NawigacjaStart » Forum » Rozrywka, Kultura, Sztuka » Po godzinach - Restauracje, Kawiarnie, Dyskoteki »
Nowy Temat Odpowiedz
« 1 2
Kebab,
Posty: 5
Dołączył: 16 Lut 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 22 Gru 2011r. 22:52  
Cytuj
hej a gdzie dokładnie jest ten pyszny kebab na wojska polskiego,bo zjadłabym coś smacznego ,w emre kiedyś były dobre ,a teraz to porażka.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 22 Gru 2011r. 22:52  
Cytuj

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 1759
Dołączył: 17 Kwie 2010r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 22 Gru 2011r. 23:07  
Cytuj
Jak sama nazwa mówi jest na Ulicy Wojska Polskiego jezyk 4a :p a wystarczyło w wujka google wklepać, i tam jak na tacy podany adresumiech

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 14
Dołączył: 27 Kwie 2009r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 25 Sty 2012r. 18:33  
Cytuj
Bar goodFasolka Kebab!!!

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 69
Dołączył: 17 Lis 2011r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 25 Sty 2012r. 19:25  
Cytuj
CYTAT
Bar goodFasolka Kebab!!!

Jadłem kebab z "fasolki" zadna rewelacja wiecej surowek niz mieska "duzo wiecej".

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 1
Dołączył: 20 Sty 2012r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 25 Sty 2012r. 19:38  
Cytuj
W Fasolce podali mi zgniłe mięso, cuchneło !!!!

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 124
Dołączył: 17 Maja 2010r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 26 Sty 2012r. 08:48  
Cytuj
CYTAT
hej a gdzie dokładnie jest ten pyszny kebab na wojska polskiego,bo zjadłabym coś smacznego ,w emre kiedyś były dobre ,a teraz to porażka.


to jest na tej ścianie, gdzie kiedyś była żabka a teraz jest sklep ziutek. zaraz obok sklepu

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 12
Dołączył: 1 Gru 2011r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 26 Sty 2012r. 11:01  
Cytuj
CYTAT
My zamawialiśmy z Baru Fasolka z Rozwadowa zestaw obiadowy i kebab i smakowało nam bardzo Także polecamy
\
Cieszę się że smakowało, zapraszam tym razem może na jakaś zapiekaneczke.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 14
Dołączył: 27 Kwie 2009r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 2 Sie 2012r. 18:50  
Cytuj
CYTAT
CYTAT
Bar goodFasolka Kebab!!!

Jadłem kebab z \"fasolki\" zadna rewelacja wiecej surowek niz mieska \"duzo wiecej\".




Ostatnio coś się pozmieniało z mięskiem i farszem zapiekanki :( a tak bym chętnie doświadczył początkowych smaków umiech

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 106
Dołączył: 17 Kwie 2011r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 24 Paź 2012r. 22:11  
Cytuj
Testowaliście już nowego kebaba tam gdzie dawniej był LAPTOP przy torach? Jakie opinie? Luksora jadłem, głodny byłem więc był zjadliwy, za mało sosu dali i na samym końcu gały mi wyszły na wierzch, bo znalazłem .... frytkę, a to chyba świadczy o tym, że kebaba zrobili mi z "odzysku"....

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 282
Dołączył: 27 Marz 2008r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 24 Paź 2012r. 22:18  
Cytuj
CYTAT
Testowaliście już nowego kebaba tam gdzie dawniej był LAPTOP przy torach? Jakie opinie? Luksora jadłem, głodny byłem więc był zjadliwy, za mało sosu dali i na samym końcu gały mi wyszły na wierzch, bo znalazłem .... frytkę, a to chyba świadczy o tym, że kebaba zrobili mi z \"odzysku\"....


