NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
« 1 2 3 4 »
Elektrownia jądrowa w Polsce - co o tym myślicie?, Zwłaszcza w sytuacji gdy grozi nam skażenie....
ff
Wysłany: 25 Marz 2011r. 12:02  
a czy ja piszę że to ma być elektrownia? piszę o alternatywie np do ogrzewania, do tego też stosuje się energię z elektrowni prawda, tak samo jakby stosowało się energię wytworzoną w elektrowniach atomowych.

Masz rację do gazu łupkowego trzeba czasu, ale biorąc pod uwagę szybki rozwój technologii to myslę iż 10 lat spokojnie wystarczy, bo tyle czasu minie za nim powstanie pierwsza elektrownia atomowa. Wg szacunków ministerstwa środowiska wykorzystanie gazu może nastąpić w Polsce za 2-3 lata, a za taki czas elektrowni a. sobie nie postawisz.

Którzy ludzie wg Ciebie powinni decydować? W świecie nauki związanym z energią też jest podział, czy mam rozumieć iż Ci co się zgadzają to mają rację, a Ci co są przeciw jej automatycznie nie mają. Bo tak to wygląda u Ciebie. Murarz, nie murarz, ale on będzie ponosił po częsci koszty tak samo jak będzie użytkownikiem tego lub nie.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 25 Marz 2011r. 12:02  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Marz 2011r. 12:07  
Elektrowni jądrowej też nikt z dnia na dzień nie wybuduje a potrzebne nakłady finansowe byłyby ogromne - i to my zapłacilibyśmy - nie żaden Płemieł.

Tak się składa, że decyzja o budowie w Polsce elektrowni jądrowej jest decyzją polityczną , powiązaną z naciskami na rząd Kaczora Donalda - Słońce Peru przez naszych sąsiadów, którzy chcą na nas zarobić i jeszcze bardziej od siebie uzależnić - a nie decyzją ekspercką.

Czy twoim zdaniem inżynier mechanik ma prawo się o tym wypowiadac i decydować - czy tylko "elektryczno - energetyczna" elita?

Bo moim zdaniem wystarczy, że ktoś myśli i podejmuje świadome decyzje. Pamiętasz ile kłamstw nam podawano gdy zbliżało się referendum ws Wstąpienia Polski do UE? Czy myślisz że w przypadku tego referendum będzie inaczej? Myślisz, że ktoś poda społeczeństwu suche fakty i zda się na zdrowy rozsądek? Bo ja nie sądzę - znów będą kłamstwa i manipulacje.

Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem....
Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 60%
ff
Wysłany: 25 Marz 2011r. 13:01  
@thorongil: thorongilNie wiem ale wszyscy do tej pory spotkani ludzie z branży energetycznej są za elektrownią. Jeszcze3 nie słyszałem negatywnego głosu z tej strony. I są to ludzie od studentów do profesorów i pracowników związanych z sektorem.

@mirek777: "Czy twoim zdaniem inżynier mechanik ma prawo się o tym wypowiadac i decydować - czy tylko "elektryczno - energetyczna" elita?" inżynier mechanik ale czego? transportu? Inżynierowie elektroenergetyki, mechanicy energetycy, automatycy, fizycy jądrowi, chemicy powinni o tym decydować, a nie historycy z rządu, pani wiesia zza lady czy pan Józef - emeryt. Naturalne jest to, że ludzie boją się czeoś czego nie rozumieją i nie znają ale w niektórych kwestiach trzeba polegać na ekspertach. Proszę zobaczyć jak fizyk miażdży argumenty zielonego fanatyka. Nawet japończyk po tej awarii jest nadal za tą technologią:
http://www.youtu(...)68_gXJus

Dlatego jestem za tym aby decyzję podejmowali luzie którzy wiedzą o co chodzi i z czym to się je.
Ogromne nakłady - zgadzam się. Ale łączny koszt inwestycji i produkcji energii wyjdzie mniejszy niż koszt elektrowni z kotłem na parametry nadkrytyczne przy wysokiej sprawności.

Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby PiS, kiedy pojawi się zagrożenie w postaci utraty władzy.
Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 25 Marz 2011r. 13:03  
Widzę, że temat stał się już polityczny. Zaraz się zacznie pyskówka i do niczego nie dojdziemy. Mam nadzieję, że rząd się nie da i ta elektrownia powstanie. Tyle ode mnie.

"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Marz 2011r. 13:07  
CYTAT
Widzę, że temat stał się już polityczny. Zaraz się zacznie pyskówka i do niczego nie dojdziemy. Mam nadzieję, że rząd się nie da i ta elektrownia powstanie. Tyle ode mnie.

Z mojej strony nie ma nic politycznegoumiech Próbuję tylko przekonać, że lepiej tą kwestię zostawić ekspertom, a nie samozwańczym specjalistom od wszystkiego i zielonym terrorystom.

Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby PiS, kiedy pojawi się zagrożenie w postaci utraty władzy.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Marz 2011r. 13:27  
Temat jest polityczny na tyle, na ile decyzja o budowie elektrowni jądrowej w Polsce jest polityczna. Pozostawiam ten fakt do oceny forumowiczom.

