|
|
|
Wraz z pojawieniem się rozmowy z działaczem tej faszystowskiej organizacji w Stalowej Woli - Marcinem Siembidą, siejącej nienawiść wśród polaków, napisano wiele prawdziwych faktów na ten temat, przytoczę bardzo ciekawe słowa internauty o nicku stw: Poziom dyskusji poniżej i tego Pana z artukułu jest delikatnie mówiąc mierny. Odpowiedzmy sobie na pytanie kto to jest Młodzież Wszechpolska i do jakich ideologii ta organizacja się odwołuje. A mianowicie jest to organizacja endecka skrajnie prawicowa mająca za swojego mentora i wzór do naśladowania Romana Dmowskiego. Zatrzymajmy się tutaj na chwilę. Roman Dmowski mimo i iż był mężem stanu, delegatem Polski na konferencje paryską miał też swoją drugą ciemniejszą stronę. Był nacjonalistą, oskarżał Żydów o miedzynarodowy spisek, w latach trzydziestych popierał ackcje przecikwko Żydom. Jak takie akcje wyglądały można sobie przeczytać w książce o Marku Edelmanie - Życie po prostu. Dmowski był też zwolennikiem nacjonalizacji wschodnich ziem polskich, szczególnie nie darzył sympatią Ukraińców. Poglądy te padały na bardzo podatny grunt i mimo teoretycznego rownouprawnienia różnych nacji w II RP ( Ukraińcy stanowili 16 % naszego społeczeństwa ) Ukraińcy byli dyskryminowani przez urzędników i innych rajców, którzy byli pochodzenia polskiego. Konflikt i animozje narastały. Stąd taka eskalacja pogromu Polaków na Wołyniu 1944. Sami powiedzcie czy organizacja hołdująca takim ideom jest postępowa i nowoczesna. Idźmy dalej. Przejdźmy do deklaracji ideowej MW. Cytuję "Młodziez Wszechpolska odwołuje się do kanonu Jedynej, Prawdziwej, Świętej Wiary Katolickiej". Mogę tylko wywnioskować, że inne wiary nie są prawdziwe i jedyne i nie przysługuje im należny szacunek i miejsce w endeckim państwie. Dalej "MW zamierza dokonać odnowy morlanej... wypowiadając wojnę doktrynom głoszącym samowolę, liberalizm, tolerancjonizm, relatywizm. Pragniemy wyprzeć z życia narodu polskiego podłość, fałsz i brud." Proszę, a to taka dobra i grzeczna organizacja, niosąca kaganek wiedzy. I teraz zadaję pytanie: jak się ma to z ich katolicyzmem, który jest podobno tolerancyjny, otwarty na dialog i miłosierny. Ehhh. Nie wiem czy Panowie z MW wiedzą, że pojęcie naród, narodowość jako nurt polityczny zostało stowrzone pod koniec XIX wieku na potrzeby partii politycznych. Przez stulecia Polska nie była jednolita etnicznie i ludziom zamieszkującym nasz kraj nie przeszkadzało, że żyli obok siebie Żydzi, Polacy, Ukraińcy, Rosjanie, Łemkowie, Bojkowie. Dla przykładu w II RP Polacy stanowili około 65 % społeczeństwa . MW widać to przeszkadza i nie mogą zrozumieć, że obywatel pochodzenia ukraińskiego, łemkowskiego to też Polak. Nie zapominajmy, że inne nacje zamieszakiwały nasze tereny od setek lat czyli powiedzmy sobie szczerze - są u siebie!!! Do czego doprowdził nacjonalizm możemy zobaczyć na przykładzie eksterminacji Żydów, wojen bałkańskich, konfliktu izraelsko-palestyńskiego, pogromów Polaków na kresach wschodnich. Poziom świadomości społecznej Pana Prezesa MW w Stalowej Woli jest zatrważający - "tylko kretyn mógłby pomyśleć, że Wszechpolak ozacza wroga dla Polski". Więc z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że MW działa na szkodę Polski. Organizacja, która uważa, że nietolernacja, ksenofiobia, ignoracja, szowinizm, homofobia są wartościami, które powinny cechować każdego prawdziwego Polaka,( należy się dumnie z tym obnoscić ), nie może być organizacją pro-Polską. Dziękuję. Dodano: 8 Stycznia 2009 14:10:34 Powtórze się z komentarzy tej rozmowy. Działalność skrajnie prawicowych organizacji staje się coraz poważniejszym problemem również w naszym regionie Podkarpacia. W zeszłym roku działacze Obozu Narodowo-Radykalnego wspierani przez aktywistów związanej z LPR Młodzieży Wszechpolskiej oraz konserwatywnego stowarzyszenia "Koliber" zorganizowali w pierwszy dzień wiosny akcję topienia Marzanny, którą w tym przypadku zastąpiła kukła latynoamerykańskiego rewolucjonisty Ernesto "Che" Guevary. Po utopieniu kukły nacjonaliści pozowali do zdjęć nad Wisłokiem w Rzeszowie z ramionami wyciągniętymi w faszystowskim geście. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wywiad z Marcinem Siembidą Może na początek niech się nam Pan przedstawi, powie coś o sobie i skąd się Pan znalazł w szeregach Młodzieży Wszechpolskiej, jednej z najbardziej kontrowersyjnych organizacji w kraju? Witam Pana oraz czytelników. Od grudnia 2008 roku pełnię funkcję prezesa stalowowolskiego koła MW a od marca 2007 roku funkcję sekretarza podkarpackich struktur. Moja przygoda z MW rozpoczęła się ponad 4 lata temu, gdy jako początkujący działacz pojechałem z podkarpackimi działaczami na Jasną Górę do Częstochowy. Jak co roku organizowana jest tam akcja ulotkowa. Pamiętam że ówczesna dziewczyna była przeciwna temu abym jechał, no ale koledzy którzy mnie namawiali abym jednak się zdecydował wygrali. Wsiadłem w autobus i pojechałem. Powiem Panu że jak pierwszy raz zobaczyłem dzisiejszych moich przyjaciół, wiedziałem że to jest to czego szukałem. Organizacja o jasnym przesłaniu i poglądach. Prawicowych. Katolicko-narodowych, to jak strzał w dziesiatkę. Jak wygląda praca stalowowolskiej Młodzieży Wszechpolskiej? Ilu Was tutaj jest? No więc tak, spotykamy się w każdy czwartek o godzinie 18:00, w różnych miejscach. Na każdym spotkaniu omawiamy najważniejsze wydarzenia w kraju - w trybie dyskusyjnym, po czym wyznaczony tydzień wcześniej działacz rozpoczyna przedstawiać swoją prelekcję na wybrany przez siebie temat. Oprócz tego, oranizujemy coroczne odsłony kampanii społecznych takich jak "Kocham Polskę" na 14 lutego, czy też Polska Flaga w Polskim Domu na 3 maja i 11 listopada. Nasze koło liczy 15 osób... wiadomo, jedni przychodzą, drudzy odchodzą. Przed świętami media donosiły że nowym prezesem TVP został Wszechpolak - Piotr Farfał. Jak to skomentujesz? Przyznam się że sytuacji w TVP nie znam na tyle dobrze, aby mówić tutaj o przyczynach zawieszania zarządu TVP i odwieszania ich członków. Mogę tylko powiedzieć, że z Piotrkiem Farfałem widziałem się pare razy, gdy ja zaczynałem działać - on kończył. Od przyjaciół wiem natomiast, że to człowiek niezwykle odpowiedzialny. Nie widzę więc powodów aby skreślać go na samym wstępie. A nóz może sie okaże lepszym prezesem od Pana Urbańskiego? Dajmy mu szansę. Jesteście jeszcze powiązani z Ligą Polskich Rodzin? W pewnym sensie napewno tak. Od czasu naszego głośnego rozwodu z LPRem minęło sporo czasu, było to zerwanie związków plitycznych. Dziś gdy jakiś kolega, przyjaciel poprosi mnie o pomoc w kampanii wyborczej bądź w czymś innm, przeanalizuję to - nie ważne z jakiej opcji jest, czy z LPR czy z Naprzód Polsko, jeśli to zaufany działacz, pomogę jak całe nasze koło. Gdy w listopadzie jeden z lokalnych portali podał informację, że będziecie sprzedawać flagi przed kościołami i manifestować patriotyzm, odezwał się tłum ludzi którzy uważają Was za faszystów i skinhedów. Owszem, był taki moment że cokolwiek byśmy jako koło nie robili, zawsze będzie to złe. Przyzwyczaiłem się do tego, ludzie są zainfekowani ogólnopolskim mediami, takimi jak TVN czy też Onet. Wejdą, przeczytają i myślą że to jest napewno prawda. W ostatnich latach wiele informacji było fałszywych na nasz temat. Jednak wolę taką krytykę, gdy ktoś coś pobazgra w internecie i będzie się czuł wielki, niż zaczepki na mieście. Trafiali się tacy co grozili