Żadna sensacja. Na wschodzie dodająfrytki do kebabów. A tak a'propos bawiąc tego lata na wakacjach w Grecji postanowiłem spróbować ichniejszego gyrosa. Była to potrawa w cieście do którego dodano całą masę mięsiwa z małym dodatkiem warzyw (cośzupełnie odwrotnego niż u nas). Pomimo jednach tych proporcji smakiem nie umywał się do kebaba podawanego przy Wojska Polskiego. Wiem, że kebab i gyros to dwie różne potrawy - ale zawsze......

Cudny Lolo
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 86
Dołączył: 24 Sty 2011r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 25 Paź 2012r. 10:21  
Cytuj
Kebab – potrawa kuchni orientalnej. Określenie obejmuje ponad dwadzieścia odmian tej potrawy (m.in. iskender kebab, adana kebabı czy şiş kebabı) i nie jest jednoznaczne. W Polsce słowo kebab oznacza zazwyczaj döner kebap (po turecku ‘obracające się pieczone mięso’), czyli danie kuchni tureckiej w postaci baraniny (może być to również mięso cielęce lub drobiowe, nigdy wieprzowe) skrawanej z pionowego rożna z surówką i owczym serem, współcześnie przekształcone w danie typu fast food, podawane w przaśnym chlebie, picie lub bułce z surówką warzywną oraz różnymi sosami – łagodnymi lub ostrymi. W Niemczech potrawę tę określa się najczęściej jako döner (po turecku ‘obraca się’), odmianę w placku lawasz zaś jako dürüm döner (‘zawinięty döner’), turecka pizza (Türkische Pizza) lub yufka, przy czym ostatnie określenie dotyczy niekiedy jedynie kebabu z mięsa drobiowego. Powszechne jest jedzenie kebabu razem z ayranem.

Gyros gr. Гύρος – potrawa kuchni greckiej. Mięso opiekane na wielkim rożnie, z promiennikami elektrycznymi lub gazowymi, obracanym, zwykle elektrycznie, wokół pionowej osi. Po osiągnięciu gotowości konsumpcyjnej, stopniowo odcinane jest długim nożem lub specjalnym nożem elektrycznym, jako kilkucentymetrowej długości "wiórki" .
Współcześnie jedno z popularnych i najtańszych w Grecji dań typu fast food, podawane zwykle na wynos, z przybraniem cacyki, kilkoma plastrami pomidorów, domowymi frytkami, potrawa zawinięta jest w pitę i w impregnowany papier, w formie zawiniętego u dołu rożka, obłożonego także grubymi serwetkami, dla lepszego zabezpieczenia go przed wyciekiem.
W wersji restauracyjnej gyros może być też podany z sałatką wiejską ("choriatiki salata"), poza Grecją zwaną także sałatką grecką. Pita (placek) zapiekana jest najpierw oddzielnie, z dodatkiem tłuszczu. W wersji restauracyjnej pita często zapiekana jest silniej, korzystnie jeśli na ruszcie, opalanym węglem drzewnym, zwykle z olejem i oregano, może być chrupiąca, następnie krojona na wiele kawałków. W wersji na wynos pita jest mniej zapieczona, by zachować elastyczność. Wersja restauracyjna ("sto trapezi" - do stołu) jest zwykle co najmniej dwukrotnie większa, może być nieco bogatsza w składniki i jest też co najmniej trzykrotnie droższa od wersji na wynos ("gia ekso"), plus drobna, stała opłata za przygotowanie stolika.
Do wyrobu gyrosa zwykle używa się szynki wieprzowej. Dodatkowo spotykany jest też gyros z kurczaka, gyros barani i cielęcy (tylko cielęcy może być wykonany jako mięso mielone). W Grecji waga całodziennego ładunku mięsa gyros, zakładanego na obrotowy ruszt, zwykle zawiera się w przedziale 70-120 kg, czasami osiągając 150 kg. Produkcję gyrosa ściśle normują greckie przepisy sanitarne [1].

Źródło: wikipedia

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
« 1 2
Nowy Temat Odpowiedz

NawigacjaStart » Forum » Rozrywka, Kultura, Sztuka » Po godzinach - Restauracje, Kawiarnie, Dyskoteki »