Każdy Polak w tym kraju, ma prawo czuć się bezpiecznie, niezależnie od posiadanej wiedzy i wykształcenia. Więc każdy Polak ma prawo do suwerennej decyzji, czy chce takich elektrowni w Polsce czy nie. Są decyzje któych nie wolno pozostawiać w rękach polityków. "Andzej" chciałbyś aby tę decyzję podjęli eksperci - OK, szanuję twoje zdanie. Łudzisz się że podejmą ją eksperci?

Miałem nadzieję żę dyskusję bardziej merytoryczną, ale cóż - może jeszcze się uda.

Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem....
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Marz 2011r. 14:19  
kolego, też Ci mogę napisać, iż w kręgu w którym się obracam osoby związane z energetyką czy mające wykształcenie w tym kierunku są przeciwne. Jak widzisz zawsze są zwolennicy jak i przeciwnicy. W ubiegłym roku zarzekano się iż gaz łupkowy to nie dla nas, dziś juz nikt czegoś takiego nie powie, przeciwnie są plany na wykorzystywanie go w najbliższych latach i to bliższych niż ukończenie budowy elektrowni atomowej. W TV też są zapraszani prof i też możesz usłyszeć za lub przeciw.

Po za tym gdybyś budował dom, to przypuszczam iż chciałbyś mieć swoje zdanie odnośnie wykonania jego, a nie tylko przyjąłbyś to co powie Ci wykonawca projektu. Tak samo jest z elektrownią, fakt iż ludzie nie zrozumieją czegoś nie stanowi faktu iż powinni być pozbawieni rzetelnej informacji od jednej i drugiej strony która to pozwoli podjąć im decyzję.

PS szkoda Andrzejek, że tylko tyle od Ciebie, bo myślałem że coś się dowiem o tych woda gruntowych po ktorych to szczena Ci opadła. Ale pewnie to było polityczne pytanie. Jakoś będąc na targach 'Geologia 2010' nie słyszałem o tych rewelacjach.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Marz 2011r. 14:37  
Informacja tak, podejmowanie decyzji przez zwykłych ludzi nie. Nie słyszałem jeszcze ani jednego głosu przeciw od doktora czy profesora związanego z energetyką pomimo tego, że ten temat śledzę ze szczególną uwagą.

Zszokowałeś mnie wiadomością, że jakikolwiek człowiek pracujący w energetyce z wykształeceniem technicznym, znający podstawy bydowy takiej instalacji może być przeciw. Chyba, że by miał wymierne kożyści aby utrzymywać obecny stan rzeczy oparty na węglu. W takim wypadku rozumiem ich.

Polecam ten wywad:
http://www.psz.p(...)czewskim

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Marz 2011r. 15:41  
uważam że elektrownie trzeba postawić i to minimum 4 sztuki ale powinny budować je firmy spoza polski. nie dać naszym nigdzie zrobić fuszerki i będzie ok. Zanim zostana wybudowane i tak będzie problem z energią nie stać nas na to.

"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Marz 2011r. 19:46  
Dużo ciekawych wiadomości na temat energi jądrowej w Polsce http://www.elekt(...)wa-.html

Powiem uczciwie, mam obawy przed energetyką jądrową, jednak zapasy węgla ropy i gazu maleją a ich ceny ciągle rosną.Obrazek

Można powiedzieć

Energetyka jądrowa to także korzyść z punktu widzenia społeczeństwa:
zapewnienie bezpieczeństwa dostaw energii elektrycznej
konkurencyjne ceny energii elektrycznej
dywersyfikacja bazy paliwowej elektroenergetyki
czystsze środowisko
rozwój nowoczesnej i bezpiecznej technologii w Polsce
nowe miejsca pracy
nowe kierunki studiów
rozwój polskich przedsiębiorstw
rozwój regionów

Ile w tym prawdy życie pokaze.
Obrazek

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Marz 2011r. 20:29  
"mosiek" - jak przeczytałem wymienione przez ciebie korzyści, płynące z wybudowania w Polsce elektrowni jądrowych, to mnie przerażenie wzieło. Jak można być tak naiwnym i bezkrytycznym?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Marz 2011r. 21:12  
Energia atomowa jest bezpieczna, opłacalna i mniej szkodliwa dla środowiska niż konwencjonalne elektrownie na węgiel. Rozwinięte kraje od lat z niej korzystają a my jesteśmy zacofani pod tym względem (nie tylko pod tym) jak widać wyraźnie na mapce z pierwszego postu.

Ale myślę że w Polsce budowa takich elektrowni się nie uda, projekt budowy zdemolują politycy (jak zwykle). Wystarczy że postraszą Czarnobylem, zażądają referendum i projekt upadnie bo postraszeni przez media Polacy powiedzą "nie". Mimo że cała zachodnia europa od xx lat korzysta z takich elektrowni i jakoś katastrof nie było.

*Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów* /Stanisław Lem
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Marz 2011r. 21:14  
Panie Mireku przestań się Pan czepiać, nie przystoi .

Napisałem, Można powiedzieć, następnie to co Pana tak przeraziło a na końcu, Ile w tym prawdy życie pokaze.

Tak Panie Mirku to prawda życie pokaze ile jest prawdy w tych słowach, słowach mówionych przez ludzi z Ministerstwa Gospodarki.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Marz 2011r. 08:05  
Szanowny Panie "mośku". Oczekuję w tym temacie merytorycznej dyskusji, a nie propagowania pobożnych życzeń. Fakt zamieszczenia przez twoją osobę takich bajkowych argumentów, świadczy, że wierzysz w to. I to jest przerażające.

