NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » O najmłodszych »
« 1 2 3 »
bierzmowanie, ile sie daje w kopertę?
ff
Wysłany: 14 Lis 2011r. 17:06  
to są żarty, prawda? te wszystkie wielkie sumy, laptopy.....ja byłam tylko raz świadkiem i tylko dlatego, że była mi to bliska osoba dostała ode mnie swoją pierwszą oryginalną perfumę- czyli prezent ok.200zł ale podkreślam, że tylko dlatego iż była to osoba z rodziny, sama miałam świadka- koleżankę i kiedy msza się skończyła powiedziałam dzięki i rozstałysmy się bez prezentów i imprezyumiech mam wrażenie, że teraz tylko to jest istotne w sakramentach- począwszy juz od chrztu....ehhhh

Uwielbiam dzieci!!! zwłaszcza te płci męskiej pomiędzy 20 a 40 rokiem życia
Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 14 Lis 2011r. 17:06  

Uwielbiam dzieci!!! zwłaszcza te płci męskiej pomiędzy 20 a 40 rokiem życia
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Lis 2011r. 19:22  
A później sie dziwią że dzieci takie rozpieszczone że wołają coraz to więcej, i że quad za 5tys to standar na komunie a nowe audi a6 to min na wesele.... nie wazne ile masz kasy daj coś by ta chwila była duchowa a nie materialna.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Lis 2011r. 19:31  
Hmmm to już na moje pokolenie się mówiło, że "rowerowe" bo na komunie był to wymarzony prezent a teraz to już widzę w ogóle się poprzewracało.... heh PS. nie jestem skąpy!

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 40%
ff
Wysłany: 14 Lis 2011r. 19:43  
CYTAT
Hmmm to już na moje pokolenie się mówiło, że \"rowerowe\" bo na komunie był to wymarzony prezent a teraz to już widzę w ogóle się poprzewracało.... heh PS. nie jestem skąpy!

Teraz tym mlodym to sie w dupach poprzewracalo. Kiedys dostalo sie zegarek, skladaka, a teraz???? Ku...wa quady im sie marza.

Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!!
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Lis 2011r. 19:50  
CYTAT
[cytat]Hmmm to już na moje pokolenie się mówiło, że \\\"rowerowe\\\" bo na komunie był to wymarzony prezent a teraz to już widzę w ogóle się poprzewracało.... heh PS. nie jestem skąpy!

Teraz tym mlodym to sie w dupach poprzewracalo. Kiedys dostalo sie zegarek, skladaka, a teraz???? Ku...wa quady im sie marza.

moim zdaniem wina leży po stronie tatusiów, mamuś tych rodzonych i chrzestnych, ta "moda" zaczęła się podczas masowych wyjazdów za granicę, i prześcigi kto co kupi (zwykłe szpanerstwo), przez to zwykli szarzy ludzie nie chcieli być gorsi i też ulegli głupim obyczajom.... bierzmowanie/ komunia nie jest jedynym ewenementem w naszym glupim narodzie... choćby grobowce jak mauzolea z marmurów sprowadzanych z "nibylandii", walnie taka rodzinka grobowiec a potem 1 i 2 listopada "dyżurowanie" na cmentarzu żeby się pochwalić przed rodzinką ile te marmurki kosztowały, skąd nie byly sprowadzane itd... mnie to brzydzi:(

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 40%
ff
Wysłany: 14 Lis 2011r. 19:56  
Tylko kasa teraz rzadzi. Nawet na chrzetnych jak wybieraja to patrza czy kasiasty jest.

Zreszta tylko o kase chodzi. Czy na chrzest czy slub tylko patrza ile kasy przyniesa.

Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!!
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Lis 2011r. 19:58  
chrzestnych niestety rodzice wybierają, to o nich jak coś świadczy żę chytrusy.... i co się dziwić, że dzieci potem "Daj i daj a jak nie to spier***" jak rodzice wcale nie lepsiumiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Lis 2011r. 20:03  
Bez przesady tak się wybulać:szok:!nie wiem. Wystarczy jakiś prezent pamiątkowy, dlaczego od razu kasa?? Dla dziewczyny coś ze srebrnej biżuterii, jakaś fajna książka dla chłopaka-dziewczyny.cool girl
CYTAT
Tylko kasa teraz rzadzi. Nawet na chrzetnych jak wybieraja to patrza czy kasiasty jest.

Zreszta tylko o kase chodzi. Czy na chrzest czy slub tylko patrza ile kasy przyniesa.

A najlepiej jak taka chrzestna-ypotluczony w ogóle nie przyjdzie - największa porażkazaklopotany

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Lis 2011r. 20:06  
kasa ujdzie pod warunkiem, że dziewczyna/ chłopak kumata(y) i nie przewali tego na głupoty i na pewno nie takie kwoty jak tutaj padały! myślę, że 100 PLN w zupełności wystarczy. (jeśli prezent to też mniej więcej tej wartości)

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Lis 2011r. 20:42  
no bierzmowaniu jest w kwietniu to zdążę odłożyć kasa się przyda choćby na książki do szkoły może jednak biżuteria ;/ hmm no to moja rodzina także nie żałuję jej ,a co myślicie o jakiej encyklopedii albo słownik angielsko polski lub niemiecko polski? coś co się przyda do szkoły?

mamy taka piękną twarz,za woalem gęsto tkanym z kłamstw ...
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Lis 2011r. 21:13  
Ja jestem zwolennikiem, dawania na bierzmowanie drobiazgów o znaczeniu religijnym. Pierwsza Komunia - rozumiem pzrynajmniej do pewnego stopnia, że tam ma być konkretny prezent, choć jestem zdania - że to ustala się z rodzicami.

Przyjęcie darów Ducha Świętego to znak wkroczenia do świata chrześcijan z uzyskaniem wszelkch praw. Oznacza to dojrzałość, a tym samym głębsze zrozumienie przyjmowanego sakramentu, niż w przypadku Pierwszej Komunii. Tu już nie może być mowy o dziecięcym nastawieniu na prezenty. Medalik, łańcuszek, kieszonkowe "dorosłe" wydanie Pisma Świętego....

Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem....
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Lis 2011r. 21:49  
ej no sorry z pustymi rekami nie zwyczaj jestem iść na takie uroczystości;/

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 15 Lis 2011r. 11:14  
Jesli ludzie sami nie zaczną opanowywac tego szaleństwa prezentów przy każdej okazji, do dojdziemy do takich granic absurdu, że będziemy się na przykład bali odwiedzić rodzine czy znajomych , bo wypada tylko z prezentami dla dzieci albo flaszką.

Muszą byc pewne granice z prezentami przy okazji Komunii, czy bierzmowania. I to my sami musimy je wyznaczyć.

Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem....
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 16 Lis 2011r. 21:22  
Bez przesady z tymi prezentami umiech samo to, że bym kupila coś powyżej 500 zł na prezent jezyk Na bierzmowanie można kupić coś symbolicznego do kwoty 200zł a nie umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 16 Lis 2011r. 21:33  
Te Sakramenty kosztowne są. Każdy sporo kosztuje. I chrzest i komunia, bierzmowanie, małżeństwo, itd.
A co się daje na Ostatnie Namaszczenie?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lis 2011r. 10:15  
na namaszczenie słyszałam że daję się do ust zmarłego jeden obol aby Charon mógł spokojnie przeprowadzić duszę do hadesujezyk

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lis 2011r. 11:10  
To, ile dawac księdzu za sakramenty, jest kwiestią postawienia się księdzu. Jest taki cytat z Pisma świętego "Darmo otrzymaliście - darmo dawajcie" - to ich zawsze zbija z tropu. Ja daje tyle, ile uważam, a nie tyle ile mówi cennik.

