|
|
|
no ja w sumie antene tak jak mowie mam na uchwycie bo na dziure to tak jak mowisz nie bardzo mi sie usmiecha;p hehe a na magnes caly czas ja sciaga i wogole malo wygodne;p a jesli chodzi o mocowanie to jest na Astrze F HB z tylu na klapie po lewej stronie u samej gory takze cala antena jest powyzej auta praktycznie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja antenę CB zamontowałem na dachu w dziuce po antenie radiowej, w ten sposób mozna sciągać tylko sam bat jest to o wiele wygodniejsze.
|
|
|
|
|
no koledzy powiem ze jestem zadowolony z unidena 520 200% lepszy od harego II ASC
|
|
|
|
|
CYTAT no koledzy powiem ze jestem zadowolony z unidena 520 200% lepszy od harego II ASC Tylko kolego innych krew zalewa jak Ty nadajesz CYTAT Uwaga
W styczniu 2007r Prezes Urzędu Kontroli Elektronicznej wydał decyzję o wpisaniu radyjek CB Uniden 520 i 510 XL do "Rejestru wyrobów niezgodnych z zasadniczymi wymaganiami" - nr wpisu 474 i 475. Jako powód podane jest "deklaracja zgodności wystawiona przez osobę nie uprawnioną, - wyrób nie spełnia wymagań normy zharmonizowanej ETSI EN 300 433-1-2000, przywołanej w deklaracji zgodności". Tym samym używanie tych radyjek staje się sprzeczne z prawem. Pewnie dlatego nie można ich znaleźć w sklepie, a aukcje Allegro są usuwane przez administratorów. |
|
Dołączył: 18 Lut 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
wiesz ja kupiłem unidena w media expercie wcześniej niz w 2007 i wszystkie papierki mam a nie jakieś ksero... wtedy bylo ok i mialo homologacje
|
|
|
|
|
A mi całe to zamieszanie z "deklaracjami zgodności" wokół Undenów 510 XL i 520 XL wygląda na walkę między firmami konkurencyjnymi, które wprowadzają do obrotu sprzęt CB.
- Deklarację powinien wystawić producent, lub ewentualnie ten kto wprowadza do obrotu. Rzecz polega na tym że w przypadku wyrobów takich jak CB - powinno się wykonać badania np. na emisję w kanale sąsiednim. Dziś nic nie stoi na przeszkodzie żeby dalej wprowadzać U520 do obrotu. Zakazane jest wprowadzanie konkretnie tylko tych modeli CB Uniden model 510 XL i 520 XL, które były importowane przez firmy CANEX i DAK. Oczywiście każdy kto spróbuje znowu wprowadzić te modele - napotka opór pewnej firmy z Częstochowy, która działa według "declaration of conformity" - czyli że to konkurencja będzie zgłaszać wyroby niezgodne z deklaracją (a najlepiej niech od razu wykona badania które to udowodnią). A tutaj jest konkretny przykład walki o klienta przez w/w firmę. Pod koniec artykułu wyjawia nam się w jakim celu on został napisany i opublikowany - taka niby przestroga, a w sumie chodzi o coś innego ;) http://czest(...)877.html |
|
|
|
|
CYTAT A mi całe to zamieszanie z \"deklaracjami zgodności\" wokół Undenów 510 XL i 520 XL wygląda na walkę między firmami konkurencyjnymi, które wprowadzają do obrotu sprzęt CB. - Deklarację powinien wystawić producent, lub ewentualnie ten kto wprowadza do obrotu. Rzecz polega na tym że w przypadku wyrobów takich jak CB - powinno się wykonać badania np. na emisję w kanale sąsiednim. Dziś nic nie stoi na przeszkodzie żeby dalej wprowadzać U520 do obrotu. Zakazane jest wprowadzanie konkretnie tylko tych modeli CB Uniden model 510 XL i 520 XL, które były importowane przez firmy CANEX i DAK. Oczywiście każdy kto spróbuje znowu wprowadzić te modele - napotka opór pewnej firmy z Częstochowy, która działa według \"declaration of conformity\" - czyli że to konkurencja będzie zgłaszać wyroby niezgodne z deklaracją (a najlepiej niech od razu wykona badania które to udowodnią). A tutaj jest konkretny przykład walki o klienta przez w/w firmę. Pod koniec artykułu wyjawia nam się w jakim celu on został napisany i opublikowany - taka niby przestroga, a w sumie chodzi o coś innego ;) http://czest(...)877.html oj nie do końca kolego autor tego artykułu , nie zgłębił do końca tematu: 1. sam miałem problemy z .... kancelarią prawną w Krakowa kiedy sprzedawałem unideny na allegro i nie był to towar z w/w firm , ( moje były wyprodukowane przed 1999r więc były robione w całkiem innej technologii) 2.wszystkie nowe( made in china) naprawdę nie trzymają parametrów i tu zgadzam się z decyzją o zakazie. 