|
|
|
witam niedługo będę świadkiem na bierzmowaniu,mam pytanie ile się daje asy i jaki prezenty są modne?
mamy taka piękną twarz,za woalem gęsto tkanym z kłamstw ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
To wszystko zalezy jak sie stoi finansowo.
No ale Ja mysle ze 500zl bedzie oki. Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!! |
|
|
|
|
Około tysiąca złoty przyznam szczerze ,że nawet sporo...
A prezenty to juz zależy czy chłopak czy dziewczynka , ale coś ze sprzetu typu - komórka, cyfrówka, laptop, tablet, iPod, plazma itp itd |
|
|
|
|
Myślę że około 500 będzie ok.
|
|
|
|
|
myślałam żeby kupić komórkę dla dziewczyny to ma być jakaś pamiątkę np statuetka akrylowa podświetlana - na allegro za 73 zł i w kopertę ze 400zł chyba starczy
|
|
|
|
500? qrwa, może od razu auto.
Ale co się dziwić. Klecha pewnie z 10 razy tyle za pokropek sobie zawoła. Tylko zastanawia mnie fakt, jak wielki niesmak muszą czuć prałaci i opaci czytając wiernym ewangelie, gdzie Jezus tak jednoznacznie potępia bogactwo i przepych: "...biada wam, bogaczom, bo odebraliście już pociechę waszą. Biada wam, którzy teraz jesteście syci, albowiem głód cierpieć będziecie. Biada wam, którzy się teraz śmiejecie, albowiem smucić się i płakać będziecie. Biada wam, gdy wszyscy ludzie chwalić was będą" (Łk 6, 24-26); "Łatwiej jest wielbłądowi przejść przez ucho igielne, niż bogatemu wejść do królestwa Bożego" (Mk 10:25). Czym różni się parlamentarzysta od dziwki? Dziwka jak dostanie pieniądze to spełnia życzenia klienta. |
|
|
|
|
lubię ją i moim zdaniem jak dla niej to będzie wystarczająco bo jej rodziców nie stać żeby jej komórkę kupić czy spodnie za 50 zł a za taka kasę na pewno coś sobie kupi;/ a ja na bierzmowanie dostałam rower
|
|
|
|
Religia i obrzędy religijne to czysty biznes, po to je wymyślono
*Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów* /Stanisław Lem |
|
|
|
|
ale ja daje jej a nie tam jakiemuś batmanowi
|
|
|
|
ja dałem 300 zł .Może sknera ze mnie - nie wiem tyle miałem. Młody cieszył się to był o ważne.
|
|
|
|
|
nom 300zl tez wporządku
|
|
|
|
Może byś jej Biblię kupiła (jakieś ładne wydanie).
Kasa? Może i tak ale to jest bierzmowanie a nie urodziny czy ślub. PS jeśli się tak wyśmiewacie z tego "obrzędu" to po co iść? |
|
|
|
|
Masakra, za moich czasów na bierzmowanie to imprezka w domu i żadnych prezentów a na komunie rower czy jakieś złote kolczyki to był rarytas;) w sumie mogłabym powtórzyć komunie i bierzmowanie to by się skasowało jakies gadżety. Teraz święta kościelne to dobry biznes
|
|
|
|
|
To nie komunia. Skromny prezent do max 100zł (ale to juz chyba i tak za dużo) Nie dajmy sie zwariować. Jak tak dalej pójdzie, to każdy sakrament przyjmowany jednorazowo bedzie niósł ze soba takie wydatki, że nikt nie bedzie chciał byc chrzestnym, czy swiadkiem.
Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
ja bym dała pieniadze ! sadze ze jezeli to jakas kolezanka czy kolega jako swiadek to max do 100 zł, jezeli rodzina max 150 zł. nie kupujecie prezentów teraz i tak każdy liczy na pieniadze . bierzmowanie to nie komunia!! to jest moje zdanie
|
|
|
|
|
łapie się za głowę jak to czytam...
bierzmowanie to nie jest impreza typu wesele.. 300zł 500zł ??? jesssssssu ja na swoje bierzmowanie dostałam łańcuszek i było ok. No chyba że to ma być impreza w lokalu, trwać pół nocy itd itp, czy coś takiego... szczerze to pierwsze słyszę żeby na bierzmowanie się dawało prezenty?! |
|
|
|
|
CYTAT łapie się za głowę jak to czytam... bierzmowanie to nie jest impreza typu wesele.. 300zł 500zł ??? jesssssssu ja na swoje bierzmowanie dostałam łańcuszek i było ok. No chyba że to ma być impreza w lokalu, trwać pół nocy itd itp, czy coś takiego... szczerze to pierwsze słyszę żeby na bierzmowanie się dawało prezenty?! Ja tez normalnie szok przezyłem, mi chrzestny ze świadkiem dali 100zł razem na łańcuszek bo nie wiedzieli jaki kupić, więc sam poszedłem sobie kupić. A tu ludzie po 500zł dają co to wesele? Już całkiem ludzie pogłupieli i tworzą materialną imprezę a nie duchową. |
|
|
|
|
Powariowali niektórzy? 500 zł? To ciekawe ile dajecie na ślub?
Ja kilka lat temu dostałam 50zł, żadnej imprezy nie miałam. 100zł to jest max. A podobno taka bieda w Stalowej... Dorastając w tym kraju trzeźwiejemy z marzeń - K.Ś. |
|
|
|
|
300-1000 zlotych za swiadkowanie przy bierzmowaniu ? :] ja nic nie dostalem, mama rodzicow kolegi i kolege ugoscila i to wszystko, za co niby ma mi placic ? ze godzine musial stac przeze mnie w kosciele ? no ludzie ... nic nie dawaj gora czekolade albo cos e ten desen
btw. ile daje wg Was powinien dac chrzestny na komunie ?;] iPhone 6 64GB Gold nowka sztuka w zafoliowanym pudelku, cena 2700 do negocjacji- wiadomosc pw |
|
|
|
|
no w sumie 400zl to dużo jak na świadka plus prezent hmm a na komunie to myślę dać max 800zł w kopertę bo mam 3 chrześników;/
|
|
|
|
Każdy daje tyle na ile go stać - ktoś kto zarabia tysiąca nie da 500zł i nie kupi laptopa Powinno sie dawać wedle uznania i nie patrzeć na innych - ale lepiej nie dawać kasy, tylko kupic jakis złoty łańcuszek, coś co mu zostanie na lata i będziecie mieli satysfakcje ,że tego używa
|
|
|
|
|
No to faktycznie złoty łańcuszek to do używania na lata
Jednak złoto to pewna inwestycja więc sprzeda i $ będzie |
|
|
|
|
no wlasnie zloty lancuszek z wisiorkiem chrzesnica dostala na chrzest, nie chcialbym sie powtarzac, chyba ze wisiorek jakiego belzebuba dla rownowagi bym zapodal ;]
a wracajac do tego bierzmowania i prezentu, to naprawe nie rozumiem zwyczaju dawania czegokolwiek poza czyms symbolicznym, tak jak rozumiem chrzest, komunie i od biedy slub, to swiadka od bierzmowania nie ogarne ;] iPhone 6 64GB Gold nowka sztuka w zafoliowanym pudelku, cena 2700 do negocjacji- wiadomosc pw |
|
|
|
|
Hej! Ja na swoje bierzmowanie dostałam 100 zl. A świadkiem byłam dwa razy i dwa razy dawalam prezent kupilam jednej kolezace ksiazke i kolczyki a drugiej ladny komplet ze srebra i dziewczyny byly zadowolone. Ja swoje pieniadze wydalam nie kupujac nic wartosciowego poprostu przepie..... i nie mam zadnej pamiatki. Zreszta wtedy chodzilam do sredniej szkoly i nie stac mnie bylo na jakies wypasione prezenty. Myśle ze dobrze zrobilam kupujac prezenty niz dawac pieniadze. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
Przecież bierzmowanie to nie komunia! ja dostałam komplet biżuterii srebrnej za ok 100 zł i była zaskoczona, że dostałam taki prezent! I nic poza tym nie dostałam. A bierzmowanie miałam 2 lata temu
Niestety, przyszłość nigdy nie przychodzi - zawsze jest teraźniejszość. |
|