|
|
|
Ile Wam pali samochód na gazie a ile na benzynie? Warto w ogóle przerabiać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jak sporo jeździsz to przy tej cenie paliwa się opłaca. Przelicz wartość instalacji i ilość km które przejeżdżasz. Spalanie na gazie to max 10% więcej.
"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
Założenie gazu opłaca się zawsze, tylko w zależności od rocznego przebiegu, czas uzyskania oszczędności jest krótszy lub dłuższy. Zaglądnij na http://www.gazeo.pl/kalkulator.php wypełnij i już będziesz wiedzieć dokładnie jakie efekty da Ci założenie instalacji gazowej w samochodzie.
zbyszko |
|
|
|
|
Fajny ten kalkulator. Uwzględnia koszty benzyny potrzebnej do rozruchu auta, przeglądy i inne koszty. Świetna sprawa.
"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
zbyszko nie zawsze. Jak ktos robi 8-9 tys km rocznie a na instalacje ma wydać 3 tysiące ( wtrysk ), doda się serwisowanie, droższy przegląd i częste rozruchy, w niektórych autach częstsza regulacja luzów zaworowych. i co po ilu latach się zwróci?? 7-8?? kto tyle jeździ jednym autem
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
Jeśli dużo się jeździ to się opłaca i wtedy lepiej kupić lepszą instalację, moc autka niewiele slabsza, ale mniej sie placi na stacjino i jak zakldasz to potrzymaj auto 3-4 lata, bo inaczej tak srednio sie oplaca no chyba ze ktos mieszka w aucie:-)
ps. Moj spalal na trasie 6 litrow PB a gazu 8 l. Pozdrawiam |
|
|
|
|
zbyszko - Dziękuje za linka jest rewelacyjny!!!
|
|
|
|
|
///moderowano regulamin 4f,
Andrzejek |
|
|
|
|
Mam takie jeszcze jedno pytanko porównywaliście może spalanie własnego auta ze statystykami np z tej strony http://www.autocentrum.pl/spalanie/ lub jakieś innej.
|
|
|
|
|
czestochowianka nie wchodź na takie i temu podobne linki, wejdź na ten co podałem i tam sobie wszystko przeczytasz to pisał fachowiec z tej dziedziny bezstronna osoba a nie ktoś kto reklamuje pewne rzeczy,
|
|
|
|
|
areczku skad tyle agresji :] troche licho z czytaniem, link ktory podales "zwiekszenie zuzycia gazu nawet o 30%" czyli moze to byc rownie dobrze 10% ;]
iPhone 6 64GB Gold nowka sztuka w zafoliowanym pudelku, cena 2700 do negocjacji- wiadomosc pw |
|
|
|
|
Ale nie Max 10 % moze tak jest przy silnikach benzynowych bardziej ekonomicznych, ale ogolnie to jest duzo wiecej niz 10%,
|
|
|
|
|
niezupełnie. Fabryczne instalacje plus dobrze wyregulowany wtrysk gazu i nie jest duża różnica spotkałem się z autem gdzie auto paliło 8 benzyny i około 8.5 gazu ale tu wina leży w niedokładnych mapach paliwa, chiptuning tego auta obniża zzużycie o litr i jest to znane w klubie w/w auta którego nazwy nie podam
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
Areczek przeczytałam polecaną przez Ciebie artykuł na stronie www.wojdas.24x7.pl/gaz-lpg.html Dziękuje za polecenie mi go.
Muszę przyznać, że mój zapał do przerobienia samochodu na gaz dość drastycznie spadł. |
|
|
|
|
heh :] auto na gazowsze u mnie w chalupie pojawilo sie w 94, mialo 2 lata i fabryczny gaz z holandii, najblizsza stacja byla 30 km od stalowej ;-) juz oglosilo upadlosc, nie silnik ale blachy i nie oplacalo sie reanimowac, na gazowszu zrobilo 500k km :] tlumik trzeba bylo czesciej wymieniac, nie pisze ze to co w linku to bzdury, ale to tak jakbys byla zdecydowana na diesela i przeczytala podobny wywod nt wyzszosci silnikow benzynowych nad ropniakami :] 100km na benzynie kosztowaloby mnie 60 zeta teraz kosztuje mnie ciut ponad polowe tego, lepszej rekomendacji mi nie trzeba, odnosnie wiekszego spalania to z doswiadczenia moge powiedziec ze gazowsze jest tansze i bardziej sie cisnie ;]
iPhone 6 64GB Gold nowka sztuka w zafoliowanym pudelku, cena 2700 do negocjacji- wiadomosc pw |
|
|
|
|
|
|
|
|
Czyli lepiej jeździć na benzynie niż gazie jeśli się nie używa za dużo auta? Ja generalnie jeżdżę tylko po mieście i do pracy, raz na jakiś czas jadę 400 km do rodziny i tyle, więc chyba raczej nie opłaca się przechodzić na gaz sekwencyjny.
|
|
Dołączył: 10 Paź 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
mój pali 15 - 16 litrów gazu "po mieście" lub 14 litrów benzyny bez "eco drivingu" i nie jest to Star 66
i jeszcze pytanie do admina - nie byłem tu ze trzy miesiące i ktoś mi zlikwidował wszystkie moje posty, liczniki i moje dane ...... avatara itd. co jest grane? |
|
|
|
|
Mialem auto na gaz przez prawie 6lat, bez zadnej awarii, palil mi srednio tak ( na butli gazu 37L robilem od 420 do 450km)
Na poczatku tez mowilem ze gazu nie chce znac no ale jak na stacji zamiast placic 230zl za PB95 zaczolem placil 70zl za LPG no to roznice zrobilo pieronska. Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!! |
|
|
|
|
Mi pali od 10 (trasa średnio dynamicznie) do 16 (deptanie po STW) LPG a benzyny palił od 9 do 14.
Rocznie robię tym autem 20parę tys. km więc się opłaca bardzo. Inst. sekw. Landi Renzo Omegas. Butla w kole 60 - wchodzi 50. Zero jakichkolwiek problemów. Praktycznie człowiek nawet nie wie, że ma auto na LPG. "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
Nie znam sie za bardzo na samochodach ale odkad mamy gaz w naszym samochodzie(1,5 roku), miesiecznie wydaje o polowe mniej niz gdy jezdzilam na benzynie,dojezdzam codziennie 25 km w jedna strone do pracy,wiec wydaje mie sie ze to sie oplaca,jesli ktos jezdzi tak duzo.
|
|
|
|
|
Gaz się zawsze opłaca SAmo założenie dobrego LPG jest sporą inwestycją, która nie koniecznie zwróci się za rok czy dwa, ale jak podjedziesz na stację i zalejesz gazu za 25 zł i wiesz że śmigniesz na tym 100km a obok stoi i tankuje benzynkę i on za 100km musi zapłacić np 50 zł to wtedy docenisz gazik Jak miałem asterke 1.8 8v to paliła mi 8l gazu w trasie i jakieś 10-11 po mieście (wszystko zależne od pory roku, ruchu itp itd). Miałem kolegę co zawsze krytykował gaz ale jak kupił autko z gazem to wtedy docenił jaka to dobra rzecz Oczywiście tylko dobrze dobrany i dobrze założony gaz jest warty uwagi
|
|
|
|
|
Czy są dobre opinie na temat gazowników w Stalowej i Nisku ? Coś mi się obiło o uszy, że dopiero dobry gazownik jest w Kolbuszowej, czy coś się zmieniło ?
|
|