Ci? Tak. Był taki okres że gdy wychodziłem na piwo wieczorem, słyszałem z klatek schodowych okrzyki "Ty faszystko, esesmanie". Tylko kretyn mógłbym pomyśleć że Wszechpolak oznacza wroga dla Polski. Z jaką organizacją chciałbyś wspołpracować w Stalowej Woli? Jeśli w słusznej sprawie to z każdą. Począwszy od Stowarzyszenia Kibiców Stali Stalowa Wola z którą zbieraliśmy datki na Dom Dziecka a kończąc na powstającej inicjatywie "eseswu". Tym ludziom o coś chodzi, nie można skreślać ich na wstępie bo mają któtkie włosy i dresy. Oprócz wspomnianej Częstochowy, wyjeżdzacie gdzieś? Częstochowa to był tylko przykład (śmiech)... Spotykamy się w różnych miejscach, w ubiegłym roku miałem okazję zwiedzić Kowary koło Jeleniej Góry gdzie odbył się obóz okręgu dolośląskiego. Pomijając moje częste wyjazdy do Warszawy i Krakowa mogłem odwiedzić również lubelszczyznę, Cegłów koło Mińska Mazowieckiego i oczywiście Brukselę. Teraz z czystej ciekawości, gdzie spędziłeś sylwestra? Na "domówce" w Stalowej, w gronie najbliższych przyjaciół. Ze wspomnianą dziewczyną? (Śmiech)... nie, nie. Dziewczyny juz nie mam, za to mam organizację którą pokochałem. |
|
|
|
|
|
|
~~czytelnik | |
|
|
jednym słowem MW to banda debili i dresiarzy!!najleprze maja miejsca spotkań:ŁAWKA!!!i na pewno jak na porządnych młodych ŁYSIELCÓW pod ławką mają ukryty spis tematów do omawiania w postaci szklanego pocisku zawierającego CYTRYNÓWKE MOCNĄ NA WODZIE MINERALNEJ CELESTYNKA!!!!!!!
|
|
|
~~czytelnik2 | |
|
|
To jak chcą dobrze dla kraju,dla miasta -to może w jedną sobote w miesiącu sprzątanie ulic, to napewno zostanie zauważone i padną pod tym adresem ciepłe i miłe komentarze
|
|
|
~~czytelnik3 | |
|
|
CYTAT To jak chcą dobrze dla kraju,dla miasta -to może w jedną sobote w miesiącu sprzątanie ulic, to napewno zostanie zauważone i padną pod tym adresem ciepłe i miłe komentarze oni i tak często uczestniczą w takich akcjach tyle tylko że nie dobrowolnie bo większość z tych wielkich polaków ma ODRÓBY bo to przestępcy i menele |
|
|
~~NAPINACZ | |
|
|
Ale kogo to obchodzi.
|
|
|
~~WSW | |
|
|
Wszechpolscy z ATS-u |
|
|
~~hate eternal | |
|
|
sieg heil - o, znaczy piec piw
sieg heil - big fuckin' smile |
|
|
~~krak | |
|
|
Byle do koryta.
|
|
|
~~60-latek | |
|
|
to prawdziwi Polacy-popieram-macie mój głos-w Was przyszłość- precz z zydokomuną!!!
|
|
|
~~krak | |
|
|
CYTAT to prawdziwi Polacy-popieram-macie mój głos-w Was przyszłość- precz z zydokomuną!!! Zgodze się w 50 % - ale czy "faszystowskie gesty" na zakrapianej imprezie mają nas przekonać??? |
|
|
~~krym | |
|
|
uważam że wrzucanie wszystkich członków bardzso licznej przecież organizacji jaką jest Młodzież Wszechpolska do jednego ( faszystkowskiego ) worka jest nadużyciem. Owszem z zewnątrzne wzory mogą budzić skojarzenia z totalitaryzmami zachodznimi czyli faszyzmem i nazizmem, jednak wątpię czy rzeczywiście organizacja jest aż tak mocno nasycona tymi treściami.
|
|
|
~~krak | |
|
|
CYTAT uważam że wrzucanie wszystkich członków bardzso licznej przecież organizacji jaką jest Młodzież Wszechpolska do jednego ( faszystkowskiego ) worka jest nadużyciem. Owszem z zewnątrzne wzory mogą budzić skojarzenia z totalitaryzmami zachodznimi czyli faszyzmem i nazizmem, jednak wątpię czy rzeczywiście organizacja jest aż tak mocno nasycona tymi treściami. Ale nie ma się co dziwić - pozytywne sprawy nie są tak zauważone jak negatywne wpadki. |
|
|
~~majka | |
|
|
Nienawiść do Izraela, ludzi o lewicowych poglądach i uwielbienie do Hitlera. Oto cała ta organizacja.
|
|
|
~~krym | |
|
|
Trzeba brać pod uwagę specyfikę II RP. Mniejszości narodowe również posiadały różnorakie reprezentacje polityczne- w tym również nacjonalistyczne.
