NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »
« 1 2 3 4 »
praca w stalshmit, odlewnia , placa. okres probny
ff
Wysłany: 31 Sie 2011r. 23:20  
CYTAT
Co do chorowania, wiadomo-coś za coś.Nie od dziś wiadomo dlaczego Niemiec buduje taki zakład u Nas w Polsce, w Niemczech zjadły by go podatki, tutaj gdy otwiera zakład dostaje z miejsca ulge w postaci 10 lat nie płacenia podatków.Są to ogromne koszty... ale pomyślcie chwile. Dla wielu ludzi tam pracujących nie ma znaczenia czy pracuje w warunkach szkodliwych czy nie... najwazniejsze jest by mieć prace i by mieć za co utrzymać rodzine. A Polacy jak zawsze... mają tylko i wyłącznie tendencję do narzekania. Dać 5 tysiecy na rękę - mało , dać 10 również mało bo warunki nie takie, bo żywność droga... do k... nędzy nie oszukujmy się.Mamy taki a nie inny rząd i szanujmy swoją pracę jakakolwiek by nie była. Pamiętajcie że praca nie hańbi. Fakt zdrowie ma się tylko jedno, ale czy taki człowiek który ma na utrzymaniu żone, trójkę dzieci nie pójdzie robić za 2.500 netto ? pójdzie bo gdzie indziej nie bedzie w stanie utrzymać wlasnej rodziny. Pójdzie do tesco ? za 1300 zł netto ? to w dzisiejszych czasach nawet na rachunki nie starczy. Nie wyzywajcie mnie teraz od ludzi chwalących Uniwheels... ja tam również pracuję, ale przynajmniej mogę powiedzieć każdemu prosto w oczy ze stac mnie na utrzymanie rodziny i na to zeby sobie odłozyc. A szkodliwe.. najgorzej na lakierni ale to nic nowego... na innych halach typu odlewnia, obróka mechaniczna i obróbka cieplna nie jest wcale tak źle jak twierdzicie.

Xzibit... zastanów się ile by ludzi poszło na bruk gdyby HUTA i inne Spólki które są na terenie dawnej Huty poszły się za przeproszeniem jeb...Takie myślenie to mają dzieci w gimnazjum. Za pewne gdyby tak się stało ludzie niemiliby co do garnka włożyć więc przestan psioczyc. Bo ludzi o takim myśleniu jak Ty w Polce są setki jak nie miliony.... chcieli by zarobić ale najlepiej za siedzenie w domu.

Nie chcesz pracować w Uniwheels. Nie pracuj, nikt Cię do tego nigdy nie zmuszał i zmuszał nie będzie. Tyle.

przeczytaj dokladnie moj post, w zasadzie nie moj - ja tam tylko sprostowalem informacje dotyczace zarobkow i dodatkow, zrobilem pomiedzy dodanym tekstem a postem poprzednika odpowiednie przerwy. Nie mam powodow do narzekan.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 31 Sie 2011r. 23:20  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 31 Sie 2011r. 23:26  
CYTAT
CYTAT
pogadamy za 10-15 lat ilu z was bedzie psioczyc ze uniwhells czy stalshmit wyszedl mu bokiem, bo z renty na leki (zęby) nie styka z co dopiero na rodzine umiech
trujcie sie dalej umiech

A Ty jak widać przepracowałeś już tam te 10 lat i nie tylko zęby Ci \"zjadło\" ale również rozum. Powtarzam... na lakierni fakt-związki chemiczne robią swoje ale nie wrzucajcie każdego zawodu - zajęcia do jednego worka. Znam ludzi którzy pracują 10 lat na odlewni, obróbce mechanicznej i obróbce cieplnej i mają się bardzo dobrze. Nie widziałeś, nie pracowałeś... znasz z opowiadań - MILCZ.

A propos pniakow (to co w gebie), ten co napisal o rencie i zebach niech sobie zrobi rachunek: ile razy dziennie dba i higiene jamy ustnej, ile razy byl i czy regularnie kontroluje stan uzebienia u dentysty, inne to warunki genetyczne znam takich co jaraja po 3 paki dziennie i zabki maja biale i kompletne. Wiec o szkodliwosci alu niech nie pie...y. Zachecam do poczytania skladu wszelkiego rodzaju antyperspirantow ktore uzywacie - sami byc moze nieswiadomie dostarczacie do organizmu to co nazywacie syfem. Tyle - bez odbioru.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 31 Sie 2011r. 23:35  
Xzibit

poszczekaj poszczekj umiech
jak ci lepiej umiech

i sam nie wrzucaj wszystkich do jednego worka umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 31 Sie 2011r. 23:45  
Niektórzy tak jakby się zakochali w Uniwheelsie. Powiedzieć trzeba szczerze że wynagrodzenia szarego pracownika są o wiele za małe.

MYŚL!
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Wrz 2011r. 10:39  
CYTAT
Xzibit

poszczekaj poszczekj umiech
jak ci lepiej umiech

i sam nie wrzucaj wszystkich do jednego worka umiech

Brak argumentów to docinka ?chytry Jak komuś nie odpowiada to może się zwolnić. A takich zasranych obrońców robotników to znamy z huty i widzimy jak teraz zdycha huta. Nie ma przymusu pracy jak za komuny. Najlepiej niech każdy martwi się o własną dupę a nie o czyjeś zęby.zaklopotany

Ataki rasistowskie są częścią życia w wielkim mieście.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Wrz 2011r. 10:45  
CYTAT
CYTAT
Mówisz o szacunku a nie potrafisz jak widać poszanować tego że przyszedł Niemiec i dał prace. Około tysiąca ludzi ma dzięki temu co do garnka włożyć i na szczęście nie mają takiego toku myślenia jak Ty.

No i właśnie to dowodzi, że dzięki takiemu podejściu jesteśmy Murzynami Europy. Człowieku, widzę, że naprawdę niewiele wiesz a wypowiadasz się jakbyś wiedział wszystko. Z czego mam się cieszyć, z tego, że ten syf truje nas i nasze dzieci? Szwaba wyrzucili z Niemiec bo truł ich dzieci i musiałby ogromne kary płacić (jak tu wyżej ktoś wspomniał), Alutec wyrzucili z Irlandii za to samo. Ciesz się, że masz pracę teraz, ale z takim podejściem za kilka lat nawet tego nie będziesz miał. A, i nie lakiernia jest najbardziej szkodliwa \"bo śmierdzi\", tylko obróbka cieplna bo podczas niej najwięcej związków aluminium przedostaje się do atmosfery i ludzie pracujący przy niej narażeni są na największe szkodliwe działanie. Cieszy Cię to, że mają nas za \"rumunów\"?

Aha czyli wg. Ciebie powinni zamknąć te zakłady tak ? a ludzie żeby zaczęli jeść ściany własnych domów tak ? śmieszy mnie i jednocześnie poraża Twój tok rozumowania.
Wiem więcej niż Ci się wydaje. Mnie tam nikt za rumuna jak to określiłeś niema bo sobie na takie traktowanie nie pozwalam i pozwalał nie będę. Praca nigdy nie była i nie będzie przymusowa.Jak coś nie pasuje to nawet nie patrz w tamtą stronę a jeśli tak Cie powietrze truje to choć z całą rodziną w maskach umiech
Mylisz się co do obróbki cieplnej i lakierni... i to grubo ale co tam.tłumaczył nie będę w końcu pracowałeś i pracujesz tam od początki istnienia tych firm.

Nie ma nic dobrego w wojnie, z wyjątkiem jej końca - Abraham Lincoln.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Wrz 2011r. 11:07  
Ja tylko zapytam, znacie może europejczyka -co by sobie dobrowolnie zakłady przetwarzające aluminium pod oknem wybudował? Ja już poznałem, to Polacy ze Stalowej Woli, dla marnej kasy tracą sami zdrowie a przy nich inni mieszkańcy miasta.
Tak to prawda że sztuką jest pozyskać na własnym terenie przemysł ekologiczny, jednak po to wybieramy władze miejskie żeby o to dbały.
Widzę Lexter że Ty to sie byle g...em zadowolisz tylko żeby kasa z tego była a resztę społeczeństwa masz głęboko w d...ie.mlotek

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Wrz 2011r. 11:17  
mosiek nie znacz mnie więc nie oceniaj ani nie obrażaj. Każdy ma prawo mieć własne zdanie. Ja nie jestem z tych ludzi wiecznie narzekających jak to w Polsce źle nie jest, a źle właśnie przez to że jesteśmy narodem któremu zawsze coś nie pasuje i trudno Nam dogodzić.
Pracy się nie boje a że mamy takich rządzących jakich mamy to już inna sprawa.

Nie ma nic dobrego w wojnie, z wyjątkiem jej końca - Abraham Lincoln.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Wrz 2011r. 11:23  
Popieram to, co napisał mosiek.

Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem....
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Wrz 2011r. 12:00  
Lexter nie miałem zamiaru Cię obrażać bo i po co, jeżeli się czujesz obrażony to przepraszam.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Wrz 2011r. 12:17  
Do przeciwników firmy Uniwhells. Co proponujecie w zamian , jakie są wasze oczekiwania , co chcecie aby się zmieniło w polityce firmy w oddziale Polskim . Proszę o konkretne wypowiedzi.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Wrz 2011r. 12:26  
- uczciwe stosowanie kodeksu pracy i przepisów BHP
- prawo do normalnego wykorzystywania urlopu
- rotacja przy najbardziej szkodliwych stanowiskach i wydłuzone przerwy na tychże stanowiskach (tak, jak maja np spawacze)

Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem....
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Wrz 2011r. 12:30  
I przede wszystkim większe pieniądze. Jeżeli właściciel zaoszczędził na podatkach i opłatach (karach) ekologicznych w Niemczech, to niech te pieniądze przeznaczy uczciwie na wypłaty. Truć już nie przestanie, więc niech chociaż da ludziom pieniądze. Mosiek dobrze pisze, a Ty Lexter jak widzę, niewiele jednak wiesz o aluminium i jego obróbce cieplnej. I nie chodzi mi o to, że mi się nie chce robić, bo pracę mam i ją szanuję.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Wrz 2011r. 12:37  
mirek777 napisał;
CYTAT
- rotacja przy najbardziej szkodliwych stanowiskach i wydłuzone przerwy na tychże stanowiskach (tak, jak maja np spawacze)

Dodam do tego tylko, drastyczne przestrzeganie norm emisji zanieczyszczeń do atmosfery.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Wrz 2011r. 12:55  
........ a aby codziennie przed 7 rano nie walił bezpośrednio do atmosfery syfiasty dym z kominów (wentylatorów)tej firmy !!!
Obserwuję to zjawisko w każdy roboczy dzień.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Wrz 2011r. 12:57  
W tym kraju jest masa ludzi o naturze roszczeniowca-hipokryty ukształtowanego przez kilkadziesiąt lat komuny - przykład:

1. hipokryta - za komuny to było lepiej bo były zakłady i przemysł ciężki miał się dobrze bo taka np. HSW zatrudniała (chyba) 22tys. ludzi
ja się pytam - a od kiedy to miarą dobrej kondycji zakładu jest ilość zaudnionych pracowników? Takie ilości jak kiedyś HSW to zatrudniają międzynarodowe koncerny działające na całym świecie.

2. ten sam hipokryta narzeka, że dzisiaj zakłady trują, że mu śmierdzi, że oczyszcalni i spalarni nie chce bo to i tamto i w ogóle jakieś tam jego urojenia chorego umysłu lub miejsca na ten umysł przeznaczonego

ja się pytam - a megatrucie przez prlowski przemysł już mu nie przeszkadzało?, jest bezczelnośćią i jawnym kłamstwem twierdzenie, ze dziś sie truje, gdy nawet na śląsku powracają wrażliwe gatunki fauny i flory na stanowiska do tej pory nie zajmowane, ja sam pamiętam jak wyglądała woda w wiśle 15-20 lat temu a dziś.
Jak czasami słucham niektórych ludzi w STW tomam wrażenie,że za PRLu to powietrze i woda były tutaj porównywalne co najmniej ze Szwecją pomimo istnienia przestarzałej elektrowni i huty.

Porównywanie "trucia" dzisiejszego z prlowskim (dot. całej Europy, żeby nie było, że się uwziąłem na PRL) to jak porównywanie czekolady z gównem, pochodzę z pogranicza małopolski ze ślaskiem i mam w tej kwestii coś do powiedzenia a i doświadzcenie nie małe.

"Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin
Prywatna wiadomość 

LOP
LOP
ff
Wysłany: 1 Wrz 2011r. 13:03  
CYTAT
I przede wszystkim większe pieniądze. Jeżeli właściciel zaoszczędził na podatkach i opłatach (karach) ekologicznych w Niemczech, to niech te pieniądze przeznaczy uczciwie na wypłaty. Truć już nie przestanie, więc niech chociaż da ludziom pieniądze. Mosiek dobrze pisze, a Ty Lexter jak widzę, niewiele jednak wiesz o aluminium i jego obróbce cieplnej. I nie chodzi mi o to, że mi się nie chce robić, bo pracę mam i ją szanuję.

Ok to jak Uni truje i wam nie pasuje to ja proponuje zamknac hute,elektrownie,alutec i pare pomniejszych zakladow co tez robia odlewy i nie tylko z aluminium. Bedzie wtedy czyste powietrze w Stalowej, szkoda tylkoze nikomu nie potrzebne bo bez pracy to raczej nikt w tym miescie nie bedzie mieszkal .

Nigdy nie prowadź dyskusji z debilem... najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem
Prywatna wiadomość 

LOP
LOP
ff
Wysłany: 1 Wrz 2011r. 13:06  
a tak na marginesie to czesto jezdze na rowerze kolo Uni i powiem tak , nic nigdy nie czuje, ale za to jak przejezdzam kolo wtorsteel to malo nie zygne tak wali, i jeszcze jedno , nie pracuje w Uni i mieszkam na Hutniku i nic mi nie przeszkadza, a o smrodzie to mowy nie ma, bardziej mi smierdzi jak sasiad w piecu butelki i gume pali.

Nigdy nie prowadź dyskusji z debilem... najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Wrz 2011r. 13:15  
LOP masz rację, ludziska chcą mieć lekką pracę, kupę kasy ale nie chą zakładów przemysłowych, oczyszczalni, dróg itp., no może chcą ale nie u siebie.
Jednym słowem chą zjeść ciastko i dalej je mieć.

W sprawie oddziaływania na środowisko wielu się tu wymądrza ale nikt nie zauwarzył,że ci "truciciele" działają na terenie przemysłowym w samej hucie (która do tej pory nie wytwarzała żadnych emisji???) a nie w rezerwacie jakiegoś storczyka.
Mieszkam na OZecie i też nic nie czuję, no chyba smród meneli czasami.

Podobnie jest ze stosunkiem do galerii, biadolenie, a poco to?, a kto tam będzie kupował? Gówno to kogo obchodzi nie chcesz nie kupuj ale z pewnego źródła wiem, że po otwarciu DEICHMANN pobił w pierwszym dniu rekord obrotu z pośród polskich oddziałów sieci i już czekają na dostawę towaru bo wiele rzeczy zeszło całkowicie np. plecaki do zera. Ot taka dziwna bieda co blokuje parkingi, ostatnio uparła się na Jyska.

"Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Wrz 2011r. 13:17  
mam teraz pewność że żaden z was nie pracuje w Uniwhells good
żaden zakład w promieniu 80 km nie ma tak częstych kontroli a właściwie kontrolowany cały czas i nie chodzi tu o kontrole ze Stalowej Woli mlotek

mirek777
CYTAT

oby nasi Polscy pracodawcy tak przestrzegali przepisów BHP i mieli tak niską wypadkowość ... podaj konkrety.
kodeks pracy? co masz na myśli , sprawy w sądzie pracy ? jak uważasz że jest coś nie tak to do sądu i już ! Wydaje mi się że było paru takich co uważali że im się należy ale jakoś przegrywali w sądzie pracy w Lublinie.
urlop? a kto im broni z niego korzystać ? aaa... braknie urlopu na przerwę obowiązkowa która jest dwa razy do roku? Właściciel powinien zmienić system pracy z czterobrygadówki na taki jak wam pasuje... i pewno urlopiki na żądanie z rana.... To jest produkcja ciągła i piece cały czas muszą być włączone .
rotacja ? a co na to kodeks pracy?
wydłużone przerwy na tychże stanowiskach ? tak maja spawacze a kto jeszcze ma mieć? Ty chcesz aby kto jeszcze miał? To określają przepisy a nie jakieś twoje widzimisię .

Kombi
[cytat]I przede wszystkim większe pieniądze. Jeżeli właściciel zaoszczędził na podatkach i opłatach (karach) ekologicznych w Niemczech, to niech te pieniądze przeznaczy uczciwie na wypłaty. Truć już nie przestanie, więc niech chociaż da ludziom pieniądze. Mosiek dobrze pisze, a Ty Lexter jak widzę, niewiele jednak wiesz o aluminium i jego obróbce cieplnej. I nie chodzi mi o to, że mi się nie chce robić, bo pracę mam i ją szanuję.[/cytat]

a ile ma przeznaczyć na te większe wypłaty? Kto ma o tym decydować ? Pracownicy ? O jakich ty karach mówisz ? Podatki... no tak łatwo kazać komuś płacić ale właśnie te ulgi spowodowały to że tu właśnie powstał zakład pracy ( obecnie ponad 1300 ludzi )

mosiek
[cytat]Dodam do tego tylko, drastyczne przestrzeganie norm emisji zanieczyszczeń do atmosfery.[cytat]

zdajesz sobie sprawę że jest na terenie zakładu stacja monitorująca 24/h zanieczyszczenia do atmosfery i jest kontrolowana przez ludzi z Rzeszowa?

i pewno nie wiecie że pracownicy są dodatkowo ubezpieczeni , a jak była powódź to powodzianie dostali pomoc z zakładu. Ale co tam , przecież to się należy.zdegustowany

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Wrz 2011r. 13:21  
CYTAT

Podobnie jest ze stosunkiem do galerii, biadolenie, a poco to?, a kto tam będzie kupował? Gówno to kogo obchodzi nie chcesz nie kupuj ale z pewnego źródła wiem, że po otwarciu DEICHMANN pobił w pierwszym dniu rekord obrotu z pośród polskich oddziałów sieci i już czekają na dostawę towaru bo wiele rzeczy zeszło całkowicie np. plecaki do zera. Ot taka dziwna bieda co blokuje parkingi, ostatnio uparła się na Jyska.

ha ha ha brawo !ok

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Wrz 2011r. 13:22  
Pracuję dość blisko stalshmitu. Ten słodkawy smród, szczególnie po południu - na II zmianach..... Robi sie od tego niedobrze i boli głowa. A co ludzie którzy pracuja bezpośrednio przy tym?

Wdycham to świństwo codziennie. Wracam z pracy - gadam z ludźmi stamtąd - tam kodeks pracy nie istnieje, a BHP jest przestrzegane o tyle, zeby nikt nie zginął.

Chłopaki przy kokilach często wogóle nie mają przerwy "śniadaniowej".

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Wrz 2011r. 13:28  
Mimo wszystko lubię miasto STW, nie zarabiam dużo ale jestem optymistą, bo pesymista jest skazany na porażkę.
Cieszę sie z tego co mam, bo mógłbym się znaleźć w sytuacji, że nawet nie mam bierzącej wody jak w Somalii. Trochę pracowałem w paru krajach "zachodnich" i też nie mnie za darmo złotem nie obsypali.
Jeśli narzekacie, że musicie cięzko pracować to miejcie pretensję do Adama I Ewy, że jabłko zeżarli i Pan ich wygonił z raju.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Wrz 2011r. 15:18  
CYTAT
Pracuję dość blisko stalshmitu. Ten słodkawy smród, szczególnie po południu - na II zmianach..... Robi sie od tego niedobrze i boli głowa. A co ludzie którzy pracuja bezpośrednio przy tym?

Wdycham to świństwo codziennie. Wracam z pracy - gadam z ludźmi stamtąd - tam kodeks pracy nie istnieje, a BHP jest przestrzegane o tyle, zeby nikt nie zginął.

Chłopaki przy kokilach często wogóle nie mają przerwy \"śniadaniowej\".

no tak , kolega opowiadał....
a słodkawo to wali w spółdzielni mleczarskiej good
i bez legend bo kodeks pracy i przepisy BHP są bardzo przestrzegane inaczej dawno by ich ,,Polskie cwaniaczki-nieroby '' skarżyły do sądu pracy albo inspektora BHP . Zastanów się ile ludzi się z stamtąd zwalnia jeśli jest jak twierdzisz tak strasznie źle i tak okropnie płacą.neutralny

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 1 Wrz 2011r. 15:49  
CYTAT
a tak na marginesie to czesto jezdze na rowerze kolo Uni i powiem tak , nic nigdy nie czuje, ale za to jak przejezdzam kolo wtorsteel to malo nie zygne tak wali, i jeszcze jedno , nie pracuje w Uni i mieszkam na Hutniku i nic mi nie przeszkadza, a o smrodzie to mowy nie ma, bardziej mi smierdzi jak sasiad w piecu butelki i gume pali.

Jak się przejeżdża koło Wtursteelu to widać ten pył i to wszystko się wdycha, a smród niesamowity. A to polska firma nasza rodzima i jakoś nie słyszę by komuś jeszcze przeszkadzała. To ci ciekawostka.

"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny
Prywatna wiadomość 

« 1 2 3 4 »

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »