|
|
|
zubr a u nas jak tak blisko staniesz to jesteś już ochlapany
Nie ma co porównywac ich z nami - to samo jest na wyspach - nie tyle co sie zatrzymuje to jeszcze Ci sie klaniają w samochodzie |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dokładnie w Hiszpani kierowcy sami sie zatrzymywali aby przepuścić pieszego, tam nie było z tym problemów.
|
|
|
|
|
Bardzo rzadko ktoś się zatrzyma przed przejściem a po 15 to można czekać do śmierci jak niema świateł.
JerseyShore niema to jak wyspy idziesz i wiesz że ci się zatrzyma. |
|
|
|
|
W Chorwacji jest to samo . Ale nie ma co pisac o krajach Zachodnich , to inni ludzi , wychowani calkowicie inaczej . Polska jest krajem wschodnim i przecietny Polak rozni sie znacznie od ludzi ze swiata Zachodniego. Tutaj kazdy dla kazdego jest najgorszym wrogiem
|
|
|
|
|
EaDyM - pamiętam mój pierwszy dzień - gdy ludzie mijali mnie marketach i kiwali mi głową z uśmiechem tam nie musisz znac człowieka ,żeby sie każdy do Ciebie usmiechnał i przywitał - a co do kultury jazdy - to każdy przechodzień puszczony przez kierowcę , dziekował kciukiem w górę wymiana uśmiechów i takie "byle co" powoduje ,że lepiej mija dzień...a jak stoisz w PL sam na przejściu i każdy mija Cię mając to w du*ie to masz ochotę pokazać inny palec.
|
|
|
|
|
CYTAT EaDyM - pamiętam mój pierwszy dzień - gdy ludzie mijali mnie marketach i kiwali mi głową z uśmiechem tam nie musisz znac człowieka ,żeby sie każdy do Ciebie usmiechnał i przywitał - a co do kultury jazdy - to każdy przechodzień puszczony przez kierowcę , dziekował kciukiem w górę wymiana uśmiechów i takie \"byle co\" powoduje ,że lepiej mija dzień...a jak stoisz w PL sam na przejściu i każdy mija Cię mając to w du*ie to masz ochotę pokazać inny palec. Niestety ale jest to wina samych kierowców bo 99% samochodów nauki jazdy zatrzymuję się przed przejściami ale jak tylko dostanie prawko i kupi auto to już mu się w głowie przewraca i jeździ jak by tylko on był na drodze. |
|
|
|
|
Problem nie leży tylko w wychowaniu. Podczas lekcji nauki jazdy instruktorzy o dziwo też zwracają uwagę, że póki ktoś nie wejdzie na jezdnie, masz jechać ! 0 uprzejmości
|
|
|
|
|
Dziś rano przy skrzyżowaniu koło szpitala coś się stało. Nie wiem dokładnie co, bo kiedy mijałem to miejsce, na pasach w stronę centrum strażacy zasypywali wielką kałużę "czegoś" a na pasach w stronę niska stał TiR bez widocznych uszkodzeń, policyjna alfa, - TIR był właśnie podpinany do holownika.
Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
CYTAT Problem nie leży tylko w wychowaniu. Podczas lekcji nauki jazdy instruktorzy o dziwo też zwracają uwagę, że póki ktoś nie wejdzie na jezdnie, masz jechać ! 0 uprzejmości nie spotkałem się z takimi praktykami na nauce, wręcz przeciwnie. Zreszta widać na ulicach głównie to nauka jazdy zatrzymuje się przed pasami inni kierowcy olewają pieszych. |
|
Dołączył: 30 Sty 2009r. Skąd: stalowowolunia Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT EaDyM - pamiętam mój pierwszy dzień - gdy ludzie mijali mnie marketach i kiwali mi głową z uśmiechem tam nie musisz znac człowieka ,żeby sie każdy do Ciebie usmiechnał i przywitał - a co do kultury jazdy - to każdy przechodzień puszczony przez kierowcę , dziekował kciukiem w górę wymiana uśmiechów i takie \"byle co\" powoduje ,że lepiej mija dzień...a jak stoisz w PL sam na przejściu i każdy mija Cię mając to w du*ie to masz ochotę pokazać inny palec. Zawsze staram się przepuszczać pieszych wtedy gdy ryzyko, że jakiś baran jadący za mną nie wjedzie mi w d00pe BTW. Jersey na gest wdzięczności ze strony urokliwej pieszej, staraj się się odpowiadać soczystym buziakiem posłanym zza szyby auta. Efekty mogą Cię zaskoczyć |
|
Dołączył: 27 Kwie 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Pochodzę z północnej Polski. Tam zatrzymujemy się jak pieszy podchodzi do pasów, a tu bojąc się o swój kuper nabrałem złego przyzwyczajenia jechania prawie po palcach pieszego. Wstydzę się tego, ale "Jak wejdziesz między wrony, to kraczesz jak i one"
Ile razy wracam z rodzinnych stron, to muszę się przestawić na tutejszy styl wiejskiego kierowcy. Ale idzie ku lepszemu. Coraz częściej widzę przejawy normalności... |
|
|
|
|
No bo tu tak jest - średnia pedkośc w mieście to dla wielu siedemdziesiątka. Przepuszczając pieszych jak nalezy ryzykujemy że ktos nam zrobi z tyłu zajezdnię tramwajową, albo, że na ominie przed przejściem i zabije pieszego.
Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
k-bix dobre na taką wdzięcznośc chyba nikt nie liczy.
Na pasach trzeba uważać chyba najbardziej na skrzyżowaniu - górka - tam na światła czeka się 6-7 minut i rano cała młodzież z poręb te pasy przebiega na czaerwony - a tiry, busy , osobówki na pełnym gazie wyjeżdżaja z obwodnicy - i nikt nawet nie zdąży zareagowac- sczególnie jak sa przymrozki. |
|
|
|
|
W tym tygodniu na ulicy Poniatowskiego zginął starszy człowiek a jego żona w cięzkim stanie wylądowała w szpitalu. Przechodzili na pasach, na druga stronę ulicy. Ile jeszcze ludzi musi zginąć, żeby policja coś zrobiła z tą ulicą i z piratctwem drogowym?
|
|
|
|
Nie wszystkie wypadki wynikają w piractwa drogowego - są tez nieuwazni przechodnie którzy przebiegaja przez ulice gdzie nie ma pasów - a zwłaszcza w piątki koło PKS - tak sie składa ,że znam ten wypadek - zginął w nim starszy Pan - i nie był to wynik piractwa drogowego.
|
|
|
|
|
Na tej ulicy tak. Nie wiedzieć czemu - noga tu kierowcom robi się ciężka. Stuweczka, to dla nie których norma, a dla innych i to za mało. Na tej ulicy zostało potrąconych już kilkadziesiąt osób.
W tym tygodniu palant na czerwonym ścigaczu o mały włos nie zrobiłby krzywdy mojej najbliższej rodzinie. Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Mirek ale to zawsze będzie działało w obie strony - na pasach i przed nimi uważaj za siebie i za innych - bo jak pisałem nie tylko piraci drogowi maja wypadki ze skutkiem smiertelnym - i tak samo własnie było z tym który opisałeś.
|
|
|
|
|
Coś od jakiegoś czasu zmieniło się w mentalności kierowców. Nie chcą zatrzymywac się gdy piesi czekają przed przejściem, a gdy wejda na przejście rozpoczyna się kalkulacja, czy może zdążą przejść bez zdejmowania nogi z gazu.
To przerażające - ale na prawdę - wielu kierowców widząc ludzi na przejściu maksymalnie długo zwleka z hamowaniem..... Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Mirku ale i piesi nie raz nie myślą o fizyce - auta które jedzie 50km/h nie zatrzymasz na 5 metrach a nie raz widziałem jak pieszy szedł i bez zwalniania na przejscie, nikt nie może przewodzieć bezmyslności pieszych
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
CYTAT Mirku ale i piesi nie raz nie myślą o fizyce - auta które jedzie 50km/h nie zatrzymasz na 5 metrach a nie raz widziałem jak pieszy szedł i bez zwalniania na przejscie, nikt nie może przewodzieć bezmyslności pieszych Zgadzam się - moim zdaniem wina leży po środku i pieszych i kierowców - każdy musi miec zdolnośc przewidywania nie tylko prowadzenia auta ale i orientacji na pasach - sam miałem doświadczenie - gdy wszedlem za szybko na pasy i koles we mnie wycofał du*ą. |
|
|
|
|
Wyjaśnij mi taką rzecz: mamy skrzyżowanie koło LOTOSU. Samochdy stamtąd ostro startują w stronę Rozwadowa. Za Stokrotką jest przejście - nie chcą zwalniać, nawet, jak ludzie już idą. Policja ma to w du...ie. Wyprzedzanie przed przejściem jest tam na porządku dziennym.
|