NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »
Orgia staży w PUP !!!,
ff
Wysłany: 15 Marz 2011r. 12:09  
Mam nadzieję, że nikogo nie zgorszy tytuł tematu, ale wiecie ta przenosnia to taki "chłyt majketingowy" ;)
Chodzi mi o "orgię" ofert dla stazystów jaka trwa od kilku tygodni gdy po dłuzszej przerwie można składac takie wnioski.
Przegladałem je z ciekawości dokładnie i się zastanawiam jak to bedzie z zapewnieniami dyrektorki PUP, która mówiła, ze teraz pracodawca przyjmując stazystę musi zadeklarowac jego późniejsze zatrudnienie. Nawet dodała groźnie, ze będzie go z tego rozliczac.
No i mi coś nie pasuje, bo sporo jest w St. Woli osób z wyższym wykształceniem bez pracy a w ofertach do stażu za biurkiem wymagania jakie podawano to średnie wykształcenie. I czesc z tych ofert wygląda na te tradycyjne juz staże dla w miarę świeżych licealistów lub studentów zaocznych zeby tylko nie wypadli z obiegu a po ich odbyciu przyjmowani sa nastepni.
Nie pisze tego dlatego ze jestem całkiem przeciwny idei organizowania stażów, ale ciekawią mnie szanse stazystów po liceum na stała pracę po 6 miesiącach. Może ktos wie cos wiecej i sie tu wypowie. Tamtych ofert juz na stronie nie ma wiec może szczesliwi stazysci odsłonią rąbka tajemnicy.

Bo juz jedna z ostatnich ofert tzn. oferta dla stażysty w recepcji gdzie wymagane jest wyzsze wykształcenie wygląda na dającą jakies szanse na stała prace.
Z drugiej strony ciekawe coż to za ekskluzywna recepcja w stalowej , ze trzeba miec studia do załapania się na staz.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 15 Marz 2011r. 12:09  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 15 Marz 2011r. 13:04  
Ciekawą sprawą jest że niektóre oferty są dopiero spod lady, nie ma ich normalnie w ofertach na stronie PUP ani w ogłoszeniach PUP w Stalowej Woli!

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 15 Marz 2011r. 15:41  
Układy układziki ukłądeczki ;)

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 15 Marz 2011r. 19:27  
Te staże to jedno wielkie ***** "niby" gwarancja, że potem dostaniemy umowę o prace a tak naprawdę po skończeniu choćby nie wiem jakbyśmy się starali pracować dobrze wypad i idą kolejni... żenada !!

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 15 Marz 2011r. 21:59  
A po co pracodawca ma zatrudniac pozniej takiego stazyste? Na co mu to, po co mu klopoty finansowe? PrZeciez za stazyste nic nie placi. A za pracownika juz musi.
Po co mu to? Jak znow przyjdzie stazysta, potem nastepny i nastepny.. I tak w kolko. Za darmo.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 15 Marz 2011r. 23:49  
ostatnio bylem w USC po świstek
jedna pani obsluguje umiech
problem w tym ze przyszedl pan oj dziadziunio, potem kobita oj babunia, i wez tu wypelnij formularz, jak jedno i drugie zapomnialo okularow jezyk

tam powinien byc stazysta a nawet 2ch!!!
i pomagac ludziom !!!!

nawet skoczyc do BS obok i opłatę zrobic !!!
bo dzidziunio to ledwo dyszał jak wszedl do USC!

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 16 Marz 2011r. 01:03  
Nie pij tyle Pituch bo też będziesz tak dyszał jezyk

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 16 Marz 2011r. 12:22  
No to zapeszyłem tym tematem, bo na stronie PUP ukazał sie taki komunikat:
"W związku z bardzo dużą ilością złożonych wniosków o zorganizowanie stażu dla osób bezrobotnych oraz z uwagi na ograniczone środki finansowe przeznaczone w roku bieżącym na organizację staży informujemy, że nabór wniosków o zorganizowanie stażu
zostanie z dniem 21.03.2011r. wstrzymany
(do odwołania)."

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 16 Marz 2011r. 12:43  
Bardzo duży nabór... Normalnie bosko, ja przeszłam wszystkie okoliczne firmy, które choc w 5% miały profil zgodny z moim wykształceniem i nie znalazłam żadnego chętnego na to, żeby staż mi zorganizowac... Niestety nie mam żadnych cioc i wujków, albo jeszcze innych stryjenek i szans na staż nie mam.

A jeśli chodzi o oferty z urzędu pracy, to 3/4 tych staży dla mnie odpada, bo mam wyższe wykształcenie i w PUP przynajmniej teoretycznie nie mogą mnie skierowac na staż, gdzie wymagane jest wykształcenie średnie...To byłoby, cytuję, "zaniżenie moich kwalifikacji" - śmiac się chce.

No i jeszcze kilka słów odnośnie wymagań co do późniejszego zatrudnienia: ściema, ściema i jeszcze raz ściema. Ostatnio właśnie byłam na rozmowie w sprawie stażu i "pracodawca" sam bez bicia się przyznał, że jeden stażysta właśnie mu odszedł, teraz chce drugiego i że tego drugiego po odbyciu stażu nie zatrudni. No to jak jest z tym egzekwowaniem?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 16 Marz 2011r. 14:44  
Ale w tym PUP-ie chaos decyzyjny panuje. To ogłoszenie które zamiesciłem w swoim wczesniejszym poscie juz nie jest widoczne na stronie urzedu.

Ciekawe jest też to, ze wszystkie szkolenia w tym roku zamykane sa juz po kilku godzinach. A jeszcze zeszłego lata na kilka był organizowany dodatkowy nabór i brano ludzi z łapanki zeby zapełnic zaplanowane kursy ( te mniej chodliwe).

Prywatna wiadomość 

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »