NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
Mieszanie paliwa 95 z 98, Benzywa 98 dolana do 95
ff
Wysłany: 30 Cze 2011r. 13:43  
Chciałbym sprawdzic jak sie jeździ samochodem na paliwie 98 oktanowym. W tej chwili mam w baku 95 -tkę. Czy moge do niej dolać 98?

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 30 Cze 2011r. 13:43  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Cze 2011r. 13:47  
a masz przełącznik 95 i 98 w aucie który przestawi zapłon?? Jeżeli nie to nie ma to najmniejszego sensu przy seryjnym stopniu sprężania nie odczujesz poprawy chyba że masz turbo wtedy jakieś 2-4% max

"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Cze 2011r. 14:23  
Heh dokładnie, ja jezdzilem jakis czas na 98 z Lotosu "dynamic" i nie czuć różnicy, ani zimą ani latem umiech szkoda kasy.
Lać 95 tylko na dobrych stacjach dać te 2-3 grosze więcej na litrze i jezdzic spokojnie

:)
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Cze 2011r. 14:42  
a jakie to są te dobre stacje?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Cze 2011r. 17:38  
CYTAT
a jakie to są te dobre stacje?

Np: Statoil, Orlen.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Cze 2011r. 18:44  
Witam. Nowoczesne sliniki sa tworzone tak aby spalac oba rodzaje paliw (bez specjalnych przelacznikow). Odpowiada za to ECU (sterownik silnika) dobrym przykladem bedzie tu jednostka VW 1.4 16V o kodzie BUD. Silnik ten zostal zaprojektowany do spalania paliwa 98 jednak moze spalac 95 jednak przy stracie na dynamice. Elektronika bierze sygnaly z roznych czujnikow jednaka za spalanie odpowiedniego paliwa odpowiedzialny jest tzw. czujnik spalania stukowego. Wiec nie piszcie ze nie ma zadnej roznicy poniewaz roznice sa kolosalne jak i w mocach tak i dynamice auta nie wspominajac o emisji spalin.
P.S. Z tego co pamietam to faktycznie byl taki przelacznik w starych Oplach. Jednak teraz elektronika silnika robi to automatycznie.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Cze 2011r. 18:58  
ee tam
moja stara siena 1.4 ja nalalem V-Power'a to myslalem ze silnik wyskoczy
czego nie powiem o innych gownianych paliwach
ale roznice czuc tak czy siak, nawet w zonki seicento, jak smigam to se dolewam, bo mnie k... bierze na ten szajs paliwowy

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Cze 2011r. 20:23  
CYTAT
ee tam
moja stara siena 1.4 ja nalalem V-Power\'a to myslalem ze silnik wyskoczy
czego nie powiem o innych gownianych paliwach
ale roznice czuc tak czy siak, nawet w zonki seicento, jak smigam to se dolewam, bo mnie k... bierze na ten szajs paliwowy

Zgodze sie z toba poniewaz u nas nazywa sie to V-Power, a tak naprawde jest to niemiecki Super Premium 98. Co do jakosci naszych paliw nie bede pisal. Wystarczy pojechac na zachod i zatankowac tam a czuc roznice w pracy silnika. Shell jako jedyna firma sprowadza czesc paliw z zachodu ale markuje je jako V-Power, dlatego czujemy roznice w jakosci tego paliwa.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Cze 2011r. 21:00  
skoda rozumiem ze piszesz na podstawie badań na hamowni??
Bo widzisz wiele czasopism i prywatnych firm robiło testy i o ile nie było wtrysku bezpośredniego o czym sam piszesz to mocy nie przybywaoło, baa były przypadki 1-2 % straty

"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Cze 2011r. 21:18  
CYTAT
Witam. Nowoczesne sliniki sa tworzone tak aby spalac oba rodzaje paliw (bez specjalnych przelacznikow). Odpowiada za to ECU (sterownik silnika) dobrym przykladem bedzie tu jednostka VW 1.4 16V o kodzie BUD. Silnik ten zostal zaprojektowany do spalania paliwa 98 jednak moze spalac 95 jednak przy stracie na dynamice. Elektronika bierze sygnaly z roznych czujnikow jednaka za spalanie odpowiedniego paliwa odpowiedzialny jest tzw. czujnik spalania stukowego. Wiec nie piszcie ze nie ma zadnej roznicy poniewaz roznice sa kolosalne jak i w mocach tak i dynamice auta nie wspominajac o emisji spalin.
P.S. Z tego co pamietam to faktycznie byl taki przelacznik w starych Oplach. Jednak teraz elektronika silnika robi to automatycznie.

Mój samochód to właśnie stary opel astra 1.4 z 1996 roku. Gdzie mam szukać tego przełącznika. Zatankuje 98 oktan i zobaczymy jak asterka śmiga.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Cze 2011r. 21:54  
Ja mam właśnie Vw Golfa czwórkę 1.4 16V i.. powiem jak jest, pisałem to już nie raz ale napiszę jeszcze raz, że jak wleje PB95 na orlenie albo bliskiej, transmleczu to rano samochód przy odpalaniu kręci i kręci i kręci ale załapie po 5 sekundach, rzecz dzieje się inna gdy wleje na statoilu lub lotosie wtedy samochód odpala od ząbka dosłownie.
A jak wleje na statoilu tej 98 Super.. to różnicy nie czuć no oprócz tej w portfelu bo ta 98 super kosztuje chyba cos kolo 5.35zł/L.
Także.. leje ciągle na statoilu ale zwykłe paliwo bo po co przepłacać ? z resztą co pomoże dobre paliwo 12 letniemu samochodowi? nic..
ps. nawet PB98 z Bliskiej nie jest równe PB95 ze statoila. Nie polecam Agatówki.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Lip 2011r. 01:14  
skoda_serwis_gl

to lekki przyklad n ahuj....m samochodzie

Jacek85
brachu nie upieraj sie zalej
naprawde viiiii
lub viii
ale nie nasze
sam sie przekonasz

....
boni108
w "nigdzie"
bujdA bajda ??

StefanS51\
statolil jezyk
ktos tam tankuje jeszcze ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Lip 2011r. 08:52  
Tak owszem, często tam są kolejki i z tego co obserwuje ludzie tankują zazwyczaj ON tam.
I uwierz że nie tankują tam byle jakie samochody, bo statoil jest najdroższą stacją można powiedziec w Stalowej i ludzie nie tankują bo drogo, ale dlatego drogo że paliwo dobre a mi te kilka groszy na litrze różnicy nie robi a mam pewność że paliwo jest bardzo dobre nie jakiś syf.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Lip 2011r. 10:39  
z doświadczenia powiem że do zabawki podpinam sonde szerokopasmową - to urzadzenie które podaje skład mieszanki paliwa i powietrza plus przydaje się mierzyć temperature spalin i v power jest super ale temp spalania ma o 20-25 stopni wyższą niż orlenowskie 98 a niestety oznacza to wyższą temp oleju co oznacza i tak niższą moc bo silnik puchnie. A na vervie jest optymalnie, dodam też że kiedyś z musu jechałem na 98 z bliskiej i nie było problemów. Silnik wolnossący o mocy podniesionej o ponad 90% w stosunku do serii więc byle ziane paliwa na gorsze od razu czuć

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Lip 2011r. 17:19  
sonda taka może i fajna sprawa ale jak masz rejestrator do niej (w co wątpie bo tutaj już tak łatwo nie jest) a nie odczytując tylko chwilowe wartości.... ps. temat mnie troch irytuje i spokoju nie daje, bo jakby faktycznie były osiągi lepsze o 100%, co to "zawody czterosuwów"? przecież jak używasz 95 a od święta zalejesz 98 i nieważne z jakiej stacji to auto nie pofrunie i tak i tak. prędzej bym zrozumiał jakby ktoś się pytał o jakość diesla i ktoś postulował za wprowadzeniem oznaczenia na ON liczby cetanów (zwłaszcza w zimie)co odpowiada za samozapłon.... ale to tylko moja opinia

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Lip 2011r. 10:49  
Stacja stacji nie równa to jest pewne. umiech
Dlatego mówię, lepiej dać kilka groszy więcej za paliwko i odpalać samochód bez strachu

Prywatna wiadomość 

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »