|
|
|
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was grywa (zarabia) na rynku walutowym Forex ? Nie chodzi mi tu o konto demo lub wynajmnowanie trader-ów, tylko indywidualna gra żeby zarobić. Jeżeli tak to jak wam idzie ? |
|
|
|
|
|
|
Dołączył: 26 Kwie 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was grywa (zarabia) na rynku walutowym Forex ? Nie chodzi mi tu o konto demo lub wynajmnowanie trader-ów, tylko indywidualna gra żeby zarobić. Jeżeli tak to jak wam idzie ? tu tylko akcjonariat obywatelski ;) |
|
|
|
|
5 % dziennie przy zaangazowaniu 14 % kapitalu .
|
|
Dołączył: 26 Kwie 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT 5 % dziennie przy zaangazowaniu 14 % kapitalu . dzień w dzień 5% zysku ??? |
|
|
|
|
mam okolo 90 % trafnych transkacji miesiecznie . Gram na 3-4 walutach + jednym z surowcow. Forex to dla mnie zrodlo utrzymania wiec staram sie traktowac go powaznie ;)
|
|
|
|
|
Ile poświęcasz dziennie czasu na Forex ?
Chciałbym zacząć już grać tyle ,że nie mam jeszcze takiej wiedzy i zastanawiam się co mi ją da :-) czy książki forex, czy szkolenia online...bo wątpie żeby sama gra na demo mnie czegoś nauczyła. A jak było z Tobą ? - w jaki sposób sie dokształciłeś, że zdecydowałeś się na konto live. |
|
|
|
|
początkowo sprawdzałem ile czasu mi to zajmuje, obecnie ustalam sobie próg kwotowy jaki mnie interesuje i tego staram się trzymać. Zaczynałem od konta demo i raz szlo gorzej , raz lepiej . Chciałem jednak lepiej zglebić tajemnice i kupiłem sobie książkę - "Forex dla bystrzaków" , jest napisana w sposób przystępny i wyjaśnia w dość dobry sposób podstawy inwestowania. Biblią finansistów jest analiza techniczna Murphiego - bardzo szczegółowa, techniczna księga. Sam fakt ,ze na podstawie tej jednej książki powstały 2 dziedziny nauk , kilkadziesiąt doktoratów , o czymś świadczy .
Książki , książkami ale trzeba sprawdzać również wydarzenia w świecie finansów oraz polityki , w tym przypadku wchodzę na www. marketwatch.com |
|
|
|
|
Też tak robie ;-) bez wiadomości z zewnątrz nie da się dobrze spekulować i dziwnym jest to ,że wspomniałeś o tych 2 książkach które wczoraj już chciałem zdjąć z allegro :-) dodatkowo chyba przyda się trylogia forexa, wstęp, analiza, spekulacja.
Mamy podobne myślenie co do zarobku, już na demo określałem sobie kwoty marginalne dziennego zysku - pozwala się zdyscyplinować i przywraca do pionu we własnych możliwościach które z czasem rosnął jak i wiedza a co za tym idzie wyższy próg kwoty. Jeżeli to nie problem to jaka jest Twoja dzienna kwota ? i ile zajmuje Ci jej zarobienie? |
|
|
|
|
Ps. Analiza techniczna rynków finansowych - J.Murphy
o tą chodzi ? |
|
|
|
|
tak , o tą
moim progiem jest 700 złoty dziennie. Nie jest to może dużo ale i nie jest mało. Dochodzi jeszcze transakcja na surowcach - staram się rozwiązywać w ciągu tygodnia, by w kolejnym w coś innego zainwestować. Jak zapewne wiesz w początkowych tygodniach maja był ciekawy okres i można było zarobić b. pokaźną kwotę |
|
|
|
|
To wcale nie mało !
widze ,że na surowcach trzymasz dłużej czyli długoterminowo..zaś na walutach robisz odwrotnie , czyli transakcje krótkoterminowe ? Co do surowców...to co myślisz o akcjach JSW ? 146 zł za akce przy mozliwości 75 max dla indywidualnego klienta...wahama się bo nie wiem czy związkowcy nie dadzą ciała..ale przyznam ,ze cena mnie kusi...ogolnie sądze ,ze to zginte jajo i do WIG20 nie wejdzie jednak cos mi podpowiada ,ze na pierwszych 3 miechach można zarobić i później je wywalić. |
|
|
|
|
styl mieszany , wszystko zależy od sytuacji . Jeżeli chodzi o surowce , to termin do tygodnia jest krótkim okresem . Moim zdaniem JSW będzie klapą , biorąc pod uwagę cenę. Nie interesuje się zbytnio polską giełdą , jak już coś to jedynie tymi należącymi do emerging markets .
|
|
|
|
|
muszę wchłonąć więcej ksiązkowej wiedzy zanim przejde na live a gdy już zaczne grac na livie odezwe się na pw do Ciebie, może coś podpowiesz na początek :-)
|
|
|
|
|
m87, ustalając próg np 5% nie pozwalasz zyskom rosnąć
|
|
|
|
|
Kutcha grywasz ?
|
|
|
|
|
tak grywam na eur/usd, ostatnio na franku, rzadziej na gbp/usd, jesli chodzi o giełde to duze spolki
|
|
|
|
|
m87, odpisz mi czy grasz jakimś systemem czy korzystasz tylko z poziomu wsparcia i oporu ??.
Ja od roku staram się na DEMO ugrać cokolwiek, na transakcję poświęcam około 3% kapitału, stop daje na około 100 pips, korzystam też z analizy fundamentalnej a pomimo to wychodzę na minus. Raz miałem TREJD w którym ugrałem ponad 5% w jednej transakcji w ciału kilku godzin poświęcając też tylko około 3% kapitału. |
|
|
|
|
korzystam z wskaznikow sily bykow i niedzwiedzi , ADX i sprawdzam wolumen. Wykorzystuje analize techniczna , fundamentalna w niewielkim zakresie . Gram na mikrolotach , na calych lotach , gdy mam 90 % pewnosc silnego trendu.
Na Forexie 60 % to psychika , 25 % odpowiednie zarzadzanie pozycja / potrfelem a pozostala czesc to roznego typu analizy i ciut szczescia |
|
|
|
|
Ja na Forex gram od 8 lat, gram na eur/usd tylko, nic wiecej nie otwieram, gram systemem , system chodzi na tf 4h , trajdy po 200-300 p na tydzien, w sumie okolo 1000p na sztuke wychodzi, przy MM 2,5% ,i jakos daje rade
Nigdy nie prowadź dyskusji z debilem... najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem |
|