NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Szkoła i studia »
Język angielski - skuteczne sposoby na naukę, Język angielski - skuteczne sposoby na naukę
ff
Wysłany: 20 Paź 2011r. 14:32  
Napiszę po kolei o co chodzi. Chcemy razem z żoną podszkolić nasz angielski do poziomu w miarę swobodnego porozumiewania sie w tym języku.
Obecnie nasz angielski jest taki po japońsku - jako takoumiech
Z powodu nieużywania go od kilku lat jest coraz gorzej.

Nie wiem jak się zabrać za naukę, oboje pracujemy + 2 małych dzieci. Czasu nie wiele.

Interesuje mnie jakaś szkoła angielskiego ale taka trudna co się mówi w większości po angielsku a nie po polsku - ma być trudno ale nie drogo.
Najlepiej jakieś dobre kursy z dofinansowaniem w ramach np. jakiegoś projektu podnoszenia kwalifikacji czy coś tego typu ale nie wyciągnięcie pieniędzy tylko NAUKA - a jestem zdeterminowany jak nigdy.

Proszę też o porady w jaki sposób mogę też doskonalić angielski w warunkach domowo-samochodowo-roboczych - mile widziane wszelkie sposoby.

Z powodu braku umiejętności płynnego posługiwania się angielskim czuję się trochę ograniczony i z lekka analfabetyczny.
Niestety ale takie czasy. Przeciętny Holender nawet bez jakiegoś specjalnego wykształcenia zna angielski a większość zna często 2 języki obce.

"Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin
Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 20 Paź 2011r. 14:32  

"Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 20 Paź 2011r. 17:21  
Podpinam się do tematu.
Ode mnie:
http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/

socjalizm totalitarny zmienił się w koncesyjno-etatystyczny
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 20 Paź 2011r. 18:20  
Polecam sprawdzic www.akademianauki.edu.pl Naprawde profesjonalnie i nie drogo.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 10 Lut 2012r. 11:06  
http://www.livemocha.com/
Rewelacja. Czaty, skajpy, lekcje, ocenianie, nauczanie z ludźmi z całego świata.
Mnóstwo różnych języków do nauki, nie tylko angielski.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 10 Lut 2012r. 11:19  
jeśli chodzi o angielski w mowie to możesz wypróbować oferty- nauka przez skype- polegające oczywiście na rozmowach z native speakerem we własnym mieszkaniu w godzinach wybranych przez Ciebie, nie wiem ile to kosztuje....słyszałam również o możliwości kontaktowania się przez skype z ludźmi, którzy chcą podszkolić swój angielski i kontaktują się z ludźmi z różnych krajów ale nie wiem w jaki sposób dociera się do grupy takich osób- w sumie fajny sposób na poznawanie różnych ludzi, kultur itd czyli przyjemne z pozytecznym...
P.S. zazdroszczę determinacji

Uwielbiam dzieci!!! zwłaszcza te płci męskiej pomiędzy 20 a 40 rokiem życia
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 10 Lut 2012r. 11:20  
ach no własnie progres wyprzedził mnie w trakcie gdy bazgrałam wiadomośćumiech

Uwielbiam dzieci!!! zwłaszcza te płci męskiej pomiędzy 20 a 40 rokiem życia
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 10 Lut 2012r. 17:06  
Niznajomośc tematu szkodzi, najpierw trzeba zrozumieć sam proces nauki, a pozniej zabrac sie do roboty.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 10 Lut 2012r. 23:40  
Polecam moetodę CALLANA good
uczą w Mostostalu i w Nisku na Rzeszowskiej.
Szybko i skutecznie, po 3msc nauki można już nawet pogadać ze wspomaganiem "języka migowego" ;)

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Lut 2012r. 05:14  
Na początku może w ramach przypomnienia oglądaj bajki po angielsku to na prawde pomaga umiech. Mozesz rowniez zaczac czytac ksiazki lub jakies artykuly po angielsku. Staraj sie miec duza stycznosc z angielskim.
Pozdrawiam

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Lut 2012r. 09:05  

Tak własnie mandarenka jak mówisz; audiobooki, ksiązki, [http://www.readpint.com/] interesujące artykuły z jakiegoś pisemka czy portalu anglojęzycznego [http://www.guardian.co.uk/] oraz filmy bez lekora(mogą by napisy po angielsku). W ten oto sposób łaczymy pożyteczne z pożytecznym a nauka staje się po prostu przyjemnością.

callana też jest ok

CYTAT
Niznajomośc tematu szkodzi, najpierw trzeba zrozumieć sam proces nauki, a pozniej zabrac sie do roboty.

Prosił bym o rozszerze nie tej wypowiedzi, zapewne masz na myśli naukę o tym jak zapamiętywac, robi powtórki etc.? Czy może twierdzisz że bez nauczyciela znającego metodologię nie da się nauczyc?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Marz 2012r. 08:52  
Minęło już kilka m-cy od założenia przeze mnie tego tematu.
Jak na razie zacząłem sobie powtarzać z podr. szkolnych i czytam obecnie po angielsku książkę do obsługi i napraw Volvo V70, której po polsku nie maumiechumiechumiech.

O Callanie słyszałem różne opinie i dobre i nie...
Czy ktoś z Was uczęszcza/uczęszczał na te zajęcia? Jakie wrażenia?, opłaca się to?
Mono twierdzi, ze jest git.
Oczywiście pytam o callana z Mostostalu.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Marz 2012r. 10:02  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Marz 2012r. 10:11  
Jeśli kwestia finansowa Cię nie ogranicza to się nawet nie zastanawiaj. Zdasz jakiś placement test, przynajmniej dowiesz się na jakim jesteś poziomie, gdy dojdziesz wystarczająco daleko(są tam jakieś poziomy, będziesz mógł przystąpić do egzaminu na FCE a taki certyfikat to już poważny konkret.
Szkoły językowe mają to do siebie że uczą mówienia i komunikacji a to chyba jest nadrzędnym celem i motywacją. Zawsze to lepiej kiedy ktoś kieruje Twoim procesem uczenia, używa konkretnej metody... Poza tym język to narzędzie komunikacji między ludźmi a więc będąc w grupie można to na bieżąco ćwiczyć w takiej szkole językowej i naturalnie przyswajać język co jest bardziej efektywne niż tzn "kucie".
Ta metoda która stosujesz przypomina taką starą tradycyjną metodę(The Grammar Translation) uczenia się greki i łaciny przez angielskich mnichów etc... Ty chyba nie masz na celu tłumaczenia Bibli... ok książek serwisowych Volvoumiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Marz 2012r. 10:32  
CYTAT
Ty chyba nie masz na celu tłumaczenia Bibli... ok książek serwisowych Volvoumiech

Po prostu najzwyczajniej w świecie chcę sobie odświerzyć i nauczyć się swobodnego porozumiewania w języku angielskim.
Książkę napraw do Volvo czytam z powodu braku polskiego wydania, wykonywania napraw i serwisu we własnym zakresie a i język zawsze podszkolęumiech

A kwestia finansowa jednak mnie trochę ogranicza, może nie całkowicie ale wpływ ma na podjęcie decyzji.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Marz 2012r. 12:42  
kosmal jak się czegoś dowiesz w jednej czy drugiej szkole to podziel się wiedzą. Też szukam jakiegoś dobrego kursu to odświeżenia u podszlifowania umiejętności, ale na razie nie mam czasu żeby podejść i dowiedzieć się nt. oferty. Niestety strony internetowe i tej Akademii Nauki, i British School nie mówią o konkretach.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Marz 2012r. 14:54  
Ja się uczę online i jestem zadowolony. Masz swojego nauczyciela, wiele ćwiczeń, wymowa, poprawki http://www.etutor.pl/

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 16 Marz 2012r. 13:37  
Kolego Interesant a możesz przybliżyć jak efekty czy długo się uczysz juz itp.
Czy ktoś korzysta jeszcze z tego serwisu???

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Marz 2012r. 09:37  
Wejdź na tę stronę to sie przekonasz na jakiej zasadzie to wszystko hula, ja uczę się 4 miesiąc i jestem na etapie B2. Lekcje to tylko 69 z groszami, na 3 miesiace... jest tam mnóstwo zalogowanych uczestników zapytaj ich...good

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Marz 2012r. 19:34  
A prosze powiedz na tym poziomie B-2 to jaka posiadasz wiedzę .Możesz to blizej sprecyzowac.. w tej chwil jak z wymową czy potrafisz samodzielnie dogadać się , pisaniem itp.Dzięki

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Marz 2012r. 21:18  

Poziomy biegłości językowej

W większości naszych szkół partnerskich kursy językowe oferowane są od poziomu całkiem początkującego do bardzo zaawansowanego. Najczęstszy podział określany jest przez poziomy Rady Europy (CEF) . Poziomy biegłości językowej Rady Europy opracowywało od 1971 roku wielu wybitnych naukowców, a owoce ich pracy pozwoliły na wyznaczenie standardów dla wszystkich języków obcych oraz możliwość porównanie poziomów egzaminów i certyfikatów w różnych językach. Poziomy Rady Europy określają na całym świecie poziomy egzaminów z języka angielskiego, niemieckiego, francuskiego i hiszpańskiego.