Młodzież Wszechpolska jako jedna z organizacji reprezentujących polski nacjonalizm czyli szeroko rozumianą opcję narodową działała wśród analogicznych choć o wiele mniej licznych i zorganizowanych organizacji ukraińskich, żydowskich, białoruskich, niemieckich itd..Stronnictwa przedwojenne , niezależnie tzw prawicowe czy lewicowe posiadały swoje bojówki. Często dochodziło do starć ulicznych "ze sprzętem" czyli brechami i kastetami między poszczególnymi ugrupowaniami polskimi ale walki miały miejsce również między bojówkarzami polskimi a ukraińskimi, żydowskimi itd. Należy dodać że aktywiści mniejszości narodowych wcale nie byli dłużni ich polskim odpowiednikom, często będąc stroną zaczepną. Życie między zwykłymi ludźmi przebiegało normalnie w zasadzie różnice narodowościowe nie odgrywały dużej roli- z wyjątkiem może mniejszości żydowskiej która tworząc odębna wręcz społeczność wykazującą się dużą spoistością wręcz opanowała ogół najlepiej płatnych zawodów. Można zaryzykować stwierdzenie że dostęp do nich w dużym stopniu przebiegał według kryteriów narodowych. II RP to nie III RP ! Ocenianie działalności organizacji przedwojennych powinno przebiegać w kontekście epoki. Czy mimo wszsytko możliwe jest dzisiaj dyktatura wzorem Piłsudskiego, czy też więzienie i bicie posłów i senatorów RP ( polskich, ukraińskich, białoruskich itd ) jak to miało miejsce w obozie koncentracyjnym w Berezie Kartuskiej ? Należy jeszcze zwrócić uwagę na to że organizacje mniejszości narodowych często kolaborowały z sąsiednimi mocarstwami. Przyjrzyjmy się Organizacji Ukraińskich Nacjonalistó wspieranych prze Rzeszę niemiecką. W myśl doktryny ojca nacjonalizmu ukraińskiego Dmytro Doncowa rodzaj ludzki jest podzielony na narody które stanowią odrębne gatunki. |
|
|
~~krym | |
|
|
Faszyzm i nacjonalizm to różnica. Zamienne używanie tych pojęć świadczy o ignorancji piszących.
Młodzież Wszechpolska nie jest mniej radykalna w swoich oficjalnych postualatach niż Jerzy Owsiak, oczywiście w drugą stronę, ciągnie się za nią jednak smród patologicznych zachowań jakie prawdopodobnie miały miejsce na różnych zgrupowaniach. |
|
|
~~krym | |
|
|
Państwo narodowe w koncepcjach endeckich nie oznaczało że będą je zamieszkiwać wyłącznie polacy , a reszta obcych zostanie przymusowo deportowana. Rozwiązanie takie brane było niekiedy pod uwagę wyłącznie w stosunku do mniejszości żydowskiej- ale już nigdy w stosunku do ukraińców
|
|
|
~~krym | |
|
|
notofrugo zagalopował się i wyciągnął mylne i nieprawdziwe wnioski.
|
|
|
~~normalny | |
|
|
CYTAT Nienawiść do Izraela, ludzi o lewicowych poglądach i uwielbienie do Hitlera. Oto cała ta organizacja. Ty jesteś rzeczywiście taka głupia jak twoje wpisy czy tylko tak sobie żarty z nas robisz? Jak nienawiść do Izraela? stosunek obojętny, powiedz mi niby czego powinniśmy jakoś specjalnie darzyć symaptią ten naród i kraj? w czym on jest lepszy od innych, uważam że jedyny kraj o którego powinniśmy się troszczyć to Polska, w myśl zasady licz na siebie a nie na innych. Tylko mi nie mów proszę o holokauście bo to co teraz żydki wyprawiają na bliskim wschodzie świadczy tylko i wyłącznie jak szybko zapomnieli o identycznym cierpieniu. Nienawiść do lewactwa? No sory ale jak nigdy nie będę szanował czerwonej zarazy. Mało ci jak przez 45 lat niszczyli nasz kraj. Jeszcze długo Polska będzie wychodzić za prostą za te 45 lat zacofania. Skoro tak tęsknisz za komuną to polecam przeprowadzić się na Białoruś. A jeżeli chodzi o poglądy? A czy wszelkeij maści lewactwo nas kocha? wszystko działa w obie strony. oni nas tak samo nmie nawidzą jak my ich. Mają poglądy o 180stopni inne niż my. Powiem ci tylko tyle, jakby w Polsce od dawna była legalna aborcja to może by cię wcale nie było, może nawet byś była, wychowało by cię dwóch panów lub też dwie panie. O reście nie będę pisał bo to długa dyskusja. Po twoim wpisie wnioskuje że i tak bym ci nieprzetłumaczył, sprawy socjlane i inne związane z gospodarką to też temat rzeka. Uwielbienie do hitlera? ty jesteś popier... że takie rzeczy piszesz. Czy ty wiesz kobieto ilu wszechpolaków zginęło z rąk hitlerowców. A czy ci co teraz działają bądź też działali nie mają przodków których czy ty hitler czy też twoja uwielbiona lewica spod znaku bolszewików stalina wysłali na drugi świat? Zastanów się poważnie co piszesz bo za to jak plujesz na tych co przelali krew za ojczyzne z rąk tych najeźdzców jesteś dla mnie zwykłą szmatą. Na koniec co do Siembidy i jego kolegów z MW. Nie dziwcie się że teraz organizacja ledwo zipie. Ale jak tacy kretyni jak Giertych Wierzejski byli swego czasu uważani za autorytety to musiało do tego dojść. Duża w tym zasługa również części działaczy, którzy to pomylili sobie oragnizacje. Niestety ale w MW była pewna część osób która zrobiła chlew w MW i to właśnie przez nich organizacja jest postrzegana tak a nie inaczej a ludzie jej niegdyś dobrym imieniem teraz wycierają sobie dupe. Ci kretyni co mieli skłonności jakiegokolwiek heilowania itp to była największa zaraz w waszej organizacji. Była to tylko część z tych osób które do MW należąły ale zepsuli oni wizerunek tych ludzi którzy zachowywali się normalnie a którzy byli kojarzeni z tą organizacją. Niestety ale przez ich kretyńskie zachowanie ucierpieli inni i są i jeszcze długo będą kojarzeni z tymi debilami. Dziękuję za uwage. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja patrzę na terazniejszość, na ich skrajne zachowania w stosunku do jednej narodowości do POLAKÓW !! Ten, kto ma oczy to widzi, jaki mają oni stosunek do drugiego człowieka, niezaleznie od narodowości. |
|
~~Firk | |
|
|
NoToFrugo sam sieje nienawisć, ale do MW. Jak można atakować organizację, której głównym celem jest dobro Polski. Gdybyś choć raz był na spotkaniu MW, to wiedziałbyś, że Młodzież Wszechpolska to organizacja, której największą troską jest Polska, jej o tyle ode mnie. Jesli chcesz trwać dalej w tej niewiedzy to współczuję.
|
|
|
~~Firk | |
|
|
Jeszcze jedno.
Panie NoToFrugo polecam zapoznać się z najnowszą historią Polski bo widze że ma Pan braki... |
|
|
~~hate eternal | |
|
|
CYTAT [cytat] Nienawiść do lewactwa? No sory ale jak nigdy nie będę szanował czerwonej zarazy. Mało ci jak przez 45 lat niszczyli nasz kraj. Jeszcze długo Polska będzie wychodzić za prostą za te 45 lat zacofania. Haha, mam pytanie, a z czego się utrzymuje obecna \"wolna\" Polska Aby nie ze sprzedaży tego, co zostawiła po sobie ta \"zacofana\" PRL?? Opluwasz państwo, które znalazło się w bloku wschodnim dzięki decyzzji wielkich naszych obecnych braci I państwo, które miało patenty (poczytaj chocby co nieco o spawalnikach z HSW - jakine techologie wymyślali), technologie które mogły coś znaczyc, a które dzięki Twoim pobratymcom politycznym z panny S zostało zamienione w montażownie albo lokalizacje uciążliwych dla środowiska inwestycji z zachodniej Europy Coś Ci się chyba z Polską Jagiellonów sen o potędze pomylił Teraz jesteśmy błaznem Europy, a dzięki jełopstwu od kaczek i donaldów tylko się to pogłębia, a machanie rączką w faszystowskim pozdrowieniu i malowanie swastyk - tak swastyk - na chodnikach i blokach przez sympatyków MW na pewno nas z oweogż \"zacofania\" nie wyprowadzi Aż mi się przepuklina ze śmiechu wytwarza jak czytam przejawy frustracji do czasów, w których pewenie jszcze właziłeś na dywan po drabinie |
|
|