3.co do tej firmy z Częstochowy to wiem o kogo chodzi... w sumie rynek CB w Polsce to ok 500 mln Pln rocznie jest więc o co walczyc . Ps. nawet jeśli ktoś ma takowy egzemplarz to bez obaw Policja nie może go wam odebrac. |
|
|
|
|
kolego z tego co wiem to nie zakloca i dziala swietnie w obie strony ten udnide
kolego Rally mam pytanko mozesz mi podeslac jakis normalny skan takiej homologacji itp sprawy?? |
|
|
|
|
Odświeżam temat ze wzg. na uszkodzenie cb. Miałem zestaw TTI TCB 880 + antena sunker elite 116, zestaw działał dobrze nawet można powiem że bardzo dobrze jak na zestaw za 200 parę złotych. Zasięg ok 7-8km i nic nie szumiało przy zasięgu 10-12km lekko szumiało, ale było ok. Niestety niecałe 3 msc i chińczyk padł udało mi się go oddać. Dlatego zamierzam teraz kupić coś dobrego. Wypatrzyłem lafayette trucker i yosan MJ-3031M, które lepiej wybrać? Jakie są różnice pomiędzy tymi radiami? I czy ta antenka da rade czy trzeba ja zmienić? Powiedzmy że na radio mogę wydać 300-350zł
|
|
|
|
|
Właśnie podbijam co do lafayettów? szczerze mówiąc ja osobiście rzadko je widuje w autkach... co o tej firmie sądzicie? mam chrapke na zeusa.... ewentualnie doradźcie antenkę. jestem może nie "zielony" w tym temacie ale potrzebuje doradztwa
|
|
|
|
|
z tego co wiem to zeus jest troszkę gorszy a 20zł tańszy... Z tego co widzę to lafayette nie ma używanych więc raczej są dobre przynajmniej na to wygląda.
|
|
|
|
|
CYTAT Ja antenę CB zamontowałem na dachu w dziuce po antenie radiowej, w ten sposób mozna sciągać tylko sam bat jest to o wiele wygodniejsze. Nie no gratulacje i oklaski dla ciebie. Pewnie za każdym razem stroisz antenę. Gościu głupszej wypowiedzi nie mogłeś walnąć . Po zamontowaniu anteny stroi się przez wsuwanie lub wyciąganie bata i skręca się na stałe. Ustawienie powinno zgodne z normami, bo inaczej to ci spali końcówkę mocy . |
|
|
|
|
Z góry sorry że w tym miejscy piszę,ale może ktoś ma do sprzedania cb, cena do 200 zł.
|
|
|
|
|
Może tak wpisujcie jakie macie zestawy cb i jakie autko a do tego jak się sprawuje (czy bardzo szumi, jaki zasięg itd.)
|
|
|
|
|
Ja mam JohnyII i antena hustler (mogła by być lepsza) zestaw działa na fordzie mondeo i nie narzekam.
"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
Ja miałem TTI TCB 880 + antena sunker elite 116 było ok zasięg ok 8-10km i nic nie szumiało, jednak wada chińczyka to słaba trwałość. Teraz zamierzam zmienić na yosan 3031 turbo lub lafayette trucker
|
|
|
|
|
CYTAT CYTAT Ja antenę CB zamontowałem na dachu w dziuce po antenie radiowej, w ten sposób mozna sciągać tylko sam bat jest to o wiele wygodniejsze. Nie no gratulacje i oklaski dla ciebie. Pewnie za każdym razem stroisz antenę. Gościu głupszej wypowiedzi nie mogłeś walnąć . Po zamontowaniu anteny stroi się przez wsuwanie lub wyciąganie bata i skręca się na stałe. Ustawienie powinno zgodne z normami, bo inaczej to ci spali końcówkę mocy . Michalos tak wygląda główka typu PL ją się montuje na stałe w dachu i w nią wkręcamy antenę .Pojęcie bat to zrozumiałe ze chodzi o bat z cewką. |
|
|
|
|
Lafayette i Yosan to blizniacze konstrukcje , robione przez jednego producenta dla 2 dystrybutorów .
