|
![]() |
|
czy spalanie gazu na poziomie 20 m na dobe przy ogrzewaniu 80m pomieszczenia jest normalne??od 16.09. do 16.10. piec pobral 270 metrow gazu czyli 9 m na dobe , wezwalem wachowca do ustawienia kotla i od dnia 16.10 do dnia dzisiajszego kociol pobiera 20 m na dobe . wachowiec zmienail ustawienia pieca dnia 16.10 , po uplywie doby zauwazylem ze piec spalil owe 20m, wezwalem ponownie serwisanta ktory stwierdzil ze wszystko jest ok . w owym okresie nie nastapil wiekszy spadek temperatury zewnetrznej wiec moim zdaniem ktos spiepszyl robote i teraz nie chce sie do tego przyznac , zwala na okna , nieocieplone pomieszczenie itd . napisze jeszcze ze w takim ukladzie spalanie rzedu 600 metrow szesciennych gazu miesiecznie biorac pod uwage taryfy dostepne na rynku nie mieszcze sie w zakresie najwyzszej taryfy W-3 (nie wliczajac teryf na firmy)w rocznym spalaniu gazu mimo tego ze uzywalbym ogrzewania tylko 6 miesiecy .
![]() ![]() |
|
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
|
|
Dołączył: 8 Marz 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Nie wiem jaki masz piec i jak wykonane centralne.Ja mam piec wiszący dwu funkcyjny bez zasobnika i tamtej przy dużych mrozach zimy maksymalnie wychodziło mi około 8 m3 na dobę w tym ciepła woda i kuchenka.Centralne mam w obiegu zamkniętym i wykonane plastikiem,dom ma również około 80m2 ocieplony tylko dwu centymetrowym styropianem,ponieważ ma dwa mury z dylatacją między nimi,wymienione okna na plastikowe.Moim zdaniem coś jest nie tak z Twoim piecem albo jeśli jest z niego również ciepła woda i kuchenka to one są sprawcami takiego poboru.
Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy, do czego mam prawo, zgodnie z art. 54 Konstytucji RP |
|
|
![]() |
|
wczesniej mieszkalem w podobnym domku okolo 70 m , kocilol gazowy byl starszej generacji , nie uzywalem sterownika, wlaczony byl kociol non stop i w najzimniejszym miesiacu poszlo 266 m gazu (w domu byly nowe okna i byl docieplony)dlatego tak mnie dziwi takie zuzycie , dodajac do tego jeszcze fakt ze w przytoczonym miesiacu wyszlo srednie spalanie na pozimie 9 m , po wizycie serwisanta poprzestawianiu ustawien na bardziej ,,ekonomiczne ,, spalanie pieca wzroslo ponad dwukrotnie cos tu nie gra a on wciska mi kit ze po drugiej wizycie ustawienia zmienil na takie jakie byly przed jego pierwsza wizyta ...
![]() |
|
|
![]() |
|
kuchenke mam elektryczna , woda ciepla jest z kotla , mi chodzi tylko o to skad ten wzrost z 9 m na dzien na 20 m i co mam teraz zrobic kiedy serwisant umywa rece (kociol nowy ), udac sie do sklepu i robic dym czy juz niewiem co ... normalnie rece opadaja...
![]() |
|
|
![]() |
|
Ja zapomniałem dodać,że też chodzi mi na regulatorze temperatury pokojowym i ustawiony jest na 20 stopni,a w domu trzyma 21,22 stopnie.Spróbuj zmienić serwisanta bo jeżeli to był Kow.....k to się nie dziwię.
Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy, do czego mam prawo, zgodnie z art. 54 Konstytucji RP |
|
|
![]() |
|
widzisz ty masz ustawione 20 stopni a ja ,,tylko,, 18,5
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
mieszkam w domu o pow. użytkowej 150m2 + garaż ogrzewany 45m2 dom z pustaka 24cm + 12 Styropianu. piec dwufunkcyjny wiszący na ścianie i w najzimniejszym miesiącu ubiegłej zimy dzienne zużycie gazu nigdy nie przekroczyło ok. 13 m3. cały układ chodzi na pokojowym regulatorze temperatury ustawionym na 21 stopni.
|
|
Dołączył: 20 Lut 2009r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Cos masz nietak. Dom 230 m2 z garażem, stałe 24 stopnie plus grzanie wody i sporo tej wody i 3000zł za gaz na rok idzie w sumie
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
![]() |
|
Jeterpeter a płomień na palniku nie jest bardziej czerwony?Bo jeśli tak to gaz ma za dużo powietrza i to znaczy,że jest źle wyregulowany piec albo gazownicy walą w kulki.
|
|
![]() |
|
to czyli co na poczatek skontaktowac sie z gazownia w celu sprawdzenia licznika ??? plomien jest niebieski wiec mieszanka jest ustawiona raczej ok .w tej chwili na oko to miesiecznie wychodzi 600 m * 2 zl to wyjdzie 1200 zl plus abonament , oplata stala , zmienna , przesyl czyli okolo 1500 zl to jest jakis absurd .
|
|
|
![]() |
|
Spróbuj z gazownikami może rzeczywiście licznik coś nawala.Słyszałem o złych naliczaniach liczników na energii elektrycznej to może i gazowe też się psują w ten sposób.
|
Dołączył: 28 Sie 2011r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
20 m3 na dobę to rzeczywiście bardzo dużo. Ja mam dom 160 m2, piec Vaillant Ecotec 24, temperatura na regulatorze ustawiona na 23 w dzien i 22 w nocy. Do tego kuchenka i woda. Przy obecnych temperaturach spala mi ok 3-4 m na dobę. Nie mam porównania bo mieszkam tu pierwszą zimę ale od 1 listopada tego roku mam zużycie 65 m. Jedynie co możesz sprawdzić sam to przede wszystkim: krzywa grzewcza na regulatorze, temperatura i ciśnienie wody w obiegu. Do tego sprawdź czy masz dobrze odpowietrzoną instalację. Wtedy dzwoń po fachowca. Polecam pana Ryszarda Sz. Namiary mogę Ci podać.
|
|
|
![]() |
|
CYTAT 20 m3 na dobę to rzeczywiście bardzo dużo. Ja mam dom 160 m2, piec Vaillant Ecotec 24, temperatura na regulatorze ustawiona na 23 w dzien i 22 w nocy. Do tego kuchenka i woda. Przy obecnych temperaturach spala mi ok 3-4 m na dobę. Nie mam porównania bo mieszkam tu pierwszą zimę ale od 1 listopada tego roku mam zużycie 65 m. Jedynie co możesz sprawdzić sam to przede wszystkim: krzywa grzewcza na regulatorze, temperatura i ciśnienie wody w obiegu. Do tego sprawdź czy masz dobrze odpowietrzoną instalację. Wtedy dzwoń po fachowca. Polecam pana Ryszarda Sz. Namiary mogę Ci podać. poprosilbym jesli mozna , bylbym wdzieczny ![]() |
|
Dołączył: 28 Sie 2011r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Ryszard Szantyka - 604 842 854 Autoryzowany Serwisant Vaillant
|
|
|
![]() |
|
tyle tylko ze ja mam kociol ariston i niewiem czy on sie podejmie skoro reprezentuje inna firme
![]() |
|
Dołączył: 20 Lut 2009r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Zapytaj w firmie karnat instal wiedzą co robią. Aczkolwiek musi być t ktoś kto się zna na danej firmie
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|