|
|
|
Myślę że najłatwiej wyjaśnić to na przykładzie naszej historii w zakresie XX wieku. Z historii trzeba wyciągać mądre wnioski. A my tak: Odzyskaliśmy niepodległość, dzięki dziejowej zawierusze (I wojnie światowej - w której państwa europejskie pobiły się o kolonie). W czasie pokoju żaden z naszych sąsiadów nie pozwoliłby na odrodzenie się Polski - to o czymś świadczy. W czasie wojny Polsko - Bolszweickiej zostaliśmy zostawieni sami sobie - to też o czymś świadczy.
Polacy w okresie międzywojennym wiedzieli co to patriotyzm, dlatego obroniliśmy się i zaczęliśmy gwałtownie rozwijać się gospodarczo (duża w tym zasługa Grabskiego i Piłsudskiego, choć dla mnie ten drugi większą rolę odegrał w odzyskaniu niepodległości, a władzę w przewrocie majowym trochę z przerostu ambicji) Pokazuje to jednak że Polska dobrze rozwija się pod rządami silnego dyktatora. Potem mieliśmy pakt Ribentropp - Mołotow - zdradę ze strony Anglii i Francji , które wypowiedziały wojnę tylko na papierze - to powinno Polakom pokazać ile znaczą sojusze. Gdyby Polska miałąby jeszcze 5 lat - Niemcy przegraliby po napaści na Polskę. Potem sprzedano nas w Jałcie pod wpływy Stalina. Dla mnie był to czwarty rozbiór Polski. Czasy wspólczesne. - okragły stół był paktem pomiędzy Bolkiem a SB-kami (Pozorna władza dla Solidarności, wpływy i pieniądze dla poprzedniej władzy) - dlatego wszelkie próby rozliczenia wszystkich Zdrajców z okresu PRL zawodzą - mamy teraz drugi pakt Rosja - Niemcy (budowa NorthStream), Rosja próbuje przejąć polski przemysł naftowy, Niemcy biora się za polskie koleje - Dla mnie 10 kwietnia 2010 wydarzył się zamach, w którym brał udział Rząd Polski. Skutki polityczne dla całej Europy są ogromne tego wydarzenia. - Tusk stosuje metody propagandowe żywcem z poprzedniego ustroju i chce doprowadzić do całkowitego ubezwłasnowolnienia nas wobec Rosji i Niemiec (Kondominium Rosyjsko-Niemieckie) Tak właśnie obserwując zmiany w tym kraju szarpanym Zdradami, Wojnami i Obcymi Wpływami - można zawczasu dostrzec zbliżające się zagrożenia, znając historię Polski. Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
ifeelku, Ciebie akurat uważam za bardzo mądrą osobę na tym forum i dlatego chciałem się m.in. spotkać (nie na sodomię )
Popieram stwierdzenie, żeby specjalizować ludzi w ściśle określonych dziedzinach wiedzy. Jednak zaprezentowany poziom wiedzy pytanych ludzi jest praktycznie zerowy. To wiedza ze szkoły podstawowej. Można podejrzewać, że ludzie ci taki sam poziom będą prezentować także w swojej ściśle wyuczonej dziedzinie. To tragiczne. Potem mamy ciemniaków w urzędach; niedouczonych lekarzy, prawników. Strach się bać. Kto to wszystko poprowadzi jak starsza gwardia odejdzie na emeryturę? PZPR przy obecnej PO to jak uniwersytet obok przedszkola. A miało być tak pięknie..... |
|
|
|
|
Oto młody narybek dziennikarski
Górnik, który ukrywał się co najmniej miesiąc pod ziemią, fizycznie czuje się lepiej. Władze KHW zapowiadają uszczelnienie systemu identyfikacji w kopalni To wydarzenie bez precedensu. Co najmniej miesiąc 765 metrów pod ziemią ukrywał się w kopalni Wujek-Śląsk 47-letni górnik. We wrześniu został zwolniony z pracy (liczne nieobecności), miał problemy rodzinne. Ostatni raz widziany był 6 stycznia, choć oficjalnie zaginięcie rodzina zgłosiła 2 lutego. Górnika znalazł szef kopalnianej stacji ratownictwa górniczego w komorze sanitarnej. Gdy wywarzył drewniane, zabite od wewnątrz drzwi wydawało mu się, że zobaczył ducha. - Był wycieńczony, nie potrafił