+ dla Yosana za lepsze oprogramowanie procesora. Co do Zeusa to ogólnie fajne , jeden minus za wąski zakres SQ - poprostu przepuszcza wiele szumów , model niższy Ermes ma już lepiej to ustawione. Pojawił się nowy Yosana ze zdejmowanym panelem przednim , ale radzę na niego uwarzać bo to jeszcze nie dopracowane do końca radio. |
|
|
|
|
Czyli trucker i 3031 to to samo? a czy jest coś czym się różnią oprócz ceny? Lafayette kosztuje 360 a yosan 320
|
|
|
|
|
A co powiecie o tych wypowiedziach:
"witam. zakupilem sobie to radyjko (antena Midland ML145 zestrojona wzorcowo), ruszylem w 3 dniowa trase i... juz wiem, po co w nim jest przycisk "mute" - po kilku godzinach jazdy i sluchania tych SZUMOW musialem ten przycisk urzyc :/ totalna pomylka takie radio. TTI880 jest 100 razy lepsze. jutro ide je oddac. SQ skrecone na max w trasie i nadal szumy. SQ nic nie wycina, tylko scisza te dalsze nadajniki. te blizsze, ktore powinny byc dobrze slyszane, caly czas nakladaja sie na te dalekie i nic nie mozna zrozumiec. jesli chodzi o AQ (Auto Squelch) to nie wiem czy wogole dziala. na wlaczonym AQ szumialo tak, jakbym wogole nie uzyl SQ. w korku - SQ skrecone na max, wlaczony Local i SSSSZZZZZZUUUUUUUMMMMMMM!!!!!!! i ciagle nakladki. nie mozna zrozumiec nadajnika nadajacego kilkadziesiat metrow dalej, bo te dalekie stacje sie nakladaja :/ reasumujac, jesli ktos sie zastanawia nad tym radiem, radze dac sobie spokoj. wywalenie kasy. w podobnej cenie juz lepiej kupic TTI880 ktore tez nie jest idealne, ale przynajmniej po ustawieniu SQ nie szumi" "Witam, Posiadam Yosana Turbo od ok 2 tygodni, przy czym robię z tym radyjem ok 120km dziennie (praca -dom) przejerzdzając przez większe miasto. Jeżeli moge coś podpoiwedzieć ze swojej strony to jeżeli chodzi o filtry to radyjkno pod tym względem jest wypaśione w kosmos nie przenosi mi nic z samochodu, nie mam też problemów z pisakmi przejerzdzając obok szpitala czy innych siejących instytucji. Dodatkowo odsłuch wg mnie znakomity (zewnętrzny głośnik) ale na metrowej antenie (sirio) mocowanej na uchwycie jestem w stanie zrozumieć mobilów z 8-12km. No i na tym by się zalety kończyły, ponieważ: 1. ASQ działa tak jak by ustawił SQ na granicy szumów 2. LOCAL to porażka, działa tak jakby ściszył radio conajmniej o połowę 3. Brak RF-GAINA, no niestety dyskwalifikuje u mnie to radio. Ponieważ jeżeli skręce maksymalnie SQ aby wyciąć dalsze rozmowy to te bliższe w większości przypadków ucina, bądź przerywa. Nawet nie chce myśleć co się będzie działo jak będzie propagacja (chyba głowa spuchnie). Dlatego osobiście odradzam zakup tego radia, chyba że z naprawdę krótką anteną. A może ma ktoś z forumowiczó do sprzedania zewnętrznego rf-gaina???" |
|
|
|
|
niestety nie ma czegoś takiego jak zewnętrzny rf-gain , jest przedwzmacniacz antenowy ale używa się go w radiostacjach bazowych nie w aucie.
co do ostatecznego wyboru polecam radiokom w rzeszowie na towarowej , mozna podjechac , doradzą jakie radio , ew, sprawdzisz kilka modeli w aucie na miejscu , do tego dobiorą antenę i wszystko za free ustawią |
|
|
|
|
A mają oni jakąś stronę www? Bo nie mogę znaleźć
|
|
|
|
|
niestety nie , chłopaki juz ponad 20 lat działają i sie nie dorobili stronki , ale każdy w RZ i okolicach Ci ich poleci
tel:600 537 695 Grzesiek |
|
|
|
|
Dzwoniłem do nich i gość odradził zakup yosan 3031 turbo ponoć były problemy z wyświetlaczami, lafayette trucker też nie mają ale poleca yosan excalibur ponoć to samo co lafayette. Co o tym sądzicie?
|
|
|
|
|
Ja w osobówce używam Alana 109 i antenę Hustler IC100. Na trasie Stalowa Wola - Kraków, a także w podróżach po Polsce w zupełnością mi wystarcza. Kiedyś przy tym zestawie łapałem zasięg do ok 10 km.
http://alleg(...)913.html |
|