Nie pamiętam miejscowości przy której miałąby stanąć pierwsza w Polsce elektrownia jądrowa, pamiętam tylko że przy jakimś jeziorze, które automatycznie zostanie wyłączone z turystyki czy jakichkolwiek przyrodniczych funkcji. Po prostu zostanie spisane na straty. I to ma być ekologia???? A co jeśli dojdzie do awarii???? Kto powie "przepraszam" i co nam po czyimkolwiek przepraszam????

W tych elektrowniach które mamy awarie nie zniszczą na setki lat obszaru w promieniu stu i wiecej kilometrów.

"sondaż (por. newsweek.pl z 17 marca) dał następujące wyniki: 59 proc. przeciw a 32 proc. za, a próba była duża, wykluczająca błędy statystyczne."

cytat z jednej ze stron o tematyce polskich elektrowni jądrowych

Polecam stronę:http://www.ian.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=215:qwcisn-elektrownie-jdrowe-zulusom-i-polakomq&catid=23:propaganda-lobby-atomowego

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Marz 2011r. 10:59  
mirek czy ty zawsze musisz dążyć do forumowych pyskówek ?
Jeśli masz konkretne obawy co do energetyki atomowej to napisz o co dokładnie chodzi.

Jakie katastrofy? Ta w Czernobylu była spowodowana niebezpiecznym eksperymentem, w Japonii mają kłopot z powodu efektów tsunami i trzęsienia ziemi, nam to nie grozi. Jezior mamy parę tysięcy, jedno mniej czy więcej różnicy nie robi.

Elektrownia konwencjonalna emitująca tony dwutlenku węgla nie szkodzi przyrodzie?

Link podany to jakaś inicjatywa eko-terrorystów a nie poważne źródło informacji chytry

*Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów* /Stanisław Lem
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Marz 2011r. 11:04  
Prof. Dakowski - Kierownik Zakładu Energii Odnawialnych w Akademii Podlaskiej w Siedlcach. Jego wykłady:
Przesłanie Matki Bożej fatimskiej i św. Maksymiliana dla naszych czasów (90-cio-lecie).
Krucjata o Rosję a niepodległość Polski
SMOLEŃSK 2010 - przygotowanie i wykonanie ZAMACHU
Niezależność energetyczna: naszego domu, wsi, Polski
Głosowanie a wybory – różnice, cele (nasze a polityków)
Ewolucjonizm wobec logiki i matematyki. "Religia" neo-darwinizmu .
I wszystko jasne. Ten człowiek powinien już przejść na emeryturę.

Mirku możesz mi powiedzieć dlaczego jezioro miało by być wyłączone z funkcjonowania? Jakaś strefa była by wyłączona ze względów bezpieczeństwa na wypadek jakiegoś terrorysty. Wiesz co to jest elektrownia z obiegiem zamkniętym? Wiesz że woda wykorzystywana w procesach energetycznych musi być idalnie czysta?

"sondaż (por. newsweek.pl z 17 marca) dał następujące wyniki: 59 proc. przeciw a 32 proc. za, a próba była duża, wykluczająca błędy statystyczne"

To tak jak by pytać murarza z pobliskiej budowy co myśli o LHC.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Marz 2011r. 13:00  
To tylko mały wycinek wypadków których nie udało się zataić

Nie zamieściłem zdarzeń o charakterze czysto militarnym i incydentów zaginięcia lub kradzieży materiałów rozszczepialnych.

Zamieszczone tu fakty to i tak wycinek wszystkich wypadków o których wiadomo. A ile nie ujrzało światła dziennego?

12.XII.1952 – eksperymentalny reaktor NRX w Chalk River, Kanada, ucierpiał w wyniku częściowego stopienia rdzenia.
1956 – pierwsza pełnowymiarowa elektrownia jądrowa na świecie uruchomiona w Calder Hall w Anglii.

21.IV.1957 – w Radzieckich zakładach Mayak nastąpiła samopodtrzymująca się reakcja w roztworze azotanu wysokowzbogaconego uranu. Sześć osób zostało rannych, ale żadne tereny zewnętrzne nie zostały skażone.

10.X.1957 – katastrofa w Windscale, Wlk. Brytania. Promieniowanie uwolnione podczas zapalenia grafitowego rdzenia reaktora naraziło pracowników na jednorazowe przyjęcie dawki 150 razy większej od normy dopuszczalnej na całe życie. Okoliczni mieszkańcy otrzymali dawki dziesięciokrotnie większe od dopuszczalnych norm. Rząd zadecydował o nieewakuowaniu terenu.

7.XII.1957 – pożar reaktora w Windscale wywołał opad radioaktywny. Stwierdzono 33 zgony i kilka przypadków zachorowań na raka.

Zima 1957-1958 – seria wypadków w rosyjskim Kysztymie na Uralu. Ostatni z nich doprowadził do eksplozji w składowisku radioaktywnych odpadów. Ofiary widziane ze skórą schodzącą z twarzy, rąk i innych odsłoniętych części ciała. 200 osób zginęło, a tysiące odniosło obrażenia. Skażenie objęło obszar 23 000 km2, napromieniowanych zostało kilkaset tysięcy ludzi. Władze przez lata ukrywały prawdę o katastrofie, 30 skażonych wiosek usunięto z sowieckich map. Wg niezależnych źródeł pełna liczba ofiar może dochodzić do kilkunastu tysięcy.
26.VII.1959 – stopienie rdzenia w Kalifornijskim, chłodzonym sodem, reaktorze Edison Santa Susana. 10 z 43 zbiorników paliwa zostało uszkodzonych uwalniając radioaktywne skażenie.

3.IV.1960 – stopienie pojemników z paliwem i wyciek radioaktywnego materiału podczas testu reaktora Waltz Mills w USA.

3.I.1961 – katastrofa w Idaho Falls, USA. Pręty kontrolne przypadkowo wycofane z rdzenia eksperymentalnego reaktora wojskowego. Doprowadziło to do wybuchu pary który zabił trzech techników.

4.VII.1961 – awaria na pokładzie sowieckiego okrętu podwodnego K-19. Kapitan i kilku marynarzy wykazało się niezwykłą odwagą, wchodząc do komory reaktora bez zabezpieczenia, aby naprawić zniszczony układ chłodzenia. Siedmiu natychmiastowo okupiło to życiem; choroba popromienna zabiła potem dalszych 20 osób.

14.VII.1961 ZSRR – spontaniczna reakcja łańcuchowa w zakładach wzbogacania uranu w Syberyjskim Kombinacie Chemicznym Seversk.

Sierpień 1961 – ZSRR, test najpotężniejszej dotychczas bomby o mocy 58 megaton trotylu.

21.IV.1964 – uwolnienie 1,2 kg plutonu z amerykańskiego satelity.

4.I.1965 - wyciek 6,5 kg plutonu z zakładu przerobu wypalonego paliwa w Sawannah River, USA.

10.V.1965 – przypadkowy wyciek skażonej wody w Sawannah River, USA.

5.X.1966 – rdzeń eksperymentalnego reaktora w Detroid, USA uległ stopieniu. Przyczyną była awaria systemu chłodzenia płynnym sodem.

Wiosna 1967 – w wyniku suszy doszło do częściowego odparowania wody w jeziorze Karaczaj, do którego spuszczano ścieki z zakładów Mayak na Uralu. Odkryte zostało ok. 5 ha skażonych terenów z których silne wiatry wywiały radioaktywny pył. Obszar o powierzchni 1800 km2 został skażony izotopami cezu i strontu.

21.I.1969 – usterka układu chłodzenia w podziemnej elektrowni w Lucens Vaud, Szwajcaria doprowadziła do częściowego stopienia podziemnego reaktora i wycieku do jaskini, w której się znajdował. Jaskinie zostały zaplombowane.

23.XI.1969 – radioaktywne skażenie atmosfery podczas nieudanego startu radzieckiego statku kosmicznego.

1971 – Malcolm Patterson zmarł w wieku 36 lat z powodu białaczki po 13-tu latach pracy w Windscale. Brytyjskie Paliwa Nuklearne (British Nuclear Fuels) przyjęły odpowiedzialność i wypłaciły wdowie 75000 funtów odszkodowania.

12.IV.1972 – Podczas przypadkowego otwarcia stabilizatora ciśnienia reaktora Wuergassen doszło do dużej emisji pary i radioaktywnego skażenia wody w rzece Weser.

24.IX.1973 – w wyniku technicznej usterki 35-ciu pracowników zakładu przerobu wypalonego paliwa w Sellafield, Wlk. Brytania, zostało napromieniowanych.

8.I.1975 – przypadkowy wyciek materiałów radioaktywnych w elektrowni Mihama, Japonia.

22.III.1975 – w wyniku ludzkiego błędu doszło do pożaru instalacji elektrycznej w reaktorze Brown`s Ferry w Decatur, Alabama. Spłonęły kable kontrolujące zabezpieczenia, woda chłodząca spadła do niebezpiecznego poziomu. Katastrofie zapobiegł system awaryjny.

7.XII.1975 – w elektrowni atomowej w Greifswaldzie, Niemcy spięcie spowodowane pomyłką elektryka rozpętało pożar, który niemal spowodował stopienie reaktora.

1976 – seria awarii w Windscale, Wlk. Brytania:
styczeń – wyciek radioaktywnych materiałów z powodu korozji zbiorników w składzie.
kwiecień – wyciek radioaktywnych odpadów z przerdzewiałych stalowych kotłów.
październik – pracownicy wystawieni na promieniowanie wielokrotnie przekraczjące dopuszczalne normy.
listopad – wyciek radioaktywnych odpadów skaził trytem pobliską plażę.
Ogółem w 1976r. każdego dnia około 100 galonów skażonej wody wyciekało z silosów w składzie odpadów. Incydenty te były ukrywane przez dwa miesiące. Ich ujawnienie doprowadziło do publicznego śledztwa ws. Windscale.

11.II.1976, ZSRR – kolejny wypadek w zakładach Mayak. Kontener zawierający ciecz z procesu ekstrakcji plutonu eksplodował. Wypadek był spowodowany też przez błąd niedostatecznie wykwalifikowanego personelu. Duże tereny kombinatu zostały zniszczone a sąsiednie wydziały produkcyjne skażone. Ofiar w ludziach nie było.

20.V.1978 – wokół niemieckiej elektrowni Isar wykryto radioaktywne skażenia poza strefą kontrolną.

