NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Zakupy »
Telewizja cyfrowa?,
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 26 Gru 2008r. 10:19  
Niedawno słyszałem że ma wejść jakaś telewizja cyfrowa, że czeka nas przymusowa wymiana Tv. Jak to jest i na czym to polega? Sam jestem zdegustowany tym ,jeśli to prawda bo niedawno bo jakieś 4 miesiące temu kupiłem LCD.
Jest ktoś obeznany w tym temacie zapytanie?

wieś się bawi \' : )
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Gru 2008r. 10:19  

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 26 Gru 2008r. 10:43  
W skrócie do 2015 roku Polska będzie musiała zastąpić dotychczasowy naziemny analogowy sygnał telewizyjny i radiowy sygnałem cyfrowym. Aby odbierać cyfrowy sygnał, potrzebny będzie dekoder (set-top-box) lub telewizor przystosowany już fabrycznie do nowych standardów (z tunerem DVB-T MPEG-4).

Jeśli odbierasz sygnał z sieci kablowej lub platformy satelitarnej ("n", Cyfra, Polsat Cyfrowy) to niczego nie będziesz musiał zmieniać. ok
Pozdrawiam

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Gru 2008r. 11:15  
proste goodsmiech2uśmiechokumiechjezyk

Nic na siłę, wszystko młotkiem.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Gru 2008r. 12:58  
ok

Prywatna wiadomość 

Mat
Mat
ff
Wysłany: 3 Sie 2011r. 02:59  
Witam.
Chyba od poniedziałku można odbierać sygnał cyfrowy z nadajników naziemnych (MUX 2) m.in w naszym regionie. W MUX 2 można znaleźć następujące kanały: Polsat, Polsat Sport News, TVN, TVN7, TV Puls, TV4, TV6 i TV PULS2 ale to jak na razie jakiś testowy kanał.
Mi wszystkie kanały bardzo ładnie odbiera i zastanawiam się jak jest u Was?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Sie 2011r. 07:49  
Do Mata
Bardzo proszę o wiecej informacji na ten temat. Ja mam kablówkę w Dianie (zwykłą, nie cyfrową), jak mogę sprawdzić czy też mogę odbierać te kanały o których wspominasz ?
Z góry dziękuję za informacje.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Sie 2011r. 11:09  
CYTAT
Niedawno słyszałem że ma wejść jakaś telewizja cyfrowa, że czeka nas przymusowa wymiana Tv. Jak to jest i na czym to polega? Sam jestem zdegustowany tym ,jeśli to prawda bo niedawno bo jakieś 4 miesiące temu kupiłem LCD.
Jest ktoś obeznany w tym temacie zapytanie?

Nie obawiaj się.Z pewnością ma wbudowany odbiornik.Wszystkie nowe telewizory,w tym LCD są w niego wyposażone fabrycznie.
O ile pamiętam,to chyba taki przepis jest od stycznia br.(albo i kilka miesięcy wcześniej).
Gdyby nie miał tunera,sprzedawca musiałby Cię o tym poinformować.Obecnie musi mnieć to na specjalnym oświadczeniu przez Ciebie podpisanym.

SPRZEDAM BOEING 747 WERSJA SPEC, GARAŻOWANY. MAŁY PRZEBIEG 22,9 MLN.KM. PO PRZEGLĄDZIE WAŻNYM DO 2030 ROKU, WYMIENIONE ZAWIESZENIE, ROZRZĄD SILNIKÓW, KLIMATYZACJA 10-CIO STREFOWA, PRZYCIEMNIANE SZYBY, AIRBAG. NIE BITY. KOLOR BIAŁO- NIEBIESKI Z LOGO "PRESIDENT USA". CENA DO NEGOCJACJI.
Prywatna wiadomość 

Mat
Mat
ff
Wysłany: 3 Sie 2011r. 15:12  
CYTAT
Bardzo proszę o wiecej informacji na ten temat. Ja mam kablówkę w Dianie (zwykłą, nie cyfrową), jak mogę sprawdzić czy też mogę odbierać te kanały o których wspominasz ?
Z góry dziękuję za informacje.

Więc tak ja odbieram te kanały zwykłą anteną kratkową. Prawdopodobnie kanały te łapię z nadajnika w Kielcach (św. Krzyż) ale tak się składa nawet że anteny nie mam skierowanej na Kielce a na Leżajsk i tak dobrze odbieram te kanały.
Tak jak napisał jusek mam telewizor LCD z wbudowanym tunerem cyfrowym dlatego mam możliwość odbioru takiej telewizji. Ważne jest aby odbiornik obsługiwał kodowanie w systemie MPEG-4 dokładniej H.264/AVC
Jeśli odbiornik nie posiada wbudowanego tunera do obsługi cyfrowej telewizji naziemnej istnieje możliwość zakupu takiego tunera zewnętrznie.

Poniżej podaje linki do bardziej obszernego materiału na ten temat skąd można dowiedzieć się więcej.
http://cyfry(...)a,1.html
http://www.telewizja-cyfrowa.com/

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Sie 2011r. 07:33  
Hm, a czy poprzez instalację antenową w bloku tzw. "Azart" złapię sygnał któregoś muxa teraz po włączeniu z końcem lipca nowych nadajników? Pozdrawiam.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Sie 2011r. 09:03  
Jakby ktoś nie wiedział to w Zaleszanach też już jest cyfrowy odbiór.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Sie 2011r. 09:52  
Do yonash: przypominam że mamy już sierpień umiech Co do sygnału ze Świętego Krzyża to włączyli 23 lipca. A w temacie azartu to trzeba by pytać tych co się tym zajmują azartem (chyba ludki ze spółdzielni). Kanały cyfrowe (Mux 2 ze Świetego Krzyża) nadawane są na kanale 36 także azart musi być "przystosowany" do tej częstotliwości. Niech ktoś napisze oficjalne zapytanie do spółdzielni na temat azartu i podzieli się odpowiedzią. Wg. mnie cyfrówka jest fajną sprawą szczególnie dla tych którzy nie posiadali czaszy sat i łapali 3 do 4 kanałów. Teraz na tych samych antenkach docelowo (do 2013r) będzie można złapać około 20 programów.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 5 Sie 2011r. 12:42  
Dzwoniłem do spółdzielni w sprawie azartu, bardzo "miły" pan powiedział że za 1,50 nie jest możliwe odbieranie NTC, gdyż potrzebne są jakieś zmiany w całej instalacji a to się wiąże z kosztami.
Może ktoś inny spróbuję się jeszcze czegoś dowiedzieć?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 5 Sie 2011r. 12:52  
W takim razie od lipca 2013 zniknie cały śmieszny azart bo analogowo już nic nie będzie nadawane. Śmieszni są umiech

Prywatna wiadomość 

HIV
HIV
HIV
Ostrzeżenia: 80%
ff
Wysłany: 5 Sie 2011r. 12:52  
Komunistyczni pracownicy Azartu łaskę robią, że pracują. Miałem też kiedyś kontakt z tym dziadostwem jak obraz był zaśnieżony. Niech nie pier.olą głupot. W tej chwili pobierają sygnał z Diany. Jaki jest problem, żeby Diana wpuściła te kanały do Azartu, które są naziemnie nadawane cyfrowo? Żaden. To my, mieszkańcy spółdzielni musimy się domagać, albo wypier.olić na bruk zarząd tego molocha komunistycznego. I niech nie plecie głupot, że czego można oczekiwać za 1,50 zł miesięcznie, gdyż TV naziemna jest darmowa. Płaci się co miesiąc haracz w postaci kosztów eksploatacyjnych na pasożytów i jeszcze łaskę robią.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 5 Sie 2011r. 13:11  
Na jakich antenach odbieracie ten sygnał cyfrowy

"Naród, który zabija(abortuje)własne dzieci, jest narodem bez przyszłości
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 5 Sie 2011r. 14:03  
Ja osobiście mam kierunkową ale na siatkowej spokojnie da się złapać. Nie trzeba zmieniać anten - zalecane są kierunkowe ale i siatka da radę. Jedyne co ważne to nie przesadzać ze wzmacniaczami antenowymi (ten z dużym wzmocnieniem może bardziej psuć niż pomagać).
I nie dajcie się nabrać tym co mówią że niedługo nic nie złapiecie jak nie kupicie czaszy satelitarnej - słyszałem o takich naciągaczach łażących głównie po wsiach.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 5 Sie 2011r. 19:22  
Jaka jest jakość obrazu? Cyfrowy to magiczny wyraz. Wiadomo, że sygnał jest skompresowany żeby zmieścić tych kilka kanałów w paśmie, co ciągnie za sobą utratę części treści obrazu. Czy widać różnicę między sygnałem cyfrowym a analogowym?

A B O R C J A - holokaust nienarodzonych. WOLNOŚĆ NIE OZNACZA, ŻE MNIE WOLNO WSZYSTKO A TOBIE NIC!!!
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 5 Sie 2011r. 20:14  
Jakość porównywalna (niektórzy mówią że lepsza) z jakością sygnału satelitarnego -oczywiście w rozdzielczości SD. Porównując z analogiem to obraz albo "igła" albo brak sygnału - bez smug,śniegu i tym podobne. Fonia MPEG-2 a niektóre kanały nadawane także w Dolby Digital Plus. No i do każdego programu EPG.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 6 Sie 2011r. 01:08  
Czestmir
Mieszkasz w bloku czy domku? Jeśli w bloku to gdzie tą antenę zamocowałeś (balkon)? i w jakim kierunku jest skierowana?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 6 Sie 2011r. 09:33  
Mój przypadek to domek, w bloku można zrobić próbę z ręki. W tym momencie w Stalówce najlepszy jest sygnał z Kielc/Święty krzyż. Na 36 kanale nadają Mux2 (7 kanałów komercyjnych). Także jak ktoś może pożyczyć antenę (kierunkową lub siatkową) ze wzmacniaczem , antena w łapkę i można próby zrobić. Tylko tak jak pisałem wcześniej, nie można przeginać ze wzmacniaczami - u mnie jak założyłem wzmacniacz o większym wzmocnieniu to nie mogłem nic złapać. Ja mam założony wzmacniacz 15dB i jak dla Stalówki to powinno wystarczyć.

Prywatna wiadomość 

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Zakupy »