|
|
|
"Biblijne" powodzie na terenie wielkości Francji i Niemiec
Większe powodzie nawiedziły Australię. Oczywiście to wina rządu, że takie ilości deszczu spadły. Zalane przez powódź miasto Emerald, stan Queensland 41-letnia kobieta to pierwsza ofiara śmiertelna powodzi, jakie nawiedzają północno-wschodnią Australię. Wielka woda dotknęła połowę Queensland - stanu o powierzchni 1,730 mln km kwadratowych, czyli tyle co Francja i Niemcy razem wzięte. - To kataklizm o rozmiarach biblijnych - powiedział odpowiedzialny za finanse stanu Queensland Andrew Fraser. Kobieta utonęła w samochodzie w sobotę wieczorem koło miasta Burketown. Mimo, że intensywne deszcze już ustały, poziom wody w rzekach wciąż wzrasta co powoduje zalewanie niżej położonych terenów. Część mieszkańców miasta Rockhampton, w dotkniętym przez powódź stanie Queensland, ewakuowano w sobotę z niżej położonych terenów. Miliardowe straty Ocenia się, że liczba osób bezpośrednio lub pośrednio dotkniętych przez powodzie przekroczyła 200 tys. Fraser powiedział, że następstwa gospodarcze tej powodzi będą bardzo poważne dla stanu Queensland, gdyż wpłynie ona na dochód z górnictwa, rolnictwa i turystyki. Szkody będą szły w miliardy dolarów australijskich. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Co ma rząd do powodzi w Australii?
To też wina Tuska? *Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów* /Stanisław Lem |
|
|
|
|
a czy ja powiedziałem Tuska ?
odwołać rząd Australii |
|
|
|
|
Szkody to dopiero będą jak rząd weźmie się za dopłaty i pomoc. Miliardowe oszustwa i matactwa to normalka przy takich wydarzeniach. Rządy lubią katastrofy bo to zastrzyk łapówek i malwersacji. To takie socjalne pobudzanie gospodarki po wielkich zniszczeniach (oczywiście gospodarka zawsze traci na takich katastrofach) Ale socjaliści lubią takie rzeczy bo jest praca, łapówki, kapitał polityczny itp.
Co powinien rząd robić?? Uczyć się na błędach i w przyszłości planować jak unikać takich katastrof. Choć katastrofy tego rodzaju są nieprzewidywalne w 100 % to można się jakoś zabezpieczać. Różnego rodzaju zbiorniki, wczesne ostrzeganie itp. Natomiast w Polsce za powódź politycy są odpowiedzialni . Po latach powodzi problem nawracał się więc ktoś zaniedbał sprawę. Rządy PIS,SLD,PO Co do Australii się nie wypowiadam, to nie mój rewir ;) Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|