Lipiec 1978 – uwolnienie dwóch ton radioaktywnej pary z elektrowni Brunsbuettel w Niemczech.

24.I.1978 – katastrofa rosyjskiego satelity wojskowego Kosmos 954 na terytorium Kanady. Skażenie objęło 124 000 km².

1979, Polska - w reaktorze Maria w Świerku był prowadzony przez A. Strupczewskiego (obecnie czołowy proatomowy lobbysta) eksperyment nt. wyłączenia chłodzenia w pręcie paliwowym. Skutkiem rozszczelnienia nastąpił znaczny wzrost promieniowania. Pozostawiony technik był bezradny. Nastąpiło skażenie całego reaktora i budynku. Obsługa reaktora i wielotysięczna załoga Instytutu Badań Jądrowych w Świerku nie była poinformowana ani przed, ani po wypadku. Sprzątaczki zmuszono do zmywania skażeń wodą i szmatami bez uprzedzenia, że mają do czynienia z radioaktywnym skażeniem. Nikt do dziś nie poniósł odpowiedzialności, sprawę utajniono.

28.III.1979 – katastrofa w Three Mile Island. Najpoważniejszy wypadek w historii energetyki jądrowej w USA. Seria błędnych decyzji, podejmowanych w panice omal nie doprowadziła do nieobliczalnej w skutkach katastrofy. W położonej w pobliżu 50-cio tysięcznego miasta Harrisburg elektrowni doszło do stopienia rdzenia. Mimo, że nie doszło do eksplozji, do środowiska przedostaje się 13 milionów kiurów w formie radioaktywnych wyziewów. W gazach odlotowych stwierdzoną małą ilość niebezpiecznego jodu-131, mogącego kumulować się w tarczycach dzieci. Wg badań epidemiologicznych prof. Steva Wing`a z Uniwersytetu Północnej Karoliny odsetek przypadków białaczki wśród okolicznych mieszkańców wzrósł o 600-700%, a nowotworów płuc o 300-400%. Likwidacja skutków wypadku trwała do 1990r. i kosztowała prawie miliard dolarów.

18.VII.1979 – radioaktywne skażenie rzeki Rio Puerco w Nowym Mexyku, USA po zawaleniu się ściany kopalni uranu.

7.VIII.1979 – duża emisja uranu do środowiska w tajnej elektrowni w Tennessee, USA. Około 1000 ludzi zostało napromieniowanych dawką 5-krotnie przekraczającą dawkę roczną.

4.X.1981 – wyciek promieniotwórczego jodu 131 w Sellafield, Wlk. Brytania. Poziom radiacji 300 razy przekroczył dopuszczalne normy.

11.II.1981 – ośmiu robotników zostało skażonych, gdy 100 000 galonów wody wyciekło z budynku w Tennessee Valley Authority's Sequoyah, USA.

11.II.1981 – około 45 robotników zostało napromieniowanych w czasie remontu w japońskiej EJ Tsuruga.

1.II.1982 – wyciek 100 m3 radioaktywnej wody w elektrowni jądrowej w Salem, USA.

16.XI.1983 – przypadkowy rozładunek wysoko aktywnych odpadów do morza w Sellafield.

Grudzień 1983 – techniczny błąd spowodował wyciek jodu 131 z elektrowni jądrowej w Philipsburg w Niemczech.

Marzec 1984 – Juarez, Meksyk. Urządzenie napromieniowujące nowotwory, sprzedane do hurtowni złomu. Myśląc że świetlisty proszek wyciekający z maszyny to substancja lecznicza ludzie nacierali nim ciała. Kiedy zaczęło to wywoływać oparzenia, próbowali zmyć go, skażając w ten sposób swoje domy i kanalizację. Wieści o skażeniu wywołały w mieście panikę. Wielu ludzi zostało skażonych w ambulansach, które wcześniej wiozły napromieniowanych, bo nikt nie pomyślał o ich odkażeniu. U dwustu osób stwierdzono chorobę popromienną, 5 zmarło w wyniku radioaktywnego zatrucia. Ilość radioaktywnego cezu 137 – proszku który wywołał wypadek mieściła się w pudełku od zapałek.

27.VI.1985, Rosja – eksplozja rury z parą podczas testów w pierwszym bloku EJ Balakovo. 13 osób zginęło.

6.I.1986 – jedna osoba zginęła, a 100 zostało rannych gdy w Oklahomie przypadkiem ogrzano cylinder zawierający materiały promieniotwórcze. Ewakuowano ponad 130 tys. ludzi z terenów wokół elektrowni.