Opis poziomów:

A1 – A2 (Poziom Podstawowy)

A1 - Osoba posługująca się językiem na tym poziomie rozumie i potrafi stosować podstawowe zwroty potoczne i wyrażenia dotyczące życia codziennego. Potrafi przedstawiać siebie i innych oraz formułować pytania z zakresu życia prywatnego, dotyczące np. miejsca, w którym mieszka, ludzi, których zna i rzeczy, które posiada. Potrafi prowadzić prostą rozmowę pod warunkiem, że rozmówca mówi wolno, zrozumiale i jest gotowy do pomocy.
A2 - Osoba posługująca się językiem na tym poziomie rozumie wypowiedzi i często używane wyrażenia związane z życiem codziennym (np. podstawowe informacje dotyczące osoby rozmówcy i jego rodziny, zakupów, otoczenia, pracy). Potrafi porozumiewać się w prostych, rutynowych sytuacjach komunikacyjnych, wymagających jedynie prostej, bezpośredniej wymiany informacji na tematy znane i typowe. Potrafi w prosty sposób opisywać swoje pochodzenie, otoczenie, a także poruszać sprawy związane z najważniejszymi potrzebami życia codziennego.

B1 – B2 (Poziom Samodzielności)

B1 - Osoba posługująca się językiem na tym poziomie rozumie znaczenie głównych wątków przekazu zawartego w jasnych, standardowych wypowiedziach, które dotyczą znanych jej spraw i zdarzeń typowych dla pracy, szkoły, czasu wolnego itd. Potrafi radzić sobie z większością sytuacji komunikacyjnych, które mogą się zdarzyć podczas podróży w rejonie, gdzie mówi się danym językiem. Potrafi tworzyć proste, spójne wypowiedzi na tematy, które są jej znane, lub które ją interesują. Potrafi opisywać doświadczenia, wydarzenia, marzenia, nadzieje i aspiracje, krótko uzasadniając bądź wyjaśniając swoje opinie i plany.
B2 - Osoba posługująca się językiem na tym poziomie rozumie znaczenie głównych wątków przekazu zawartego w złożonych tekstach na tematy konkretne i abstrakcyjne, łącznie z rozumieniem dyskusji na tematy techniczne z zakresu jej specjalności. Potrafi porozumiewać się na tyle płynnie i spontanicznie, by prowadzić normalną rozmowę z rodzimym użytkownikiem danego języka, nie powodując przy tym napięcia u którejkolwiek ze stron. Potrafi formułować przejrzyste wypowiedzi ustne i pisemne w szerokim zakresie tematów, a także wyjaśniać swoje stanowisko w sprawach będących przedmiotem dyskusji, rozważając wady i zalety różnych rozwiązań.

C1 – C2 (Poziom Biegłości)

C1 - Osoba posługująca się językiem na tym poziomie rozumie szeroki zakres trudnych, dłuższych tekstów, dostrzegając także znaczenia ukryte, wyrażone pośrednio. Potrafi wypowiadać się płynnie, spontanicznie, bez większego trudu odnajdując właściwe sformułowania. Skutecznie i swobodnie potrafi posługiwać się językiem w kontaktach towarzyskich i społecznych, edukacyjnych bądź zawodowych. Potrafi formułować jasne, dobrze zbudowane, szczegółowe wypowiedzi dotyczące złożonych problemów, sprawnie i właściwie posługując się regułami organizacji wypowiedzi, łącznikami i wskaźnikami zespolenia tekstu.
C2 - Osoba posługująca się językiem na tym poziomie może z łatwością zrozumieć praktycznie wszystko, co usłyszy lub przeczyta. Potrafi streszczać informacje z innych źródeł, pisanych lub mówionych w sposób spójny odtwarzając zawarte w nich tezy i wyjaśnienia. Potrafi wyrażać swoje myśli bardzo płynnie, spontanicznie i precyzyjnie, subtelnie różnicując odcienie znaczeniowe nawet w bardziej złożonych wypowiedziach.

W zależności od szkoły językowej poziomy zaawansowania mogą być również dzielone na więcej poziomów (do 12).
Niektóre kursy językowe mają wyznaczone terminy rozpoczęcia dla osób na poziomie całkiem początkującym. Inne wymagają minimalnej znajomości języka (najczęściej kursy egzaminacyjne i biznesowe). Dlatego prosimy o zwrócenie uwagi w opisie kursu na to, czy nie ma w nim informacji na temat ograniczeń odnośnie minimalnego poziomu językowego lub wyznaczonych terminów rozpoczęcia.

http://www.studyglobal.net/polish/poziomy-bieglosci-jezykowej.htm

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 40%
ff
Wysłany: 18 Marz 2012r. 22:45  
szukam fajnej nauczycielki nauki j. angielskiego. zna ktoś taka?

Prywatna wiadomość 

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Szkoła i studia »