stać. Brodę miał taką kilkutygodniową. Myślałem że znalazłem skarbnika - powiedział dziennikarzom Adam Goerlich, który prawdopodobnie uratował górnikowi życie. Mężczyzna fizycznie dochodzi do siebie, ale psychicznie nadal nie czuje się dobrze. - Pan niechętnie rozmawia na ten temat, nie staramy się na siłę z niego wyciągać rzeczy, o których po prostu nie chce rozmawiać - powiedziała TOK FM ordynator oddziału wewnętrznego w jednym z chorzowskich szpitali Beata Ryszka. Odwiedził go psychiatra, jest pod opieką psychologów. Obok pytań, jak przeżył, są pytania, jak oszukał system identyfikacji i zjechał niezauważony. Pomocne musiało okazać się jego 20-letnie doświadczenie - uważa rzecznik Katowickiego Holdingu Węglowego Wojciech Jaros. - Są karty magnetyczne, jest kontrola kilkustopniowa. Ale - jak się okazuje - znając system można ją ominąć - przyznał TOK FM Jaros. Władze spółki zapowiadają uszczelnienie systemu identyfikacji i kontroli. Nie będą występować o ukaranie go. Nie wyrządził bowiem żadnych szkód. - Pokazał nam słaby punkt w systemie zabezpieczenia - dodaje Jaros. http://wiado(...)ie_.html Komentarze pod artykułem..bezcenne "Gdy WYWARZYŁ drewniane, zabite od wewnątrz drzwi..." pismak Daria Klimza-Stępień to analfabetka, czy to nowe, śląskie zasady pisowni? "wywarzył drewniane, zabite od wewnątrz drzwi wydawało mu się, że zobaczył ducha." Wywar z drzwi ? Po nim sie duchy widzi ? "Odwiedził go psychiatra, jest pod opieką psychologów" Kto jest pod opieką psychologów, górnik czy psychiatra? Równie dobre jak wywar z drzwi. PZPR przy obecnej PO to jak uniwersytet obok przedszkola. A miało być tak pięknie..... |
|
|
|
|
Rewelacja - to prawie jak z tymi wagonami co się wykoleiły....bo awarii uległo coś bardzo ważnego
No cóż - w końcu to radio rynszTOK FM Dla mnie młodzi dziennikarze to jedna z najbardziej niedouczonych, pozbawionych zasad moralnych i etycznych grupa lemingów. Do tej "elity" zalicza się oczywiście syn Tuska - pracujący w Gazecie Wybiórczej Co wcale nie znaczy że starzy są w czymś lepsi. Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
mirku, bez historii by sie nie obylo ? :] przeciez to co opisales to zycie, kolega dajacy w zeby koledze czy odbijajacy mu dziewczyne, kolezanka obrabiajaca dupe kolezance, czy ziom dajacy szluga swojemu zamiast obcemu :]
wyborco niby ze nie na sodomie a piszesz mi ifeelku jak dziewczeta :] trafiali sie tam i douczeni^^ dziewczyna odpowiadala na wszystko, mowila ze latwe, pytali z 6 osob wiec nie jest zle :] kto to poprowadzi ? mam nadzieje ze prywaciarze ;-) iPhone 6 64GB Gold nowka sztuka w zafoliowanym pudelku, cena 2700 do negocjacji- wiadomosc pw |
|
|
|
|
Rozumiem , że po prostu nie lubisz tego przedniotu. Ja też w szkole za nim nie przepadałem. W tym wszystkim jednak chodzi o uzyskanie pewnej świadomości polityczno - historycznej, pozwalającej trzeźwo oceniać zdarzenia przeszłe i obecne. Mi historia spodobała się dopiero jako "przedmiot odchamiający" na ostatnim roku studiów na politechnice. Wykładowca miał po prostu dar opowiadania
Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
to nie jest kwestia lubienia czy nie lubienia, tylko przydatnosci, lubilem na tyle ze pisalem mature z historii, po maturze nigdy do niczego mi sie to nie przydalo :] chyba ze do opowiadania anegdotek mlodszej siostrze o koniu chyzym, wczesniej prosiaczku i wsadzeniu/nie wsadzeniu go na stolek senatora :]
iPhone 6 64GB Gold nowka sztuka w zafoliowanym pudelku, cena 2700 do negocjacji- wiadomosc pw |
|