paska B5 TDI 110 KM i jeździ dalej. Co innego że mu się turbina już kończy (zmienna geom.) ale ciul wie ile to auto ma nalatane może i nawet z 500tys. Pochodzenie - Holandia, sprowadzony w 2007, data urodzenia 1997 "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
Omega 2.5 TDS też jezdziła z małym dodatkiem ON lub MIXOL ale po jakims czasie turbina ciekła i kto wie czy to nie przez to.
Ale Mieczysław z 1970r. pije i o nic nie pyta |
|
|
|
|
CYTAT [b]Omega 2.5 TDS też jezdziła z małym dodatkiem ON lub MIXOL ale po jakims czasie turbina ciekła i kto wie czy to nie przez to.b] Po jakimś tam z regóły sporym przebiegu, normalnym jest że turbina zaczyna puszczać olej. Paliwo (a raczej spaliny z niego) nie ma tu takiego wielkiego znaczenia bo to samo się tyczy turbobenzyniaków. Uszczelnienia turbosprężarki mają przecież swoją określoną żywotność. Jedynie na co może mieć opał wpływ to na turbiny z kierownicą o zmiennej geometrii. Dziadowski opał spala się dłużej (niższa liczba cetanowa) i dymi a właśnie sadze w spalinach powodują zacieranie się tego mechanizmu z czym właśnie kumpel od Paska B5 TDI110 jeżdżacego na opale miał problem, no ale przebieg też NN. "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
OO od ON rozni sie kolorem oraz wyzsza liczba cetanowa ( takie oktany dla diesla )
OO ma czesto parametry lepsze niz ropa ktora bardzo czesto nie trzyma wogole parametrow ktore powinna miec OO jest poprostu najczystsza odmiana ON z dodatkiem barwnikow i tyle jesli ktos bedize mowil inaczej to tylko i wylacznie bzdury tak jak gaz to zlo. Pytani do STATOIL - Czy olej opałowy może być wykorzystywany do napędu silników wysokoprężnych samochodów? odp STATOIL - „Choć właściwości fizykochemiczne oleju opałowego pozwalają używać go do napędu silników wysokoprężnych, to jednak ze względu na przepisy podatkowe jest to równoznaczne z koniecznością odprowadzenia różnicy podatku akcyzowego do urzędu podatkowego”. ___________________ Choć mam auto na lpg to powyższe teksty przeczytałem na forum o moim aucie, gdzie sporo użytkowników ma wersje z silnikiem diesla, i jak sami przyznają smigają na OO bez konsekwencji dla swoich samochodów dodam jeszcze że auta produkowane od 2001 do 2008 |
|
|
|
|
To po ile jest ten opał?
"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
A gdzie w okolicach stalowej można kupić OO?
Oczywiście w mniejszej ilości czyli powiedzmy 20l |
|