|
|
|
jakie drewno na schody bedzie lepsze dąb czy jesion? które trwalsze i ładniejsze?
Garbus nie gubi oleju, tylko znaczy swój teren!!!! |
|
|
|
|
|
|
|
|
powiem tak jesion jest ładny, ale dąb to dąb schody wytrzymują wiele lat i dalej są piekne
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
Fakt dąb to dąb, ale jesion ma swoją niepowtarzalną strukturę. Osobiście mam schody jak i podłogę jesionowe i mogę to drzewo polecić.
|
|
|
|
|
Jesion jest trochę za miękki, choć na prawdę ładny. Wydaje mi się, że jesion jest też droższy - coraz trudniej spotkać te drzewa. Można zrobić ciekawy kompromis:
Biegi schodowe z dębu, poręcze i wykonczenia z jesionu Widziałem coś takiego - całkiem fajnie to wyglądało. Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
Dołączył: 21 Kwie 2010r. Skąd: STALOWA WOLA Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
mirek777
wyjołes mi z ust, za miekki i szybko się "ściera", znajomy ma i klnie bo co roku renowacja i malowanie ! i jak to określa cyt. "i wszysku k...a w kapciach chodzą... nie rozumiem" |
|
|
|
|
odnosnie ścieralności dodam że deski dębowe szlifuje się 3 razy dłużej niż jesion. jesion bardzo łatwo sie rysuje i wymaga renowacji co 3-5 lat drozszymi środkami niż raz zaimpregnowany dąb
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
a jak z trzaskaniem schodków podczas wchodzenia i schodzenia? czy po zabejcowaniu/lakierowaniu nie będą się wyginać, korytkowac?
|
|
|
|
Zdecydowanie dąb
Stalowianka |
|
|
|
|
A może jakieś egzotyczne drzewo ? Mam schody zrobione z machonia, wszyscy którzy oglądali byli zachwyceni
|
|
|
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=cU8K05w1b0Y
|
|
|
|
|
Mam schody wykonane z obu tych materiałów dobrze wysuszonych stopnica -dąb , podstopnica jesion , korzystam z nich już ponad 10 lat i jestem zadowolony nie trzeszczą i nie skrzypią , ścieralność stopnic to nie tylko twardość drzewa ale i odpowiedni dobór twardego lakieru
"Racja jest jak dupa, każdy ma swoją." Józef Piłsudski |
|
|
|
|
Ja polecam tą firmę http://mirex(...)ia.html. Wykonanie schodów jest profesionalne sama czekam na montaż schodów jesionowych. Pan mi polecił jednak jesionowe a dlaczego to już nie pamiętam ale można zadzwonić i się zapytać.
|
|
|
|
|
Ja mam schody dębowe i polecam firmę schodyfrankiewicz ,solidna firma z długoletnim stażem na rynku.
|
|
|
|
|
bierz dąb i ciesz się urokiem "głebokiego" drzewa
|
|
|
|
|
Dębowe lepsze, dąb jest drzewem twardym, to z kolei przekłada się na wytrzymałość.
|
|
|
|
|
Rodzice maja jesionowe 15 lat i nic sie nie dzieje, przeciez scieralnosc zalezy od jakosci i grubosci lakieru jakim zostaly pomalowane schody a rodzaj drewna ma mniejsze znaczenie
|
|
|
|
|
Dębowe są wytrzymalsze ale i droższe. Osobiście jeśli do wyboru są dębowe i jesionowe wybieram dębowe. Z mężem zamawialiśmy schody drewniane tutaj:
http://otoschody.pl/ - jest to dość popularna firma, na stronie jest spora galeria schodów drewnianych tak więc możesz przejrzeć sobie tam ich realizacje. |
|