26.IV.1986 – katastrofa w Czernobylu, Ukraina. Największa katastrofa w historii cywilnej energetyki jądrowej. W niebezpiecznego eksperymentu doszło do wybuchu bloku IV elektrowni im. Lenina. Wybuch wytworzył chmurę radioaktywnych odpadów, która rozprzestrzeniła się nad zachodnią częścią Związku Radzieckiego, Europą Wschodnią, Skandynawią, Wielką Brytanią i zachodnimi terenami USA. Wielkie obszary Ukrainy, Białorusi i Rosji zostały poważnie skażone, co zmusiło władze do ewakuacji i przesiedlenia ponad 200 000 ludzi. Ponad 60% opadu radioaktywnego znalazło się na ziemiach Białorusi. Do najgroźniejszych izotopów, które dostały się do atmosfery w wyniku wybuchu zalicza się: J-131, Cs-134, Cs-137, Ru-103, Ce-144, Sr-89, Sr-90 oraz Pu-239. Władze ZSRR starały się ukryć przed światem katastrofę, jak i liczbę poszkodowanych. W celu zmniejszenia rzeczywistej liczby ofiar (zmarłych i cierpiących na chorobę popromienną) 5-krotnie zwiększono dopuszczalną dla człowieka dawkę promieniowania, wpisywano fikcyjne dawki otrzymane przez osoby biorące udział w akcji ratowniczej, zakazano rejestrowania chorób nowotworowych i uszkodzeń płodów (deformacje, martwe urodzenia). Działania te wpłynęły na oficjalną wersję skutków katastrofy (30 ofiar śmiertelnych, 200 chorych na chorobę popromienną) podawaną przez media, prasę i podręczniki akademickie. Faktycznie liczba ofiar była o wiele większa, a długofalowe skutki dla mieszkańców okolic elektrowni jak i całej Europy, na którą opadł promieniotwórczy pył, nie oszacowane. Szacunkowe przewidywania co do liczby osób, które umrą na raka oraz choroby układu krwionośnego i oddechowego w związku z tą katastrofą mieszczą się w przedziale 4000 – 100 000.
1986 – Mordehaj Vanunu, pracownik techniczny izraelskiego reaktora badawczego w Dimonie w latach 1975 - 1986, ujawnia tajny izraelski program produkcji broni atomowej. Oficjalnie ośrodek badawczy na pustyni Negew, nieoficjalnie zajmował się produkcją bomb atomowych. Prawdopodobnie Izrael posiada ich ok. 200. Za ujawnienie tych informacji Vanunu odsiedział w więzieniu 18 lat, z czego 11 w izolatce. Oficjalnie Izrael do dziś utrzymuje że broni jądrowej nie posiada.

13.VIII.1987 – skażenie w Goiânii, Brazylia. W wyniku napromieniowania zmarło kilka osób, ponad 100 tys zostało narażone na skażenia radioaktywne.

1988 – uwolnienie do atmosfery trytu z Bruyere le Chatel – francuskiego atomowego kompleksu militarnego.

18.I.1989 – ośmiu pracowników napromieniowanych podczas prac remontowych w Savannah River, USA.

1990 – odkrycie związku między promieniowaniem przyjmowanym przez mężczyzn pracujących w Sellafield, Wlk. Brytania, a przypadkami białaczki i chłoniaka u ich dzieci.

8.IX.1991 – wyciek radioaktywnej pary w EJ Barsebeck, Szwecja.
1991 – drugi pożar w Czernobylu, pożar turbogeneratora w bloku nr 2. Doszło do niewielkiej emisja substancji promieniotwórczych, brak ofiar śmiertelnych.

1992 – pęknięcie rury i radioaktywny wyciek w EJ Tarapur, Indie.

24.III.1992 – radioaktywny jod i inne substancje wydostały się do atmosfery po obniżeniu ciśnienia w reaktorze w Sosnowym Borze, Rosja.

20.VII.1992 – emisja radioaktywnego gazu po eksplozji rury w litewskiej EJ Ignalina.

Maj 1992, Polska – na początku maja w Instytucie Energii Atomowej w Świerku nastąpił wyciek substancji radioaktywnych. Społeczeństwa nie poinformowano.

Listopad 1992 – najgorszy wypadek radiacyjny we Francji. Do akceleratora weszło 3 robotników, bez kombinezonów ochronnych i zginęło od napromieniowania.

21.III.1993 – podczas trzech kolejnych wypadków pracownicy EJ Kuosheng na Tajwanie wystawieni na wysoki poziom promieniowania.

17,VII.1993 Rosja – eksplozja w zakładach odzysku plutonu Mayak koło Czelabińska. Uwolnienie radioaktywnego skażenia.

4.II.1994 – radioaktywne skażenie zakładu przerobu wypalonego paliwa w Mayak, Rosja.

23.III.1994 – radioaktywny wyciek w Mayak, Rosja.

14.V.1995 – ponad 80 ton ciężkiej wody uwolnione z elektrowni Bruce w Kanadzie. Przez kolejne trzy dni radioaktywny tryt uwalniał się do atmosfery.

Listopad 1995 – kolejny wypadek w Czernobylu – jedna osoba zmarła od napromieniowania gdy z jednego z reaktorów usuwano paliwo i prawdopodobnie pręty wysypały się z kontenerów.

8.XII.1995 – pożar sodu w reaktorze powielającym prędkim Monju w Japonii. W jego wyniku, wybudowana kosztem 600 mld jenów konstrukcja, po czterech miesiącach funkcjonowania musiała zostać zamknięta i pozostaje zamknięta do dziś. Japońską opinię publiczną wzburzył fakt, że zarząd elektrowni sfałszował raporty i nagranie wideo dokumentujące przebieg awarii oraz zakazał pracownikom opowiadania o zdarzeniu.
Grudzień 1996 - przeciek w EJ Tsuruga, Japonia, który doprowadził do zamknięcia elektrowni.

1997, Japonia – pożar w zakładzie przerobu paliwa Tokaimura trwający 10 godzin spowodował wybuch, napromieniowanie przynajmniej 37 pracowników oraz uwolnienie 10 mld bekereli radionuklidów do otoczenia. Radioaktywny cez wykrywano nawet 160km od zakładu.

Marzec 1997 – rosyjski naukowiec zmarł w wyniku napromieniowania 3 dni wcześniej podczas wypadku w laboratorium badawczym Arzamas16.

8.IV.1997 – Greenpeace ujawnia, że poziom radiacji na plażach w pobliżu francuskiego La Hauge przekracza poziom tła 3900 razy.

14.IV.1997 – radioaktywny tryt uwolniony podczas wypadku w japońskiej EJ Fugen.

Październik 1997 – beczka radioaktywnego cezu znaleziona w skupie miedzi w Hettstadt, Niemcy.

1998 – w składowisku oficjalnie niskoaktywnych odpadów w Drigg, blisko Sellafield, odkryto wysokoaktywny węgiel C-14.
Październik 1998 - French Atomic Energy Commission wykryła odpady zawierające uran potajemnie przechowywane na terenie elektrowni już od lat 70-tych . Eksperci ostrzegali, że woda deszczowa wymywa uran do wód gruntowych. Odpady te schowane były w kopcu ziemi 6-cio metrowej wysokości. Pochodziły z sektora militarnego.

26.V.1999 Kanada – czterech pracowników kompleksu Chalk River skażonych plutonem.

Lipiec 1999 – wyciek 50 ton skażonej "wody" z EJ Tsuruga, Japonia. Pod wpływem korozji pękły rury, które teoretycznie miały być na korozję odporne.

Sierpień 1999 – katastrofa w Tokaimura, Japonia.
Pracownicy zakładów przerobu paliwa przypadkowo doprowadzili do rozpoczęcia reakcji rozszczepienia. Doprowadziło to do wyrzucenia radioaktywnych gazów do atmosfery. 300 000 ludzi mieszkających w obrębie 10 km od miejsca wypadku dostało nakaz nieopuszczania domów i szczelnego zamknięcia okien. Niemniej ów nakaz nie został ogłoszony od razu. Radioaktywne skażenie przekroczyło normy do 15000 razy, podczas kiedy nieświadomi ludzie przebywali na otwartym powietrzu. Ponad 600 osób (w tym pracownicy sąsiednich firm) zostało silnie napromieniowanych, a 3 doznało poparzeń. Sytuacja została opanowana po 20 godzinach. Budynek pozostaje radioaktywny, prawdopodobnie nigdy już nie będzie mógł być uruchomiony. 2 pracowników zmarło. Rok później wyszło na jaw, że istotne dane dotyczące bezpieczeństwa oraz raporty z inspekcji dziesiątek reaktorów były fałszowane w celu uniknięcia kosztownych napraw i długich przestojów
28.VI.2000 – pożar lasów wokół amerykańskich zakładów nuklearnych Hanford spowodował radioaktywne skażenie otoczenia.

10.X.2000, Czechy - uruchomienie elektrowni atomowej w Temelinie. Nie zważając na nieszczelności w układzie chłodzenia, występujące od kilku dni, Urząd Kontroli Bezpieczeństwa Atomowego w Pradze uznał, iż siłownia spełnia wymogi bezpieczeństwa.

23.IV.2001, Francja – naruszenie zasad bezpieczeństwa podczas przeładunku paliwa w EJ Dampierre mogło doprowadzić do przedwczesnego uruchomienia reakcji krytycznej.
Marzec 2002, USA – podczas prac remontowych wykryto długo nie zauważaną korozję zbiornika ciśnieniowego reaktora Davis-Besse w stanie Ohio. Cudem uniknięto katastrofalnego stopienia rdzenia. Elektrownia została zamknięta na dwa lata.

Maj 2002 – odesłanie z powrotem przez rząd japoński brytyjskich statków z radioaktywnym paliwem (pluton wystarczający do wyprodukowania 70-ciu bomb), po wykryciu fałszerstw w protokołach bezpieczeństwa.
24.IX.2002, Niemcy – podczas prac oczyszczających w EJ Philippsburg radioaktywnie skażona woda przedostała się do systemu kanalizacji.

28.II.2003, Polska – pracownicy upadłej Huty Zygmunt w Bytomiu Łagiewnikach zauważyli, że ktoś włamał się do magazynku i wyniósł sześć 50-kilogramowych, ołowianych walców, w których znajdował się radioaktywny kobalt.

24.IV.2003, Rosja – radioaktywne aerozole uwolnione podczas prac remontowych w zakładach Mayak.

10.IV.2003 – przegrzanie 30 elementów paliwowych w EJ Paks, Węgry, doprowadziło do odparowania wody chłodzącej reaktor. Spanikowani pracownicy wylali na nie strumień zimnej wody, przez co pręty paliwowe rozpadły się na drobny proszek. W tym momencie, według fizyków jądrowych, mogła nastąpić niekontrolowana reakcja łańcuchowa. Nastąpiło masowe uwolnienie radioaktywnych gazów, które w wysokim stężeniu dostały się do opuszczonej w panice hali, a następnie zostały wypompowane do atmosfery. Według ekspertów niewiele brakowało do katastrofy na miarę Czernobyla.

Grudzień 2003, Francja – Agencja Bezpieczeństwa Jądrowego musiała uruchomić centrum kryzysowe w związku z ulewnymi deszczami, jakie spadły w dolnym biegu rzeki Rodan. Po wprowadzeniu stanu wyjątkowego zamknięto dwa reaktory ze względu na szkody spowodowane przez powódź.

25.IV.2004, Niemcy – uwolnienie radioaktywnie skażonej wody, podczas prac konserwujących w EJ Philipsburg.

10.VIII.2004, Japonia – wybuch pary w EJ Mihama zabił 5 osób i zranił 6 kolejnych. Mimo że do wypadku doszło w ”niejądrowej” części zakładu, w 2006 sąd nakazał jego zamknięcie, gdyż nie był właściwie zabezpieczony na wypadek trzęsienia ziemi.

21.XII.2004, Czechy – 20 tysięcy litrów radioaktywnej wody wyciekło z elektrowni atomowej w Temelinie na południu Czech. Rzecznik elektrowni Milan Nebesarz uspokaja, że do zdarzenia doszło w tzw. pasie kontrolnym, a skażona woda nie wydostała się poza hermetycznie zamkniętą przestrzeń. Dlatego awaria nie stanowi zagrożenia dla ludzi. Austriacka agencja prasowa APA podała, że to już 74. awaria w elektrowni od czasu uruchomienia reaktora, co - według niej - dowodzi, że właściciele sobie z nią nie radzą. Austriacy mieszkający przy granicy (60 km od Temelina) od dawna domagają się zamknięcia elektrowni.

i tak dalej, i tak dalej......
Super bezpieczna technologia . Nie ma co.
Co do "fractala - naśladowcy, o obliczu psa-żula - niegodnego miana Polaka" - od pyskówek jesteś ty, my staramy się tutaj prowadzić merytoryczną dyskusję, popartą argumentami, a nie stweirdzeniami "bo tak".

"Andzej" - jako fachowiec w tej dziedzinie zdajesz sobie sprawę, że taka elektrownia potrzebuje rezerwuaru wody i to znacznego.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Marz 2011r. 13:08  
Wklejka ze strony ekoterrorystów chytry

Teraz daj spis wypadków i katastrof z konwencjonalnych elektrowni, porównamy, zobaczymy.

Środowisko najbardziej zatruwają elektrownie na węgiel :

Obrazek

http://www.topte(...)ata.html

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Marz 2011r. 13:24  
Wypadki w konwencjonalnych elektrowniach nie mają takich skutków i konsekwencji. Pewno że się zdarzają. Nie szukałem statystyk, bo nie stanowi to zagrożenia dla Polski.

I co z tego że wklejka z ze strony przeciwników budowania elektrowni jądrowych? Liczą się fakty, i dobrze że ktoś je zbiera w sensowną całość. Dodać należy, że nie jest to bezmyślna wklejka, tylko wybranie faktów związanych właśnie z elektrowniami a i to zaledwie wycinek.

Nie byłbym takim przeciwnikiem budowania w Polsce elektrowni jądrowych, gdyby nie było innych możliwości - ale są. Wiem, jak szkodliwe są elektrownie węglowe, ale zdaję też sobie sprawę że za jakieś 50 lat, gdy świat ogarnie wielki kryzys paliwowy, o nasze złoża węgla będą się toczyć wojny. No chyba, że ludzkość nauczy się pozyskiwac czysta energię i ja oszczędzać - ale to mało prawdopodobne

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Marz 2011r. 13:37  
Jakie dokładnie są te "inne możliwości" ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Marz 2011r. 13:40  
Naruszenie regulaminu punkt 4.f - post skasowałem.Jacek

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Marz 2011r. 13:49  
Bez wyzywania nie potrafisz?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Marz 2011r. 13:53  
Proszę na temat. Twoja nazwa, wynika z twojej historii tu na forum (/// moderowano nie przesadzaj, nie obrażaj, trzymaj się tematu, Andrzejek) - Przepraszam za przeoczenie i jeszcze raz zachęcam do merytorycznej dyskusji.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Marz 2011r. 13:57  
Mirek dostajesz upomnienie. Przestrzegaj regulaminu forum.

"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway.
Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 26 Marz 2011r. 13:58  
Mirek piszesz o niebezpieczeństwach jakie niosą za sobą elektrownie atomowe. Mam pytanko: Ile osób zginęło od czasów uruchomienia pierwszej elektrowni atomowej, a ile osób zginęło od czasów pierwszego samolotu lub jeszcze lepiej od pierwszego samochodu.
No i podstawowe pytanie degradacja z powodu wydobycia węgla i zanieczyszczenie środowiska przez elektrownie węglowe a atomowe? Cena wyprodukowania prądu z elektrowni węglowej a atomowej.
Dla mnie sprawa jest prosta.

Co do wód geotermalnych, pamiętam jak kilka lat temu Zakopane miało z nich korzystać do ogrzewania. Miało być tanio, czysto i ekologicznie. Wyszło tak za!@#$ście drogo że dzisiaj już chyba tylko nieliczni korzystają z takiej formy ogrzewania. Myślę że cena prądu z wód geotermalnych też nie będzie niższa od atomu. Jak możesz to podaj cenę prądu z wód geotermalnych z podaniem źródła oczywiście.

"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny
Prywatna wiadomość 

« 1 2 3 4 »

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »