|
|
|
jakie sa wasze wspomnienia z czasow stanu wojennego , co sadzicie ? jakie macie zdanie na temat wprowadzenia Go ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Znajac nasze kresy poludniowo-wschodnie, to wszyscy tutaj byli przeciw, chcieli walczyc z komuna - bo przeciec trzynastolatki wytrzymywaly tortury gestapo - to nie dalibysmy rady wojsku z palami i bronia?
Oczywiscie nie moglismy akurat walczyc, bo albo zalozylismy rodzine albo robilismy doktorat z prawa. |
|
Dołączył: 22 Lip 2008r. Skąd: Kraków, Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
\"Obudziłem się więc w południe i poszedłem do kościoła w kompletnej nieświadomości. Słyszałem tylko, jak mama ma pretensje do ojca, że nie zapłacił rachunku, bo telefon jest wyłączony. W kościele panował potworny tłok, ale akurat tego dnia był u nas Obraz NMP. Kazanie ks. Boguckiego wydawało mi się też jakieś dziwne. I powoli zacząłem się orientować co się
stało.\" Zgadnijcie czyje to słowa o 13.12.1981? |
|
~~popios | |
|
|
jedyne wyjscie jakie bylo!!!!
|
|
|
~~omega | |
|
|
\"Obudziłem się więc w południe i poszedłem do kościoła w kompletnej nieświadomości. Słyszałem tylko, jak mama ma pretensje do ojca, że nie zapłacił rachunku, bo telefon jest wyłączony. W kościele panował potworny tłok, ale akurat tego dnia był u nas Obraz NMP. Kazanie ks. Boguckiego wydawało mi się też jakieś dziwne. I powoli zacząłem się orientować co się
stało.\\\" Zgadnijcie czyje to słowa o 13.12.1981?[/cytat] Jarka K |
|
|
~~oh yea | |
|
|
ktoś założył ciekawy wątek - w odpowiedzi same pi******nie o jakimś Jarku kogo to kurna obchodzi
mod. j-r |
|
|
|
|
|
masz racje niektorzy chyba nie pamietaja tamtego okresu , ale wszyscy musimy pamietac tamte chwile grozy
|
|
~~oh yea | |
|
|
Rano mama mnie obudziła i pokazała generała w czarno-białym telewizorze gdzie nadawali z nim na przemian muzykę poważną, na zewnątrz był mróz i dużo śniegu, od poniedziałku wolne od szkoły aż do końca roku...
śmiać mi się chce jak co poniektórzy mówią, że generał uratował Polskę przed interwencją Armii Radzieckiej z zewnątrz, nie wiedzą ile tego wojska było już od dawna na "naszych" terenach ;-D |
|
|
~~wpisdu | |
|
|
no i wszystko się pokiełbasiło od tamtego czasy jeden poseł wtedy po stronie reżimowej a teraz to pisowiec, ech..
|
|
|
~~barto | |
|
|
Wielki szacun dla gen. Jaruzelskiego. Gość wiedził co robi i jest "chłop z jajami", jedyny który wiedział nie bał sie podejmowac odpowiedzialnych decyzji, a nie jak teraz, kazdy oglada sie na kazdego. Stan wojenny był jedynym sensownym rozwiazaniem w tamtych czasach. Jeszcze raz wielki szacun.
|
|
|
~~oh yea | |
|
|
zwolennicy generała to głównie byli działacze PZPR lub żołnierze (oficerowie) Ludowego Wojska Polskiego
tysiące ludzie stracili pracę, około setki straciło życie, ponad milion musiało emigrować |
|
|
~~aaa | |
|
|
Jaki portal taka dyskusja...
|
|
|
|
|
|
|
|
~~zaz | |
|
|
wez sie schowaj ze swojanacjonalistyczna propaganda...
|
|
|
|
|
|
to nie nacjonalizm tylko poszanowanie swojego kraju , i wolanie o wolnosc
|
|
|
|
|
Ta... ratujmy nasza wolnosc bij kacapa! a jak beda udawac, ze sie nami juz nie interesuja to pojedziemy do rosji za nimi!
|
|
|
|
|
tak zrobil Pilsudski i dobrze na tym wyszedl , nie wolno dawac sie zastraszyc tylko byc soba
|
|
~~POLAK | |
|
|
gdyby nie Jaruzel to mielibyscie ruble dzisiaj i kopiejki!!!!!!!
|
|
|
|
|
|
czy zawsze wierzysz w to co mowia ? otworz oczy i zacznij myslec
|
|
|
|
|
a gdzie Ty byles w czasie stanu i dlaczego nie biegles na policje?
|
|
~~oh yea | |
|
|
ale te czerwońce wierzgają, jacek298 pokropiłeś je święconą wodą, czy co?
|
|
|
~~oh yea | |
|
|
|
|
|
~~Stalówek | |
|
|
pravwdziwy na milicje...wtedy nie wiedzialem co to jest i pózniej tez byłem zły na to co sie stało ale jak pózniej wyszlo ze to mniejsze zło to chyba dobrze ze tak sie stalo.mógłby byc ''polski grudzień'',powtórka z Pragi'68.takie były czasy...
|
|
|