NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Szkoła i studia »
Mechanika ogólna - Dynamika,
ff
Wysłany: 10 Sie 2011r. 21:54  
Witam. Jest ktoś kto zna się na mechanice ogólnej na dziale dynamika i mógłby mi to wytłumaczyć?co Chodzi mi o poprawkę ze studiów, którą będę miała we wrześniu.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 10 Sie 2011r. 21:54  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 10 Sie 2011r. 23:06  
Widzę że koleżanka ambitna, skoro początkiem sierpnia zajmuje się takimi pierdołami... ok.

Proponuję robić samemu zadanka z Nizioła, Giergiela, Mieszczerskiego. Temat nie jest najtrudniejszy, niestety trochę serca i czasu trzeba w to zainwestować umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 10 Sie 2011r. 23:35  
CYTAT
Widzę że koleżanka ambitna, skoro początkiem sierpnia zajmuje się takimi pierdołami... ok.

To oczywiście ironia ?

CYTAT
Proponuję robić samemu zadanka z Nizioła, Giergiela, Mieszczerskiego. Temat nie jest najtrudniejszy, niestety trochę serca i czasu trzeba w to zainwestować umiech

Bez przystępnego wyjaśnienia temat nie jest taki łatwy.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Sie 2011r. 01:34  
CYTAT
To oczywiście ironia ?.

Ależ skąd, ani grama ironi, jedynie podziw i niedowierzanie cool.
Studia polegają na tym aby studiować zagadnienia, a nie czekać aż ktoś "przystępnie wyjaśni temat".

Wracając do tematu. Jeżeli byś miała problem z jakimś konkretnym zadanie to prześlij je na pw. A naukę to najlepiej zacząć od Nizioła, ale pewnie to już wiesz...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Sie 2011r. 07:39  
A co konkretnie potrzebujesz bo mechanika to obszerny dział umiech co studiujesz?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Sie 2011r. 09:29  
Jak dla mnie 10 sierpnia na zaczęcie nauki przedmiotu tak ważnego jakim jest mechanika to zdecydowanie za późno. Lepiej późno niż wcale ...

Najlepiej naukę rozpocząć o porządnych notatek z szkoły - o ile takie istnieją. Nizioł jest tak rozbudowaną książką, że zaczynając z niej naukę 10 sierpnia dynamiki nie nauczysz się niczego.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Sie 2011r. 16:42  
Po pierwsze myślę, że wypadało by napisać co studiujesz i gdzie....Kiedyś bym czuł się na siłach się miało 4.0 z tego ale dziś już kiepsko trzeba by było sobie przypominaćjezyk w każdym bądź razie polecam skrypt PRz hendzel i żylski mech.og - dynamika, (chcąc nie chcąc z niego korzystałem) wydaje mi się, że zadanka w sam raz i przykładowe rozwiązane i zadane(zarówno tzw. PROSTE i ODWROTNE zad. dynamiki). Poza tym były kiedyś dostępne na chomiku rozwiązania wszystkich zadań z tego skryptu. ale ogólnie mówiąc nie taka straszna ta dynamika była w perspektywy czasu patrząc - 3 zasady dynamiki Newtona, różniczkowe równania ruchu, ale głównie z tego co pamiętam chodziło (u mnie przynajmniej) o wyliczanie większości rzeczy "czepiając" się energii. ps. ja też miałem na początku na studiach z mechaną "jazdy" ale sam opanowałem da się to zrobić PRZESTRZEGAM tylko przed jednym - szukasz korepetytora - szukaj najlepiej kogoś kto miał styczność z Twoją uczelnią, bo z tego co wiem to co uczelnia to inny skrypt i jakby nie było inny "styl" zadań, niby prawa te same ale z doświadczenia wiem, że budowlańcy, mechanicy itd jakby tak samo te zadania rozwiązują ale właśnie co uczelnia i co kierunek i co wykładowca są pewne kryteria rozwiązywania...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Sie 2011r. 16:52  
ps. ponadto myślę, że warto dobrze opanować mechanikę bo widzę studia techniczne i to typowo mechaniczne podejrzewam więc to się przyda choćby na WM - żeby beleczki policzyć, albo na PKM - chociażby że sobie łożysko dobrać odpowiednie, że już o reszcie nie wspomnę, reasumując z mechaniką będziesz mieć do czynienia chyba do końca studiów a nawet sobie sprawy z tego nie będziesz zdawać

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Sie 2011r. 19:00  
CYTAT
żeby beleczki policzyć,

A to czasem nie statyka?

Mogę się mylić...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Sie 2011r. 19:41