Łaski nie robią, że udzielają sakramentów.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lis 2011r. 19:52  
Włosy dęba stają czytając niektóre posty. Aż zmobilizowało mnie to do napisania własnego. Może nie napiszę nic nowego, ale skoro kilka osób uważa, że symboliczny prezent, niezbyt drogi wystarczy to chyba musi w tym coś być, prawda? Ja osobiście dostałam chyba jakieś czekoladki, a nie oczekiwałam nawet tyle. Cieszyłam się, że dana osoba chciała być moim świadkiem i nie myślałam o żadnym prezencie. Jeśli nie chcesz iść z gołą ręką to kup coś do 100 zł.
... skoro dziś daje się po 500 zł na bierzmowanie to co będzie za dwa lata jak mój chrześniak będzie miał komunię?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lis 2011r. 20:14  
bierzmowanie do 200zł komunia do 400-500. Ale nierealne teraz quad / laptop to minimum ehh. Ludzie sami sie nakręcają kiedyś był zegarek i rower i było ok

"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lis 2011r. 20:34  
heh jak czytam wasze wypociny to mnie telepie, nie chcesz kupowac drogiego prezentu to nie kupuj i nie zazdrosc drugiemu, ja swojemu chrzesniakowi kupuje wszystko co najlepsze a to sie wiaze z kasa. Wy nie mieliscie takich prezentow bo za naszych czasow takich rzeczy nie bylo- proste. Najlepiej to wezcie sie do roboty i nie bedziecie narzekac na brak kasy, i niech mi nikt nie pisze ze niama na podkarpaciu pracy. Trzeba tylko ruszyc łbem i nie spedzac tyle casu na staloowym miescie.

....
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lis 2011r. 20:54  
Chrześniak, to zupełnie coś innego niż osoba, dla której jest się świadkiem do Bierzmowania. Ja na swoje Bierzmowanie nie dostałem nic. W tamtych czasach po prostu nie dawało się prezentów na takie okazje, i mi wówczass nawet przez myśl nie przeszło by oczekiwac jakiegoś prezentu.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lis 2011r. 21:00  
Nie pobijcie sie czasami :p

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Lis 2011r. 10:03  
Prezent na bierzmowanie??? Ludzie, czy wyście poszaleli? Ktoś dobrze napisał, ze sami nakręcamy to wszystko dając przeznty z okazji i bez okazji. Ostatnio koleżanka mi udawadniała jaka to ja zacofana jestem, bo teraz się daje prezent na podziekowanie jak ktoś raczy do Ciebie przyjść. Robiła kinder bal dla córy i wszystkim dzieciom na podziękowanie za przybycie zrobiła prezenty. Bo to normlane. To ja chyba jakaś nienormalna jestem. A i jeszcze jak na jakimś weselu była, to młodzi w podziekowaniu za przybycie dawali gościom kamienie szczęscia z jakiejś bodajże wyspy zapakowane w atłasowe woreczki, piękne ponoć. Za moich czasów dawało się ciastoumiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Lis 2011r. 10:21  
CYTAT
heh jak czytam wasze wypociny to mnie telepie, nie chcesz kupowac drogiego prezentu to nie kupuj i nie zazdrosc drugiemu, ja swojemu chrzesniakowi kupuje wszystko co najlepsze a to sie wiaze z kasa. Wy nie mieliscie takich prezentow bo za naszych czasow takich rzeczy nie bylo- proste. Najlepiej to wezcie sie do roboty i nie bedziecie narzekac na brak kasy, i niech mi nikt nie pisze ze niama na podkarpaciu pracy. Trzeba tylko ruszyc łbem i nie spedzac tyle casu na staloowym miescie.

Ty sie chwalisz, czy żalisz???
Temat nie jest o pracy lecz o dawaniu prezentów, tak jak wiekszość uważam zbędnym dawanie prezentów na pokaz.
Kupuj chrześniakowi " najlepsze"!!!!! , tylko jak Ci kasy braknie (np. z przyczyn losowych),to wiesz co Ci powie???? Jak myślisz, wspomoże Cię???Raczej nie będziesz mu już do niczego potrzebna zaklopotany

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Lis 2011r. 10:34  
agness - życie nie kręci się wokół dawania chrześniakowi tego co "najlepsze" - bo to pojęcie względne chytry
"Łbem" ruszają konie..nie wiem jak z tym jest u Ciebie....a "robote" można znaleźć ale z godną pracą ciężej.

Prywatna wiadomość 

« 1 2 3 »

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » O najmłodszych »